poradzi sobie bez problemu. Powiedziałem sobie zostało jeszcze cukinii od Magdy, więc trzeba coś wymyślić aby zaskoczyć żonę. Pomysł padł na tartę, od razu wiedziałem że skorzystam z gotowca ciasta francuskiego na tygodniu brakuje czasu na wszystko więc proces gotowania minimalizujemy maksymalnie :) Na weekendzie może spróbuję zrobić tartę owocową więc wtedy uskutecznię już przepis na prawdziwe ciasto do tarty - więc(...)bądźcie cierpliwi. Na ciasto francuskie poza cukinią, która jest składnikiem głównym dodałem składniki, które lubimy i moim zdaniem idealnie spasowały do tej tarty. Testujcie bo warto, delikatna i lekka kolacja, a że wyszła cała blacha to spokojnie najedzą się ze 3 osoby. Składniki: 1 op ciasta francuskiego serek bieluch średnia cukinia 1 jajko ser pleśniowy sól, pieprz Na blachę wykładamy
Smacznie Pysznie KalorycznieKremówka- jej nie mogłoby zabraknąć na blogu! Dwa blaty ciasta francuskiego przełożone kremową masą i bitą śmietaną, obsypane cukrem pudrem. Kremówka od zawsze kojarzy mi się z naszym papierzem, który 16 czerwca 1999 roku podczas pielgrzymki w Wadowicach z uśmiechem wspominał swoje ulubione ciasto, mówiąc: "Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy(...)łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła Bita śmietana: 500 g śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny odrobina gorącej wody Dodatkowo: 2 arkusze ciasta francuskiego, np. domowej roboty cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Obydwa arkusze ciasta francuskiego nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C przez
Nastoletnie WypiekanieBukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim 2018-05-04 20:17:34 Porcje 8 Jak zapewne wielu z Was, tradycji jedzenia szparagów nie wyniosłam z domu, bowiem u nas znane są stosunkowo od niedawna. Ale pokochałam je od pierwszego kęsa... Niektórym wydają się dość kłopotliwe, bo brakuje im koncepcji na to, jak je przyrządzić. Wielu znawców kuchni(...)wyeksponujemy ich niepowtarzalny smak. Zatem nie trzeba tu wielu kombinacji. Dlatego dziś będzie prosto, ale jakże wykwintnie. Mam dla Was bukiet wiosennych, zielonych szparagów otulony wybornym prosciutto i delikatnym ciastem francuskim z odrobiną aromatycznego parmezanu. Jest tak pyszna, że trudno uwierzyć, iż została przygotowana w 20 minut. Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniLubię ciasto francuskie, ale niekoniecznie przepadam za tymi wszystkimi długimi przygotowaniami domowej wersji. Jakiś czas temu odkryłam w sklepie maślanego gotowca z super składem, więc bardzo ułatwiło to sprawę. Natomiast nie polecam “ciast francuskich” w rolce, które znajdziecie w sklepowych lodówkach. Nie mają w składzie masła i ich okropny smak popsuje Wam wszystkie wrażenia. opakowanie ciasta francuskiego(...)rogalików). Smarujemy je łyżką kremu cytrynowego i posypujemy jagodami. Zwijamy zaczynając od najszerszego kawałka ciasta. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i pieczemy około 20 minut w 210 stopniach. Smacznego :) Artykuł Rogaliki z ciasta francuskiego z jagodami i kremem cytrynowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSłoneczka z ciasta francuskiego Przekąska na którą każdy się skusi, mięso mielone z papryczką, zawinięte w cieście francuskim. Składniki: · 2 opakowania ciasta francuskiego · 20 dag mięsa mielonego · Oregano · Sól · Jajko(...)Doprawiamy solą oraz oregano. 4. Wsypujemy bułkę tartą oraz paprykę. 5. Paprykę drobno kroimy i dodajemy do mięsa, wyrabiamy masę mięsną. 6. Ciasto francuskie rozkładamy. 7. Kroimy na 4 paski. 8. Nakładamy kilka małych kuleczek mięsny na każdy pasek. 9. Składamy ciasto tak jak pokazane jest
