ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:38/509)

Szybkie, wytrawne rogaliki z pieczarkami – najlepsze 61

wytrawne rogaliki z pieczarkami Recipe by Aleksandra Course: Na imprezę, Przekąski, Przystawki, Śniadania Liczba 9 rogalików Czas przygotowania 35 minutes Składniki 400 gramów pieczarek 1 duża cebula 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i pieprz naturalny do smaku Przygotowanie Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Podsmaż na średnim ogniu, aż zmięknie – kilka minut. Obierz(...)soli, żeby nie puściły soku. Smaż przez 5-7 minut. Dodaj pieprz ziołowy, pieprz naturalny i sól. Dopraw do smaku. Odstaw do wystygnięcia. Nagrzej piekarnik. W tym czasie pokrój ciasto francuskie na 9 kwadratów. Wystudzone pieczarki wykładaj na kolejne kwadraty. Kwadrat składaj w trójkąt, następnie jeden z rogów zawiń do środka. Włóż do piekarnika i piecz zgodnie z instrukcją

Heca w kuchni
Ciasto z sezonowymi owocami i kruszonką 133

Zamarzyło mi się ciasto z owocami, ale takie w którym owocowe będą stanowiły punkt centralny, a ciasto będzie tylko trzymało je w ramach. Kulało mi się po lodówce ciasto francuskie wiec postanowiłam je właśnie(...)tego celu wykorzystać. Do tego przepisu można użyć absolutnie każdych owoców, pamiętając aby w sumie ich waga była nie większa niż 500 (no 600 g). ps. Śmiało możesz zastąpić ciasto francuskie ciastem kruchym, przepis znajdziesz np. tu Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500-600 g owoców, u mnie było to dokładnie: 200 g aronii 3 figi 5 śliwek 2 nektarynki

greenscarf
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią 205

Tarta na cieście francuskim z cukinią i pomidorkami to fajny pomysł na pożywną kolację. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 cukinie 3 jajka 1 cebula 2 parówki 4 łyżki śmietny 18% kilka pomidorków koktajlowych 1 kilka mozzarelli sól,pieprz zioła prowansalskie papryka słodka i ostra 2-3 łyżki oleju (użyłam  Oleju Wielkopolskiego ) Jedną cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)posypać solą i odstawić na 30 minut. Formę na tartę wysmarować masłem lub olejem i wyłożyć ciasto francuskie, jeśli zostanie nam kawałek ciasta zostawić na wierzch tarty. Ciasto podpiec 5 minut w temp. 200 C. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Posoloną cukinię odcisnąć z powstałego soku i dodać do niej jajka, śmietanę, pokrojoną w półplasterki parówkę

talerz przyjemności
FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 63

Faworki z ciasta francuskiego czyli inaczej też zwane odchudzonymi faworkami . Do przygotowania dosłownie w 10 minut plus kilka minut pieczenia. Wiem, że nie dorównują smakiem tym tradycyjnym faworkom, jednak to świetna alternatywa na szybkie, pieczone ciastka . Wystarczy je zawinąć upiec, a potem tylko posypać cukrem pudrem. Doskonała przekąska do pracy, dla dziecka do szkoły czy na piknik(...)spacer rodzinny.  Faworki z ciasta francuskiego - składniki na około 21 faworków: * 1 arkusz ciasta francuskiego * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Przy pomocy noża lub radełka ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 7 równych pasków. Następnie paski pociąć wzdłuż krótszego boku na 3 równe części. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie. Złapać za jeden koniec

Zrób to smacznie
Ciastka francuskie z malinami 143

pory używałam ciasto francuskie ze sklepu. Przeglądając blog „moje wypieki”klik znalazłam przepis(...)ciasto francuskie z którym postanowiłam się zmierzyć w weekend. Dorota bardzo dokładnie opisuje jak zrobić ciasto francuskie dodatkowo każdy krok opatrzony jest zdjęciem. Z ciasta francuskiego zrobiłam pyszne ciasteczka francuskie z malinami do kawy i herbaty, które wyszły pyszne delikatne

Kulinarne pyszności Molki
Łosoś zapiekany w cieście francuskim 115

śmietaną, mieszając do połączenia składników, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość nie może być zbyt rzadka, w razie potrzeby podgrzewamy dalej do czasu odpowiedniego odparowania wody. Ciasto francuskie dzielimy na 2 części i rozkładamy na papierze pergaminowym, w razie potrzeby nieco przy tym rozwałkowując. Kładziemy kawałki łososia, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pokrywamy(...)wcześniej szpinakiem, na górę kładziemy paski czerwonej papryki, suszone pomidory i oliwki. Całość spryskujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym wcześniej na grubej tarce serem mozarella. Zawijamy wszystko w ciasto francuskie, łącząc je na brzegach. Następnie smarujemy ciasto białkiem z jajka, w celu pięknego zarumienienia się na złoty kolor, i posypujemy ulubionymi przyprawami, w naszym przypadku były to oregano

Aromatyczne Podróże
CIASTKA FRANCUSKIE Z MARMOLADĄ 77

Ciastka francuskie z marmoladą to pyszny deser, który można przygotować dosłownie w 10 minut. Wystarczy gotowe ciasto francuskie nadziać marmoladą i zawinąć nadając ciastkom odpowiedni(...)kształt. Przyznam się Wam, że zawsze mam w lodówce ciasto francuskie na wypadek, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Tak było i tym razem. Pora na popołudniową kawusię, a do niej nie było nic, więc szybko upiekłam pyszne ciasteczka . Ciastka francuskie z marmoladą - składniki: * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego * marmolada wieloowocowa * cukier puder do posypania * 1 jajko Wykonanie: Ciasto

