curry - 8456 przepisów (strona:39/564)

Śledź w sosie curry 133

którego jak się okazuje można łączyć z przeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać aby ją przygotować przynajmniej dzień wcześniej :-) Śledź w sosie curry ŚLEDŹ W SOSIE CURRY 2 płaty matiasa 1 średnia cebula 1/3 szklanki oleju 1 ogórek kiszony 1 płaska łyżka curry 1 ząbek czosnku 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka(...)przez minimum 4h. Cebulę obieramy i siekamy w cienkie piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Olej łączymy z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i curry. Śledzia osuszamy i drobno kroimy, mieszamy z sosem curry, cebulą i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku octem winnym. Śledź w sosie curry SMACZNEGO

peggiwkuchni
Curry z kurczakiem, batatem, topinamburem i bakłażanem 127

Przepyszna wariacja na temat mojego ulubionego dania wywodzącego się z kuchni indyjskiej czyli curry. Topinambur, batat i bakłażan stworzyły świetną kompozycję i coś niepowtarzalnego. Mogłabym bez końca jeść to danie, nigdy by mi się nie znudziło. Składniki (na 4-5 porcji): 400 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka : 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1/3 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczka curry(...)szczypta papryki ostrej i wędzonej, szczypta kuminu 1 bakłażan 250 gram topinamburu 1 średni batat 1/2 puszki kukurydzy 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 ml mleka kokosowego

Mango Papaja
Curry z łososiem, krewetkami, batatem na oleju rzepakowym z cytrynowym ryżem 128

Curry to danie na bazie pasty curry, mleka kokosowego z dodatkiem pomidorów. Często curry występuje z kurczakiem lub owocami morza. Nigdy jednak nie spotkałam tego dania z dodatkiem łososia lub innej ryby. Długo duszone danie z dodatkiem batata i papryki uwieńczone zostało cytrynowym ryżem, by całość utrzymać w formie lekkiego i orzeźwiającego dania. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również pita(...)papryki 1/2 żółtej papryki 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej (lub 2-3 obrane i pokrojone pomidory) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki curry czerwonego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z 1/2 limonki sól i pieprz 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny natka pietruszki Ryż gotuję w podanej

Mango Papaja
Curry z kalafiora 191

Curry jest szybkim, bardzo aromatycznym, smacznym, zdrowym i różnorodnym daniem kuchni indyjskiej. W curry powinno się znaleźć kilka przypraw, które są podstawą np. kumin (jeera), anyż gwiazdkowy, kardamon, imbir, kolendra, kurkuma, czarny pieprz, chili, goździki, cynamon, kozieradka, gorczyca, czosnek, szafran. Wyżej wymienione przyprawy są łączone ze sobą i powstają gotowe masale do drobiu, mięsa, ryb, warzyw, a nawet do potraw(...)przyprawione. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Posiadając przyprawy możemy stworzyć swoją własną mieszankę masali do curry. Po indyjskie przyprawy nie musimy zaraz jechać do Indii, można je zamówić w sklepach internetowych od sprzedawców sprowadzających je z Indii. Składniki: 1 średni kalafior 2 średnie ziemniaki 1 puszka

Kuchcik gotuje
Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem 180

robi się chłodniej, uwielbiam ciepłe, rozgrzewające dania. Proste, warzywne curry z mnóstwem warzyw nie tylko wspaniale rozgrzewa nas od środka, ale też pozytywnie nastraja kolorami. Tym razem postawiłam na jesienne kolory i warzywa łatwo dostępne w sezonie. Syto, smacznie, kolorowo i do tego wege. Uwielbiam takie potrawy. Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem: ok. 500 g ziemniaków 1 batat(...)bakłażan 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g) 1 szklanka bulionu warzywnego 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki i batata obieramy, a następnie kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. Bakłażana

