beza zwijamy ciasno roladę. Zawiniętą w papier chowamy do lodówki, aby krem lepiej się kroił. Odwijamy z papieru i dekorujemy owocami. Post Rolada bezowa z mascarpone pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusosem jogurtowym. Moje kofty przygotowałam wg pomysłu Silveny Rowe – z dodatkiem pistacji i żurawiny. Ich największą zaletą jest prostota przygotowania. Robi się je błyskawicznie. Kebaby mają mocny, mięsny smak, przełamany ziołami. Myślę, że szczególnie przypadną do gustu Panom. Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną: 400 – 500 g mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny 1 duża biała lub czerwona cebula(...)zaczną się rumienić). Najlepiej podawać je z odświeżającą sałatką – np. grecką i sosem na bazie jogurtu naturalnego. Post Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuWstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (piekłam bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut. Ja przed podaniem udekorowałam kwiaty tymiankiem. Post Pieczone kwiaty cukinii pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupatelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju lub smalcu. Smażymy placuszki z dwóch stron na złoto-brązowy kolor (podobnie jak placki ziemniaczane). Post Placki z kiszonej kapusty pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuspodzie brownie – prawdziwa rozpusta. Deser, któremu trudno się oprzeć. Maliny doskonale łączą się zarówno ze smakiem ciemnej czekolady, jak i z kremową śmietanką i ricottą. Trzy różne smaki, ale i trzy różne konsystencje sprawiają, że sernik jest pyszny. Wbrew pozorom robi się go dość łatwo. Spód brownie: 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 200 g zimnego masła (1 kostka(...)mikserem). Rozkładamy równomiernie na całkowicie ostudzonym cieście. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto ozdabiamy świeżymi malinami. Post Sernik z malinami na spodzie brownie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas wanilii (laski wanilii kupuję co jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami(...)całą noc – aby były na rano gotowe. Przed podaniem pieczony budyń waniliowy dekorujemy sezonowymi owocami, syropem lub domową konfiturą. Post Pieczony budyń waniliowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuktórą poznałam na Kwestii Smaku i która gości u nas co roku od kilku lat. Zupa jest bardzo delikatna, kremowa, a leśne kurki nadają jej eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako przystawka na eleganckie przyjęcia, jak i na spotkania w rodzinnym gronie, ponieważ wychodzi jej dość spory garnek. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby zupa komuś(...)masłem. Smażymy kurki, aż zaczną się rumienić. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na każdą porcję zupy i posypujemy szczypiorkiem. Post Krem z kalafiora z kurkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugłówne składniki to cukier i olej palmowy, dzięki którym krem jest słodki i gładki. Orzechów jest tylko 13%. W mojej nutelli głównymi składnikami są ciemna czekolada i orzechy laskowe. Smak takiego kremu jest bardzo podobny do oryginału, a nawet lepszy. Nie da się ukryć, że domowa wersja jest droższa, ale kanapki i naleśniki z taką domową nutellą są obłędne(...)miodem. Gotowy krem przekładamy do małych słoiczków lub jednego półlitrowego słoika i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Podajemy w temperaturze pokojowej. Post Domowa nutella pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumocno ściskając dłońmi) kapustę, aż puści soki. Wlewamy olej, mieszamy i spróbujemy czy trzeba dodatkowo doprawić solą lub cukrem. Post Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPlacki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili to propozycja śniadaniowa lub lunchowa. Robi się je bardzo prosto, a w smaku są przepyszne. To danie pełne kontrastów – słodki groszek, słony boczek, orzeźwiający jogurt i ostro-słodki sos chili świetnie ze sobą współgrają. Do tego placuszki fajnie prezentują się na talerzu, dlatego miło będzie z nimi zacząć dzień. Inspiracją były(...)mniejsze części. Danie skrapiamy słodkim sosem chili. Możemy także podać dodatkowo jogurt i posypać danie świeżymi ziołami. Post Placki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuProste, pieczone klopsiki z teriyaki (domowym!) to danie które może przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Dodatek ananasa nadaje im nie tylko ciekawego smaku, ale także wilgotności. Należy użyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Możemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze(...)upieczone klopsiki. Posypujemy ziarnami sezamu i ewentualnie dymką. Klopsiki teriyaki podajemy z sypkim ryżem. Przepis zainspirowany klopsikami z Just a Taste. Post Ananasowe klopsiki z teriyaki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuWkładamy ciasto na co najmniej dwie godziny do lodówki – masa się przegryzie i zyska kokosowy aromat. Post Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukształt). PS: Jeśli nie przepadacie za masą z serka, można polać ciasto polewą z białej czekolady i serka mascarpone. Post Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusamą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę pracy w krojenie, ale po miesiącu, dwóch czy nawet pół roku możemy sobie wyciągnąć słoik, cieszyć się smakiem letnich warzyw i nie martwić się o dodatki do głównego dania. Niestety, rzadko robię zapasy na zimę – mam w kuchni bardzo mało miejsca i nie posiadam piwnicy – jednak coraz(...)słoiki nie mogą do siebie dotykać). Składniki na ok. 8 słoików po ok. 350 ml lub 6 półlitrowych. Post Sałatka z cukinii i papryki na zimę pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumogą mieć różne nadzienie. Jestem pewna, że przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym. Ser zapieczony w klopsiku nadaje soczystości i wilgotności mięsu, dzięki czemu kuleczki mają wyjątkowy smak. Pieczone klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego (lub mieszanego) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki (mogą być też białe części dymki) 3 łyżki bułki(...)także sałatkę (np. skropioną cytryną rukolę) lub, pozostając w śródziemnomorskich klimatach – sałatkę grecką . Całość posypałam świeżo mielonym pieprzem. Post Pieczone klopsiki z fetą i oregano pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku