nich jest ciasto, które chcę Wam dziś zaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim świątecznym stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli będzie mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru
Cynamonowe szczęściewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Poezja-Smaku. Jedna z najłatwiejszych szarlotek - nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Wszystko wystarczy dobrze wymieszać, wstawić do piekarnika i mamy gotowe ciasto. Smak jest rewelacyjny i chyba nigdy mi się nie znudzi! (Tortownica o średnicy 16-18 cm lub większa keksówka) 1 kg -1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cukru cynamonowego/cynamonu
Di gotujesernik, ale najpyszniejszy jest stanowczo ten upieczony własnoręcznie w domu. Nie jest lekki, to prawda. Ma sporo jajek i masła, ser też najlepszy jest prawdziwy tłusty ale efekt to poezja smaku. Zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak
maniapieczeniaowoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej, i to był strzał w 10! :) Zapach, który rozchodził się po domu podczas pieczenia pierniczków, był magiczny, a ich smak... poezja... Oprócz tradycyjnych, równie przepysznych pierniczków, na które przepis podam Wam na dniach, będę robiła kolejną porcję Lebkuchen, gdyż nie ukrywam, że ponad połowa została pożarta przez moja
Słodko-Słony Świat Ilonywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Poezja smaku. Zmieniłam proporcje, rodzaj czekolady i sposób przygotowania. Po prostu ciasteczka upiekłam po swojemu. Choć w planach miałam inne - w yszły niesamowicie przepyszne - mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ich intensywnie czekoladowy smak - kusi i kusi! (18-20 sztuk) 130-135g czekolady (użyłam mlecznej
Di gotujePoezja smaku... chilli, imbir, czosnek. Składniki na 5 porcji: Zupa 2 puszki cieciorki 1 duża marchewka 1 duża biała cebula papryczka chilli 3 ząbki czosnku 3 połówki papryk (żółta, czerwona, zielona) świeży imbir oliwa z oliwek szczypta cynamonu 1,5 litra bulionu warzywnego garść świeżego szpinaku 1 łyżeczka ziaren kolendry, suszonego cząbru sól, pieprz Kurczak 200 g piersi z kurczaka
Bike By Liferazu z podwójnej porcji, bowiem znikają błyskawicznie... :-) Na bazie tych ciasteczek można również przygotować spód do ciast, u mnie posłużyły jako spód do sernika migdałowego... to jest dopiero poezja smaku...;-) Ale o tym w następnym poście, tymczasem polecam te pyszne ciacha... :-) Z podanych składników wychodzi ok.20 sztuk. Przepis pochodzi z Kuchni Wyjątkowych Smaków. Składniki: - 180g zmielonych migdałów (u mnie
Smaczne Zdrowewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Poezja smaku. Zmniejszyłam jednak proporcje składników i dodatkowo ilość wiórek. Kokosanki te są idealnym pomysłem na wykorzystanie białek, które nie raz nam zostają po sporządzaniu innych przysmaków. Ciasteczka mają wilgotny środek i chrupiący wierzch. Jednym słowem są przepyszne! (16 sztuk) 120g wiórek kokosowych 2 białka 40g cukru 40g masła
Di gotujePieczony pasztet mięsny przygotowany według przepisu Lulu to prawdziwa poezja smaku. Jadaliśmy go wielokrotnie i za każdym razem był doskonały. Zresztą Ona zawsze potrafi wyczarować coś z niczego :) Tym razem do domowego pasztetu Lulu dodała mieszankę "Pasztet - typ wielkanocny" , Zaskoczyło mnie to, bo dość często robię zakupy w sklepie Tradismak , a ten produkt, jakoś umknął mojej uwadze. Sama też
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazebrać wszystkie składowe oraz chęci i przygotowałam tę wspaniałą rybkę. Przyrządzenie tego dania jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie! Po prostu "raj w gębie"! Delikatny łosoś i słodkie truskawkawki = poezja smaku;) 2-4 dzwonki surowego łososia (filet) 200g dojrzałych truskawek sok z połowy cytryny oliwa sól, pieprz Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością oliwy, ułożyć łososia (jeżeli mamy kawałki
