smażony na różnych olejach cieszy się niezmiennym powodzeniem co roku. Dziś proponuję troszkę lżejszą jego wersję z chrupiącą skórką, z lekkim musem z odczuwalnym akcentem chrzanowym i prażonymi migdałami. Poezja!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true(...)chrzanem, postaw na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wmieszaj mascarpone i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej olej Kujawski i włóż osolone filety z karpia skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minut, aż skórka będzie
karmelowyUduszony na patelni z dodatkiem masła i czosnku szpinak oraz roztopiony pleśniowy ser pasują do siebie idealne, a oblepiający nitki makaronu „sos” powstały z ich połączenia to po prostu poezja… Składniki (na ok. 4 porcje): 300 g świeżego szpinaku (szpinak baby zostawiamy w całości, duże liście warto pokroić) 100 g sera pleśniowego (Waszego ulubionego z niebieską pleśnią np. Lazur(...)kosteczek możemy zostawić do posypania nimi porcji makaronu nałożonej na talerz) i dusimy tak długo, aż ser całkowicie się rozpuści i wymiesza ze szpinakiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na koniec do sosu dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Smacznego
MyCookBook.plmagię udało się zatrzymać w czymś wyjątkowym. Fiołkowy suflet. Lekki jak chmurka. Delikatny jak płatki, które skrywa w sobie. Kwiatowa słodycz spleciona z nutą cytryn, skropiona fiołkowym syropem. Fiołkowa poezja, po prostu. Schłodzony smakuje jak wiosenna rosa. Dziękuję Klaudynie z Ziołowego Zakątka (klik) za jedne z najpiękniej pachnących kuchennych chwil, jakie miałam szczęście z nią dzielić. Szkoda(...)cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku z cytryny 1/4 szklanki syropu z fiołków ( najlepiej użyć domowego, ale w sklepach jest też osiągalny bardzo dobry w smaku syrop fiołkowy formy Monin ) skórka starta z 1,5 cytryny 1 szklanka śmietany kremówki 30% świeże lub kandyzowane fiołki do wmieszania do sufletu oraz do ozdoby ( do środka użyłam fiołków
KUCHARNIAWystarczy wejść do kuchni gdzie piecze się najzwyklejsza szarlotka z polskich jabłek,poczuć znajomy aromat, zamknąć oczy i znów ..siedzimy na nagrzanej słońcem babcinej werandzie..:) W tym cieście są smaki których nigdy nie zapomnimy! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła lub margaryny 10 dag cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku(...)piekarnika i pieczemy 10 minut,po tym czasie temp zmniejszamy do 180*c i pieczemy 35 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła a z dodatkiem lodów waniliowych to prawdziwa poezja! Przed podaniem można też oprószyć cukrem pudrem
Wanilia i KardamonFrancuzi nazywają je „poezją kuchni”. Nie są samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo - 250g(...)przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę z czosnkiem – mieszamy. Wlewamy wino Marsala i dokładnie mieszając odzyskujemy smaki z patelni. Po chwili uzupełniamy wodą i śmietanką. Dodajemy suszone liście lubczyku, doprawiamy do smaku i redukujemy sos do pożądanej gęstości. Sos z portobello jest niezwykle aromatyczny dzięki doborowi składników
mojewypiekiinietylkoobiad powstał jako wypadkowa kilku inspiracji i faktu, że udało mi się kupić świeżutkie kurki. Kombinacja wyszła przepyszna- idealnie ze sobą współgrające faktury, aromaty i smaki. Przy okazji jest bardzo lekka- w sam raz na letnie popołudnie. Zaczęło się od kurek, kupionych na straganie na wrocławskim Psim Polu. Były świeże, pachniały lasem, nawet gdzieniegdzie zaplątało się pomiędzy nimi trochę igliwia(...)zawsze wychodziło na to, że dziś na obiad jest "Fisch mit Tomaten". A jedliśmy naprawdę super dania- szczytem były świeżutkie małże w spaghetti con le cozze, poezja! Nie mam zdjęć potraw z hotelowej restauracji, jest kilka zdjęć z samej Ischii i blogowy wpis o tamtejszym ogrodzie La Mortella . No i oczywiście dzisiejsza inspiracja. GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KURKAMI I RUKOLĄ
les mirabelleszachwycił mnie przepis na rabarbar malinowy z białym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się. Tak przygotowany rabarbar smakuje cudownie. Maliny dodają rabarbarowi uroku nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także o piękny rubinowy kolor. Biała czekolada delikatnie dosładza całość, a pistacje w tym kwartecie wydają się po prostu niezastąpione! Nie mogłabym wymarzyć sobie smaczniejszego deseru na zakończenie kolejnej wspaniałej(...)głębokich talerzy (u mnie po 3 kawałki na jedną porcję) i polać obficie powstałym w trakcie pieczenia syropem malinowym. Udekorować malinami, a na środek nałożyć porcje kremu czekoladowo-pistacjowego. Poezja! *przepis pochodzi z magazynu Food & Friends, nr 2; cytuję z moimi zmianami
KUCHARNIAsłodkiego chili Składniki: Dodatki 600 gram sera żółtego Edam (dobrze się topi) 1 niewielka cebula 1/2 małej papryki żółtej 1/2 małej papryki czerwonej mięso mielone smażone w przyprawie tureckiej (smak gyros) kilka plasterków chudej szynki/polędwicy 2 niewielkie ogórki kiszone kawałek chudej, cienkiej kiełbasy (u nas jałowcowa) 2-3 plastry ananasa z zalewy zioła prowansalskie bazylia chili mielone Jako(...)jedzeniu ;) Tym razem - jak i w sumie zawsze kiedy razem ją przyrządzamy moja rola ogranicza się do wyrobienia ciasta i pozmywania połowy "garów" (niestety). Pizza hawajska to po prostu poezja - połączenie, sera, pasty pomidorowej, ziół i szynki z nutą słodyczy ananasa.... mniam! To była prawdziwa uczta. Na dwa dni nawet. I zdania nie zmienię - pizza domowej produkcji jest o niebo
Kuchnia po mojemumakaronem połączyć z owocami. Słodycz winogrona świetnie przełamała cierpkość sera gorgonzola, gorzki smak orzechów oraz słoność suszonych pomidorów. A neutralny smak szpinaku doskonale przyjął taki bogaty bukiet smaków. Natomiast zielony groszek nadał rześkości. A, że jestem wielką szczęściarą, po szpinak daleko nie musiałam pójść ... bo do własnego ogródka. Mamy piękną jesień dlatego mój szpinak wyrósł nawet(...)koniec dodajemy ugotowany groszek oraz pomidory pokrojone w paski. Nakładamy na półmisek makaron, następnie polewamy sosem a na wierzch układamy posiekane orzechy włoskie oraz kulki winogrona. Jak dla mnie poezja! mój październikowy szpinak
Bon Appetit Małgorzatylekkim napojem, wspaniale orzeźwiającym i cudownie aromatycznym. Mam nadzieję, że udało mi się to w miarę poetycko opisać, ponieważ (od dziś) uważam, że dodatek syropu z kwiatów bzu to poezja w najczystszej postaci. Składniki: 25-30 kiści kwiatów czarnego bzu (nie przekwitniętych, nie zsuszonych) 4 cytryny (wyszorowane i sparzone) 2 limonki (j.w.) 2 kg cukru 2-3 l wody kwasek(...)lekko odciskamy kwiaty i plastry cytryn. Nie należy przejmować się malutkimi muszkami czy innym robactwem, wszystko pozostanie na ścierce i nie ma obaw, że zaszkodzi nam lub wpłynie na smak. Jeśli na dnie miski powstała skorupa z cukru należy zalać ją filiżanką wody i podgrzać scukrzony sok i przecedzić. 5. Podobno nie trzeba syropu gotować przed zamknięciem butelek
