poezja smaków - 965 przepisów (strona:28/65)

Pomarańczowy kurczak stir fry 402

resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir fry pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Jak zrobić domowy twaróg 324

twaróg lub inne sery. Twaróg powinien udać się także z tłustego (3,2%) mleka niepasteryzowanego ze sklepu (mleko niepasteryzowane znajdziemy w lodówkach, ma krótką datę przydatności), ale pamiętajmy, że smak twarogu jest zależny od jakości mleka, więc najlepiej zaopatrzyć się w jak najlepsze. Mleko UHT (z kartonu) jest wyjałowione – bakterie mlekowe działają słabo i mleko nie zsiada się(...)chcecie twaróg przechować dłużej? Możemy powiesić go w przewiewnym miejscu i ususzyć (wtedy będzie bardziej kwaskowy, twardy) albo uwędzić. Post Jak zrobić domowy twaróg pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 193

łyżki). Mieszamy. Przyprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu. Odstawiamy do przegryzienia na co najmniej 15 minut. Post Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 209

przygotowała pstrąga. Spróbowałam i po chwili już wiedziałam, że laureatów tego wydarzenia czeka piękna kariera – wszystko w daniu do siebie pasuje i niesamowicie ze sobą współgra. Każdy smak jest przemyślany, a cukinia i puree mnie oczarowały! Finalistom życzę, żeby sukces, który sobie zgotowali dzięki Makro, przerodził się w otwarcie własnych knajp i żeby nadal gotowali z taką pasją! Warto(...)konkursu Zgotuj sobie sukces (II miejsce) Piotra Archicińskiego i Marcina Krzesińskiego (fot. Makro): Post Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1897

Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy, możemy dodatkowo posypać ją rodzynkami. Kluczowa jest w nim puszystość i lekkość – ale otrzymacie ją tylko wtedy, gdy bardzo dokładnie zastosujecie się do przepisu. Najważniejsze(...)się na dobry sernik (te wymagania spełnia wiaderko z Piątnicy). Najpewniejszy jest jednak własnoręcznie zmielony ser. Post Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tort Kukułka 374

koneserów czekoladowych i kawowych smaków z nutką czegoś mocniejszego. Spód jest mocno czekoladowy, mazisty i nie zawiera mąki – smakuje jak brownie. Kremy są lekkie i świetnie uzupełniają smak ciasta. Torcik prezentuje się bardzo elegancko, pamiętajmy tylko o nabyciu dobrej śmietany – to od niej w dużej mierze zależy sukces tortu. Tort jest zmodyfikowaną wersją ciasta kukułka z Moich Wypieków(...)przemieścić, ale to nic. Wyrównujemy i schładzamy cały tort przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem tort Kukułka możemy posypać czekoladą dla ozdoby. Post Tort Kukułka pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 333

zioła na ulubioną mieszankę. Ziemniaki w wykwintniejszej wersji polecam zamienić na bataty doprawione na ostro. Możliwości jest mnóstwo. Ja podaję wersję podstawową, wzbogaconą o pory, które nadają puree ciekawszego smaku. Czy jest smaczna? Myślę, że mój mąż, który brał dokładkę trzy razy, na pewno to potwierdzi! Porcja dla czterech osób. Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage(...)świeżymi ziołami. PS: Zapiekanka nie należy do potraw, które łatwo sfotografować, na przyszłość postaram się poprawić Post Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Spring rollsy z warzywami 377

taki sposób aż do wykończenia warzyw lub papieru. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Maczamy w nim spring rollsy i od razu zjadamy. Post Spring rollsy z warzywami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Bakłażany w pomidorowym sosie curry 215

odpowiednio słone i przyprawione. Przed podaniem obficie posypujemy kolendrą – można też skropić danie jogurtem naturalnym (w wersji nie-wegańskiej). Post Bakłażany w pomidorowym sosie curry pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 196

mogliśmy podglądać jego działania na monitorach – dzięki temu nic nam nie umknęło. Zaczęliśmy od przystawki - koktajlu z krewetek i łososia . Ułożyliśmy go na ogórkach i posypaliśmy galaretką o smaku mohito . Całość świetnie komponowała się z chrupiącą grzanką. Sami możecie łatwo przygotować taki koktajl – łącząc upieczony filet z łososia z krewetkami koktajlowymi skropionymi sokiem z cytryny. Potem dodajemy tylko(...)nadzieję bardziej przybliżą Wam atmosferę gotowania w profesjonalnej kuchni Makro, w której na co dzień szkolą się profesjonalni kucharze: Post Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 238

najlepszy przepis na tatara z łososia . Osobiście go uwielbiam i żaden inny nie przypadł mi do gustu tak jak ten. Kilka składników, a razem łączą się w eksplozję smaków. Doskonała przystawka, która sprawdzi się w każdych okolicznościach. Szybko posiekany będzie gotowy błyskawicznie. Tatara można podawać ze świeżym pieczywem, grzankami lub w nowoczesnej formie – jako nadzienie do sushi. Koniecznie kupcie(...)zostaną opublikowane w ciągu 14 dni od daty zakończenia konkursu. Nagroda będzie wysłana wyłącznie na adres krajowy.   Post Tatar z łososia – testuję noże Gerlach pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 360

sposób produktów. Własnoręcznie uwędzone ryby są znacznie lepsze niż te sklepowe. Kiedyś wędzenie było jedynym tanim sposobem na konserwowanie żywności – dziś zachwyca ze względu na wyjątkowy smak i zapach. Niestety wędliny i ryby ze sklepu nazywane „wędzonymi” mają często jedynie sztuczny „aromat dymu wędzarniczego” – bardzo rzadko można spotkać produkty wędzone tradycyjnie. Ale jak wędzić(...)pewno zechcecie to powtórzyć. Wasza rybka nie tylko będzie smaczniejsza, ale przede wszystkim bez konserwantów i polepszaczy. Post Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Staropolski tort orzechowo-kawowy 319

Staropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez dodatku pszennej mąki, oparty na jajkach, mielonych orzechach i cukrze pieczony był w Polsce już w XIX wieku – podobna jego receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole(...)dodatku mąki) to torcik będzie bezglutenowy (warto też przeczytać etykiety na kakao i skrobi – czy nie są zanieczyszczone glutenem). Post Staropolski tort orzechowo-kawowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tort intensywnie czekoladowy 337

pralinki, polewy, fondue itp. Produkty przetestowałam na torcie (kakao ma napis Ideale per Torte – to zobowiązuje ). Sami oceńcie jak się sprawdziły – tort z nich jest intensywny w smaku i bardzo mocno czekoladowy. Muszę pochwalić czekoladę za łatwość rozpuszczania się – mimo, że do budyniu i ganache pokroiłam ją na bardzo duże kawałki to rozpuściły się błyskawicznie. Taki kilogram(...)tort. Całość musi spędzić jeszcze co najmniej dwie godziny w lodówce. Tort kroimy na cienkie kawałki (nie jest bardzo słodki, ale sycący). Post Tort intensywnie czekoladowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem 214

pokrojoną na plasterki w towarzystwie sosu pomarańczowego i duszonego jarmużu. Do dania podałam także ugotowany pszenny makaron. Post Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku