zielona) 1/2 opakowania mrożonki brokułowej 1/2 cukinii 1/2 żółtej papryki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion (słonecznik + dynia) sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę(...)curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie, a woda odparuje, dodajemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy: szczypta soli i pieprzu, łyżka papryki i curry, łyżeczka curry, sos sojowy. Wszystko mieszamy i ściągamy z ognia, gdy wszystkie warzywa będą miękkie
Kitchens Alphabetnajbardziej wdzięcznych zup, na której można do woli eksperymentować i zawsze wyjdzie pyszna. Po ostatnich pomidoro- chili ekscesach dzisiejsza w nieco delikatniejszej odsłonie... Pomidorowa zupa z kurczakiem curry 2 udka z kurczaka woda 1-2 jabłka 1/2 cebuli 1 łyżka masła 1 łyżka curry puszka koncentratu pomidorowego szczypta bazylii sól do smaku Na udkach zrobiłam wywar. Po ugotowaniu(...)przestudziłam, a następnie oskubałam z mięsa. Jabłko i cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle z dodatkiem curry. Podlałam wszystko wywarem, dodałam koncentrat pomidorowy i zagotowałam. Kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam pod koniec gotowania. Wszystko doprawiłam solą do smaku i szczyptą bazylii. Tym razem bez ryżu, makaronu, grzanek... Spróbujcie tak! ------------------------------------------------------------------------------------------- I love tomato soup! I think
bastalenabyć może zaskakujących połączeń, bo może wyjść naprawdę ciekawie. Obiadek smakował nam bardzo, w związku z tym na stałe wejdzie do naszego menu. Chcecie wiedzieć co takiego wymyśliłam? Klopsiki curry w pysznym sosie z podanych składników wyszły 22 spore klopsiki Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru(...)małe ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, curry, cynamon płatki owsiane 200-300 ml mleka 200 ml płynnej śmietanki 12/18% (może być samo mleko) 1 kopiastą łyżkę mąki olej do smażenia Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. Boczek kroimy w małą kostkę (jeśli jest ze skórą, to ją odkrawamy), imbir i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni najpierw
Ratunku obiadjest taki rodzaj jedzonka, który najlepiej sprawdza się zimą. Rozgrzewające, wegetariańskie curry z ciecierzycy i szpinaku, z dodatkiem pomidorów i mleczka kokosowego, z mnóstwem aromatycznych przypraw. Danie jest jednogarnkowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu, można zrobić z podwójnej porcji, świetnie się przechowuje i doskonale mrozi. Popakowane w pudełeczka w zamrażarce będzie ratować życie w zabiegane dni. Ja lubię jeść(...)ryżem jaśminowym, posypane kolenrą - której akurat nie miałam ale świetnie tu pasuje. A jak lubicie takie smaki to polecam inne przepisy z bloga na rozgrzewające dania - curry z dynią , curry z soczewicą i papryką Curry z ciecierzycy ze szpinakiem Składniki: 1 łyżka oleju 1 cebula 3 posiekane ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru starty na tarce
Smaczny zeszytCurry rybne Achari z taramandowcem, niezwykle pyszne i oczywiście aromatyczne danie z Pakistanu. Pakistan, choć jest stosunkowo młodym państwem. Indie uzyskały niepodległość w 1947 roku, spod rządów brytyjskich, zostały podzielone na dwie części i jedno z nich to właśnie suwerenne państwo Pakistan. Niewątpliwie może być to mylące, ponieważ Pakistan, a właściwie ludy tam żyjące to jedna z najwcześniejszych cywilizacji Świata(...)migdałów i rodzynek. Konkludując – jaki wyraz użyłem ☺️ – kuchnia Pakistanu jest przebogata w smakach, aromatach, teksturach, które zmieniały się oczywiście na przestrzeni tysiącleci. Na zakończenie, zapraszam na rybne curry Achari. Składniki Ryba Morszczuk, lub inną biała ryba – filety 250 gram Olej roślinny 3-5 łyżek plus 5-7 łyżek Kurkuma 1-2 łyżeczki Pasta z Tamaryndowca
RafalCookSinggang Serani, czyli rybne curry powstało w mojej kuchni na prośbę kolegi, który wybierał się z rodziną na urlop do Singapuru, bo właśnie tam, jak i w Malezji to danie, jest dość popularne. Umówiliśmy się, że on zje tam oryginał, a później spróbuję ugotować to danie z mojego przepisu i je porówna. Singgang Serani tak jak pisałem wcześniej to rybne(...)curry lub też lekki gulasz rybny, oczywiście, niektóre produkty potrzebne do zrobienia, nie tylko tego dania, mogą być ciężko dostępne, ale od czego jest internet. Singgang Serani Kuchnia Singapuru to mieszanka Europy i Azji, czyli Eurazja. Nazwa tego dania, Singgang Serani w języku malezyjskim oznacza – Singgang – to potrawa typu sos, a – Serani – to malezyjskie określenie Eurasian
RafalCookKurczak curry z ryżem jest to wspaniały i aromatyczny pomysł na pyszny obiad. Curry to przyprawa aromatyczna, wywodzi się z kuchni indyjskiej. Istnieją także regionalne odmiany mieszanki określanej jako curry masala lub curry powder. Przyprawa może mieć różne kolory, w zależności od tego, jaki pojedyńczy … The post Kurczak curry z ryżem appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyJeszcze nie ostygł, a już stał się hitem! Kremowy, rozpływający się w ustach sernik na słono. Wymyśliłam wersję indyjską, z chili, ciecierzycą, czosnkiem i curry. Przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Krojone na talerzyki kawałki, ozdobione jedynie gałązkami świeżego majeranku i posypane delikatnie curry zniknęły w okamgnieniu. Jak zrodził się pomysł? Banalnie. Zastanawiałam się nad tygodniowym menu i na myśl przyszedł(...)masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu rzymskiego szczypta imbiru 1 łyżeczka curry kilka kropel soku z cytryny szczypta chili Wykonanie Ciecierzycę przepłucz na sicie, a następnie ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż przestygnie. Ciecierzycę przełóż do blendera
