ryby i delikatnie mieszamy. Próbujemy czy nie trzeba dodać soli. Wstawiamy do lodówki, żeby rillettes się schłodziło. Post Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusuchej patelni z obu stron (dla większej ilości gości można podgrzać w piekarniku). Przekładamy na talerze i polewamy gorącym sosem czekoladowym. Post Naleśniki po węgiersku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudzięki czemu malinówka nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale pachnie oraz smakuje. Jej wykonanie wymaga nieco cierpliwości – po zrobieniu powinna odstać przynajmniej pół roku, aby zyskała odpowiedni smak. Nalewka jaką robiłam w tym roku zawiera dodatek miodu i rumu, dzięki czemu jest nie tylko znacznie bardziej aromatyczna, ale także doskonale sprawdza się przy przeziębieniach. Nalewka z malin(...)zdążyłyśmy z mamą go kupić), na drugim nalewka bezpośrednio po zlaniu (już była smaczna!) – teraz będzie czekać do Świąt. Post Nalewka z malin (malinówka) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakugałkę. Solidnie solimy oraz pieprzymy. Dodajemy szczyptę cukru. Gotujemy jeszcze 5 minut. Przed podaniem flaczki z boczniaków posypujemy posiekaną natką pietruszki. Post Flaczki z boczniaków pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego i niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym. Czy jest lepsza? Smak prawdziwej jest nie do podrobienia, ale mimo to jest przepyszna! Świetny zamiennik tradycyjnego ciasta. Mnie kupiła – wkrótce robię ją ponownie. Odchudzona napoleonka (napoleonka jaglana): 1 szklanka kaszy jaglanej(...)wierzchu układamy warstwę herbatników. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Napoleonka jaglana świetnie smakuje sama, jak i z owocami. Post Odchudzona napoleonka pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuczas na nietypową wersję: marchewkową. Ja robię ją z soku „jednodniowego”, a taki kisiel marchewkowy zastępuje mi śniadanie lub kolację, która jest jednocześnie deserem. Pomysł na marchewkowy smak podpatrzyłam dawno temu w jakimś amerykańskim programie telewizyjnym, potem widziałam go na znajmych blogach, a swoją wersję wzbogaciłam o miód, kurkumę, cynamon i kardamon, które sprawiają, że kisiel jest świetnym(...)się. Zestawiamy z ognia, wyławiamy kardamon i przelewamy zawartość do jednego dużego lub dwóch mniejszych kubków / miseczek / salaterek. Gotowy kisiel marchewkowy posypujemy sezamem. Post Kisiel marchewkowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwkładamy usmażone polędwiczki. Gotujemy przez około 10-15 minut na małym ogniu lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie. Post Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutermoobieg) i pieczemy ok. 35-45 minut (najlepiej do suchego patyczka). Podajemy z lodami – na zimno lub na ciepło. Post Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumamy ochotę na coś lekkiego. Pesto ma orzechowy, słodkawy posmak, dlatego przygotowując makaron z pesto z jarmużu, często kruszę na wierzch nieco fety – jej słoność świetnie równoważy smaki. Pycha! Pesto z jarmużu z makaronem: ok. 60 g liści jarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki) 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 2 wyciśnięte ząbki czosnku(...)dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy na talerze – posypujemy fetą, odłożonymi płatkami migdałów oraz świeżo mielonym pieprzem. Post Pesto z jarmużu z makaronem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuurosną w piekarniku). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (210°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut. Post Groszek ptysiowy do zup pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumasło nie zaczęło się przypalać. Po minucie zdejmujemy na papierowy ręcznik. Pancakes z borówkami podajemy polane syropem klonowym, ewentualnie miodem. Post Pancakes z borówkami na maślance pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakułódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem. Post Bataty faszerowane pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuminut. Podajemy od razu – jeszcze ciepłe.Przepis jest zmodyfikowaną wersją bułeczek z książki „Wypieki”. Post Scones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupatelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki polewamy strumykami malinowego kremu balsamicznego. Post Sałatka z malinami i fetą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuprzykryciem) przez około 3-4 minuty z każdej strony – dokładny czas zależy od grubości ryby. Podajemy z przygotowanym puree. Post Łosoś na puree z kalafiora pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku