ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:36/509)

Szparagi w cieście francuskim 116

mnie, są najpiękniejsze. Najlepsze. Najsmaczniejsze. Zachowuję się przy nich jak zakochana nastolatka, patrząca przez różowe okulary, nie widzę w nich wad. Odkryłam ostatnio, że są świetne w cieście francuskim, podane z delikatnym omletem i pomidorem malinowym, pieczonym z syropem klonowym i oliwą. I ziołami. Zwłaszcza lubczykiem, afrodyzjakiem. I czosnkiem niedźwiedzim, co to przemyciłam go sobie bezkarnie z Bieszczad w ubiegłym(...)krzakach. Ukryty, żeby mnie żadne służby specjalne za ten niechlubny przemyt nie dorwały.  A teraz przepis. Składniki potrzebne do przygotowania dania (2 porcje) 10 szparagów zielonych  ciasto francuskie  jedno roztrzepane żółtko do posmarowania wierzchu szparag przed upieczeniem oraz czosnek niedźwiedzi, suszony 4-5 jaj do przygotowania dwóch omletów oraz szczypta soli i lubczyku  oliwa z oliwek

Mango Papaja
Sakiewki z kapustą i pieczarkami 128

Sakiewki z kapustą i pieczarkami to idealna przekąska na każdą imprezę karnawałową i nie tylko. Do ich przygotowania nie potrzebujemy długiej listy składników, bo oprócz ciasta francuskiego sa to jeszcze pieczarki, kiszona kapusta, cebula oraz przyprawy i jajko. Farsz, który wkładamy do kieszonek powinien być dobrze doprawiony (chyba, że ktoś lubi łagodniejsze smaki), ponieważ ciasto francuskie jest delikatne w smaku(...)później tylko do piekarnika i można podawać gościom. Takie sakiewki z kapustą i pieczarkami najlepiej smakują na ciepło, a po przestudzeniu mogą być świetnym dodatkiem do gorącego barszczyku. Chrupiące ciasto francuskie i pikantny farsz to bardzo smaczna przekąska, która zachwyci naszych gości na każdej imprezie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Sakiewki z kapustą i pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego

Danka Pichci
Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą 153

Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą – moja propozycja na dziś. Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 3 średnie jabłka 1 pomarańcza 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła Wykonanie: Ja użyłam ciasta francuskiego w rulonie, ale można użyć też ciasta mrożonego (ciasto musi być rozmrożone). Jabłka(...)pokroić. Masło rozpuści i dodać pokrojone owoce. Mieszając co chwila aby nie przypaliły się owoce, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. W trakcie duszenia dodać cukier i cynamon. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty na każdy kwadrat nałożyć usmażone wystudzone owoce. Ciasto złożyć na pół i docisnąć widelcem. Piec ok 15 minut w temperaturze 210 stopni.   Artykuł Ciastka francuskie

Pomysłowa kuchnia
Tarta z cukinią 182

poradzi sobie bez problemu. Powiedziałem sobie zostało jeszcze cukinii od Magdy, więc trzeba coś wymyślić aby zaskoczyć żonę. Pomysł padł na tartę, od razu wiedziałem że skorzystam z gotowca ciasta francuskiego na tygodniu brakuje czasu na wszystko więc proces gotowania minimalizujemy maksymalnie :) Na weekendzie może spróbuję zrobić tartę owocową więc wtedy uskutecznię już przepis na prawdziwe ciasto do tarty - więc(...)bądźcie cierpliwi. Na ciasto francuskie poza cukinią, która jest składnikiem głównym dodałem składniki, które lubimy i moim zdaniem idealnie spasowały do tej tarty. Testujcie bo warto, delikatna i lekka kolacja, a że wyszła cała blacha to spokojnie najedzą się ze 3 osoby. Składniki: 1 op ciasta francuskiego serek bieluch średnia cukinia 1 jajko ser pleśniowy sól, pieprz Na blachę wykładamy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim 158

