poezja smaków - 965 przepisów (strona:43/65)

Krem z dyni z jabłkiem i mascarpone 183

Ostatnio staram się eksperymentować i mieszać smaki. Miał być krem z nutą imbiru, ale stwierdziłam, że nie będę się męczyć, bo za imbirem średnio przepadam i wybór padł na jabłka, które nadały zupie trochę słodyczy. Taki krem doprawiony ostrą papryką i świeżym pieprzem - poezja :) Składniki: ok. 500 g dyni 1 litr bulionu 1 duża cebula 2 duże ziemniaki 1 duże(...)miękkie - dodać czosnek, curry, kurkumę, ostrą paprykę i cynamon i wszystko dokładnie rozdrobnić blenderem. Dodajemy 3 łyżki sera mascarpone i jeszcze raz dokładnie blendujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Lemon Curd – Krem Cytrynowy 168

bazie masła, jajek, cukru i grającej pierwsze skrzypce cytryny. Intensywny w smaku, słodko – kwaśny, orzeźwiający, absolutnie najlepszy krem jaki można sobie wyobrazić. Krem cytrynowy możecie śmiało wyjadać prosto ze słoiczka, zamaczać w nim kruche ciasteczka, biszkopty lub używać jako dodatek do ciast, kremów, deserów. Poezja. Składniki: 4 jajka 1 żółtko 3 cytryny (skórka starta z 2, sok wyciśnięty

Made By Mom And Son
policzki wieprzowe z kopytkami 257

poezja. muza. przepis na dwie porcje policzki wieprzowe w kawowym sosie 200 gram policzków wieprzowych 2 szalotki 1 łyżka smalcu do smażenia policzków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 szklanki naparu kawowego z 2 łyżeczek sól i pieprz do smaku dodatkowo kilka plastrów korzenia pietruszki marchewka por szalotka cebula marynowana pieprz czerwony kiełki sałaty kilka młodych groszków rzodkiewka 1/2 szklanki oleju

na gazie
Krokiety z mięsem 295

tego filiżanka kiszonego barszczu....poezja ;)  1, 5 kg łopatki lub karczku (dobre mięsko KLIK ) 1 łyżka suszonej włoszczyzny  kulki ziela ang.  pieprz czarny cały  sól - około ½ łyżeczki  2-3 ząbki czosnku  Do farszu:  cebula  olej  pieprz mielony  maggi w płynie  majeranek  sól do smaku  Naleśniki

Takie tam pichcenie
Szynka ze słoika - domowa mielonka 181

Domowa mielonka to poezja, do tego ogóreczki i ciepły chlebek. Smakuje bosko, od teraz będę robić częściej takie słoikowe mięsiwa na kanapki. Pierwszy słoik został zjedzony prawdę mówiąc zaraz po pasteryzowaniu (pierwszym), kolejny już doczekał trzech pasteryzacji i nocy w lodówce. Różnica w smaku była ogromna - po trzech pasteryzowaniach mięso było dużo bardziej wyraziste, więc ostrożnie z przyprawami. Składniki: (porcja

Gotowanie i blogowanie
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 155

prezentuję kolejną testowaną przeze mnie kawę - tym razem o smaku Delicji Szampańskich z nutą truskawki . Brzmi kusząco? :)Po otwarciu opakowania uderza nas aromat znanych każdemu ciastek Delicji. Tenże zapach unosi się również po zmieleniu kawy. Sam napar ma piękną, ciemnorubinową barwę i rewelacyjnie wyczuwalną nutę ciasteczek truskawkowych. Po prostu poezja:) Rozpocząć dzień od takiej filiżanki kawy to czysta przyjemność:) Póki

My simple kitchen
Kaszanka słoikowa 309

osłonek , a odgrzana z cebulką , to po prostu czarna poezja " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 10 słoików 0,3l : 1 golonka ze skórą ( około 1,5 kg ) 1 nóżka wieprzowa 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 1/2 szklanki suszonej krwi ( liofilizowanej ) sól do smaku 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu , najlepiej świeżo

Ogrodnik w podróży
Ciasto dyniowe – po raz pierwszy 200

mnie przepis na stronie Przysmaki Karolki - uwielbiam korzenne smaki. Jednak z nieznanych mi powodów moje ciacho nie prezentuje się tak wspaniale jak u Karolki. Ale co by nie było - wygląd - jak wszyscy wiemy nie ma znaczenia - bo było pyszne! Masa jest bardzo kremowa i strasznie korzenna, a kruchy spód z orzechami - poezja - rozpływa się w ustach! Ciasto z dynią łatwe

sierotka maRysia w kuchni
Pleśniak 392

nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi......jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka z białek oraz proszku budyniowego i do tego mnóstwo owoców..."Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia.Pleśniak - Składniki:Ciasto:1,5 szklanki

Słodka Strona
Guacamole 159

grillu, do ciepłego mięsa to po prostu poezja. Polecam! Składniki : * dojrzałe awokado * łyżka soku z limonki * sól himalajska  * szczypta pieprzu * pomidor malinowy * mała cebula szalotka * opcjonalnie świeża kolendra Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać , pomidora pokroić w kostkę. Awokado rozgnieść widelcem, dodać cebulę i pomidora oraz s ok z li monki. Przyprawić do smaku. Ewentualnie posypać kolendrą

Magiczne Życie Marty
Bazyliowa panna cotta z truskawkami i syropem z bzu. Odwagi! 270

zalać syropem z bzu. Dodać dla smaku kilka drobno posiekanych listków bazylii. Wymieszać i wstawić do lodówki.  Przed podaniem naczynka z panna cottą zamoczyć na kilka sekund w naczyniu z wrzącą wodą. Delikatnie przełożyć deser na talerze - na wierzchu widoczne będą drobinki bazylii. Podawać z truskawkami i syropem z bzu. Poezja! Najprawdziwsza! Przepis na biszkopt bazyliowy znajdziecie tutaj - klik

KUCHARNIA
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 222

smak ryb były zachwycające.  Tak przyrządzonego gravlaxa, jak podano nam w podziemiach ratusza w Malmo nie jadłam nigdy i chyba żadna inna wersja już mu nie dorówna. Idealnie komponował się z młodymi ziemniaczkami gotowanymi obowiązkowo w mundurkach i podanymi w śmietanowo-koperkowym sosie. Tak samo przyrządzone ziemniaczki podano nam też w rybackiej wiosce do grillowanej makreli - poezja! Ryby zdecydowanie(...)Mirka Bobrowskiego , szefa kuchni Polonii, który oprócz szefowania na promie imponująco i z sukcesami rozwija swoją pasję w carvingu (klik) .  Co z tego przywiozłam z sobą? Zapachy, smaki, połączenia, obrazy, które zaczynają się komponować w moje skandynawskie menu. Są w nim smaki, które lubię od zawsze i te nowo odkryte i takie, które dopiero zaczynam łączyć w głowie

KUCHARNIA
Drożdżówki z serem (ricotta) 1129

aromatycznym, serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja. Pamiętam je z dzieciństwa, potem ze szkolnego sklepiku. Tych z serem bylo jak na lekarstwo, trzeba było albo prosić o odłożenie, albo wraz z dzwonkiem wybiec z klasy i ustawić się jako pierwszy w kolejce.   Dzięki wspólnemu Wypiekaniu na śniadanie, znowu mogę rozkoszować się ich smakiem. Już sie cieszę na jutrzejsze, niedzielne

Mia Cucina Sofieta
Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 188

najróżniejszych doświadczeń kulinarnych z całego świata jest równie ważne. Poznając paletę nowych smaków można nie tylko nauczyć się zdrowo jeść, ale przede wszystkim wyrobić sobie bardzo dobrą wrażliwość na smak i zapach spożywanych potraw. Z pewnością warto poznać inne  kuchnie  niż polska, choć i tej nie ma się nic do zarzucenia. Kuchnia europejska znana jest z potraw włoskich(...)jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Wybór jest przecież

upichcona
Zupa koperkowa 160

pachnie i jest delikatna w smaku, idealna nie całkiem gorąca na upalne dni. Pamiętam jak babcia gotowała i zapach koperku rozchodził się po całym domu a potem zajadałam ją z pajdą świeżego chleba. Kiedyś, dawniej jak nie było zupek typu "gorący kubek" nalewałam sobie takiej koperkowej do kubeczka i popijałam czytając książki, poezja dla podniebienia. Użyłam tutaj samych

Moje Małe Czarowanie