Raj dla PodniebieniaZupa Kalafiorowa z Curry i lekką nutą cytryny. Jest to moja wersja zupy, którą znalazłem kiedyś na grupie kulinarnej na Facebook. Grupę tę miałem przyjemność założyć jakiś czas temu i na nią Cię serdecznie zapraszam ⬇️ „Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem” Twórcą tej właśnie potrawy są ⬇️ „Tajemnice Smaku”. Zupa jest pyszna, bardzo rozgrzewająca. Zwłaszcza w mojej(...)wersji, bo przesadziłem z Curry 😉, ale je się ją tak, jak coś, co się szybko je 😉. Idealna na poświąteczny czas, kiedy to chcemy zjeść coś lżejszego. Zupa Kalafiorowa, to nie jedyne danie z kalafiora, które możesz znaleźć u mnie. Jeśli jesteś fanem tego warzywa, zajrzyj tutaj , a znajdziesz wiele, różnych przepisów na kalafior. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże
RafalCookJeszcze nie ostygł, a już stał się hitem! Kremowy, rozpływający się w ustach sernik na słono. Wymyśliłam wersję indyjską, z chili, ciecierzycą, czosnkiem i curry. Przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Krojone na talerzyki kawałki, ozdobione jedynie gałązkami świeżego majeranku i posypane delikatnie curry zniknęły w okamgnieniu. Jak zrodził się pomysł? Banalnie. Zastanawiałam się nad tygodniowym menu i na myśl przyszedł(...)masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu rzymskiego szczypta imbiru 1 łyżeczka curry kilka kropel soku z cytryny szczypta chili Wykonanie Ciecierzycę przepłucz na sicie, a następnie ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż przestygnie. Ciecierzycę przełóż do blendera
Raj dla Podniebieniaczyli kurczak maślany, to niezwykle aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Super soczyste mięso z kurczaka i kremowy, aksamitny sos to niezawodne połączenie, dzięki któremu to danie jest jednym z najpopularniejszych curry na świecie. Butter chicken, czyli pomysł na resztki Jeśli macie ochotę na aromatyczny i rozgrzewający obiad to indyjskie curry jest jednym z najlepszych wyborów. Butter chicken jest przykładem na proste(...)curry, które pełne jest cudownych, orientalnych aromatów, a jednocześnie jest bardzo proste w przygotowaniu. Jego prostota tkwi prawdopodobnie w tym, że murgh makhani (oryginalna nazwa tej potrawy) powstało jako sposób na wykorzystanie resztek kurczaka tandoori. Młody szef kuchni Kundan Lal Gujral pracował w latach 50. w restauracji w Delhi, gdzie eksperymentował z wypiekami w tradycyjnym piecu tandoor. Po tych próbach
Na-talerzu.plKurczak w curry z makaronem to pyszne orientalne danie na obiad lub kolacje. Bardzo łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Idealnie nadaje się do pracy. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 2-3 Składniki: 200 g makaronu penne 260 g fileta z kurczaka 250 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki oleju 4 łyżki curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu czarnego(...)Makaron gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka pokroić na niewielkie, cienkie paseczki i piec na tłuszczu na dużej patelni. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem, kurkumą, 1 łyżką curry i ziołami. Śmietanę wymieszać z 3 łyżeczkami curry. Gdy makaron będzie już gotowy odcedzić go i przelać zimną wodą, dodać do kurczaka. Na makaron wylać śmietanę i wszystko razem wymieszać
KuchniaWeDwoje.plKasza jaglana z warzywami w curry to wegetariański zdrowy obiad dla całej rodziny. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 płaska łyżeczka soli 100 g pieczarek 400 g cukinii 1 papryka 1 cebula 2 łyżki curry szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu 1 – 2 łyżki oleju lnianego Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować(...)minut na patelni (na minimalnej ilości tłuszczu). Kompozycja warzyw jest dowolna, świetnie sprawdzi się również marchewka lub seler naciowy. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Następnie doprawić przyprawą curry oraz solą i pieprzem do smaku. Gdy danie będzie już gotowe, należy polać je olejem lnianym. Krok po kroku: 1. Podsmażyć warzywa 2. Dodać kaszę jaglaną 3. Przyprawić curry oraz
KuchniaWeDwoje.plDorsz Curry w Kroeung czyli Amok Trei Dorsz Curry, czyli Amok idealnie odzwierciedla równowagę smaków i unikalny akcent kuchni Khmerskiej dzięki Kroeung. Dla wyjaśnienia to danie powinno być przygotowywane ze słodkowodnych ryb rzecznych. Pochodzenie Amok wydaje się, być mgliste i ciężko powiedzieć gdzie dokładnie i kiedy powstało, chociaż musisz, wiedzieć, że w Kambodży spożywa się Amok od pokoleń(...)łyżka cukru 2 liście amok – ngor – jest on ciężko dostępny jako alternatywy użyj szpinaku lub jarmużu 1 cebula pokrojona w pół talarki Sok z limonki Ryż Dorsz Curry jak go zrobić Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej, dodaj dwie, trzy łyżki pasty Kroeung i chwilę podsmaż. Teraz dodaj grzyby, cebulę, cukier, sól, sos rybny, wymieszaj i podsmaż przez
RafalCook