jesienną porą. Uwielbiam z niej robić surówki i farsze do naleśników lub pierogów. Składniki: 3 kilogramy młodej kapusty 1 duża młoda marchewka Pęczek kopru 3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, umyty koperek drobno siekamy
Bajeczna KuchniaLubię tradycyjne przetwory. Czasem wracam do starych, zapomnianych receptur. Nie oznacza to wcale, że jestem zamknięta na nowe smaki- wręcz przeciwnie. Zwłaszcza teraz, gdy zostałam posiadaczką malutkiego ogródka ziołowego, mam większe pole do popisu. Ostatnio numerem jeden jest mięta, dodaję ją prawie do wszystkiego. Do dzisiejszego dżemu dałam niezbyt wiele cukru. Myślę, że dobrze będzie się komponować z mięsem
Wrzosowa Polanadomowy dżem truskawkowy, rabarbarowy i truskawkowo-rabarbarowy jest mnóstwo. Oczywiście wykluczam te z dodatkiem żelfixów i innych podobnych, bo zwykle zawierają konserwanty, a nie o to chodzi w domowych przetworach. Inspirację czerpałam z kilku różnych. Długo zabierałam się za zrobienie dżemu z truskawek. Początkowo nie chciałam robić, bo Zuzia ma lekkie uczulenie na truskawki. Doszłam do wniosku, że lekkie wysypki
Anioszek w kuchniKolejna moja propozycja na przetwory truskawkowe tym razem na dżem. Robi się go błyskawicznie i dlatego przepis podaję aby zaoszczędzić czasu a w rezultacie cieszyć się pysznym dżemem, polecam. Dżemik ma cudowny kolor i nie traci go podczas gotowania. Dżem z truskawek, błyskawiczny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegruntowych kilka długich łodyg kopru 6 ząbków młodego czosnku (w łupinkach) 1/2 korzenia chrzanu 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 litry wody 2 łyżki soli kamiennej do przetworów niejodowanej o'Sole Ogórki dokładnie umyć i godzinę (lub dłużej) moczyć w zimnej wodzie. Zagotować 2 litry wody z 2 łyżkami soli, lekko przestudzić. Na dno dużego słoika lub kamionkowego
Smakołyki Asityle mocny w smaku, że można go rozcieńczać dla większej ilości osób. Dla kogo: dla lubiących napić się w zimie kompotu do obiadu dla ceniących domowe przetwory dla pałających miłością do truskawek Składniki: 300g truskawek 3 łyżki cukru woda (do napełnienia słoika) Wykonanie: Słoik i zakrętki myjemy i wyparzamy. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Napełniamy nimi słoik
Mania Wypiekaniawyobrażam sobie sezonu morelowego bez przetworów z ich udziałem. Tym razem zdecydowałam się na kompot, bo "piekę dwie pieczenie na jednym ogniu". Mam pyszny kompot i smaczne owoce, które mogę użyć np. do faszerowania mięs czy do deserów. Składniki: 11/2 kg moreli 1 łyżeczka goździków 1 laska cynamonu Składniki na zalewę: 21/2 szklanki wody 40 dag cukru 10 dag miodu
Tradycyjna Kuchniaplus: działają jak „żelfiks” – zagęszczają do odpowiedniej konsystencji. Dlatego są idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dżemów i marmolad. Dzięki nim oprócz pysznego smaku i idealnej konsystencji przetwory są dużo bardziej odżywcze. Jeśli do tego zastąpimy zwykły cukier miodem, to powstanie dżem idealny 🙂 Zapraszam […] Artykuł Aromatyczny dżem truskawkowy bez cukru, z dodatkiem chia pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaczarny bez, a potem już lawinowo wszystkie inne owoce i warzywa. Jest w czym wybierać. U mnie z czasem krucho, jednak chociaż kilka nowych słoiczków musiałam przygotować. Są więc przetwory z bzem, za którym szaleję, ale póki co intrygujący dżem truskawkowo-ananasowy z rumem. Już samo połączenie truskawek z ananasem jest dość niecodzienne; przynajmniej dla mnie. Nie zwykłam sięgać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkami. Świetna jest z rabarbarem , ale z ananasem to zdecydowanie hit sezonu! Wypróbujcie koniecznie! Dla kogo: dla lubiących urozmaicenia w tradycyjnych smakach dla fanów ananasa dla kochających domowe przetwory Składniki: 700g truskawek 330g ananasa (1 puszka bez soku) dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1 350g cukru Wykonanie tradycyjne: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić
Mania WypiekaniaPrzetwory z truskawek należą do jednych z moich ulubionych. Zimą lubię je wyciągać, by wykorzystać w ciastach lub naleśnikach. W tym roku zamiast dżemu truskawkowego postanowiłam zrobić powidła, w których widoczne by były całe owoce. Jak zwykle uzbroiłam się w cierpliwość potrzebną do smażenia. I było warto :) Składniki (na ok. 1,7 l powideł): 1,5 + 1,5 kg wyszypułkowanych
Weekendy w domu i ogrodziedzień. Jeszcze tydzień temu można było je kupić po 3zł/kg, a dziś dwa razy droższe. Nie powstrzymało mnie to jednak, bo skoro nie mogę teraz jeść truskawek, to chociaż przetworów sobie troszkę porobię. Na pierwszy rzut poszło 2 kg do zamrażarki, z kolejnych 4 zrobiłam dżem, a ostatnie 4 właśnie nabierają mocy i jutro będzie soczek ;) Do przygotowania
Kuchnia w czekoladziechciałam się z Wami drodzy czytelnicy podzielić ,bo sok wyszedł wysmienity.Agrest uprawiany jest w Europie i jest go aż 1500 odmian.Owoce możemy zjadać na surowo ,jak też w przetworach,suszyć lub kandyzować.Owoce zawierają pektyny ,sa bogate w żelazo,witaminę C,B_1,PP i A.Świetnie wpływają na na przemianę materii ,działają przeczyszczajaco ,i są nieodzownym składnikiem diet odchudzających
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitakie nasze, polskie, domowe są bardzo smaczne i nawet ciekawsze. Nasiona nasturcji zbieram późnym latem i jesienią. Muszą być jeszcze zielone i soczyste, tylko takie nadają się do przetworu. Można zrobić od razu więcej marynaty i przechowywać ją w lodówce a potem przygotowywać polskie kapary po jednym słoiczku, w miarę dojrzewania nasion. Niestety, ja tym razem nie miałam zbyt dużo
Smaczna Pyza