Mama zrób coś smacznego. Coś na ciepło. I najlepiej ze składnikami, które lubimy. Co robi mama? Otwiera lodówkę i czarownicuje Jak to uczyniłam? Składniki: ciasto francuskie passata pomidorowa (u mnie mutti – do pizzy – bardzo ją lubię) 2 ząbki czosnku sól pieprz szynka ser żółty parówki Sos pomidorowy – passate – umieszczam w kubku. Dodaję sól, pieprz, rozgnieciony czosnek(...)Ślimaczki Na ciasto francuskie smaruje sos, układam szynkę i ser żółty, zawijam jak roladę. Kroję w plastry. Układam na papierze do pieczenia i tak powstają zawijaski. Kieszonki. wykrawam z ciasta francuskiego kwadraciki. Na kwadracik smaruję sos pomidorowy. Układam kwadracik szynki i sera. Przykrywam drugim kwadracikiem. Widelcem zlepiam boki. Ósemeczki Sosem pomidorowym smaruję ciasto francuskie. Układam parówkę i zwijam
MojaQchnia.plsię karnawał ale póki jeszcze się bawimy trzeba coś podać na imprezie. Ja proponuję szybką przekąskę którą zrobi każdy. Składniki: - 1 op ciasta francuskiego - kabanosy (lepsze są grubsze i nie wysuszone) - ser żółty - żółtko Przygotowanie: Ciasto francuskie tniemy na cztery paski wzdłuż dłuższego boku. Do jednego paska przykładamy kabanosa i owijamy ciastem francuskim dookoła i obcinamy z lekkim zapasem(...)samej wielkości. Na każdym kawałku kładziemy plasterek żółtego sera mniejszego niż ciasto francuskie aby nie wypłynął podczas pieczenia. Na ser dajemy kabanosa. Kabanos powinien być większy od ciasta francuskiego o około 1 cm z każdej strony. Zwijamy w rulon i sklejamy. Górę delikatnie nacinamy aby nie dotrzeć do sera, smarujemy żółtkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
Kulinarne życiePyszne desery wcale nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego zrobimy w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej znikną z talerza ; ) Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Starte jabłka przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru soku. Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką, tak, aby nie kleiło nam się do blatu. Ciasto posypujemy(...)łyżki mieszaniny cukru z cynamonem. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru, cynamonu, sok z cytryny, oraz roztopione masło. Przeczytaj cały przepis - Ślimaczki z ciasta francuskiego, jabłkami i cynamonem at AleTorcik
AleTorcikNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto francuskie to nasz ulubiony sposób na szybkie przekąski. Można z niego stworzyć naprawdę pyszne przystawki, które posmakują wszystkim. SKŁADNIKI: - opakowanie ciasta francuskiego - 100 g sera żółtego (w plasterkach) - 70 g suszonych pomidorów - 400 g filetu z kurczaka - ketchup - saszetka ziół włoskich z suszonymi pomidorami (zamiennie można zmieszać(...)kilka przypraw np.: zioła prowansalskie, bazylię, majeranek) Filet myjemy i kroimy na cienkie paski. Smażymy na rozgrzanej patelni, pod koniec dodając przyprawy. Odkładamy na talerz do wystudzenia. Na cieście francuskim układamy ser i smarujemy ketchupem. Suszone pomidory kroimy na drobno i posypujemy nimi ciasto francuskie na całej jego powierzchni. Kurczaka układamy w jednej linii, wzdłuż dłuższego boku ciasta francuskiego. Całość
Związek na patelniCiasto francuskie z jabłkami, czyli pyszne ciastka francuskie z jabłkami w duuużej ilości. Pyszne, szybkie, idealne do kawy lub herbaty. Gorąco polecam. Ciasto francuskie z jabłkami – Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g 2 The post Ciasto francuskie z jabłkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZapraszam na kruche babeczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną. Możemy podać takie babeczki jako przystawkę albo na rodzinnym śniadaniu. Polecam Składniki: 100 g ciasta francuskiego 1 mała marchewka 2 łyżki śmietany kwaśnej 12% 2 jajka ugotowane na twardo szczypta soli i pieprzu 6 małych foremek do tartaletek oraz szczypiorek Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części i wylepiamy(...)foremki, zaginając wystające ciasto do środka. Dno nakłuwamy widelcem. Marchewkę myjemy, obieramy i drobno kroimy. Wkładamy marchewkę do folii aluminiowej i zawijamy. Foremki z ciastem francuskim oraz marchewkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto francuskie wyjmujemy z foremek i widelcem kruszymy lekko środek aby zrobić wgłębienie na pastę jajeczną. Upieczoną
słodkie i nie tylko historie kulinarnezalewie :) Kroimy na pół główkę czosnku i wkładamy do piekarnika ( "w skorupkach" bez obierania ) prażymy przez około 20-30 minut - do zezłocenia. Rozwijamy na blacie nasze ciasto francuskie, wycinamy kieliszkiem kółeczka. Kiedy buraczki są gotowe wyjmujemy(...)układamy na wyciętych przez nas krążkach z ciasta francuskiego. Czosnek wcześniej wyjęty obieramy ze skorupek , wrzucamy ząbki czosnku do blendera.Dodajemy również majonez, pół wyciśniętej cytryny oraz cukier, pieprz sól dla smaku - miksujemy. Gotowy sos wkładamy do lodówki. Krążki z buraczkami wkładamy ponownie na 15 minut do piekarnika, do momentu aż ciasto francuskie nabierze koloru. Następnie wyjmujemy, układamy artystycznie
dlaSmaQDziś kolorowa wegetariańska tarta z ciasta francuskiego z warzywami – m.in.: brokułami, marchewką, pomidorkami, wszystko w sosie jajeczno-śmietanowym i przyprawami – pycha obiad, inny niż na co dzień!:) Obiad wege, choć kawałki kurczaka można by od święta wrzucić, polecam. Tarta na milion sposobów, szybka na gotowym cieście francuskim, delikatna, jemy ze smakiem. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 świeży(...)termoobiegu, środkowa półka piekarnika. Brokuł i marchew gotuję kilka minut we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli i szczypty cukru, przekładam na talerz. Tradycyjną formę do tarty wykładam ciastem francuskim, na ciasto układam warzywa, na nie kawałki fety. Śmietanę łączę rózgą kuchenną z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką, nie może być grudek. Dodaję tarty parmezan. Sosem polewam warzywa na cieście
Zasmakuj KuchniLubię ciasto francuskie, ale zdecydowanie z dodatkami na słono. Ostatnio kupiłam malutkie cukinie i świetnie sprawdziły się w dzisiejszym przepisie. To tartinki z ciasta francuskiego, które można spakować jako lunch lub drugie śniadanie do pracy. Soczyste pomidorki i młode cukinie oraz mój ulubiony ostatnio ser feta to całkiem niezły pomysł na tartinki i pożegnanie wakacji! Tartinki z ciasta francuskiego(...)cukinią fetą i pomidorkami / 8 tartinek Składniki: szeroki pasek ciasta francuskiego 1 malutka cukinia kilka pomidorków koktajlowych plaster sera feta 1/2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Z ciasta wykrawamy małe kółeczka. Cukinię i pomidorki kroimy na plasterki. Warzywa układamy na cieście francuskim. Wierzch każdej tartinki posypujemy fetą oraz suszonym oregano. Blachę wykładamy
Moja smaczna kuchniaKiedy spodziewam się gości wiem, że oprócz fajnych i kolorowych sałatek, także sprawdzonych i sytych z ryżem czy mięsem sprawdzą się świetnie wszelakie bagietki, grzanki, dipy i rozmaitości z ciasta francuskiego. Uwielbiam je za szybkość, elastyczność, łatwość w przygotowaniu i smak, którym można dowolnie operować. Ciasto francuskie jako deser na słodko, wytrawnie na przekąski mięsne czy wege oraz jako dania(...)indyczego, reszta wieprzowo-wołowe 4 suszone pomidory posiekane 195 g czarnych oliwek 3 łyżeczki kaparów słoik 550 g sosu słodko-kwaśnego z ananasem Dawtona kilka łyżek oleju 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka, oregano tarty twardy ser, u mnie grana padano Przygotowanie: Na kilku łyżkach oleju przesmażam mięso. Gdy zmieni kolor dodaję posiekane pomidory suszone
