Ciasto z budyniem i jabłkami 7721tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 45-55 minut. Post Ciasto z budyniem i jabłkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Pizza Romantica z ricottą 313krojonych pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz – wg smaku Dodatki: 6-8 plastrów oryginalnej, słonej szynki parmeńskiej ok. 6 pomidorków koktajlowych 125 g ricotty (pół opakowania) suszone oregano i płatki chili do posypania garść liści świeżej bazylii lub rukoli(...)pizzę (wraz z papierem) na rozgrzaną blachę. Pieczemy przez ok. 8 minut. Na upieczonej pizzy układamy listki bazylii lub/i rukolę. Post Pizza Romantica z ricottą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 566miał aż tak pistacjowego aromatu jak bym chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej): 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 tabliczki białej(...)lodówce i posypujemy posiekanymi pistacjami. Możemy także posypać go płatkami goździków czy róż (bardziej dla efektu wizualnego niż smakowego). Post Sernik pistacjowy z białą czekoladą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Tarta limonkowa 305pewno pamiętają, jak jedna z bohaterek marzyła przed śmiercią o spróbowaniu idealnej tarty limonkowej – myślę, że ta miałaby szansę spełnić to marzenie. Polecam wszystkim fanom czekoladowo-cytrusowych smaków. Tarta limonkowa – spód: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 100 g pokrojonego masła (pół kostki) 2 i 1/2 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 duże, ekologiczne jajko(...)ostudzeniu wstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem, odłożoną skórką z limonki oraz tartą, gorzką czekoladą. Post Tarta limonkowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Rolada bezowa z mascarpone 531beza zwijamy ciasno roladę. Zawiniętą w papier chowamy do lodówki, aby krem lepiej się kroił. Odwijamy z papieru i dekorujemy owocami. Post Rolada bezowa z mascarpone pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną 287sosem jogurtowym. Moje kofty przygotowałam wg pomysłu Silveny Rowe – z dodatkiem pistacji i żurawiny. Ich największą zaletą jest prostota przygotowania. Robi się je błyskawicznie. Kebaby mają mocny, mięsny smak, przełamany ziołami. Myślę, że szczególnie przypadną do gustu Panom. Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną: 400 – 500 g mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny 1 duża biała lub czerwona cebula(...)zaczną się rumienić). Najlepiej podawać je z odświeżającą sałatką – np. grecką i sosem na bazie jogurtu naturalnego. Post Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Pieczone kwiaty cukinii 309Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (piekłam bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut. Ja przed podaniem udekorowałam kwiaty tymiankiem. Post Pieczone kwiaty cukinii pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Placki z kiszonej kapusty 271patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju lub smalcu. Smażymy placuszki z dwóch stron na złoto-brązowy kolor (podobnie jak placki ziemniaczane). Post Placki z kiszonej kapusty pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Sernik z malinami na spodzie brownie 537spodzie brownie – prawdziwa rozpusta. Deser, któremu trudno się oprzeć. Maliny doskonale łączą się zarówno ze smakiem ciemnej czekolady, jak i z kremową śmietanką i ricottą. Trzy różne smaki, ale i trzy różne konsystencje sprawiają, że sernik jest pyszny. Wbrew pozorom robi się go dość łatwo. Spód brownie: 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 200 g zimnego masła (1 kostka(...)mikserem). Rozkładamy równomiernie na całkowicie ostudzonym cieście. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto ozdabiamy świeżymi malinami. Post Sernik z malinami na spodzie brownie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Pieczony budyń waniliowy 354sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas wanilii (laski wanilii kupuję co jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami(...)całą noc – aby były na rano gotowe. Przed podaniem pieczony budyń waniliowy dekorujemy sezonowymi owocami, syropem lub domową konfiturą. Post Pieczony budyń waniliowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Krem z kalafiora z kurkami 359którą poznałam na Kwestii Smaku i która gości u nas co roku od kilku lat. Zupa jest bardzo delikatna, kremowa, a leśne kurki nadają jej eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako przystawka na eleganckie przyjęcia, jak i na spotkania w rodzinnym gronie, ponieważ wychodzi jej dość spory garnek. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby zupa komuś(...)masłem. Smażymy kurki, aż zaczną się rumienić. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na każdą porcję zupy i posypujemy szczypiorkiem. Post Krem z kalafiora z kurkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Domowa nutella 398główne składniki to cukier i olej palmowy, dzięki którym krem jest słodki i gładki. Orzechów jest tylko 13%. W mojej nutelli głównymi składnikami są ciemna czekolada i orzechy laskowe. Smak takiego kremu jest bardzo podobny do oryginału, a nawet lepszy. Nie da się ukryć, że domowa wersja jest droższa, ale kanapki i naleśniki z taką domową nutellą są obłędne(...)miodem. Gotowy krem przekładamy do małych słoiczków lub jednego półlitrowego słoika i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Podajemy w temperaturze pokojowej. Post Domowa nutella pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu 541mocno ściskając dłońmi) kapustę, aż puści soki. Wlewamy olej, mieszamy i spróbujemy czy trzeba dodatkowo doprawić solą lub cukrem. Post Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Placki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili 295Placki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili to propozycja śniadaniowa lub lunchowa. Robi się je bardzo prosto, a w smaku są przepyszne. To danie pełne kontrastów – słodki groszek, słony boczek, orzeźwiający jogurt i ostro-słodki sos chili świetnie ze sobą współgrają. Do tego placuszki fajnie prezentują się na talerzu, dlatego miło będzie z nimi zacząć dzień. Inspiracją były(...)mniejsze części. Danie skrapiamy słodkim sosem chili. Możemy także podać dodatkowo jogurt i posypać danie świeżymi ziołami. Post Placki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Ananasowe klopsiki z teriyaki 314Proste, pieczone klopsiki z teriyaki (domowym!) to danie które może przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Dodatek ananasa nadaje im nie tylko ciekawego smaku, ale także wilgotności. Należy użyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Możemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze(...)upieczone klopsiki. Posypujemy ziarnami sezamu i ewentualnie dymką. Klopsiki teriyaki podajemy z sypkim ryżem. Przepis zainspirowany klopsikami z Just a Taste. Post Ananasowe klopsiki z teriyaki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym 310Wkładamy ciasto na co najmniej dwie godziny do lodówki – masa się przegryzie i zyska kokosowy aromat. Post Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem 527kształt). PS: Jeśli nie przepadacie za masą z serka, można polać ciasto polewą z białej czekolady i serka mascarpone. Post Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Sałatka z cukinii i papryki na zimę 829samą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę pracy w krojenie, ale po miesiącu, dwóch czy nawet pół roku możemy sobie wyciągnąć słoik, cieszyć się smakiem letnich warzyw i nie martwić się o dodatki do głównego dania. Niestety, rzadko robię zapasy na zimę – mam w kuchni bardzo mało miejsca i nie posiadam piwnicy – jednak coraz(...)słoiki nie mogą do siebie dotykać). Składniki na ok. 8 słoików po ok. 350 ml lub 6 półlitrowych. Post Sałatka z cukinii i papryki na zimę pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 199mogą mieć różne nadzienie. Jestem pewna, że przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym. Ser zapieczony w klopsiku nadaje soczystości i wilgotności mięsu, dzięki czemu kuleczki mają wyjątkowy smak. Pieczone klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego (lub mieszanego) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki (mogą być też białe części dymki) 3 łyżki bułki(...)także sałatkę (np. skropioną cytryną rukolę) lub, pozostając w śródziemnomorskich klimatach – sałatkę grecką . Całość posypałam świeżo mielonym pieprzem. Post Pieczone klopsiki z fetą i oregano pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka) 476spirytusie i wódce przez 4 tygodnie. Taka nalewka będzie jednak wyjątkowo gorzka (choć podobno gorzki lek leczy najlepiej ) Post Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Golonka z indyka pieczona z warzywami 295trzy razy sosem. Gotowe golonki wyjmujemy, polewamy sosem z dna ostatni raz (lub podajemy oddzielnie) i posypujemy kolendrą. Post Golonka z indyka pieczona z warzywami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Roladki z indyka w sosie serowym 282talarki – jak wolicie. Podajemy z sosem serowym i dowolną sałatą (u mnie rukola, ale może być dowolna mieszanka). Post Roladki z indyka w sosie serowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Polędwiczka w melasie 375rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja), lecz głęboki smak melasy z marynaty czyni z niego zupełnie inne danie. Podajemy z ryżem lub grubym makaronem ryżowym. Polędwiczka w melasie: 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 250-300 g) 1/3 szklanki ciemnej melasy(...)mięsa będą usmażone, na rozgrzany wok/patelnię wlewamy resztkę marynaty, zagotowujemy i polewamy gotowe kawałki mięsa. Posypujemy sezamem. Najlepiej smakuje z ryżem. Post Polędwiczka w melasie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku
Quiche z kurkami 393resztki dania z powodzeniem można zapakować sobie do pracy „na jutro”. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, dlatego w połączeniu z maślanym kruchym ciastem nadają tarcie wyjątkowy smak. Farsz: ok. 500 g kurek 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Ciasto na quiche: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła (pół(...)zalewą. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35-45 minut (do czasu, aż wierch tarty będzie robił się złoty). Post Quiche z kurkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku