dzień spędziłam na działce zbierając dobro natury. Przywiozłam ze sobą między innymi czerwoną porzeczkę z której przygotowałam od razu kompot na zimę. Spodziewajcie się również innym przepisów na domowe przetwory :) Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki cukier wedle uznania 0,5 l wody Przygotowanie: Przebrane, umyte owoce wsyp do słoika. ( do połowy słoika) Zagotuj wodę z cukrem
Kukuleczkirazu zakręcać. RADA: nigdy nie stawiam moich dżemów "do góry nogami" Nie lubię ubrudzonych nakrętek. Zamiast tego przykrywam dżemy małym kocykiem i pozostawiać do wystygnięcia. W ten sposób przetwory doskonale się wekują. Smacznego
kolorowotorcikowopiekarniku ok 25. min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ogorki-zalewie-musztardowej-ogorki-kozackie/ BosowKuchni Artykuł Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSezon na rabarbar już za pasem. Jakiś czas temu u dało mi się cudem zakupić jeszcze na bazarku porządny pęk łodyg rabarbaru i postanowiłam spożytkować je w postaci przetworów słoiczkowych. Czas więc na dżem rabarbarowy ! Inspirację zaczerpnęłam z blogów Kulinarna Maniusia oraz Życie zaczyna się w kuchni . W pierwszym przypadku rabarbarowi towarzyszyło jabłko , w drugim zaś mandarynka . Połączyłam te idee
Grunt to przepis!jesienną porą. Uwielbiam z niej robić surówki i farsze do naleśników lub pierogów. Składniki: 3 kilogramy młodej kapusty 1 duża młoda marchewka Pęczek kopru 3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, umyty koperek drobno siekamy
Bajeczna KuchniaLubię tradycyjne przetwory. Czasem wracam do starych, zapomnianych receptur. Nie oznacza to wcale, że jestem zamknięta na nowe smaki- wręcz przeciwnie. Zwłaszcza teraz, gdy zostałam posiadaczką malutkiego ogródka ziołowego, mam większe pole do popisu. Ostatnio numerem jeden jest mięta, dodaję ją prawie do wszystkiego. Do dzisiejszego dżemu dałam niezbyt wiele cukru. Myślę, że dobrze będzie się komponować z mięsem
Wrzosowa Polanadomowy dżem truskawkowy, rabarbarowy i truskawkowo-rabarbarowy jest mnóstwo. Oczywiście wykluczam te z dodatkiem żelfixów i innych podobnych, bo zwykle zawierają konserwanty, a nie o to chodzi w domowych przetworach. Inspirację czerpałam z kilku różnych. Długo zabierałam się za zrobienie dżemu z truskawek. Początkowo nie chciałam robić, bo Zuzia ma lekkie uczulenie na truskawki. Doszłam do wniosku, że lekkie wysypki
Anioszek w kuchniKolejna moja propozycja na przetwory truskawkowe tym razem na dżem. Robi się go błyskawicznie i dlatego przepis podaję aby zaoszczędzić czasu a w rezultacie cieszyć się pysznym dżemem, polecam. Dżemik ma cudowny kolor i nie traci go podczas gotowania. Dżem z truskawek, błyskawiczny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegruntowych kilka długich łodyg kopru 6 ząbków młodego czosnku (w łupinkach) 1/2 korzenia chrzanu 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 litry wody 2 łyżki soli kamiennej do przetworów niejodowanej o'Sole Ogórki dokładnie umyć i godzinę (lub dłużej) moczyć w zimnej wodzie. Zagotować 2 litry wody z 2 łyżkami soli, lekko przestudzić. Na dno dużego słoika lub kamionkowego
Smakołyki Asityle mocny w smaku, że można go rozcieńczać dla większej ilości osób. Dla kogo: dla lubiących napić się w zimie kompotu do obiadu dla ceniących domowe przetwory dla pałających miłością do truskawek Składniki: 300g truskawek 3 łyżki cukru woda (do napełnienia słoika) Wykonanie: Słoik i zakrętki myjemy i wyparzamy. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Napełniamy nimi słoik
Mania Wypiekaniawyobrażam sobie sezonu morelowego bez przetworów z ich udziałem. Tym razem zdecydowałam się na kompot, bo "piekę dwie pieczenie na jednym ogniu". Mam pyszny kompot i smaczne owoce, które mogę użyć np. do faszerowania mięs czy do deserów. Składniki: 11/2 kg moreli 1 łyżeczka goździków 1 laska cynamonu Składniki na zalewę: 21/2 szklanki wody 40 dag cukru 10 dag miodu
Tradycyjna Kuchniaplus: działają jak „żelfiks” – zagęszczają do odpowiedniej konsystencji. Dlatego są idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dżemów i marmolad. Dzięki nim oprócz pysznego smaku i idealnej konsystencji przetwory są dużo bardziej odżywcze. Jeśli do tego zastąpimy zwykły cukier miodem, to powstanie dżem idealny 🙂 Zapraszam […] Artykuł Aromatyczny dżem truskawkowy bez cukru, z dodatkiem chia pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaczarny bez, a potem już lawinowo wszystkie inne owoce i warzywa. Jest w czym wybierać. U mnie z czasem krucho, jednak chociaż kilka nowych słoiczków musiałam przygotować. Są więc przetwory z bzem, za którym szaleję, ale póki co intrygujący dżem truskawkowo-ananasowy z rumem. Już samo połączenie truskawek z ananasem jest dość niecodzienne; przynajmniej dla mnie. Nie zwykłam sięgać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkami. Świetna jest z rabarbarem , ale z ananasem to zdecydowanie hit sezonu! Wypróbujcie koniecznie! Dla kogo: dla lubiących urozmaicenia w tradycyjnych smakach dla fanów ananasa dla kochających domowe przetwory Składniki: 700g truskawek 330g ananasa (1 puszka bez soku) dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1 350g cukru Wykonanie tradycyjne: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić
Mania WypiekaniaPrzetwory z truskawek należą do jednych z moich ulubionych. Zimą lubię je wyciągać, by wykorzystać w ciastach lub naleśnikach. W tym roku zamiast dżemu truskawkowego postanowiłam zrobić powidła, w których widoczne by były całe owoce. Jak zwykle uzbroiłam się w cierpliwość potrzebną do smażenia. I było warto :) Składniki (na ok. 1,7 l powideł): 1,5 + 1,5 kg wyszypułkowanych
Weekendy w domu i ogrodzie