Zasmakuj KuchniRewelacyjne, szybkie do wykonania ciasto z tylko trzech składników. Niezwykle prosty i smakowity sposób na wykorzystanie ciasta francuskiego. Robi się je niezwykle szybko, niestety trzeba na nie trochę poczekać, aby dobrze schłodziło się w lodowce, ale uwierzcie mi, ze warto. Będzie idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. SKŁADNIKI: OPAKOWANIE(...)CIASTA FRANCUSKIEGO. 200 G SKONDENSOWANEGO MLEKA SŁODZONEGO 400 G ŚMIETANY KREMÓWKI 30 -36 % ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: PRZYGOTOWAĆ FORMĘ, W KTÓREJ UKŁADAĆ BĘDZIEMY CIASTO. PROPONUJE KEKSOWKE. WYMIERZYĆ DŁUGOŚĆ FORMY. Z CIASTA FRANCUSKIEGO WYKROIĆ PASKI O DŁUGOŚCI PRZYGOTOWANEJ FORMY I O GRUBOŚCI 1 – 1.5 CM. (TAK JAK POKAZUJE TO NA FILMIE / LINK U GORY) PASKI UŁOŻYĆ NA FORMIE
Pani M - kuchnia smakowitaLeniwa pachlawa poleca się do sobotniej kawki Leniwa, ponieważ nie chciało mi się zagniatać ciasta i zrobiłam z ciasta francuskiego. Ilość składników zależy od tego jaką formę użyjecie do pieczenia tego ciasta. Ja piekłam w małej formie, dlatego tak mała ilość składników. Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 100g orzechów laskowych – 100g migdałów + całe migdały do ozdoby(...)100g cukru – około 50-70g masła – 1 żółtko – 2 łyżki miodu Ciasto francuskie pokroić na 5 kawałków o wielkości formy. Jeśli pieczemy w dużej formie to należy użyć 5 opakowań ciasta francuskiego i zwiększyć odpowiednio ilość orzechów, cukru i masła. Podsmażone i wystudzone orzechy należy zmielić i wymieszać z cukrem, można też dodać odrobinę kardamonu
Smaki ArminePieczony burak na cieście francuskim W prostocie siła i tym razem. W związku z tym, że ostatnio robiłem chutney z rabarbaru , to zostało mi sporo pysznego, czerwonego wina, które “musiałem” wypić. Pomyślałem, że przydałaby się jakaś zacna przystawka do niego. Hummus zawsze staram się mieć w lodówce, do tego upiekłem buraka, rozłożyłem ciasto francuskie i po upieczeniu subtelnie(...)udekorowałem. Tak powstał pieczony burak na cieście francuskim , który sprawdzi się np. jako wspomniana już wcześniej przystawka do wina, czy jako część romantycznej kolacji 😊 Jakiego hummusu użyć? U mnie był to klasyczny, domowy hummus. Jeśli jednak chcesz, możesz również przygotować lub kupić wersję smakową. Nie wiesz jak go ukręcić? Sprawdź mój wpis jak zrobić hummus , obejrzyj nagranie i ciesz się
BlendmanCiasteczka z ciasta francuskiego, to świetna propozycja, gdy mamy niespodziewanych gości.. Przygotowuje się je ekspresowo, są przepyszne i ładnie się prezentują na stole. Do ich przygotowania nie są potrzebne świeże owoce. Ja np. wykorzystałam mrożone maliny. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 3,5 % 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem dowolne owoce (np. maliny, borówki) cukier puder(...)muffinek posmarować lekko masłem (najlepiej masło stopić i posmarować wgłębienia pędzelkiem). Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując tylko 400 ml mleka. Zostawić do ostudzenia. Owoce umyć i osuszyć. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki i rozwinąć. Następnie pokroić na kwadraty (u mnie 8 x 8 cm). Każdy kwadrat przełożyć i lekko wcisnąć w wgłębienie formy, dodać łyżkę budyniu
Passions hobbies life