Poezja smaku
Słońce na talerzu 190

jest to, że przy każdym kęsie na początku czujemy delikatność i kremowatość śmietany a na końcu parzenie w język - przyjemne uczucie Może przesadziłam z tym dodatkowo ostrym ryżem curry - ze zwykłym było by chyba smaczniejsze ale nie wyglądało by tak cudownie - potrzeba mi słońca w te zimowe dni Kremowy kurczak curry na ostro łatwe dla 2-3 osób(...)każdy)- ja dałam o wiele mniej i to    gotowanego z rosołu  250 ml śmietany 18%  2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)- dałam czerwoną pastę curry  1 łyżka kurkumy  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 papryczka chilli - pominęłam  - było by za ostre  ½-1 łyżeczki

sierotka maRysia w kuchni
Curry z jajkiem 156

Wege piątek Na curry z jajkiem miałam ochotę już od bardzo dawna, jednak jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu lub zwyczajnie miałam akurat co innego w planach. Jednak wczoraj przegladając stronę Curry nad Comfort natknęłam się na prosty przepis na takie danie i od razu postanowiłam je wypróbować. Okazało się łatwe i szybkie w przygotowaniu i oczywiście bardzo smaczne. Jest(...)ciekawa opcja dla wegetarian, ale myślę, że wszyscy chętnie takie danie zjedzą. Polecam! Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo niewielka garść liści curry (użyłam suszonych) niewielki kawałek laski cynamonu 1 łyżeczka nasion kozieradki 1 cebula 1 zielone chili puszka krojonych pomidorow 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry 0,5 łyżeczki kurkumy 200ml mleka (szklanka) sól

Codzienne Gotowanie
Curry z cieciorki, batata i marchewki + basmati 118

Curry z cieciorki, batata i marchewki + basmati Moje ulubione danie ever! Mogłabym je jeść dosłownie codziennie. Słodkie, aromatyczne, o mocno orientalnym smaku. I do tego szybkie do wykonania! Jednak ważne, by używać odmiany hokkiado. Pozostałe dynie mają konsystencję nieodpowiednią do curry (rozpaćkają się podczas gotowania), i tylko ta odmiana nadaje tak pyszny smak temu curry. Zdecydowanie polecam!  Składniki: - 100g(...)ryżu basmati                - 1 łyżeczka curry - 100g dyni hokkaido             - ¼ łyżeczki imbiru - 80g ciecierzycy                     - ½ łyżeczki kuminu - ½ małego batata                  - ¼ łyżeczki kolendry - ½ marchewki

Wegańska kuchnia orientalna
W kuchni Kari: przyprawy 125

przyprawy? Najlepiej przez internet, u firm specjalizujących się w kuchniach orientalnych. Wtedy możemy mieć pewność, że przyprawa będzie aromatyczna i świeża. Różnica jest największa w przypadku gotowych mieszanek, jak curry czy garam masala. Te dwie bezwzględnie polecam kupować przez internet; marketowe wersje nie mają wiele wspólnego z oryginalnym smakiem tych przypraw.  Kolejna sprawa to doprawianie dań. Czy mimo dosypania(...)przyprawy curry do dania ‘soczewica curry’ nadal trzeba dosypywać małe ilości innych przypraw? Cóż, odpowiem tak: jeśli chcecie gotować byle jak i tylko napełnić żołądek, to najlepiej wsypcie puszkę fasoli do ugotowanego ryżu i danie gotowe. Ale jeśli oczekujecie od potraw czegoś więcej, jak satysfakcji po spożytym posiłku i wrażeń smakowych, to postarajcie się o odpowiednie przyprawienie dania.  Doprawianie

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z fasolki, marchewki i ziemniaka + kasza jaglana 129

Curry z fasolki, marchewki  i ziemniaka + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej                            - 1 łyżeczka curry madras* - 70g fasolki szparagowej(...)sól himalajska - 4 pieczarki - ¼ puszki pomidorów - 2 łyżki groszku (z mrożonki) - ząbek czosnku - kawałek awokado - ‘śmietanka’ sojowa - natka pietruszki * curry madras to ostra mieszanka curry. Można użyć standardowej mieszanki i dodać odrobinę cayenne. Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, a ziemniaka i czosnek w kostkę - Na odrobinę rozgrzanej oliwy

