przetwory - 14998 przepisów (strona:305/1000)

Dżem rabarbarowo- truskawkowy 131

garnków z powłoką nieprzywierającą, no ale u mnie praktycznie same emaliowane :D W tym roku na szczęście przyszło wybawienie :) Jak tylko dowiedziałam się, że w Tefal Companion można robić przetwory, decyzja o tym z rabarbarem zapadła niemalże natychmiast :) Od słowa do czynu i tak w niespełna 2 godziny powstał pyszny dżem. Mało tego :) Nic się nie przypaliło, a ja zamiast

Kuchnia w czekoladzie
Kiszone rzodkiewki 184

Kiszone rzodkiewki a właściwie małosolne rzodkiewki to warzywa, które kiszę odkąd pamiętam, kisiła je moja mama, kiszę i ja. Gdy zaczyna się robić ciepło to często

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki małosolne, kiszone 142

różnicą, że na kiszone trzeba poczekać   około 2-3 tygodni a małosolne są gotowe do zjedzenia już po około 3 dniach.   Najlepszy czas na kiszone i przetwory zimowe będą dopiero na przełomie lipca/sierpnia. Składniki: Na słoik :   ogórki, najlepiej jednakowej wielkości koper kilka kawałków chrzanu 3-4 ząbki czosnku, można więcej jeśli lubicie można również dodać liść chrzanu

W garach u Gosi
KONFITURY Z MORELI 90

KONFITURY Z MORELI  Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na KONFITURY Z MORELI. Sezon na przetwory domowe u mnie w pełni, więc następne przepisy będą dotyczyły przygotowywania zapasów na zimę ;) Podam sprawdzone przeze mnie przepisy - tylko te niezawodne i najlepsze. Zapraszam do odwiedzania Mojej Książki Kucharskiej. Polecam! -------------------------------------------------- Liczba porcji : 10-11 słoiczków po 250ml -------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 1,5 kg dorodnych, dojrzałych moreli

Moja Książka Kucharska
KAPUSTA SALATKOWA 98

papryki. Krok 5. Gorącą kapustę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zamykamy je , studzimy - przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Moja Książka Kucharska poleca inne przepisy na zdrowe i udane przetwory domowe >>> Smacznego

Moja Książka Kucharska
OGORKI W ZALEWIE CURRY Z KURKUMA 130

OGÓRKI W ZALEWIE CURRY Z KURKUMĄ NA ZIMĘ Przetwory domowe na zimę - OGÓRKI. Przepisów na ogórki w curry jest bardzo wiele - to dobrze, bo każdy znajdzie coś dla siebie - mamy ogórki z dodatkiem czerwonej papryki, przyprawy do gyrosa, a u mnie ogórki w zalewie curry z kurkumą. Ogórki są wyśmienite. Nie za ostre i nie za słodkie - takie lekko orientalne

Moja Książka Kucharska
OGORKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ 88

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ Kolejna odsłona z serii 'przetwory domowe na zimę' - ogórki w zalewie musztardowej. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru  2 łyżki miodu 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej. 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej (smakujemy zalewę i ewentualnie doprawiamy) 1 łyżeczka kurkumy dodatkowo

Moja Książka Kucharska
PRZECIER POMIDOROWY 112

PRZECIER POMIDOROWY Sezon na przetwory domowe w pełni. Dzisiaj przepis na przecier pomidorowy własnej produkcji. Możemy go wykorzystać jako baza do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, jako dodatek do kotletów mielonych - właściwie w każdej kuchni niezastąpiony, zwłaszcza ten przygotowany w domu. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 1kg pomidorów 10-20g soli 10-20g cukru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiczki oraz

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z OGORKOW I PAPRYKI NA ZIME 203

SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI NA ZIMĘ   Dzisiaj kolejny przepis z serii 'przetwory domowe na zimę' - sałatka słoikowa z ogórkami, papryką i cebulą. Świetna jako dodatek do obiadu lub przekąska. Polecam ! SKŁADNIKI: ok. 4kg ogórków gruntowych 1/2 kg czerwonej papryki 1/2kg marchwi 1/2kg cebuli 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 płaskie łyżki soli niejodowanej

Moja Książka Kucharska
DOMOWY SOS SLODKO - KWASNY 98

naszych przodków, była to konieczność, jeśli chcieli spożywać urozmaicone i bogate w witaminy potrawy w miesiącach zimowych. Dzisiaj, kiedy robienie zapasów na zimę nie jest tak konieczne, własne przetwory domowe znów są modne i pożądane. Wiele Pań ma ochotę sprawdzić swoje umiejętności, wypróbować nowy przepis, przyrządzić coś, co sprawi radość rodzinie i przyjaciołom. Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis

Moja Książka Kucharska
Mielonka z suszonymi pomidorami 225

nogami. 16. Polewamy go wrzątkiem, kiedy podkładka sama opadnie podnosimy pojemnik i przekładamy gotową mielonkę na talerz. 17. Wokół mięsa powinna pojawić się warstwa galaretki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Przetwory , śniadania i kolacje Tagged: domowa wędlina , mielonka , suszone pomidory , szynkowar , Tradismak , wieprzowina , wołowina

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
szybkowar-dżem z ciemnych winogron... 146

Składniki: winogrona 5 kg, woda 6 szklanek, żelfix 4 opakowania, cukier 1 kg gotuję bez cukru owoce na przetwory i nic się nie przypali do dna, raz gotowałam z cukrem i było przypalenie.....pozostały sok z winogron można też w słoiczki zapasteryzować, do herbaty na zimę dobry będzie = winogrona obrać z kiści i opłukać, wsypać do szybkowara (11 l), wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Dżem śliwkowy z rumem 134

jesieni, ale na razie pozostaje czekać... Gdzie się podziewasz, Złociutka??? Może niedługo przyjdziesz z ostatnimi jesiennymi darami? Na straganach królują jabłka, orzechy, śliwki. Kupiłam parę kilo węgierek na śliwkowe przetwory. Powstały z nich powidła i dżem. Właśnie taki dżem ze śliwek lubimy najbardziej. Nieprzesłodzony, z całymi kawałkami owoców i przyjemną nutą rumu - smakuje absolutnie wyjątkowo.  Składniki: 1 kg węgierek

Obiad gotowy
Domowy dżem pomarańczowy bez cukru 177

Pisząc karteczkę przed wyniesieniem słoików do piwnicy uświadomiłam sobie, że... To są pierwsze przetwory w roku 2017! :D Jeszcze nigdy nie zaczynałam tak wcześnie ;) Bardzo polubiłam dżem pomarańczowy, który można znaleźć w sklepach (100% owoców) i chodziła mi po głowie myśl, żeby zrobić własną wersję. Kilka lat temu już próbowałam, ale bazowałam na samym miąższu pomarańczy i nie dodałam

FitKot
Konfitura truskawkowa 104

Cześć Sezon na truskawki trwa, pomału zaczynają pojawiać się czereśnie. Znak, że lato się zaczyna. A wraz z latem zaczyna się sezon na przetwory. Moje pierwsze w życiu konfitury truskawkowe właśnie czekają na pasteryzację. Wyszły trochę zbyt rzadkie, ale idealnie będą się nadawały do posmarowania croissantów lub do polania naleśników albo lodów. Konfitura truskawkowa Przygotuj nóż, dużą miskę, garnek, durszlak

blog.moje-pasje.info