Konfitura jagodowo miętowa

Konfitura jagodowo miętowa

Konfitura jagodowo miętowa

Domowa konfitura z nutą mięty. Na zimę do herbaty albo do ciast idealna. Świeża mięta jest bardzo aromatyczna i tak samo będzie pachnieć nasza konfitura. Jagody zebrane przeze mnie w lesie , więc tym bardziej cieszą takie przetwory. 1 kg jagód 1/2 kg cukru żelującego 10 gałązek mięty Jagody płucze i osączam, przekładam do garnka, wsypuję cukier żelujący, dodaję miętę którą związuję nitką w pęczek i gotuje na wolnym ogniu od zagotowania około trzy minuty. Odstawiam w garnku na kilku godzin aż mięta wydobędzi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu wesoła kuchnia

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.