Codzienne GotowanieDanie obiadowe które robi się samo, poezja smaków i aromatów zachwyci każdego a przy tym tanie, polecam na codzienny obiad. Składniki: 60 dag karkówki bez kości 70 dag ziemniaków 20 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki pasty warzywnej Relish-można zastąpić zwykłym ketchupem sól morska do smaku czubryca czerwona do smaku pieprz do smaku przyprawa do ziemniaków do smaku
Wanilia i Kardamonciasteczek amarettini był już tutaj , ze śliwkami tutaj . Tym razem sernikowi towarzyszą figi. Trudno się oprzeć świeżym figom, tak kuszą fioletową barwą, a figi pieczone to już poezja smaku. Warto korzystać z ich obfitości, bo to dobra inwestycja w zdrowie. Gęsta kremowo - mazista konsystencja sernika i delikatny aromat dynii to wypiek dla koneserów serników dyniowych. Spód sernika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!figami i śliwkami w rozmiarze XXL, tak by połowa śliwki wypełniła jedną bułeczkę. Surowa figa nie specjalnie kusi, ale upieczona z odrobiną cukru z cynamonem to już prawdziwa poezja smaku. Dodatek dyni nie tylko pięknie barwi bułeczki, ale znacząco podnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół
Słodka StronaLeśna pokusa to przepyszna tarta na kruchym czekoladowym spodzie, z wybornym, puszystym kremem z białej czekolady i całym mnóstwem leśnych, kwaskowych owoców. Poezja smaku! Tarta nie wymaga pieczenia, krem jest również bardzo prosty do wykonania. Idealne ciasto na upalne popołudnie. Kto się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem
maniapieczeniaugotowałam za du ż o czerwonych buraczków, wi ę c niewiele my ś l ą c wykorzystałam je do ciasta :) z czekoladowym ma ś lanym kremem to czysta poezja smaków :) Ciasto podałam na talerzyku Porcelana Bogucice- GLORIA Składniki: 1/2 szklanki oleju ro ś linnego 3 ugotowane buraki 1 ły ż eczka proszku do pieczenia 1 płaska ły ż eczka przyprawy
Wanilia i Kardamonkorzystać :-) Dziś prezentuję przepis na moją ulubioną, majową, słodką tartę, czyli tartę z rabarbarem pod bezą z chrupiącą kruszonką. Kruchutkie ciasto przykryte puszystą, słodziutką bezą skrywającą kwaskowe, rabarbarowe wnętrze... poezja... Smaki są harmonijnie zrównoważone, co daje wspaniały efekt! Polecam przygotować taka tartę na dzień mamy, wystarczy przewiązać wstążeczką i słodki prezent gotowy :-) Składniki na tartę z rabarbarem pod bezą
Rozpustne gotowaniesernik to istne cudo. Po prostu poezja smaku... Polecam, wszak sezon jagodowy w pełni... jagód co prawda w tym roku niewiele, ale na sernik się znajdą, w ostateczności można się poratować mrożonymi. Moje najmłodsze Dziecię po degustacji, podchodzi i mówi: "Mamo, to nie jest dobre...(ups, no cóż, nie każdemu musi przecież smakować)... To jest przepyszne! A mnie pozostaje
Smaczne Zdrowemięciutkie i rozpływajaące się w ustach. Przygotowanie naleśników można rozłożyć w czasie i na przykład sos przygotować wcześniej. Naleśniki odsmażane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, to już prawdziwa poezja smaku. Składniki na naleśniki: 150g mąki orkiszowej jasnej 150 ml mleka 150 ml wody gazowanej 2 jajka M 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Składniki na sos: 1 cebula 1 ząbek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!różnymi dodatkami smakowymi i te tradycyjne, dlatego jak zobaczyłam ten z solonym karmelem nie mogłam się oprzeć i też go upiekłam. Jest obłędny, słodycz sera z solonym karmelem to poezja smaku. Znalazłam go u Renaty i mnie zauroczył. Upiekłam go pierwszy raz na święta i był hitem. Upieczecie go ze mną? Sernik waniliowy z solonym karmelem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegrilla lub piec w piekarniku, rozgrzanym do 210°C, koniecznie z funkcją grill (cukinia ze zdjęć jest właśnie z piekarnika). Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub białym pieczywem. A smak? Poezja po prostu
Kuchnia PrezydentowejMięciutkie i aromatyczne. Doskonale się komponują z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami. Istna poezja smaków. Pasują wyśmienicie także do wędlin i innych serów. Mojemu synowi tak posmakowały, ze jadł je nawet z kremem czekoladowym. To jest dopiero „odkrywanie smaków”. Kto raz ich spróbuje, zakocha się w nich na zawsze . Czytaj więcej