Zrób to smacznie
Kremówka... a może... Napoleonka? 233

zdjęciową, ale zdjęcia składników niestety nie mam. Może kiedyś... jak zrobię ponownie i będę miała na tyle czasu, to uzupełnię :) Składniki na 12 sztuk (blaszka 24x28 cm): 1 opakowanie ciasta francuskiego Krem budyniowy: 600 ml mleka 300 ml śmietanki kremówki (30%) 170 g cukru 40 g cukru waniliowego domowego   2 łyżki (pełne) mąki pszennej tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)żółtek 120 g miękkiego masła Krem śmietankowy : 500 ml śmietanki kremówki (36 %) 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Opakowanie ciasta francuskiego wyjęłam z lodówki, żeby stało się plastyczne. Zrobiłam krem budyniowy. 500 ml mleka wlałam do rondla z grubym dnem. Wsypałam cukier, cukier waniliowy i wstawiłam do gotowania na średnim ogniu. Po zagotowaniu, wlałam 300 ml śmietanki. Wymieszałam i postawiłam ponownie

Kuchnia u Krysi
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 337

zlikwidować. Nie chciałam, aby te przepisy gdzieś się zapodziały, więc przenoszę je wszystkie tutaj. Oto 8 pomysłów na oryginalne i pyszne kolacje ze strony ALE Ciachoo! 1)  CIASTO FRANCUSKIE Z WYTRAWNYM FARSZEM Uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią... na słodko i na słono. Wychodzą z niego pyszne i szybkie desery oraz przekąski. Staram się, aby leżało(...)dodałam kurczaka w wiórkach kokosowych ;) Efekt zaskoczył moje najmilsze oczekiwania...POLECAM! Czytaj więcej >> 8)  FRANCUSKIE ŚLIMACZKI I kolejny przepis z zastosowaniem ciasta francuskiego ;) Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 240

zlikwidować. Nie chciałam, aby te przepisy gdzieś się zapodziały, więc przenoszę je wszystkie tutaj. Oto 8 pomysłów na oryginalne i pyszne kolacje ze strony ALE Ciachoo! 1)  CIASTO FRANCUSKIE Z WYTRAWNYM FARSZEM Uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią... na słodko i na słono. Wychodzą z niego pyszne i szybkie desery oraz przekąski. Staram się, aby leżało(...)dodałam kurczaka w wiórkach kokosowych ;) Efekt zaskoczył moje najmilsze oczekiwania...POLECAM! Czytaj więcej >> 8)  FRANCUSKIE ŚLIMACZKI I kolejny przepis z zastosowaniem ciasta francuskiego ;) Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza... Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera

Kuchnia MagdaLeny
Napoleonka z kremem budyniowym 97

Napoleonka z kremem budyniowym Napoleonka z kremem budyniowym Kremówkę można przygotować z gotowego ciasta francuskiego lub przygotować samodzielnie. Składniki na ciasto francuskie: 500 g mąki pszennej 9 g soli 45 g masła do gruntu 232 ml wody 330 g masła do laminowania 50 g mąki do ciasta tłuszczowego Napoleonka z kremem budyniowym Wykonanie: Przygotowanie ciasta podstawowego – gruntu. Ciasto można wyrobić(...)ciasto podstawowe, rozwałkowujemy na gwiazdę )na środku zostawiamy grubsze ciasto a cztery boki na cięższe ), na środek ciasta kładziemy schłodzone masło i składamy cieńszymi bokami do środka. Sposób składania ciasta francuskiego pokazany jest na filmie. Na filmie jest nieco inny przepis na ciasto francuskie ale tak samo można składać. Ciasto przed pieczeniem nakłuć widelcem ( w trakcie pieczenia jak bardzo rośnie

Pomysłowa kuchnia
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI 152

Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza. Jest ono na tyle uniwersalne, że możemy wyczarować z niego zarówno słodkie, jak i wytrawne smakołyki. Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków(...)Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego 1 duża gruszka 1 op. sera pleśniowego natka pietruszki 1 łyżka wiórek kokosowych 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ser pleśniowy również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
PALMIERY CZYLI FRANCUSKIE CIASTKA Z MARMOLADĄ 52

marmoladą są szybkie i bardzo proste do zrobienia. Wystarczy ciasto francuskie i dowolne nadzienie. Może nim być np cynamon, marmolada, masło orzechowe, masło czekoladowe, powidła śliwkowe... możliwości jest bardzo wiele. Palmiery można upiec jako szybką słodką przekąskę do kawy . Palmiery czyli francuskie ciastka z marmoladą - składniki: * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego * 3-4 łyżki(...)marmolady Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować cienką warstwą marmolady na całości ciastaCiasto zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku do połowy. Tak samo postąpić z drugą stroną ciasta, zwinąć do środka. Nożem kroić ciasto na około 1 cm kawałki. Poukładać ciastka na papierze od ciasta francuskiego. Piec w piekarniku nagrzanym do 190'C około 20 minut na złoty

Zrób to smacznie