ciasto francuskie - 6636 przepisów (strona:33/443)

Cielęcina z grzybami zapiekana pod ciastem francuskim (Spezzatino di vitello e funghi in gabbia di sfoglia) 48

Delikatny gulasz cielęcy z pieczarkami zapiekany pod ciastem francuskim, n iby zwykłe  danie, a jakże zaskakujące smakiem i wyglądem. Może być świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny a podany w pojedynczych kokilkach zyskuje bardziej elegancki wygląd.  **** Lo spezzatino di vitello con funghi champignon in gabbia di pasta sfoglia, è un piatto semplice ma allo stesso tempo sorprendente(...)pirofile monoporzione, che conferiscono un aspetto più invitante e raffinato. SKŁADNIKI 400 g cielęciny 400 g pieczarek 40 g m ą ki pszennej 150 ml bulionu warzywnego 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2-3 gałązki natki pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz 1 żółtko 1 łyżeczka mleka 1 łyżka

La grande e la piccola cuoca
Banany w cieście francuskim z Malibu i prażonymi migdałami 335

Chrupiące ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi smakowicie? Nie tylko brzmi , ale dokładnie tak samo smakuje – obłędnie! Na myśl przywodzi marzenia o egzotycznych wakacjach pod palmami … ciepłych plażach i gorącym piasku … Dziś mam dla Was przepis na przepyszną przekąskę / ciasto , które jest świetnym pomysłem na słodki podwieczorek(...)przekąskę w pracy. Miło też zaskoczy gości na rodzinnym przyjęciu! Polecam! SKŁADNIKI : * banan – 2 szt * ciasto francuskie – 1 op ( ok. 300 g ) * malibu – 125 ml * płatki migdałów – 50 g * cukier – 70 g * mąka – 1 łyżka * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Na garnka wlewamy malibu i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy. Dodajemy cukier

Ostra na Słodko
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 155

wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje(...)przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka warzywna z piwem imbirowym 77

warzywną z piwem imbirowym – moją skromną wersję tradycyjnej angielskiej zapiekanki spotykanej w pubach. W klasycznych zapiekankach pubowych znaleźć można przeróżne kombinacje angielskiego piwa z kawałkami mięsa zapiekane w cieście francuskim, kurczaka z pieczarkami, mielonego mięsa z cebulą i ziemniakami oraz wiele, wiele innych, mniej lub bardziej wymyślnych kompozycji. Na szczęście tutejsze puby oferują również wegetariańskie wersje zapiekanek, dlatego roślinożercy(...)raczej nie wyjdą głodni:) W dzisiejszej zapiekance wykorzystałam warzywa, które prawie zawsze mamy w domu. Wszystko uduszone w aromatycznym piwie imbirowym i bulionie z gałązkami tymianku i zapieczone pod ciastem francuskim. Idealna propozycja na jesienną kolację:) Składniki na 3 małe okrągłe foremki do zapiekania : 1 średnia żółta cebula lub po połowie żółtej i czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 ziemniak

Los Wege
FRANCUSKIE RURKI Z KAKI W CZEKOLADZIE 100

Mój autorski pomysł na szybki i prosty deser...rurki z ciasta francuskiego z kaki w gorzkiej czekoladzie. To zdrowsza wersja rurek z kremem bo zamiast kalorycznego kremu mamy zdrowy owoc 😉 Możemy wykonać je z różnymi owocami nie tylko z kaki, np. z jabłkiem, gruszką, nektarynką czy innymi twardymi owocami. Taki deser możemy zjeść bez wyrzutów sumienia, gdy najdzie nas ochota(...)słodkie. Idealny również dla dzieci, które uwielbiają słodycze. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szt. kaki 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego Olejowe Smaki Wykonanie: Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, odcinamy górną część razem z liśćmi i kroimy na pół, a następnie kroimy w słupki. Powinno nam w sumie wyjść około 14-16 kawałków. Ciasto francuskie rozwijamy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto francuskie innym sposobem 78

Ciasto francuskie jest ciastem praco i czasochłonnym. Kupne ciasto jest dobrym wyjściem, pod warunkiem że do jego przygotowania użyto masło, a nie inne tłuszcze (nie wnikajmy jakie). Jeżeli uda się nam kupić ciasto z masłem to ok, w innym przypadku, zdecydowanie polecam przygotowanie ciasta francuskiego w domu. Znany i podstawowy przepis jest dość trudny w wykonaniu, szczególnie dla niedzielnych kucharzy(...)chcę nikogo tu obrazić, po prostu trzeba trochę więcej umiejętności. Ale jest łatwiejszy sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega

królestwo garów
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 136

końcu spróbowałam zapiec łososia. Nagromadziły mi się w lodówce ciasta francuskie więc coś trzeba było z nimi zrobić a ile to razy można robić szybką pizze :) Dla każdego łasucha który lubi łososia, szpinak, ser feta i ciasto francuskie jest to idealny przepis na smaczny i zdrowy obiadek. Składniki 350-400 g łososia bez skóry (lub dwa kawałki(...)szpinak jak najszybciej połączył się z cebulą. Zdejmujemy pokrywkę i wszystko razem smażymy na średnik ogniu żeby cała woda nam odparowała (to ważne bo im lepiej woda odparuje tym ciasto francuskie na spodzie będzie bardziej chrupkie a nie gumowe). Na koniec doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany i jeszcze chwilę smażymy

Piekielna Kuchnia Pati
Proste ciasteczka ze śliwkami 76

Wraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka ze śliwkami zrobione z gotowego ciasta francuskiego. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy(...)czasie ciasteczka można przykryć po prostu kółkiem ciasta, 20 minut w piekarniku i gotowe :) Z 1 opakowania ciasta francuskiego możemy zrobić od 6 do 8 ciasteczek. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę

Ciastkozercy
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 19

jeszcze lepiej. Tu szczególny ukłon w stronę Panów, tym przepisem z pewnością zaskoczycie swoją drugą połówkę. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});           Drukuj Pierś z kurczaka w cieście francuskim Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie świeżego szpinaku 4 plastry ulubionego żółtego sera 1 łyżeczka śmietany 22% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku(...)około 45 minut. Pamiętajcie, że czas pieczenia podany jest orientacyjnie, każdy piekarnik piecze inaczej. Ciasto ma być w pięknym złotym kolorze. Do takich piersi możecie podać świeży szpinak lub lekką sałatkę. Artykuł Pierś z kurczaka w cieście francuskim pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Filet z kurczaka pod ciastem francuskim 58

jest tak smaczne i fajnie wygląda, że na niedzielny obiad (choć nie tylko) sprawdza się idealnie. Przepis na tak przygotowanego kurczaka przyniosła moja Mama z jakiejś imprezy. Tam, pod ciastem francuskim był jeszcze położony plasterek pomidora, jednak jak dla mnie nie jest on konieczny. Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste i pyszne. Polecam:) 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 op. ciasta francuskiego, najlepiej(...)pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Następnie smarujemy z wierzchu majonezem (mniej więcej 1 płaska łyżka na porcję). Na filetach układamy po plasterku szynki. Mozzarellę kroimy na plasterki, układamy na szynce. Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na prostokąty wielkości naszego mięsa. Każdy kawałek kurczaka przykrywamy płatem ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu
PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 86

Świetna przekąska na kolację lub wieczór z przyjaciółmi... pikantne, paprykowe paluszki z kurczaka w cieście francuskim, pieczone w piekarniku. Tylko 2 składniki! Szybkie i proste w wykonaniu, a wzbudzają zachwyt gości oraz domowników. Wyglądem trochę przypominają rurki z kremem, tylko zamiast kremu jest mięsko 😉 Dla dzieci można wykonać wersję łagodniejszą i zamienić paprykę ostrą na łagodną lub w ogóle(...)Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rewelacyjne smakują podane z dipami czy sosami - u mnie rządzi sos czosnkowy 😀 Składniki: 1 filet z kurczaka 1 op. ciasta francuskiego (świeżego) sól, pieprz, papryka ostra mielona 1 białko sezam (po posypania) Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski o długości około 7-8 cm. Następnie mięso