Wiem co jemznaleźć te owoce. Całe szczęście, że się udało i mogłam zrobić tę pyszną tartę! Warto było przejeździć masę sklepów ;) Pyszne kruche ciasto, a w środku morele o miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem świetnie będą smakować też brzoskwinie czy jabłka. Zapraszam po przepis
chili & sugarKiełbasa dostarcza nam mieszanek przypraw. Z którymi możecie zapoznać się TUTAJ . A zapoznać się warto, bo przyprawy mają super. Zatem dzisiaj nabraliśmy ochoty na pasztet. Prosty i pyszny. Kremowa poezja smaku, serio. Chociaż akurat tym razem nie użyliśmy gotowej mieszanki przypraw, sami wszystko dobraliśmy. Ale jeżeli tylko chcecie to my polecamy do tego pasztetu mieszankę "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy
Marder&Marder ManufactureMocno czekoladowe ciasto,nasączone ponczem,okraszone malinową konfiturą,z aksamitnym kremem śmietanowo-malinowym, ze świeżymi owocami i galaretką -poezja smaku,nic dodać nic ująć...:) Gdy zrobimy to ciasto zrobić w okrągłej tortownicy będzie wspaniały torcik. Składniki Blaszka 24/28 cm Ciasto: 200 g margaryny lub masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku
Wanilia i KardamonAksamitny, mega czekoladowy, prosty do przygotowania, mój osobisty faworyt na rodzinne przyjęcia, rozpływający się w ustach , krem z białej czekolady to poezja smaków, z pewnością posmakuje amatorom czekolady. Idealny, prawdziwa arystokracja wśród serników. Mój pomysł. Składniki: Spód: 15 dag mąki krupczatki 30 g startej klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli
Wanilia i KardamonPrzyznaję bez bicia, że nie jest to mój autorski przepis. Jakiś czas temu przypadkiem wpadłam na niego w Poezji Smaków. Zaintrygował mnie. Bardzo. Postanowiłam go wypróbować, na wstępie zakładając, że trochę go zmodyfikuję (tak bardziej pod mój smak). W trakcie robienia stwierdziłam jednak, że zdecydowanie ilość jabłek podana w przepisie jest przynajmniej o 1/2 zbyt skromna, ponieważ chciałam
ChilliJemypropozycja na sałatkę. W duże upały czasami nie mamy ochoty na jedzenie, ale taką sałatkę każdy z chęcią wtedy zje :) Szybka i smaczna, a młode buraki to po prostu poezja smaku :) Składniki : 3 młode buraki 2 cebule dymki 50g koziego sera garść roszponki 1 łyżka słonecznika łuskanego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego
Parowar FacetaWspaniały, pyszny sernik, przepis jak widać nie skomplikowany, a efekt! - poezja smaku...:) Składniki: 3 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 żółtek 1 kostka margaryny 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg sera ( z wiaderka) 3 jajka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny miękkiej Piana 5 białek 1 szklanka cukru ponadto
kgwjanczewopisała że nie sposób było mu się oprzeć, pobiegłam rano po rabarbar i mam, pachnący, leciutki, pachnący bzem. Bez dodałam tak od siebie bo bardzo mi tu pasował. Poezja smaku, leciutki suflet z rabarbarem i jagodami, uda się każdemu. Zapraszam gorąco. Rabarbarowy suflet z imbirem i kwiatami bzu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebyła wniebowzięta! A czy muszę mówić, że na wyjazd chciała drugą porcję? Świnki w kocykach są szybkie i proste, w końcu to przepis Nigelli Lawson. Zaczerpnięty z Poezji smaku . Składniki: ok. 15 - 17 długich parówek, 400 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 25-50 g startego sera (np. cheddar
Plate of Joypołączeń smakowych: kwaśny rabarbar i słodka beza. Słodycz kruchego ciasta i chrupkiej bezy powodują, że dodatek cukru do rabarbaru jest naprawdę zbędny. Tartę lubię również z dodatkiem lodów waniliowych. Poezja smaku! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 duże żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Mąkę wrzucić do miski