Kuchnia Prezydentowejblogowy (i życiowy) duet postanowił połączyć jedno z drugim, czyli wizytę w Zamku Krasickich i Arboretum w Kórniku z możliwie najlepszym kontaktem z naturą. Reasumując - było z historią i ze smakiem, czyli tak, jak oboje lubimy najbardziej. Rano, w dusznym pociągu ruszyłam do męskiej części tego bloga. Stamtąd, spakowani i pełni pozytywnej energii, ruszyliśmy Januszem (srebrzysty rumak marki(...)tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek... Słonecznikowe na spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE /własny;/ spód: szklanka + czubata łyżka mąki gryczanej 1/3 szklanki ksylitolu 3 łyżki zimnego oleju kokosowego (wystarczy wstawić go do lodówka
W kuchni Karmel-itkikucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron z pikantną potrawką z kurczaka na winie z chilli i ziołami, posypany świeżo startym parmezanem – poezja! Niby niewiele składników a efekt przepyszny. Polecam! Scroll down for recipe in English Pikantny makaron z potrawką z kurczaka (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego(...)ostygnięcia na kilka minut, a następnie za pomocą widelca podziel mięso na włókna. Kości i skórkę wyrzuć. Wmieszaj mięso do sosu i dopraw go solą i pieprzem do smaku. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Włóż go wraz z masłem do patelni z potrawką i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane dużą ilością parmezanu. Smacznego! English version Spicy
karmelowyczarująco DZIADEK zachwala. Z zakupem odchodzę w sielankowym nastroju, mimo że chudsza o 10 złotych, kompletnie rozbrojona urokiem JAGODOWEGO STARUSZKA . Jakoś zawsze te JEGO jagody z większym smakiem podjadam, niż ich odpowiednik z osiedlowego bazarku. Gdy widzę pierwsze fioletowe kuleczki dostępne w sklepikach w danym sezonie, zawsze pierwszą myślą wybiegam w kierunku DZIADKA , zastanawiając się czy już wkrótce(...)odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z tłuszczu. Przed jedzeniem można lekko posypać cukrem pudrem. Placuszki wychodzą puszyste, z wyczuwalnymi drobinkami twar ogu, niezbyt słodkie, z cudownym posmakiem jagód. Poezja
Grunt to przepis!prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem i warstwą sernika - czysta poezja! SKŁADNIKI: Spód ciasteczkowy: 250 g (1 op) ciastek Hitów lub 250 g ciastek kruchych kakaowych i 3 łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielonego lub z wiaderka(...)wymieszać. Upieczone śliwki pokroić na kawałeczki i wymieszać z resztą. Musem posmarować warstwę serową i odstawić do lodówki do stężenia. Udekorować np. rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Inspiracja: Kwestia Smaku
Kto ugości moich gości?człowiek później oddaje nocą. Wraz ze wspomnieniem jest taki żal do matki natury, który nota bene, du.ę ściska - where's the summer? Na szczęście widoki wspaniałego jedzenia, jego smak pozostaje o każdej porze roku i dnia w głowie. Wystarczy zamknąć oczy i zacukać sobie w resztki szarych komórek aby wywołać te bodźce. I co widzę? Poranne słońce, które daje(...)stół, takie jakie jest, w całej okazałości, z najlepszą jakością i świeżością. Śniadanie. Cisza i wzdychanie. Lecą "ochy" i "achy", uszy się trzęsą. Po prostu poezja na talerzu, ta prostota wykonania i przyrządzenia jest genialna i przepyszna. Można grzeszyć z każdym kęsem, kiedy mózg woła "więcej, więcej", a żołądek na to "zgłupiałeś?! nie mam miejsca już
Right Behind The Kitchen