wieczorny posiłek? APERITIVO i ANTIPASTI Na pobudzenie apetytu (tak jakbyśmy nie byli wystarczająco głodni!) Giovanni serwuje nam kieliszek wytrawnego Prosecco i drobne przystawki. Uwaga, pomimo ich urody jaki i smaku, należy bardzo się pilnować aby nie zjeść ich za dużo – kiedy pojawią się kolejne dania, miejsce w żołądku bardzo nam się przyda! Bruschetta i crostini z pasztetem z wątróbek(...)sens jest secondo piatto di pesce – czyli ryba. Nie znaczy to oczywiście, że Włosi nie potrafią przygotować wspaniałej potrawy z mięsa, ale ryba… Ryba tam to poezja. Pieczona dorada Ryby dokładnie czyścimy z łusek, można je również pozbawić głów – chociaż nie jest to konieczne. Każdą z nich solimy, wkładamy do środka ząbek czosnku i kilka gałązek pietruszki
Patchworkfinału, bo to cudownie wyostrza apetyt. 4. Wyrabianie ciasta, elastycznego jak ciastolina, jest niebywale kojące, cudownie ogrzewa dłonie i towarzyszą mu unoszące się wokół delikatne opary białego wina. Poezja! 5. Są bezkonfliktowe. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga wielkiej wprawy. Na żadnym etapie nie czyhają trudności, które przy wielu innych potrawach potrafią czasami wywołać stan alarmowy(...)własnej 125 g koncentratu pomidorowego 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1/2 świeżej czerwonej papryki (nie dodałam) 1 łyżka siekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Jajko ugotować na twardo. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić na nią posiekaną drobno cebulę, następnie paprykę, a po ok. 5 minutach koncentrat pomidorowy i osączonego
KUCHARNIAdomu rodzinnym gościły bardzo często i odkąd pamiętam robiłam je z Mamą, najczęściej wieczorami. A rano nic tak nie smakowało jak duża porcja chrustów z gorącą herbatką... Tak, takich smaków się nie zapomina, jak również niezmiernego uczucia żalu, kiedy na dnie miseczki pozostawał już tylko cukier puder(...)ciepłe posypujemy cukrem pudrem . Następnie robimy sobie ulubioną herbatkę (tu: ulubiona czarna z kwiatem dzikiej wiśni - poezja!) i wcinamy
Kuchnia Prezydentowejsiebie! Alexander, misrzt kuchni, który walczy o pozycję na rynku gastronomicznym. Kiedy wszyscy prą do przodu i poczynają zabawiać się kuchnią molekularną, on nadal tkwi przy konwencjonalnych metodach i smakach. Szuka natchnienia, którego niestety nie może za nic w świecie znaleźć. Drugim jest Jacky. Nieudacznik, z wielkim sercem do kochania i pasją o wyrafinowanej kuchni. I choć pragnie(...)się całym sercem, a jej potrawy dają ukojenie Prezydentowi i pozwalają powrócić do rodzinnego domu. Jednak nagle zaniemógł zdrowotnie, kucharka musi więc dostosować się do rygorystycznej diety, jednocześnie zmieniając poezję w wierszoklectwo kulinarne. Nie radzi sobie i postanawia zrezygnować po ponad roku ciężkiej i trudnej pracy. Znajduje ogłoszenie, że szukają kucharza na ekspedycję na Antarktydę. Postanawia pojechać - staje
W kuchni Karmel-itki