maniapieczeniaciasta), posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki. Czyli w skrócie: herbatniki - masa mleczna - herbatniki - masa kajmakowa - herbatniki - masa mleczna - herbatniki - czekolada + orzechy Inspiracja: Poezja Smaków (masę mleczną zrobiłam wg swojego przepisu
Kto ugości moich gości?rabarbar więc jak tylko zobaczyłam ciasto na MW [ klik ] postanowiłam że będzie moim kolejnym wypiekiem. Ciasto maślane pachnące wanilią, rabarbar i wiśnie w tle a do tego chrupiąca kruszonka, poezja smaku. Tak jak Dorota miałam wiśnie mrożone które wcześniej rozmroziłam. Zachęcam do upieczenia takiego rabarbarowego ciasta bo warto oj warto. Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanieapetyczny, że chce się od razu przystąpić do dzieła i piec, a następnie czekać na te bursztynowe kropelki, słodziutkie i pięknie kontrastujące z żółciutkim serem, a całość to zapewniam - poezja smaku.... Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 3/4 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg sera twarogowego 1 szklanka cukru 1 szklanka
kgwjanczewoprzykryj ponownie aż do zakończenia duszenia bakłażana w sosie pomidorowym. Teraz( minęło 7-8 min ) warzywo miłości jest już miękkie , wykładamy na talerz, dorzucamy kaszę i dekorujemy świeżą bazylią . POEZJA SMAKU > TAK SIĘ JADA NA DIECIE EWY CH> SMACZNEGO< CMOK
Pasje Jolkisamo wspomnienie mnie się tych knedelków zachciewa. Zrobiłam je na obiad w zeszły piątek i co z tego wyszło? Poezja smaku. Wiem, brzmi to nieskromnie, ale co ja poradzę, że takie dobre były. A wszystko dzięki zmiksowanej inspiracji Kuchni w wersji light . Przepis źródłowy lekko zmodyfikowałam na potrzeby, zasoby i przyzwyczajenia Kuchni po mojemu Sprawdźcie sami: pyszne, lekkie, proste
Kuchnia po mojemurozbełtane jajko ze śmietaną i serem i przyprawami. Na masę wykładamy szparagi i pomidorki i zapiekamy całość w 200 stopniach przez około 20 minut .Podajemy ciepłe. Pomysł z Poezja smaku
Ladylaura.się im oprzeć. Litrę jagód podzieliłam na dwie porcje. Z jednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka Mus jagodowy: 1 szklanka jagód
Ciasteczkowy Potwórnastąpić, chociażby z tego powodu, że ciasto z czterech jaj robię tylko jako spod, a nie jako spód i wierzch. Poza tym dla miłośników chałwy to po prostu jest poezja smaku :D Polecam wszystkim ciasteczkowym potworom. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 margaryny
Ciasteczkowy PotwórDelikatna i aksamitna zupa z serków topionych z pieczarkami to poezja smaków. Nadaje się na przystawkę przed daniem głównym lub wyśmienitą kolację. Nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. składniki na 4 porcje 4 serki topione najlepiej Gouda 4 szklanki bulionu z kostki pół szklanki śmietany 15 dag dużych pieczarek natka pietruszki pieprz przepis Odmierzamy 2 szklanki
Smakowite Daniatort truskawkowy ;) Na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto, przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków! Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :) Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia), robiłam
W kuchennej krainiekiedyś otrzymać z zakupy w Lidl-u. Leżała sobie u mnie, aż w końcu się doczekała. Przepis Okrasy jest naprawdę doskonały, a makaron w takim sosie to poezja smaku. Wędzony łosoś, kapary, papryka, pomidory i wszystko w pysznym sosie. Przepis taki sam jak w książce, tylko pominęłam smażoną cukinię , która jest dodatkiem do dania. SKŁADNIKI
W kuchennym oknie EwyPrzepis znalazłam na Poezji Smaku i spodobał mi się na tyle, że musiałam go zrobić.. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach :) Sam w sobie zachwyca smakiem więc nie musicie przekladać powidlami. Na pewno zrobię go na Święta i Wam go też polecam : Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki
w mojej kuchniLubicie Snickersy...? :) Ja - bardzo! Dzisiaj zaproponuje bardzo proste w wykonaniu ciasto, na bazie skruszonych markiz czekoladowych z bitą śmietaną, masą kajmakową - dopełnione drobno pokrojonymi batonikami Snickers. Poezja smaku :) Składniki na spód: 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym 50 g gorzkiej czekolady (połamanej) 50-60 g masła (w temperaturze pokojowej) Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 1 puszka dulce
Świat Ciastakoktajl – nie mieszamy. Podajemy przybrany miętą lub… jak kto lubi.Koktajl bananowo kokosowo malinowy był i już go nie ma. Jakież banalne staje się określenie eksplozja, czy też poezja smaków. Ech, gdyby nasze kubki smakowe potrafiły mówić, wyraziłyby to najtrafniej. A tak… hmmmm, to nie jest zastanawiające, to wyraz aplauzu dla prostoty. Smacznego. Koktajl bananowo kokosowo malinowy bierze udział
mojewypiekiinietylkoczereśniowych robiłam dotychczas tylko kompot. Ale w tym roku zrobiłam też porcję dżemu na spróbowanie. Ponieważ 2 łyżki nie chciały się już mieścić do żadnego słoiczka, wylądowały na kanapkach. Poezja smaku - dżem z czereśni jest pycha! Polecam. Z podanej porcji wyszły mi 3 słoiki 400ml.Składniki:1 kg wypestkowanych czereśni2 niepełne szklanki cukru1/2 szklanki wody1 konfiturexsok z połowy cytrynySposób przyrządzenia
Kuchnia domowa Aniręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!Smacznego
Kuchnia domowa Anisoli mineralnych.O soczewicy pisalam juz tutaj:klik.Dzisiaj nastepna rozgrzewajaca,pyszna zupa z marchewki i czerwonwj soczewicy.Jesli jeszcze nie probowaliscie tej kombinacji goraco polecam,bo ta prosta zupa to poezja smaku -kremowa,aromatyczna, chrupiace grzanki-pycha.Skladniki na 4 porcje:500 g marchewki120 g czerwonej soczewicy20 g swiezego imbiru1 mala cebula0,75-1 l bulionu warzywnego2 kromki pieczywa razowego2 lyzki masla gheenatka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!A to olejny chlebuś dla wielbicieli domowego pieczywa. Jak już pisałam nie ma nic lepszego od domowego wypieku. Ten zapach w domu i ten smak, poezja.400
Ewa w kuchniblogu Natalii „Poezja smaku” znalazłam przepis na fantastyczne kule ryżowe i od razu pomyślałam, że nie mogę ich nie zrobić…:)! Prezentowały się zachwycająco – jak wszystko u Natalii:)- a poza tym uwielbiam kuchnię włoską. Dlatego kulki ryżowe szybko wyszły na prowadzenie na mojej liście przepisów do zrobienia. Muszę powiedzieć, że od razu chciałam je wypróbować w troszkę
UgotujmyTo.plDzisiaj kolejny przepis na świąteczny stół i jest to przepis na piernik na piwie ciemnym Guiness. Przepis znalazłam u Natalii na Poezji Smaku i spodobał mi się na tyle, że musiałam go oczywiście zrobić. Nie jestem znawczynią pierników, bo w moim rodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie
UgotujmyTo.pldakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to bezowe cudeńko :)! Co prawda nie jestem wielką fanką bez, kiedy jednak zobaczyłam ten bezowy tort u Natalii na Poezji Smaku, to wiedziałam, że prędzej czy później go i tak przygotuję. Tort jest zdecydowanie dla wyjątkowych łasuchów, baaaaardzo słodki, ale przecież taki powinnien być tort bezowy :)! Połączenie mascarpone z masą
UgotujmyTo.pltorcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy nim "troszkę" pracy - to naprawdę warto pokusić się o jego wykonanie.Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najlepiej zrobić to 1 dzień przed przygotowaniem całości. Do niewielkiej
Świat CiastaJagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a
Słodka StronaPavlova - popularny tort bezowy dekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem niemalże idealnym, jej smak jest niebiański, niezwykle lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Deser niemal idealny
Słodka Stronakremowym serem z nutą pomarańczy. Wyszedł dokładnie taki, jak się spodziewałam - pyszny, mazisty, pełen kontrastów, które wspaniale się uzupełniają. Delikatny za sprawą mascarpone, który nadaje sernikom nadzwyczajnej, wyjątkowej struktury. Poezja smaku. Koniecznie spróbujcie, jeśli tylko będziecie mieli pomarańcze i figi.Sernik pomarańczowy z suszonymi figamiSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)spód:80 g niesolonych orzeszków ziemnych125 g herbatników maślanych80
