Przenosimy się do Tajlandii, kulinarnie oczywiście. Thai Red Chicken Curry to znakomity balans smaków. To danie różni się znacznie w smaku od Indyjskiego Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty(...)curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu
Smaki Przyprawy i KoloryOgórki po indyjsku do słoika na zimę Przepis rodzimy , mieszanka przypraw pochodząca z Indii , stąd nazwa tego przetworu . Ogórki wychodzą smaczne , kruche , a do tego mają ciekawy aromat curry i apetyczny złoto- zielony kolor . Wszyscy , którzy uwielbiają kuchnię indyjską , wszelkie curry , będą nimi zachwyceni . Ja osobiście uwielbiam ich chrupkość , na kanapkach z serem i szynką ..mniam " class="wp-smiley" style(...)ogórków 2-3 cebule gorczyca biała 1/2 łyżeczki na słoik zalewa 1 l wody 0,5 l octu spirytusowego 10 % 0,5 kg cukru 2 łyżki soli 2 łyżki curry Ogórki myjemy , namaczamy w zimnej wodzie przez około 3 godziny , żeby zrobiły się bardzo jędrne . Następnie kroimy w plastry razem ze skórą i układamy w wyparzonych słoikach . Do każdego słoika
Ogrodnik w podróżypodwójna pierśc z kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 300 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego/bałkańskiego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przypraway garam masala 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki żółtej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka suszonego estragonu 2 liście limonki caffir 50g orzechów nerkowca 1 łyżka miodu (opcjonalnie) płatki chilli sól marynata do kurczaka 2 duże(...)łyżki jogurtu 1 łyżka wcześniej przygotowanej pasty z nerkowców 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przyprawy garam masala sól chapati 3/4 szklanki pszennej 1/4 mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnuszki 2 duże ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Orzechy nerkowca umieścić w blenderze i miksować do momentu aż orzechy zamienią się w masło orzechowe. Gdyby masa
DefinicjaSmakuNieco egzotyczne połączenie, ale za to jakie smaczne! Delikatna biała ryba, słodkie mango, aksamitne bataty i czarny ryż, a to wszystko skąpane w sosie curry na bazie mleka kokosowego. Pycha! SKŁADNIKI (4 porcje) 2 polędwiczki z dorsza 1 szklanka czarnego ryżu (przed ugotowaniem) 1 puszka mleka kokosowego 1 duży batat 1 dojrzałe mango 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 ząbki(...)czosnku 2 cm imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka kuminu 3 liście limonki caffir pieprz sól świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata dokładnie myjemy (nie obieramy). Kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 20 min). Odcedzamy. Szklankę ryżu zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości
DefinicjaSmakuDziś orientalne klimaty, czyli cudowne curry z delikatnymi rybnymi kuleczkami. Mnóstwo aromatycznych przypraw - kumin, chilli, kolendra, do tego mleko kokosowe, pomidroy, pyszne rybne pulpeciki i jaśminowy ryż. To po prostu nie może nie smakować! :) SKŁADNIKI (4 porcje) rybne kuleczki 450 -500 g filetów rybnych ( u mnie łosoś, halibut i dorsz) 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry(...)łyżki sosu sojowego pieprz sól mąka kukurydzniana/orkiszowa/pszenna pomidorowe curry 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przecieru z papryczek chilli (można więcej) 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól ryż jaśminowy 1,5 szklanki ryżu jaśminowego 3-4 szklanki wody
DefinicjaSmakuKrem marchewkowy z curry i imbirem Kap-kap-kap. Po wiosennej pogodzie ani śladu. Wiatr i deszcz. Niebo zasnute chmurami. I Szaro. I Ponuro? Nieee! U mnie będzie kolorowo :) Stuk-stuk-stuk. Kroję marchewkę. Dzisiaj będzie na pomarańczowo. Gęsty krem marchewkowy podrasowany bardzo wyraźną w smaku czerwoną pastą curry. Warto też użyć mleka kokosowego, a nie śmietany. Wtedy smak jest(...)bardziej tajski. Jeżeli jednak nie przepadacie za ostrymi potrawami, lepiej ograniczyć ilość pasty. Dla dzieci gotuję zupę obok, bez curry. To chyba jedyne "utrudnienie", bo przepis jest bardzo prosty i robi się sam. A zupa jest smaczna, zdrowa i niskokaloryczna. Składniki na 4 porcje: 600 g marchewki 1 średni ziemniak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła
Pełny talerzPrzepis na niemiecki "fastfood", czyli kiełbaski w pomidorowym sosie curry. W Berlinie knajpki z tym przysmakiem można znaleźć właściwie na każdej ulicy. Ja jem za każdym razem, gdy tam jadę :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Przepis znalazłam na stronie ' Kulinarne Inspiracje '. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 4 małe kiełbaski (użyłam chudych śląskich) 1 łyżka oleju 1 mała(...)ketchupu (3/4 szklanki) 100 ml wody 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka miodu 1/2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie) 1 łyżka przyprawy curry szczypta pieprzu cayenne Dodatkowo: curry do posypania potrawy CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy aż do zeszklenia, około
