Ostatnio staram się eksperymentować i mieszać smaki. Miał być krem z nutą imbiru, ale stwierdziłam, że nie będę się męczyć, bo za imbirem średnio przepadam i wybór padł na jabłka, które nadały zupie trochę słodyczy. Taki krem doprawiony ostrą papryką i świeżym pieprzem - poezja :) Składniki: ok. 500 g dyni 1 litr bulionu 1 duża cebula 2 duże ziemniaki 1 duże(...)miękkie - dodać czosnek, curry, kurkumę, ostrą paprykę i cynamon i wszystko dokładnie rozdrobnić blenderem. Dodajemy 3 łyżki sera mascarpone i jeszcze raz dokładnie blendujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!bazie masła, jajek, cukru i grającej pierwsze skrzypce cytryny. Intensywny w smaku, słodko – kwaśny, orzeźwiający, absolutnie najlepszy krem jaki można sobie wyobrazić. Krem cytrynowy możecie śmiało wyjadać prosto ze słoiczka, zamaczać w nim kruche ciasteczka, biszkopty lub używać jako dodatek do ciast, kremów, deserów. Poezja. Składniki: 4 jajka 1 żółtko 3 cytryny (skórka starta z 2, sok wyciśnięty
Made By Mom And Sonpoezja. muza. przepis na dwie porcje policzki wieprzowe w kawowym sosie 200 gram policzków wieprzowych 2 szalotki 1 łyżka smalcu do smażenia policzków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 szklanki naparu kawowego z 2 łyżeczek sól i pieprz do smaku dodatkowo kilka plastrów korzenia pietruszki marchewka por szalotka cebula marynowana pieprz czerwony kiełki sałaty kilka młodych groszków rzodkiewka 1/2 szklanki oleju
na gazietego filiżanka kiszonego barszczu....poezja ;) 1, 5 kg łopatki lub karczku (dobre mięsko KLIK ) 1 łyżka suszonej włoszczyzny kulki ziela ang. pieprz czarny cały sól - około ½ łyżeczki 2-3 ząbki czosnku Do farszu: cebula olej pieprz mielony maggi w płynie majeranek sól do smaku Naleśniki
Takie tam pichcenieDomowa mielonka to poezja, do tego ogóreczki i ciepły chlebek. Smakuje bosko, od teraz będę robić częściej takie słoikowe mięsiwa na kanapki. Pierwszy słoik został zjedzony prawdę mówiąc zaraz po pasteryzowaniu (pierwszym), kolejny już doczekał trzech pasteryzacji i nocy w lodówce. Różnica w smaku była ogromna - po trzech pasteryzowaniach mięso było dużo bardziej wyraziste, więc ostrożnie z przyprawami. Składniki: (porcja
Gotowanie i blogowanieprezentuję kolejną testowaną przeze mnie kawę - tym razem o smaku Delicji Szampańskich z nutą truskawki . Brzmi kusząco? :)Po otwarciu opakowania uderza nas aromat znanych każdemu ciastek Delicji. Tenże zapach unosi się również po zmieleniu kawy. Sam napar ma piękną, ciemnorubinową barwę i rewelacyjnie wyczuwalną nutę ciasteczek truskawkowych. Po prostu poezja:) Rozpocząć dzień od takiej filiżanki kawy to czysta przyjemność:) Póki
My simple kitchenosłonek , a odgrzana z cebulką , to po prostu czarna poezja " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 10 słoików 0,3l : 1 golonka ze skórą ( około 1,5 kg ) 1 nóżka wieprzowa 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 1/2 szklanki suszonej krwi ( liofilizowanej ) sól do smaku 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu , najlepiej świeżo
Ogrodnik w podróżymnie przepis na stronie Przysmaki Karolki - uwielbiam korzenne smaki. Jednak z nieznanych mi powodów moje ciacho nie prezentuje się tak wspaniale jak u Karolki. Ale co by nie było - wygląd - jak wszyscy wiemy nie ma znaczenia - bo było pyszne! Masa jest bardzo kremowa i strasznie korzenna, a kruchy spód z orzechami - poezja - rozpływa się w ustach! Ciasto z dynią łatwe
sierotka maRysia w kuchninazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi......jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka z białek oraz proszku budyniowego i do tego mnóstwo owoców..."Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia.Pleśniak - Składniki:Ciasto:1,5 szklanki
Słodka Stronagrillu, do ciepłego mięsa to po prostu poezja. Polecam! Składniki : * dojrzałe awokado * łyżka soku z limonki * sól himalajska * szczypta pieprzu * pomidor malinowy * mała cebula szalotka * opcjonalnie świeża kolendra Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać , pomidora pokroić w kostkę. Awokado rozgnieść widelcem, dodać cebulę i pomidora oraz s ok z li monki. Przyprawić do smaku. Ewentualnie posypać kolendrą
Magiczne Życie Martyzalać syropem z bzu. Dodać dla smaku kilka drobno posiekanych listków bazylii. Wymieszać i wstawić do lodówki. Przed podaniem naczynka z panna cottą zamoczyć na kilka sekund w naczyniu z wrzącą wodą. Delikatnie przełożyć deser na talerze - na wierzchu widoczne będą drobinki bazylii. Podawać z truskawkami i syropem z bzu. Poezja! Najprawdziwsza! Przepis na biszkopt bazyliowy znajdziecie tutaj - klik
KUCHARNIAsmak ryb były zachwycające. Tak przyrządzonego gravlaxa, jak podano nam w podziemiach ratusza w Malmo nie jadłam nigdy i chyba żadna inna wersja już mu nie dorówna. Idealnie komponował się z młodymi ziemniaczkami gotowanymi obowiązkowo w mundurkach i podanymi w śmietanowo-koperkowym sosie. Tak samo przyrządzone ziemniaczki podano nam też w rybackiej wiosce do grillowanej makreli - poezja! Ryby zdecydowanie(...)Mirka Bobrowskiego , szefa kuchni Polonii, który oprócz szefowania na promie imponująco i z sukcesami rozwija swoją pasję w carvingu (klik) . Co z tego przywiozłam z sobą? Zapachy, smaki, połączenia, obrazy, które zaczynają się komponować w moje skandynawskie menu. Są w nim smaki, które lubię od zawsze i te nowo odkryte i takie, które dopiero zaczynam łączyć w głowie
KUCHARNIAaromatycznym, serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja. Pamiętam je z dzieciństwa, potem ze szkolnego sklepiku. Tych z serem bylo jak na lekarstwo, trzeba było albo prosić o odłożenie, albo wraz z dzwonkiem wybiec z klasy i ustawić się jako pierwszy w kolejce. Dzięki wspólnemu Wypiekaniu na śniadanie, znowu mogę rozkoszować się ich smakiem. Już sie cieszę na jutrzejsze, niedzielne
Mia Cucina Sofietanajróżniejszych doświadczeń kulinarnych z całego świata jest równie ważne. Poznając paletę nowych smaków można nie tylko nauczyć się zdrowo jeść, ale przede wszystkim wyrobić sobie bardzo dobrą wrażliwość na smak i zapach spożywanych potraw. Z pewnością warto poznać inne kuchnie niż polska, choć i tej nie ma się nic do zarzucenia. Kuchnia europejska znana jest z potraw włoskich(...)jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Wybór jest przecież
upichconapachnie i jest delikatna w smaku, idealna nie całkiem gorąca na upalne dni. Pamiętam jak babcia gotowała i zapach koperku rozchodził się po całym domu a potem zajadałam ją z pajdą świeżego chleba. Kiedyś, dawniej jak nie było zupek typu "gorący kubek" nalewałam sobie takiej koperkowej do kubeczka i popijałam czytając książki, poezja dla podniebienia. Użyłam tutaj samych
Moje Małe Czarowanie