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarstwa - ser feta, VI warstwa - natka pietruszki do dekoracji.Do gotującej się kaszy gryczanej można dodać listek laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskiego, będzie wówczas bardziej aromatyczna.Źródło przepisu: Poezja-smaku
Gospodyni MiejskaFilety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej...Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka.Pyszny śmietanowo-cebulowy sos.I pierzynka z pieczarek.Poezja smaku.Kto nie próbował, niech żałuje!Składniki:2
Gospodyni MiejskaChleb orkiszowo-żytni na zakwasie...Podłużny, złocisty bochenek.Upieczony na bazie mąki żytniej i orkiszowej.I ten zapach pieczonego chleba unoszący się po domu...Poezja smaku i zapachu!Składniki:Zaczyn:100 g aktywnego zakwasu żytniego;200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;100 g letniej wody;Ciasto chlebowe:Cały zaczyn;150 g mąki żytniej (typ 720);350 g mąki pszennej (u mnie
Gospodyni Miejskastało i obok TRADYCYJNEGO MAKOWCA wylądował przepyszny (najlepszy z najlepszych!) MAKOWIEC Z CIASTA OWSIANEGO (mąka owsiana bezglutenowa!).Mamy więc przepyszne, szybko znikające makowce w dwóch odmianach.Makowiec owsiany:To jest poezja. Smak tego ciasta stworzony jest chyba, by połączyć się z idealną, dopieszczoną makową masą. Powiemy Wam, że wykonanie gonie było wcale takie trudne. Zwijałyśmy go z uśmiechami na twarzach
Wypisz Wymalujzaczęłam swoją przygodę z chlebami na zakwasie :) Piekę różne chleby coraz częściej, już prawie regularnie. Myślę, że warto podjąć ten wysiłek, żeby mieć w domu prawdziwy chleb :) To czysta poezja smaku... a pachnie przy tym obłędnie i jest dłuuuugo świeżutki. Dwa dni temu był obchodzony Światowy Dzień Chleba, więc to świetna okazja, by się Wam pochwalić takim chlebkiem :) Przepis
Delicious TitbitsTest produktów â olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTODostałam tak mnóstwo bakalii do testowania i od razu wziełam się do pracy.Na pierwszy
Kuchnia DanusiMiałam przyjemność testować, śmietankę czekoladową kremówkę. Śmietanka jest rewelacyjna , ciasta i desery z tą śmietanką to po prostu poezja smaku. Wypróbowałam i wszystkim polecam, a oto przepisy, wykonane właśnie ze śmietanką czekoladową. Tort śmietanowo czekoladowy SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 - jajek 1 - szkl cukru 1 - szkl mąki 1 - łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM
Kuchnia DanusiCiasto pychotka uwielbia je cała moja rodzinka. Biszkopt jest mięciutki w połączeniu z masą budyniową i jabłkowo- wiśniową to poprostu poezja smaku.Ciasto jabłkowo-wiśniowe SKŁADNIKI:BISZKOPT9
Kuchnia DanusiKażde ciasto, które robi moja mama jest najlepsze i nawet nie ma co wymyślać, że jest inaczej. Drożdżówka to poezja smaku. Dzisiaj propozycja jesienna czyli z jabłkami i cynamonem. Smacznego! Składniki : * 400 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła * 2 jajka * pół kostki drożdży * 175 ml ciepłego mleka * cukier waniliowy * 4 jabłka * łyżeczka cynamonu Przygotowanie
Magiczne Życie Martyprzepisem klik. Jednak zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Od teraz do tego dania innego ryżu nie będę używać. Natomiast polewa na górze z śmietany to już poezja smaku. Po prostu musicie to zrobić. Składniki: 200 g ryż do risotto 700 ml mleka sól szczypta 600 g jabłek (po obraniu) 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku
Ala piecze i gotujeksiążce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy.A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku. Składniki: 200g mącznych ziemniaków 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania 1 dymka, drobno posiekana 1 jajko 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka
Gorący kąsekUwielbiam takie sałatki. Poezja smaku. Składniki :* dowolny, ulubiony mix sałat* ulubiony ser pleśniowy - u mnie z niebieską pleśnią* figa* sos balsamiczny * oliwa z oliwek * sól, pieprz Przygotowanie :Sałatę wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną w ósemkę figę oraz kawałki sera. Polać oliwą z oliwek wymieszaną z solą i pieprzem. Całość doprawić sosem balsamicznym