Wegańska kuchnia orientalna
Thai Green Curry, czyli zielone tajskie curry. Londyńskie warsztaty u Jamiego Olivera w Jamie's Recipease 196

zebrać to w jednym wpisie. Postanowiłam zatem podzielić moją relację na kilka części i zacząć ją przekornie od ostatniego dnia, który dla mnie osobiście był szczególnym dniem :) Thai Green Curry to potrawa, która przygotowywałyśmy drugiego dnia warsztatów u Jamie Olivera w Jamie's Recipease w Londynie. Warsztaty rozpoczynały się o godzinie 12.00, więc my byłyśmy tak naprawdę świeżo po śniadaniu(...)Szczerze mówiąc obawiałam się, że nie za bardzo będę mieć apetyt. Pomyliłam się: zrobiłam się głodna bardzo szybko. Aromaty, które wydobywały się ze wszystkich składników curry dość mocno zaostrzyły nasze apetyty. Warsztaty prowadziła przesympatyczna Ibolya Olah  wraz z nieodłącznym uśmiechem i wielką sympatią do uczestników warsztatów.  Każdy z nas miał swoje stanowisko i każdy sam od początku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tajskie Massaman Curry 227

zwykle po kilku tygodniach w Polsce, jestem już objedzona pysznym domowym jedzonkiem mojej mamy i zwykle przygotowuje wieczór z bardziej orientalną potrawą. Wcześniej przywoziłam pasty do curry ze sobą, ale podczas ostatniej wizyty z przyjemnością odkryłam, że można je bez problemu kupić w Almie. Polecam gotowanie curry na bazie pasty. Pasty to nic innego jak kompozycja przypraw połączonych z olejem(...)zamknięta szczelnie, bez niepotrzebnych konserwantów i dodatków. Pasty to fajny sposób na poznanie nowych smaków bardzo zbliżonych do tych autentycznych. A jak już złapiecie bakcyla, możecie spróbować gotować curry całkiem od podstaw. Składniki: 1 opakowanie pasty Massaman Curry 1 puszka mleka kokosowego 1 pierś kurczaka 6 dużych białych pieczarek 8 małych młodych ziemniaków garść orzechów nerkowca pęczek zielonej pietruszki

MamaOskarka
Krem z warzyw korzeniowych, Delicatessen 203

Pyszna i rozgrzewająca zupa z dodatkiem curry. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 seler 1-2 pietruszki kilka łyżek oleju 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego lubczyk curry sól, pieprz opcjonalnie: kilka łyżek mleczka kokosowego lub kwaśnej śmietany Obierz i pokrój wszystkie(...)większe kawałki. Podsmaż na oleju (kilka minut). Następnie zalej wodą nieco ponad powierzchnię warzyw i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotuj do miękkości (20-30 minut). Dopraw curry, solą i pieprzem i zblenduj/zmiksuj. Możesz dodać mleko kokosowe lub śmietanę i ponownie zblendować.  Przepis bierze udział w akcjach:     Akcja  Delicatessen  (1991, Jean-Pierre Jeunet

Qlinarnie i Qlinarnie
Kolejna wyprawa wakacyjna - Indie 129

kuchnia indyjska jest zawsze super ostra. Ale to nieprawda. W każdej restauracji w Indiach można znaleźć potrawy ostre, średnie i łagodne. Kuchnię indyjską kojarzymy głównie z curry. No właśnie, a jak to jest z tym curry :) Curry to odpowiednio przyprawiony sos. Gdy zamawia się potrawę curry, wiadomo, że podana będzie z dużą ilością gęstego sosu. I takie danie(...)się kiedyś wybrać na wycieczkę do Indii. Jeśli są tacy między Wami, którzy byli w tym pięknym kraju, prosimy o komentarz, a może pochwalicie się zdjęciami ??  Curry z bakłażanem (4 osoby) Składniki : 2 bakłażany 1 średnia marchewka  1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 duży pomidor 1 opakowanie passaty 500 g (przetarte pomidory) 1 mała

vegetanie
Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce 199

Dziś po raz kolejny proponuję doskonały przepis na moje ukochane mule Jak zwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, w sosie śmietankowym z wyczuwalnym curry. Przepyszne! Przepis pochodzi z książki „The Collection” niezawodnego Michela Roux. Sam autor poleca podanie ich z ryżem, ja jednak wolę je z chrupiącymi grzankami, którymi można zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam! Scroll down(...)recipe in English Mule w śmietankowym sosie curry (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych małży, oczyszczonych 300 ml białego wytrawnego wina 60 g masła 100 g cebuli, drobno posiekanej 1 łyżka curry Madras w proszku 40 g mąki 1 bouquet garni (związane: natka pietruszki (lub łodygi pietruszki), kilka gałązek tymianku i liść laurowy) 300 ml śmietanki 36% sól i pieprz

karmelowy