Kulinarna ChwilaQuiche na cieście francuskim, to propozycja szybkiego, a zarazem wykwintnego obiadu lub kolacji. U mnie quiche z kurczakiem, szpinakiem, roszponką, oliwkami, fetą i mozzarellą zagościło na obiad. SKŁADNIKI 2 opakowania (po 275 g każde) ciasta francuskiego 330 g piersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 125 g świeżej roszponki 10 zielonych oliwek 330 g kwaśnej(...)musi mieć gęstą konsystencję). Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Formę tortową o średnicy 27 cm wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć formę ciastem francuskim podwijając boki do góry. Do mięsa i szpinaku dodać pokrojone oliwki, umytą roszponkę (odrobinę zostawić do dekoracji i podania w osobnej miseczce), śmietanę, rozdrobniony ser feta i w razie
Passions hobbies lifeTradycyjnie składa się on z warstw cienkiego jak płatki papieru ciasta przełożonych pokrojonymi orzechami lub migdałami wymieszanymi z cukrem. W mojej nie całkiem tradycyjnej wersji używam zwykłego gotowego świeżego ciasta francuskiego, a w orzechowym nadzieniu bitej śmietany z aquafaby . Produkt końcowy niesamowicie smaczny! Polecam ^Baklawa to inaczej bakława albo baklava. Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto(...)gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: 2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 150 ml aquafaby* 1/3 szklanki (80 ml) brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: mieszanka mleka roślinnego (4 łyżki) i oleju do posmarowania wierzchu (2 łyżki) połówki orzechów do przybrania wierzchu (opcjonalnie) syrop klonowy lub z agawy
Lamarida.plNastępnie ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 2 mm i na 2/3 powierzchni ciasta trę zimne masło (1/3 porcji). Ciasto składam na 3. Zaczynając od tej części, na której nie ma masła. Cały proces powtarzam, to znaczy ponownie rozwałkowuję ciasto, trę 1/3 porcji masła i składam na 3. Znowu rozwałkowuję ciasto i składam na 3 bez masła. Tak zwinięte ciasto wkładam(...)ponownie rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wkładam do lodówki ponownie na pół godziny. Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wędruje po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Wyciągam ciasto z lodówki i rozwałkowuję na grubość 5 mm. Ciasto tnę na prostokąty wielkości około 5x10cm i układam
Słodki sentymentTarta z warzywami na francuskim cieście to pomysł na szybką kolację lub obiad. Najwięcej pracy, a raczej zabawy czeka nas przy ścinaniu i rolowaniu pasków z marchewki i cukinii. Do tej czynności warto zaangażować jakiegoś małego pomocnika. Coraz częściej w sprzedaży pojawiają się kalafiory w różnych barwach. Trudno im się oprzeć, kuszą swoją barwą i strukturą. Takie kolorowe kalafiory oprócz(...)marchewki – ok. 200 g 1/2 kalafiora – ok. 300 g 1 jajo 100 g śmietanki 30 % 150 g serka mascarpone sól pieprz gałka muszkatołowa 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) Wykonanie Cukinię i marchewkę myjemy, marchewkę możemy obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z warzyw długie, cienkie paski. Kalafiora dzielimy na różyczki. W miseczce mieszamy jajko
Tajemnice Smakugoście lub nagła ochota na coś słodkiego. Dziś przygotowałam dla rodzinki pyszne francuskie ciasteczka z budyniem i jabłkami . Wystarczy ugotować budyń, uprażyć jabłka i upiec ciastka . Chwila pracy a efekt i smak zachwyci każdego. Składniki na francuskie ciasteczka z budyniem i jabłkami : * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego * 250 ml mleka * 20 g proszku budyniowego waniliowego * 2 łyżki cukru * 2 jabłka(...)były miękkie. Ciasto francuskie rozciąć na pół wzdłuż dłuższego boku, następnie paski rozciąć na 4 kawałki, tak by powstało łącznie 8 prostokątów. Na połowie ciasta położyć łyżkę budyniu, łyżkę jabłek. Prostokąt z ciasta francuskiego złożyć na pół, dłonią zlepić wszystkie 3 boki, by nadzienie nie wypłynęło na zewnątrz. W szklance rozbełtać jajko. Każde ciasto posmarować jajkiem przy pomocy pędzelka silikonowego
Zrób to smacznieborówki. Kilka lat temu, kiedy jeszcze mieliśmy dom w Polsce wystarczyło iść na spacer do pobliskiego lasu po jagody na ciasto jagodowe lub drożdżowe bułeczki . Te lata wspominam jako jagodowe! Wracając do ciasta to jest to sernik jagodowy na francuskim spodzie. Jest to niesamowicie prosty sernik z waniliową nutą. Oczywiście nie pożałowałam jagód. Piekłam już jagodzianki, a teraz przyszła pora(...)sernik z jagodami . Sernik piekłam na spodzie z ciasta francuskiego. Można je zastąpić ciastem filo lub po prostu zrobić spód z pokruszonych ciastek i rozpuszczonego masła. Osobiście piekę sernik według zasady biorę to co mam w domu. Akurat miałam ciasto francuskie . Jest to sernik bez masła, na pełnotłustym twarogu, który nie zmieliłam lecz zmiksowałam w blenderze. Jest to praktyczny sposób
codojedzeniaBeef Wellington, czyli polędwica wołowa w cieście francuskim, wg Gordona Ramsaya. Danie idealne na wykwintny świąteczny obiad, ale nie tylko. Taka polędwica jest genialna w smaku zarówno na ciepło, jak i później na zimno, u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym z dodatkiem estragonu, pychota ;-) Beef Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekanej(...)cieście francuskim. Mięso często doprawiane jest maderą. W obiegowej opinii potrawa nazwana została na cześć księcia Wellington, generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo. (wikipedia) A to moja inspiracja Składniki: - 1 kg polędwicy wołowej - 500g pieczarek (lub prawdziwków) - świeży tymianek (może być suszony) - 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 300g) - 1 żółtko - 1 łyżka masła klarowanego - musztarda dijon lub angielska - sól
Smaczne ZdroweŁosoś zapiekany w cieście francuskim może być niezwykle smacznym, a jednocześnie eleganckim daniem na wigilijnym stole. Szpinak i musztarda, która pokrywa łososia, nadaje mu pikantności i wyjątkowego charakteru. Tak przygotowana ryba z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i podniebienie ;) Polecam! SKŁ ADNIKI 600 g filetu z łososia bez sk ó ry 500 g szpinaku 3 łyżki musztardy(...)opakowania ciasta francuskiego 2-3 łyżki mas ł a 1 ząbek czosnku 1 żółtko s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 600 g di filetto di salmone senza pelle 500 g di spinaci 3 cucchiai di senape 2 rotoli di pasta sfoglia 2-3 cucchiai di burro 1 spicchio d'aglio 1 tuorlo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy
La grande e la piccola cuocaSkładniki: Opakowanie ciasta francuskiego Pieczarki 200 g Mięso mielone z indyka 400 g Przecier pomidorowy 2 łyżki Cebula średnia Natka pietruszki łyżka Ser żółty 100 g Jajko Sezam Przygotowanie: Na patelni podsmażyć do miękkości pokrojoną w kosteczkę cebulę. dodać pokrojone pieczarki i smażyć je do odparowania wody. Kolejno dodajemy mięso mielone i smażymy, aż straci swój "surowy kolor(...)Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy z ognia do przestudzania. Gdy farsz przestygnie dodać żółtko i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. Na środku ciasta francuskiego wyłożyć farsz. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej
Kulinarne przygody