Magiczne Życie MartyTorty to piękno wśród wypieków, odpowiednio udekorowane cieszą wzrok. Jednak cała poezja smaku wydobywa się ze środka tortu, dlatego warto poświecić mu serce , czas i duszę. Oczywiście tylko w przenośni.Tak naprawdę każdy z nas tworząc to dzieło, stara się, dlatego uważam ,że każdy tort jest niepowtarzalny.Przepis z książki: 120 Przepisów na Święta. Składniki: Ciasto: 4 jajka
W kuchennym oknie Ewyzachwycony, wręcz jeszcze bardziej jej pragnął. A wszystkiemu winien on. Pieczony czosnek. Chyba nie ma na świecie nic smaczniejszego i prostszego w przygotowaniu, aniżeli pieczony czosnek! Prawdziwa poezja smaku, nie tylko dla pogromców wampirów ;)Czosnek, natarty odrobiną oliwy i upieczony, traci całkowicie ten pikantny, ostry smak na rzecz łagodnego i bardzo przyjemnego. Staje się miękki, kremowy, a przerażająco wyraźny
W kuchni Karmel-itkipodać osobno, u mnie nie wszystkim ona odpowiada. Można również pominąć składnik, który nam nie pasuje. Choć z doświadczenia powiem Wam, że wszystko razem stanowi połączenie doskonałe, to wprost poezja smaku. Ale gusta jak wiemy są różne... Smacznego
Smaczne Zdrowetrochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego wart! Mięso wychodzi bardzo delikatne, kruchutkie, a czosnek w środku dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka, łopatka, szynka itp:) Przepis jest na 6 porcji. Składniki:-ok. 1kg schabu środkowego-4 ząbki czosnku-1 łyżka
Smaczne Zdrowesię na ten oto przepis. Przekonał mnie do niego bardzo apetyczny wygląd i składniki , które w moim odczuciu idealnie współgrają. Nie pomyliłam się, smakował baaardzo wybornie. Po prostu cuuudo. Poezja smaku... Przepis pochodzi z kuchni Lidla, z moimi małymi modyfikacjami. U mnie danie dla 5-6 osób.Składniki:- 10 plastrów schabu (u mnie łącznie 700g)- 500g
Smaczne ZdroweSernik, któremu naprawdę bardzo trudno się oprzeć. Jest po prostu meeeeega smaczny. Połączenie słodyczy ze słonymi orzeszkami ziemnymi jest jak dla mnie poezją smaku. Mój serniczek nie był aż tak bardzo słodki jak oryginał , bowiem porobiłam małe zmiany (mleko skondensowane słodzone zamieniłam na niesłodzone i dosłodziłam trochę ksylitolem), białą czekoladę zamieniłam na kremówkę z ksylitolem. Był idealny, nie za słodki
Smaczne Zdrowenimi zrobić. Padło na “sfizioso antipasto” czyli “wyborną przekąskę”, a mianowicie szparagi w szynce parmeńskiej i parmezanie, zapiekane w cieście francuskim. Rezultat to prawdziwa uczta dla podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje
Mia Cucina Sofietafotogeniczną czekoladową tartę z truskawkami( przepis od Dorotus z MW). Przy okazji wypróbowałam prostokątną foremkę na tartę z wyjmowanym dnem. Spisała się super! A tarta wyszła znakomita, prawdziwa poezja smaków: kakaowe kruche ciasto i czekoladowy krem patisserie, do tego słodziutkie truskawki i parę listków orzeźwiającej mięty z mojego ziołowego ogródka. Polecam serdecznie! Tym wpisem dołączam się do akcji
Mia Cucina Sofietatego powodu, że były kameralne, bo uczestniczek było tylko 5 :-) ja, Ilona z bloga Uwielbiam gotować, Sylwia z Ostra na słodko, Agata z My happy kitchen i Natalia z Poezji smaku. Czego ciekawego się dowiedziałyśmy? Co smacznego przygotowałyśmy? Zapraszam do lektury! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPoezja smaku , ser z gruszkami to to, czego chciałam skosztować już od dawna :) . Delikatność sera i dodatek śmietanki sprawia , żę każdy kęs rozpuszcza się w buzi niczym kremowa chmurka pozostawiając niezwykły smak gruszki. Polecam wszystkim smakoszom łakoci :) Sporo pracy i cierpliwości wymaga , ale naprawdę warto :)Tortownica wymiary średnica 22 cmTemp. pieczenia 175 st.Czas pieczenia ok. 20 minut
