poezja smaków - 965 przepisów (strona:20/65)

Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 212

jedzeniem. Osoby odchudzające się mogą zrezygnować z syropu – tarta będzie lżejsza. Galette jest świetne także podgrzane – na ciepło. Post Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Szybki sernik gotowany na herbatnikach 7685

namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji – ja podaję przepis podstawowy, który sam w sobie jest pyszny. Sernik gotowany jest delikatny i po schłodzeniu przypomina mi w smaku lody. Jeśli nie znacie go to jest zdecydowanie warty uwagi. Sernik gotowany na herbatnikach: 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*) 4 ekologiczne jajka 200 g masła (1 kostka(...)się i nie trzyma kształtu to sernik może się nie zsiąść. Ja nie mieliłam sera – użyłam wiaderka z Piątnicy. Post Szybki sernik gotowany na herbatnikach pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze 383

czasie gdy szaszłyki się pieką mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu i odstawiamy na 10 minut do przegryzienia. Post Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Błyskawiczny solony karmel z mikrofalówki 290

Solony karmel ma smak, któremu nie sposób się oprzeć. Karmel jednak nie zawsze wychodzi – trzeba być bardzo uważnym, aby się nie scukrzył lub nie spalił. Ostatnio wypróbowałam znacznie prostszą metodę, za pomocą której przygotujemy przepyszny, solony sos karmelowy. A pomoże nam w tym mikrofalówka. W 5 minut uzyskamy idealny sos. Taki solony karmel jest wręcz idealny do lodów(...)pięknie zgęstnieje). Gotowy karmel możemy przechowywać w lodówce przez ok. tydzień. Jeśli zbyt mocno zgęstniał, wystarczy podgrzać go w mikrofali. Post Błyskawiczny solony karmel z mikrofalówki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron z pesto z buraków 345

pięknym, różowym kolorze i słodkim, orzechowym posmaku. Wegetariańskie makarony to moja słabość, więc bardzo często je przygotowuję. Pesto z buraków urzekło mnie kolorem i delikatnym smakiem. Pamiętajmy, że najlepszy smak uzyskamy z pieczonych buraków – jeśli zaś chcecie mieć obiad „na szybko”, można kupić już obrane i ugotowane buraki w folii – także będą się nadawały. Makaron(...)fetą lub kozim serem. Pesto buraczane można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce (ok. 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku). Post Makaron z pesto z buraków pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kokosowy pudding z tapioki z mango 209

małe kuleczki. Robi się je z korzenia manioku. To produkt bezglutenowy i bezsmakowy mający duże właściwości zagęszczające. Najczęściej używa się tapiokę w deserach i napojach typu bubble tea. Przybiera smak tego, w czym będziemy ją gotować. A zabawa tkwi w teksturze. Miękkie granulki całkowicie zmieniają doznania smakowe – zwykły budyń zamieniają w ciekawy deser. Pudding z tapioki (właśnie z dodatkiem(...)następnie wkładamy do lodówki. Pudding z tapioki podajemy schłodzony. Jak przygotowywać tapiokę po raz pierwszy przeczytałam u Jadłonomii . Post Kokosowy pudding z tapioki z mango pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Labneh – najprostszy domowy ser (z jogurtu) 212

tylko naszemu zdrowiu, ale też na pewno sprawi dużą satysfakcję. Najlepiej smakuje na świeżym, wiejskim chlebie – my swój tostowaliśmy i na jeszcze ciepłym rozsmarowywaliśmy serek o ulubionym smaku, posypując go kiełkami. Labneh – ser z jogurtu: 2 duże opakowania gęstego jogurtu greckiego (ok. 800 g) 1 czubata łyżeczka soli morskiej Przykładowe przyprawy do obtoczenia: słodka, wędzona papryka w proszku(...)słoika i zalejmy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym (serki w oliwie przechowywane w lodówce wytrzymają miesiąc). Post Labneh – najprostszy domowy ser (z jogurtu) pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku 406

mężu, ponieważ lubi on palony smak mocnych, leżakujących alkoholi. Koniak sprawdził się w sosie świetnie – nie dominuje, lecz działa jak przyprawa – sprawia, że sos śmietanowy zyskuje głęboki smak. Oczywiście alkohol wyparowuje podczas gotowania, więc nie musimy obawiać się podawania dania kierowcom. Polędwiczki w sosie najlepiej podać z ziemniakami (gotowanymi, puree lub pieczonymi) oraz ulubionymi warzywami (fasola, brokuły, pieczone(...)się zagotuje, wkładamy polędwiczki i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekaną natkę. Post Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Styropian – sernik bez sera 2131

Styropian lekko opada, ale nie poniżej wysokości, do której był wlewany. Gotowy placek możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Post Styropian – sernik bez sera pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Lava cake – ciastko lawa z płynnym środkiem 4131

jednak, że przed pieczeniem muszą być w temperaturze pokojowej, czyli wyjęte około trzy godziny wcześniej z lodówki. Post Lava cake – ciastko lawa z płynnym środkiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kurczak pieczony na butelce 4153

upieczeniu kurczaka układamy na talerzu i od razu podajemy. Po jedzeniu nie wyrzucajmy kości – ugotujemy z nich wyjątkowo aromatyczny rosół. Post Kurczak pieczony na butelce pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ciasto z budyniem i jabłkami 7661

tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 45-55 minut. Post Ciasto z budyniem i jabłkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pizza Romantica z ricottą 241

krojonych pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz – wg smaku Dodatki: 6-8 plastrów oryginalnej, słonej szynki parmeńskiej ok. 6 pomidorków koktajlowych 125 g ricotty (pół opakowania) suszone oregano i płatki chili do posypania garść liści świeżej bazylii lub rukoli(...)pizzę (wraz z papierem) na rozgrzaną blachę. Pieczemy przez ok. 8 minut. Na upieczonej pizzy układamy listki bazylii lub/i rukolę.   Post Pizza Romantica z ricottą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 509

miał aż tak pistacjowego aromatu jak bym chciała, ale i tak był pyszny. Ozdobiony posiekanymi orzechami i płatkami jadalnych goździków całkiem ładnie prezentował się na stole. Warto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej): 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 tabliczki białej(...)lodówce i posypujemy posiekanymi pistacjami. Możemy także posypać go płatkami goździków czy róż (bardziej dla efektu wizualnego niż smakowego). Post Sernik pistacjowy z białą czekoladą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tarta limonkowa 250

pewno pamiętają, jak jedna z bohaterek marzyła przed śmiercią o spróbowaniu idealnej tarty limonkowej – myślę, że ta miałaby szansę spełnić to marzenie. Polecam wszystkim fanom czekoladowo-cytrusowych smaków. Tarta limonkowa – spód: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 100 g pokrojonego masła (pół kostki) 2 i 1/2 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 duże, ekologiczne jajko(...)ostudzeniu wstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem, odłożoną skórką z limonki oraz tartą, gorzką czekoladą. Post Tarta limonkowa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku