Zapraszam na przepyszny deser.Banalnie prosty,lekki,puszysty i bardzo aromatyczny.Subtelny, upajajacy smak mango w polaczeniu z delikatnym kokosem ,to istna poezja smakow,ktora skusi kazdego.A idealna,kremowa konsystencja deseru przelamuja chrupiace orzeszki pistacjowe.Ach ten kokosowy smak......po prostu pycha.Skladniki na okolo 6 porcji ( lub 4 wieksze) :400 ml mleka kokosowego ( puszka)5 listkow zelatyny (5 lyzeczek)2-4 lyzki cukru1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drożdżowego ale warto się przełamać i zacząć przygodę z tym ciastem. Jest smaczne i wbrew pozorom wcale nie takie trudne do wykonania jak się wydaje. A smak jeszcze ciepłej drożdżówki to już poezja, ja osobiście lubię takie jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibreton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik. Smak nieporównywalny z niczym innym! Czysta poezja! Zamiast śliwek można użyć rodzynek. Ciasto równie wspaniale smakuje bez dodatków. Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody. Spróbujcie zjeść go na ciepło - nie pożałujecie! S KŁADNIKI 3 JAJKA 1/2 LITRA MLEKA 50g MASŁA (ROZTOPIONE) 1/2 SZKLANKI
Zofianabył tak wyczuwalny, a cały rpoces zagęszczania kremu stał się znacznie szybszy. Crema Catalana aromatyzowany jest otartą skórką z cytryny i korą cynamonu. Delikatny, cytrusowo-korzenny smak, lekka, kremowa konsystencja, chrupiąca skórka - poezja! Niestety, jak na studenta przystało, nie posiadam palnika. Wstawiłam więc krem na kilka chwil do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, pod ruszt. Nie ma tego efektu, jaki być powinien
W kuchni Karmel-itkidosłownie oszalała. To danie bardzo wyjątkowe, w smaku bajeczne, baaardzo godne polecenia. My nie wyobrażamy już sobie inaczej przygotowywanej czerwonej kapusty. Po prostu POEZJA ! Niewątpliwą jej zaletą jest to , że z każdym dniem nabiera smaku, więc można , a nawet radzę przygotować ją dzień wcześniej. No i możemy ją zajadać kilka następnych dni, każdego smakuje inaczej. Każdego bardzo wyjątkowo.Przepis
Smaczne ZdroweTematem wspólnego gotowania na dziś jest Pavlova. Deser absolutnie idealny - krucha na zewnątrz i cudownie ciągnąca w środku beza, chmura delikatnej i leciutkiej bitej śmietany, a
Pożeraczka, czyli raz adobrzePowalił nas z C. na kolana swoim smakiem. Jeszcze przed głośnym protestem mojego żołądka, pewnego pięknego popołudnia, zjedliśmy go niemal całego na jedno posiedzenie. Bardzo wyraźny smak sera, zaostrzony cebulką i podkręcony tymiankiem - poezja. Co prawda następnym razem umieściłabym go w tortownicy, żeby zachował kształt (mój się nieco rozpłynął na boki), ale i tak uważam go za wyjątkowo udany wypiek(...)pieprzem. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.Wystudzić na kratce.Smacznego!Jakaś nie w sosie jestem - głowa ciągle mnie boli, smak rumianku zbrzydł mi już całkowicie, i zupełnie nie wiem, co ze sobą zrobić... Może jednak ta pascha poprawiłaby mi humor
Pożeraczka, czyli raz adobrzestyle="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W każdym razie , dla tych, co tak, jak ja , lubią smak chrzanu w połączeniu z mięsem , będzie to poezja ..reszta niech .., no niech po prostu nie je sosu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyUwielbiam letnie owocowe zupy, tym razem zrobiłam z soczystych czereśni na półsłodkim winie czerwonym ze szczyptą ognistego pieprzu cayenne ..jaki smak? musicie przekonać się sami, dla mnie poezja! 1/2 kg czereśni 200 ml wina półsłodkiego czerwonego 100 ml wody 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka miodu rzepakowego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka mąki kukurydzianej świeża mięta Czereśnie myjemy
Wanilia i Kardamonmoim domu to pozycja obowiązkowa. Kotlety z tego przepisu są niezwykle smaczne i aromatyczne. A sos z gotowania suszonych grzybów to dopiero poezja - w połączeniu z kotlecikami tworzy pełnię smaków leśnych. Do moich kotletów dodałam świeżych ziół, które według mnie delikatnie wzbogacają aromat potrawy, nic jej nie ujmując. Jeśli wolisz smak czysto grzybowy
Szybko Szybkowarnajbliższych. nie myliłam się:) Smak raju w ustach. Jeżeli lubicie czekoladki lub kupujecie bombonierki to zapomnijcie o kupowaniu. te kulki to po prostu poezja, sklepowe przy nich mogą się schować . Składniki: 100 g wafelków o smaku orzechów laskowych 15 dag orzechów laskowych 1 słoik nutelli (200g) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady Wykonanie: Wafelki drobno pokruszyć, orzechy podprażyć w piekarniku
Ciasteczkowy PotwórJuż wcześniej wypatrzyłam u Doroty sernik chałwowy i teraz miałam okazję część tej chałwy zużyć do sernika. Wspaniały delikatny sernik nie zbyt słodki o wyczuwalnym smaku chałwy.. no i ta chałwowa polewa.. poezja :-)) Składniki na spód: 100 g ciastek digestive ( ja dałam zwykłe herbatniki) 40 g roztopionego masła lub margaryny. Składniki na masę serowa: 1 kg sera białego
Na słodko lub wytrawnieMam niecny plan. O tak! Od dawna chciałam to zrobić, ale niestety, nie miałam pojęcia jak (jakby to powiedział tatuś: sprzęt aż hula, jeno operator... I
Pożeraczka, czyli raz adobrzeheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Teraz najważniejsze , czyli smak – filecik jest soczysty, przesiąknięty dymno-grzybowym ,smakiem szynki parmeńskiej , ziół i sera który kryje się wewnątrz .. poezja " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)plastry, żółtego sera – dowolnego 8 plastrów szynki parmeńskiej ( średnio 2 plastry na jednego fileta ) 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich ( gotowa mieszanka ) 1 łyżeczka -płaska granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku oliwa do spryskania przed pieczeniem wykałaczki , krótkie do spięcia filetów Piersi z kurczaka płukamy , oczyszczamy z wszelkich farfocli i innych odstających dziwactw ( tłuszcze błonki itp ) . Osuszamy ręcznikiem papierowym , każdy kawałek
Ogrodnik w podróżyOrzeźwiający, słodko-kwaskowy, idealny mrożony deser na letnie dni. Domowy Sorbet Malinowy to świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Jego smak jest wyjątkowy a podany z bitą śmietaną to wprost poezja dla podniebienia. Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) - Składniki: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok z połowy cytryny łyżka wódki (w wersji dla dzieci
Słodka Strona