nieco czasu i pozamykać trochę lata w słoikach :) Pod nóż poszły wiśnie, brzoskwinie, morele, maliny, porzeczki, pomidory, papryka, rabarbar i ogórki. A na tym jeszcze nie koniec. Część przetworów już zaczęła w zastraszającym tempie znikać ze spiżarnianych półek, więc próżna nadzieja, że doczekają zimy :) Najwięcej zniknęło słoików z ogórkami w zalewie musztardowej, które są fantastyczne! Koniecznie spróbujcie, będziecie mile zaskoczeni
DefinicjaSmakuMoje przetwory wypróbowane, więc mogę Wam podać przepis na niektóre z nich. Na pierwszy strzał idzie cukinia. W tym roku byłam nią po prostu zawalona :D. Z dużej części zrobiłam po raz pierwszy ketchup. Jestem nim zachwycona, bo smakuje wyśmienicie. Pierwszy raz także marynowałam ją. Wypróbowałam przepis na cukinię z papryką i kurkumą. Smakuje pysznie i można ją położyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychNastępnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia. Leczo z cukinią na zimę jest gotowe, można odstawić słoiki do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePrzetworów na ogórki jest całe mnóstwo. Jedna pani drugiej pani, każdy coś dołoży od siebie lub zmieni pod swój smak i już mamy nowy przepisy. Ten przepis mam od Mamy. Ogóreczki są raczej słodkawe, można wykorzystać je do kanapek i obiadu. Ze względu na to, że do każdego słoika trzeba włożyć sporo dodatków, które nadają smak radzę ogórki wkładać
Monia miesza i gotujeKochani! Warto robić przetwory i zamykać lato w słoiku, dzięki temu, zimą gdy zasypie nas śniegiem po pas mamy co wyciągać z naszej piwniczki. Lubię eksperymentować i poszukiwać nowych smaków. A te ogórki to po prostu mistrzostwo! ;) Jeśli nie macie pomysłu co jeszcze można przygotować z ogórków, zachęcam do zrobienia tych z poniższego przepisu. Mają wspaniały słodko-kwaśny smak
Czerwona Porzeczkajeszcze 20-30 min. Blendujemy, wkładamy w słoiczki, pasteryzujemy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/keczup-z-cukinii/ BosowKuchni Artykuł Keczup z cukinii pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuczarnych jagód. 1 opak. cukru żelującego 3:1. Już najwyższy czas rozpocząć zamykanie lata w słoikach, czyli na przygotowywanie przetworów. To one dają nam w mroźne wieczory zimą namiastkę słonecznych dni. Na pierwszy ogień pójdą u mnie jagody - a dokładnie bardzo proste w przygotowaniu konfitury jagodowe. Z podanych składników wyjdzie nam około 4 słoiczków po 220 ml. Jagody dokładnie
Świat Domowej KuchniMarchwią i Jabłkami na Zimę Buraczki z Papryką Buraczki z Cukinią Botwinka No to teraz przyszedł czas na kilka propozycji przetworów z pomidorów. Całe Pomidory w Zalewie Pomidory Kiszone Sos Pomidorowy z Bazylią Pikantny Sos Pomidorowy Domowy Ketchup - Pikantny Chutney Pomidorowy
Uwaga Babcia Gotujepółmisek z przekąskami. Marynowane śliwki czy gruszki to u nas już klasyka. Ale zamarynujcie morele i czereśnie a zobaczycie, że też doskonale się do tego nadają. Do tego rodzaju przetworów trzeba wybierać owoce dojrzałe, ale jędrne a nawet twardawe. Tylko takie będą miały dobrą konsystencję po zamarynowaniu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaspełniają nasiona chia, a dzięki temu ograniczona jest ilość cukru. Prawdę powiedziawszy nie ma go wcale - naturalny miód dosładza nasz dżem delikatnie. Wiąże się to oczywiście z krótką trwałością przetworu, ale kto by tam trzymał go w lodówce tygodniami? Przecież zjemy wszystko w jeden dzień! :) Składniki: 300 g świeżych lub mrożonych jagód 3 łyżki miodu o łagodnym smaku 3 łyżki
zadanie-gotowanieTutaj znajdziesz sprawdzone przepisy na przetwory i nie tylko!! Z każdym dniem będzie przybywać przepisów więc odwiedzaj mnie co jakiś czas :) tym czasem zapraszam do zapoznania się z poniższymi przepisami :) PIKLE W OSTREJ ZALEWIE KETCHUPOWEJ NAJPROSTSZY PRZEPIS NA KISZONE OGÓRKI
W Moim Magicznym Domumyślcie że Porzeczka próżnuje! Też przygotowuję przetwory ;) Niestety pogoda niezbyt sprzyja gotowaniu i pasteryzowaniu słoików, ale co tam, dałam radę mimo upałów. Dzisiaj zapraszam na sałatkę ogórkowo-paprykową w słodko-kwaśnym wydaniu. To jedne z moich ulubionych ogóreczków. Przepis mam od mojej mamy ;) Zachęcam do wykonania. Składniki: 4kg małych ogórków 4 duże papryki 0,5kg cebuli 9 szklanek wody szklanka
Czerwona PorzeczkaJeśli tylko znajdziecie czas i ochotę na kolejne przetwory to zachęcam do wypróbowania ogórków po meksykańsku, doprawione zalewą z wędzona papryką, chili, czosnkiem i miodem są znakomite. Składniki na 3 litrowe słoiki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 30 dag cebuli - 3 łyżki soli - 1/2 główki czosnku Zalewa: - 1 i 1/2 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanka cukru - 2 łyżki
Apetyczna babeczkaPikle w Ketchupie Sezon ogorkowy uważam za otwarty! Mam dla was dużą ilość przepisów na przetwory. Zacznę najpierw od przepisu na pyszne pikle w zalewie z ostrego ketchupu. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych dużych 500 g cebuli 2 łyżki soli 1-2 łyżki gorczycy Zalewa: 1 mały ostry ketchup - ja wykorzystałam ostry ketchup firmy Jamar 1 czubata łyżka czarnego
W Moim Magicznym DomuOgórki w tym roku bardzo obrodziły, sama nie wiem co z nich tworzyć więc robię najprostsze i najszybsze przetwory. Ogórki małosolne z tego przepisu są dobre już po kilku dniach jednak, mogą stać dłużej wtedy otrzymamy pyszne ogórki kiszone. Podany przepis jest na 1 słoik 900 ml. Czytaj więcej
Pychotkaaa