Kuchnia MagdaLeny
Empanadas według Gordona – pierożki z wołowiną w cieście francuskim 61

jadłam prawdziwych empanadas. Wierze jednak, że te zaproponowane przez Gordona i wypróbowane przez ze mnie pierożki przypominają, choć trochę w smaku te najprawdziwsze… nawet mimo tego, że są w cieście francuskim. Mnie smakowały one bardzo, dlatego będę je robić jeszcze nie raz. 2 opakowania ciasta francuskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szczypta kuminu(...)oliwkami, oregano, platkami chili, cukrem i posiekanymi jajkami na twardo. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem, i odstawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta francuskiego wycinać szklanką koła. Na środku każdego z nich ułożyć mięsne nadzienie, złożyć i skleić jak najzwyklejsze pierogi. UWAGA ! Ciasto powinno być dobrze schłodzone. Inaczej będzie się bardzo kleić. Dlatego

jakszef.pl
Empanadas z meksykańskim farszem 82

kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, znana jest w Chile, Argentynie, a nawet w Wietnamie. Przygotowuje się je na bazie ciasta kruchego, ale równie często można spotkać się z wersją z ciasta francuskiego, drożdżowego lub nawet pierogowego. Ja chcę Wam zaproponować wersję z ciasta francuskiego z nadzieniem typowo meksykańskim, czyli czerwoną fasolą, kukurydzą, mięsem mielonym i ostrym sosem w postaci mega pikantnego(...)oliwa 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej kidney 1 puszka kukurydzy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego chili, sól, świeżo mielony pieprz 4 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Ketchup Kotlin z piekła rodem Extra Hot WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wsypać do głębokiej patelni. Dodać mięso mielone, całość polać oliwą i smażyć

Passions hobbies life
Serduszka z cynamonem – ciastka francuskie na Walentynki 35

Babci, Andrzejki, Sylwester czy inne okazje. Super efekt z kilku dosłownie składników.       PRZEPIS NA CIASTKA FRANCUSKIE NA WALENTYNKI Składniki na ciastka francuskie na Walentynki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek oleju 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżeczki cynamonu   Jak zrobić ciastka serduszka z cynamonem: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw ciasto francuskie odpakowujemy, rozwijamy i jeśli trzeba(...)wygładzić wałkujemy lekko. Następnie olej mieszamy z cukrem i cynamonem. Potem ciasto francuskie smarujemy mieszaniną z cynamonem. Zaraz potem ciasto zwijamy po dłuższym boku – połowę z jednej strony, połową z drugiej, tak by na środku spotkały się dwie mini rolady. Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry, układamy na blaszce z papierem do pieczenia formując serduszka. Pieczemy 10 min w 200st

Dorota Smakuje
Pieczone sajgonki z ciasta francuskiego 44

Przekąski a'la sajgonki w rozmiarze XXL i wersji wegetariańskiej... z ciasta francuskiego, nadziane chińską mieszanką warzyw i zapieczone w piekarniku. Danie z gotowców - tylko 2 główne składniki. Prosta i szybka przekąska na kolację lub wieczór ze znajomymi. Idealna propozycja gdy nam się śpieszy i nie mamy czasu na stanie w kuchni... Jest to podróbka sajgonek, gdyż papier ryżowy(...)został zamieniony na ciasto francuskie, a poza tym nie są smażone na głębokim oleju, tylko pieczone w piekarniku. Dzięki temu nie są tłuste i mają mniej kalorii niż oryginalne sajgonki. Mimo tych zmian i tak smakują wspaniale! Najlepiej podawać je w towarzystwie sosów, np. słodko-kwaśnego, słodko-pikantnego, chili lub innych. Składniki: (6 porcji) 1 op. świeżego ciasta francuskiego

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone sajgonki z ciasta francuskiego 44

Przekąski a'la sajgonki w rozmiarze XXL i wersji wegetariańskiej... z ciasta francuskiego, nadziane chińską mieszanką warzyw i zapieczone w piekarniku. Danie z gotowców - tylko 2 główne składniki. Prosta i szybka przekąska na kolację lub wieczór ze znajomymi. Idealna propozycja gdy nam się śpieszy i nie mamy czasu na stanie w kuchni... Jest to podróbka sajgonek, gdyż papier ryżowy(...)został zamieniony na ciasto francuskie, a poza tym nie są smażone na głębokim oleju, tylko pieczone w piekarniku. Dzięki temu nie są tłuste i mają mniej kalorii niż oryginalne sajgonki. Mimo tych zmian i tak smakują wspaniale! Najlepiej podawać je w towarzystwie sosów, np. słodko-kwaśnego, słodko-pikantnego, chili lub innych. Składniki: (6 porcji) 1 op. świeżego ciasta francuskiego

Kuchnia MagdaLeny