My Culinary ArtZnów curry. Macie już pewnie dość, ale zapomniałam Wam napisać, że do past curry często dodaje się składniki znane z kuchni chińskiej, czyli na przykład sos rybny. Można go również zastąpić filetami z sardeli, czyli anchois. Przepis, który podaję bazował na przepisie Jamiego Olivera na krewetki w czerwonym curry, ale zmieniłam kilka składników (tak, to ja dodałam suszone pomidory - zupełne(...)szaleństwo). Podejrzewam, że charakter sosu zmienił się znacząco. Uppps... ;) Składniki curry sok z 1 limonki skórka z połowy limonki 3 ząbki czosnku 2cm świeżego imbiru 2 grillowane papryki ze słoika 1 czerwona papryczka chilli bez szypułki i pestek 3 suszone pomidory 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego kilka gałązek świeżej kolendry dodatkowo 1kg filetów
W kuchni wieczoremPrzenosimy się do Tajlandii, kulinarnie oczywiście. Thai Red Chicken Curry to znakomity balans smaków. To danie różni się znacznie w smaku od Indyjskiego Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty(...)curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu
Kulinarna rozmowajest jedna rzecz, która powinna być w tym przypadku nie zmienna: bukiet smaków, zapachów i egzotycznych aromatów, który osiągniemy dzięki użyciu wielu różnych przypraw i składników. Nie bójmy się curry, kolendry, trawy cytrynowej, imbiru czy innych mniej znanych składników, bo to właśnie one tworzą ten intensywny smak. No i oczywiście papryczka chilli. Bo zupa tajska musi być ostra i kropka(...)kurczaka 1 pomidor pół limonki 1 puszka mleka kokosowego 0,5 l bulionu drobiowego garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej 50 g makaronu sojowego 1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry 1,5 łyżeczki sproszkowanego curry pół łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej (lub 1 świeża) 1,5 łyżeczki
Zakręcony WidelecDzisiaj kulinarna podróż do Indii. Jeżeli nie robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy użyłam dorsza atlantyckiego, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie. Składniki: 1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 1 laska cynamonu 1 łyżeczka(...)mielonego kardamonu 1 łyżeczka kurkumy kawałek imbiru (około 4 cm) 2 łyżeczki pasty tamaryndowej mała szczypta startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry kilka liści curry (opcjonalnie 1 łyżeczka pasty curry) 1 szklanka bulionu rybnego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) świeża kolendra do przybrania olej do smażenia mała szczypta cukru sól Przygotowanie: W moździerzu utrzyj
Oryginalny smakminut. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Arek Gie Składniki: 700 g fileta z czarnego dorsza 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki oleju kokosowego 1 kalafior Ciasto na kalafior: 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody 2 jajka 1/2 szklanki mąki kokosowej 1 szklanka mąki pszennej tortowej Sos curry: 1 szklanka mleka(...)kokosowego 1 łyżka żółtej pasty curry 3 liście kaffiru 100 ml zimnej wody 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej sól, pieprz Dodatkowo: 1 litr oleju Przygotowanie: Filety oczyszczamy, usuwamy ości i kroimy na mniejsze kawałki (wg uznania). Do mięsa dodajemy czerwoną pastę curry, którą pokrywamy filety. Odstawiamy na 10-15 minut
R'n'G KitchenDrobiowe kotleciki z żółtym serem, natką pietruszki i przyprawą curry, to ostatnio ulubione kotleciki mojego synka. Kotleciki są pyszne. Smakują i na ciepło i na zimno. Jeśli z jakiegoś powodu kotleciki z curry to nie Wasza bajka, polecam wypróbować inne, dostępne na blogu wersje: siekanych kotlecików z serem i pieczarkami oraz kotlecików z cebulą . Obie wersje bardzo smaczne, idealne(...)gouda 1 duże jajko 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mielony imbir szczypta ostrej papryki curry (polecam to z młynka) sól, pieprz Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki (Można też wykorzystać pierś z kurczaka) . Oprószamy je solą, pieprzem, przyprawą curry, szczyptą mielonego imbiru oraz papryką słodką
Smaki Na TalerzuSledzie z curry. Pyszne, klasyczne śledzie z curry z dodatkiem ogórka. Smaczne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Prawdą jest ,że najlepiej smakują potrawy domowe wykonane od podstaw. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na śledzie: 4 płaty śledziowe ala matias w oleju -ok 460 g po odsączeniu 1 mała cebula 4 małe ogórki(...)konserwowe 2 łyżki posiekanego szczypiorku Składniki na zalewę: pół łyżeczki przyprawy curry w proszku pół szklanki oleju rzepakowego-125 ml 2 łyżeczki miodu 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie z curry z ogórkiem: Płaty śledziowe wymoczyć. Osuszone pokroić w paseczki. Ogórki konserwowe pokroić na ćwiartki. Cebulkę pociąć w krążki. Szczypiorek posiekać. składniki zalewy wymieszać
Olcia gotuje!bardzo miło mnie ten przepis zaskoczył. Muffiny wyszły mięciutkie i bardzo aromatyczne. Nie żałowałam przyprawy curry, którą uwielbiam. Wykorzystałam moją ulubioną ostatnio przyprawę curry z młynka. Wierzcie lub nie, ale ta mielona z torebki nie umywa się do takiej, mielonej na świeżo. Wg mnie muffiny są pyszne i uniwersalne (mnie i mojej mamie muffiny smakowały bardzo, mojego męża nie urzekły(...)ukrywam, najsmaczniejsze są na świeżo, tego samego dnia po przygotowaniu). 2 małe piersi z kurczaka (lub 1 duża) 100 g sera mimolette 100 ml śmietanki 30% dymka mielona papryka curry (u mnie z młynka) sól, pieprz olej Ciasto: 370 g mąki pszennej 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła 1 jajko 250 ml mleka 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Smaki Na Talerzu