poezja smaków - 965 przepisów (strona:13/65)

Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa 275

ryby i delikatnie mieszamy. Próbujemy czy nie trzeba dodać soli. Wstawiamy do lodówki, żeby rillettes się schłodziło. Post Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Naleśniki po węgiersku 221

suchej patelni z obu stron (dla większej ilości gości można podgrzać w piekarniku). Przekładamy na talerze i polewamy gorącym sosem czekoladowym. Post Naleśniki po węgiersku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Nalewka z malin (malinówka) 169

dzięki czemu malinówka nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale pachnie oraz smakuje. Jej wykonanie wymaga nieco cierpliwości – po zrobieniu powinna odstać przynajmniej pół roku, aby zyskała odpowiedni smak. Nalewka jaką robiłam w tym roku zawiera dodatek miodu i rumu, dzięki czemu jest nie tylko znacznie bardziej aromatyczna, ale także doskonale sprawdza się przy przeziębieniach. Nalewka z malin(...)zdążyłyśmy z mamą go kupić), na drugim nalewka bezpośrednio po zlaniu (już była smaczna!) – teraz będzie czekać do Świąt. Post Nalewka z malin (malinówka) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Flaczki z boczniaków 426

gałkę. Solidnie solimy oraz pieprzymy. Dodajemy szczyptę cukru. Gotujemy jeszcze 5 minut. Przed podaniem flaczki z boczniaków posypujemy posiekaną natką pietruszki. Post Flaczki z boczniaków pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Odchudzona napoleonka 267

kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego i niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym. Czy jest lepsza? Smak prawdziwej jest nie do podrobienia, ale mimo to jest przepyszna! Świetny zamiennik tradycyjnego ciasta. Mnie kupiła – wkrótce robię ją ponownie. Odchudzona napoleonka (napoleonka jaglana): 1 szklanka kaszy jaglanej(...)wierzchu układamy warstwę herbatników. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Napoleonka jaglana świetnie smakuje sama, jak i z owocami.   Post Odchudzona napoleonka pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kisiel marchewkowy 308

czas na nietypową wersję: marchewkową. Ja robię ją z soku „jednodniowego”, a taki kisiel marchewkowy zastępuje mi śniadanie lub kolację, która jest jednocześnie deserem. Pomysł na marchewkowy smak podpatrzyłam dawno temu w jakimś amerykańskim programie telewizyjnym, potem widziałam go na znajmych blogach, a swoją wersję wzbogaciłam o miód, kurkumę, cynamon i kardamon, które sprawiają, że kisiel jest świetnym(...)się. Zestawiamy z ognia, wyławiamy kardamon i przelewamy zawartość do jednego dużego lub dwóch mniejszych kubków / miseczek / salaterek. Gotowy kisiel marchewkowy posypujemy sezamem. Post Kisiel marchewkowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu 440

wkładamy usmażone polędwiczki. Gotujemy przez około 10-15 minut na małym ogniu lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie. Post Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu 258

termoobieg) i pieczemy ok. 35-45 minut (najlepiej do suchego patyczka). Podajemy z lodami – na zimno lub na ciepło. Post Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pesto z jarmużu z makaronem 278

mamy ochotę na coś lekkiego. Pesto ma orzechowy, słodkawy posmak, dlatego przygotowując makaron z pesto z jarmużu, często kruszę na wierzch nieco fety – jej słoność świetnie równoważy smaki. Pycha! Pesto z jarmużu z makaronem: ok. 60 g liści jarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki) 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku(...)dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy na talerze – posypujemy fetą, odłożonymi płatkami migdałów oraz świeżo mielonym pieprzem. Post Pesto z jarmużu z makaronem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Groszek ptysiowy do zup 336

urosną w piekarniku).  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (210°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut. Post Groszek ptysiowy do zup pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pancakes z borówkami na maślance 182

masło nie zaczęło się przypalać. Po minucie zdejmujemy na papierowy ręcznik. Pancakes z borówkami podajemy polane syropem klonowym, ewentualnie miodem. Post Pancakes z borówkami na maślance pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Bataty faszerowane 402

łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem. Post Bataty faszerowane pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Scones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami 219

minut. Podajemy od razu – jeszcze ciepłe.Przepis jest zmodyfikowaną wersją bułeczek z książki „Wypieki”. Post Scones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka z malinami i fetą 395

patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki polewamy strumykami malinowego kremu balsamicznego. Post Sałatka z malinami i fetą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Łosoś na puree z kalafiora 170

przykryciem) przez około 3-4 minuty z każdej strony – dokładny czas zależy od grubości ryby. Podajemy z przygotowanym puree. Post Łosoś na puree z kalafiora pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku