brzmi zbyt skomplikowanie, ale sukces gwarantuje tylko bardzo dokładne mieszanie - nie może być glutków białka w musie owocowym. Całość wtedy ładnie, równo urośnie. Smak? Mmm... Obłędny. Delikatna, truskawkowa pianka, w dodatku na ciepło. Poezja, mówię Wam.Spróbujcie koniecznie, póki sezon na truskawki trwa.Zdjęcie znów nie jest idealne - suflety bowiem opadają błyskawicznie, są niezwykle delikatne. Cóż... Mam pretekst
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarstwowy torcik, z ciemnymi wilgotnymi biszkoptami, z śmietankowym kremem, z frużeliną z owoców letnich, z pokruszonym biszkoptem na wierzchu i mieszanką owoców letnich. Poezja. Bajka. Torcik wszystkim smakował i zniknął w mgnieniu oka. Nienasycona smakiem zrobiłam go raz jeszcze. Smak mnie nie rozczarował. Jest obłędnie pyszny, idealny na lato, na każde letnie party. Gorąco Wam polecam. Składniki na biszkopt
Made By Mom And Sonwarstwowy torcik, z ciemnymi wilgotnymi biszkoptami, z śmietankowym kremem, z frużeliną z owoców letnich, z pokruszonym biszkoptem na wierzchu i mieszanką owoców letnich. Poezja. Bajka. Torcik wszystkim smakował i zniknął w mgnieniu oka. Nienasycona smakiem zrobiłam go raz jeszcze. Smak mnie nie rozczarował. Jest obłędnie pyszny, idealny na lato, na każde letnie party. Gorąco Wam polecam. Składniki na biszkopt
Made By Mom And Sonmusicie mi wierzyć na słowo, że te cztery warstwy ciasta mimo, iż oddzielnie pieczone powstają dość szybko. Ciasto kruche, orzechowe i kokosowe. Mieszanka smaków a wszystko przełożone pysznym, lekkim kremem maślano – budyniowym. Dla mnie poezja. Ciasto jest podzielne, na dużą blachę. Długo poleży a im bardziej sobą przesiąknie tym lepiej Bardzo polecam. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki
Made By Mom And SonPrzepis idealny ! ... jak wszystkie z książki Liski :) Sernik wychodzi puszysty, kremowy ... Poezja :) I chociaż jestem utwierdzona w przekonaniu, że nie umiem piec ... sernik wyszedł mi pyszny
Atlas Smakówostatni hit w mojej kuchni. Zrobiłam je na obiad dla moich domowników – wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Podałam do nich surówkę z rukoli, warzyw i sera feta – czysta poezja. Jeżeli szukacie pomysłu na bezmięsny obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Dodatkowo do kotletów podałam zupę krem z pomidorów
Marta Gotujeorzechami i delikatnym sosem słodko – kwaśnym , podany z ( jak się później okazało! ) jabłkami.Długo zastanawialiśmy się czy to na pewno jabłko , ponieważ smak był tak delikatny , a owoc miękki , a zarazem chrupiący. Super pomysł!Bażant poezja!Mięso bardzo delikatne ,absolutnie nie przesuszone i wręcz rozpływające się w ustach.W połączeniu z purre z zielonego groszku ( które z całą pewnością spróbujemy
Ostra na SłodkoWczoraj na targu zobaczyłam piękny szczaw i od razu zamarzyła mi się zupa szczawiowa. Lekko kwaśna, zabielana, z jajkiem – poezja! Może jest to propozycja bardziej wiosenna, ale ja zupy kocham jeść głównie jesienią i zimą. Mi ona przypomina też dzieciństwo. Składniki: spora kość od schabu 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 garście szczawiu 1 łyżka masła(...)sól, pieprz pieprz ziołowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki Czytaj dalej... Artykuł Zupa szczawiowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakufirmy SYS , to ciekawa i smaczna odmiana zwykłego fileta z kurczaka, pomidory doskonale przełamują mdły smak sosu, idealnie też skomponuje się z grubym, makaronem. Ja uwielbiam takie dania, w sumie robi się samo, a jak smakuje...poezja! Spróbujcie :) Składniki 1 podwójna duża pierś z kurczaka 1 łyżka ziół dalmatyńskich 250 ml słodkiej śmietanki 1/2 czerwonej papryki
Wanilia i Kardamonsię z niego zapach setek róż. Odkręcam flakonik wody różanej - kilka kropel kładę na dłoni i rozcieram w palcach. Pachną różaną poezją. A więc można zatrzymać zapach. Zatem można go także zjeść. Creme brulee o smaku najpiękniejszych róż, płatków rozchylonych porannym słońcem. Za tym tęsknie. Za kwiatami, zapachami, za kwitnącym krzakiem róży pod oknem. Czy się
KUCHARNIApieczenia, na upartego - da się nawet bez miksera ( tylko po co...? ). Efekt - delikatny, rozpływający się w ustach krem z biszkopcikami o intensywnym smaku pomarańczy. Do tego plasterki cytrusów w obłędnie pysznym syropie i chrupiące, zieloniutkie pistacje. Czysta poezja. Przysięgam - mogłabym jeść ten deser codziennie do końca życia, i nigdy by mi się nie znudził. Tiramisu sanguinello Składniki: (na 6 porcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzerusz powstają nowe smaki i mam wrażenie, że każdy lepszy od poprzedniego :-) Dzisiaj mamy lody malinowe. Muszę powiedzieć, że ich smak mnie zaskoczył... nie przypuszczałam, że będą tak pyszne ! No i ten zapach świeżych malin... Poezja :-) Domowe lody malinowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego
Kulinarne przygody Gatityprzykład słodki sos chilli, a także ser feta podsmażony z mnóstwem posiekanej papryczki chilli (to zestawienie uzależnia!). Cenię sobie także słony smak w deserach, a wynalazcę solonego karmelu uważam za geniusza. Lody waniliowe z karmelem i solonymi orzeszkami - poezja! Nie byłabym więc sobą, gdybym do francuskiej Tarty Tatin z jabłkami nie dodała szczypty ( a tak naprawdę łyżeczki) płatków soli morskiej(...)Magazine Składniki: 4 średnie jabłka (polecana odmiana to Golden Deliciuos, ale można użyć innych) 200 g cukru 50 ml wody 50 g masła 1 łyżeczka soli morskiej (lub do smaku) opakowanie ciasta francuskiego (moje miało 275 g) mąka do podsypania ciasta francuskiego ponadto: patelnia żeliwna 20-22 cm Przygotowanie: Jabłka obierz, przekrój na połówki i usuń z nich ogonki oraz
Chilli Czosnek i Oliwaogromną porcję tego najpiękniejszego aromatu, którego skrawki wyłapuję desperacko gdzieś w otchłaniach pamięci... Zapach i smak zdają się być nierozłączne, choć smak odbiera zapachowi to co najbardziej magiczne, zmysłowe. To proza, wspaniała, ale nie tak cudowna, jaką jest poezja zapachu. Wśród ukochanych, zapach dzikiego bzu od zawsze jest tym, dla którego zupełnie tracę głowę. Jest ideałem. Żółtym(...)cytryny W misce/garnku mieszamy wodę z syropem i dodajemy sok z cytryny. Proporcje są bardzo orientacyjne i na oko - musicie smakować i zdecydować jaki smak płynu najbardziej Wam odpowiada. Płyn przelać do zamykanego szczelnie pojemnika i wstawić do zamrażarki, aby zaczął częściowo zamarzać. Po ok. 1-2 godzinach wyciągnąć z zamrażarki i przy pomocy widelca pokruszyć zmrożone kawałki. Wstawić ponownie
KUCHARNIAbrandy, porto, wytrawne czerwone wino, czosnek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki a to wszystko zostało wymieszane z dużą ilością klarowanego masła! Czysta poezja! Uwielbiamy buraki, często je gotujemy i pieczemy, żeby zjeść je same, bez dodatków. Uwielbiamy ich smak! A w tym buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie
Plate of Joy