Słodkości i nie tylkofaktów o sobie, podziękować nominującemu blogerowi u Niej/Niego na blogu, pokazać nagrodę The Versatile Blogger Award u siebie na blogu. A oto nominowani przeze mnie Szczęśliwcy: marta-gotuje poezja smaku Kruszynka domi w kuchni moje pasje słodkie fantazje Eat me Miłość w brzuchu mam jadalne pijalne Hania - Kasia Wino i oliwki Nie podaję całej
Fabryka pomysłówuwagę i ciągle mówiłam, że kiedyś je zrobię. Gdy nastała ta wiekopomna chwila, nie mogłam wybrać sposobu przyrządzenia. W końcu zdecydowałam się na wersję zaproponowaną przez Natalię z bloga poezja-smaku. Jej stronę kulinarną odwiedzałam jeszcze przed założeniem własnego miejsca w sieci z przepisami, więc wiedziałam, że podana receptura mnie nie zawiedzie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym co nieco
Fabryka pomysłówkomu bardziej odpowiada. U nas za każdym razem są inne ryby (to co akurat uda mi się kupić) i zawsze jest równie smaczna. Jest smak jest wręcz bajeczny... Poezja, kwintesencja smaku- te określenia nie końca oddają ten cudowny smak i aromat. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj (klik) . Przepis na ok.6-8 porcji.Składniki:- 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem
Smaczne Zdrowedobre (bowiem wszystko to lubimy, to są zdecydowanie nasze smaki) to nigdy bym się nie spodziewała, że połączenie to okaże się aż tak cudowne, toż to po prostu poezja. Ten smak czuje się jeszcze długo, długo po degustacji. Jedyny minus to czas oczekiwania... musimy je przygotować minimum 3 dni wcześniej tak, by złagodniała ostrość czosnku. Ale donoszę Wam iż warto
Smaczne ZdroweDomowe burgery to cudowna sprawa. Co prawda, nazywanie ich "fast-food" jest nie na miejscu, bo zabierają zdecydowanie więcej czasu, który naprawdę warto poświęcić. Ich smak to poezja, można kombinować bez opamiętania z dodatkami, pasującymi idealnie w punkt w nasze gusta. Nie są skomplikowane w żadnym sensie. Jeżeli macie czas i ochotę, możecie użyć bułek wypiekanych(...)będą Wasze burgery. Pamiętajcie też o sporej ilości warzyw. DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ (porcje: 2; przygotowanie: 30 minut; ) 350 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) sól, pieprz do smaku 4 plastry sera 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka majonezu 2 łyżki serka kremowego 8 plastrów cukinii 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pomidora 2 małe garści sałaty 4 rzodkiewki tłuszcz
W kuchni Karmel-itkiprostu bardzo lubię ananasa.Smażenie tostów francuskich nie jest trudne. Można je zrobić na słodko lub wytrawnie, z dowolnymi dodatkami. Moje smakowały wanilią, świeżością owoców uzupełnioną kremowym smakiem serka. Poezja... C. stwierdził, że słodkie śniadania to bardzo dobry pomysł, i możemy jadać takie częściej.Tosty francuskie z chałki z owocamiSkładniki:(na 4 porcje)8 kromek chałki grubości 1 cm4 jajka200
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomysł na danie został podpatrzony w programie „Pyszne 25” wypróbowany kilkakrotnie i zakwalifikowany jako rewelacja. Pizzę ta robi się znacznie szybciej niż przyjechałaby zamówiona przez telefon, a w smaku czysta poezja ;) Jeśli raz ją zrobicie na pewno będziecie wracać do tego przepisu. Gwarantujemy! Ilość porcji: 2 małe pizzę Czas przygotowania: 10 minut + 7 minut pieczenia Składniki: 4 placki do tortilli
Kolizje Smakówgdyby kiedyś zawitał do mojego domu gość z drugiego końca świata, zdolny wymówić ich nazwy.* Wszystko w nim jest poezją . Tak, sklep z przyprawami z całą pewnością wypełnia poezja aromatów i smaków. Jest jak tom wierszy , w którym każda półka pachnie innym wątkiem, snuje kolejną opowieść, unosi w stronę orientalnych tajemnic. Po wyjściu stamtąd nic już nie smakuje(...)wonnym szlakiem wprost do Indii. Zmieszane z gęstym jogurtem przybierają nazwę orientalnego deseru. Shrikhand . Gęsty, aksamity jogurt zmieszany z przyprawami nabiera wyrafinowanego smaku. Dobrze schłodzony smakuje jak wykwintny lodowy deser. Wszystko w nim jest poezją. Dajcie się porwać przyprawom, nauczcie się tego wiersza na pamięć. Shrikhand . Jaka jest Wasza ulubiona przyprawa? SHRIKHAND Tradycyjny
KUCHARNIA