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim 2018-05-04 20:17:34 Porcje 8 Jak zapewne wielu z Was, tradycji jedzenia szparagów nie wyniosłam z domu, bowiem u nas znane są stosunkowo od niedawna. Ale pokochałam je od pierwszego kęsa... Niektórym wydają się dość kłopotliwe, bo brakuje im koncepcji na to, jak je przyrządzić. Wielu znawców kuchni(...)wyeksponujemy ich niepowtarzalny smak. Zatem nie trzeba tu wielu kombinacji. Dlatego dziś będzie prosto, ale jakże wykwintnie. Mam dla Was bukiet wiosennych, zielonych szparagów otulony wybornym prosciutto i delikatnym ciastem francuskim z odrobiną aromatycznego parmezanu. Jest tak pyszna, że trudno uwierzyć, iż została przygotowana w 20 minut. Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania

Wędrówki po kuchni
Rogaliki z ciasta francuskiego z jagodami i kremem cytrynowym 79

Lubię ciasto francuskie, ale niekoniecznie przepadam za tymi wszystkimi długimi przygotowaniami domowej wersji. Jakiś czas temu odkryłam w sklepie maślanego gotowca z super składem, więc bardzo ułatwiło to sprawę. Natomiast nie polecam “ciast francuskich” w rolce, które znajdziecie w sklepowych lodówkach. Nie mają w składzie masła i ich okropny smak popsuje Wam wszystkie wrażenia. opakowanie ciasta francuskiego(...)rogalików). Smarujemy je łyżką kremu cytrynowego i posypujemy jagodami. Zwijamy zaczynając od najszerszego kawałka ciasta. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem i pieczemy około 20 minut w 210 stopniach. Smacznego :) Artykuł Rogaliki z ciasta francuskiego z jagodami i kremem cytrynowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Słoneczka z ciasta francuskiego 103

Słoneczka z ciasta francuskiego Przekąska na którą każdy się skusi, mięso mielone z papryczką, zawinięte w cieście francuskim. Składniki: ·        2 opakowania ciasta francuskiego ·        20 dag mięsa mielonego ·        Oregano ·        Sól ·        Jajko(...)Doprawiamy solą oraz oregano. 4.    Wsypujemy bułkę tartą oraz paprykę. 5.    Paprykę drobno kroimy i dodajemy do mięsa, wyrabiamy   masę mięsną. 6.    Ciasto francuskie rozkładamy. 7.    Kroimy na 4 paski. 8.    Nakładamy   kilka małych kuleczek mięsny na każdy pasek. 9.    Składamy ciasto tak jak pokazane jest

Kulinarna Chwila
Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką 188

Quiche na cieście francuskim, to propozycja szybkiego, a zarazem wykwintnego obiadu lub kolacji. U mnie quiche z kurczakiem, szpinakiem, roszponką, oliwkami, fetą i mozzarellą zagościło na obiad. SKŁADNIKI 2 opakowania (po 275 g każde) ciasta francuskiego 330 g piersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 125 g świeżej roszponki 10 zielonych oliwek 330 g kwaśnej(...)musi mieć gęstą konsystencję). Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Formę tortową o średnicy 27 cm wyścielić papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć formę ciastem francuskim podwijając boki do góry. Do mięsa i szpinaku dodać pokrojone oliwki, umytą roszponkę (odrobinę zostawić do dekoracji i podania w osobnej miseczce), śmietanę, rozdrobniony ser feta i w razie

Passions hobbies life
Baklawa – bałkański deser z orzechami włoskimi 168

Tradycyjnie składa się on z warstw cienkiego jak płatki papieru ciasta przełożonych pokrojonymi orzechami lub migdałami wymieszanymi z cukrem. W mojej nie całkiem tradycyjnej wersji używam zwykłego gotowego świeżego ciasta francuskiego, a w orzechowym nadzieniu bitej śmietany z aquafaby . Produkt końcowy niesamowicie smaczny! Polecam ^Baklawa to inaczej bakława albo baklava. Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto(...)gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: 2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 150 ml aquafaby* 1/3 szklanki (80 ml) brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: mieszanka mleka roślinnego (4 łyżki) i oleju do posmarowania wierzchu (2 łyżki) połówki orzechów do przybrania wierzchu (opcjonalnie) syrop klonowy lub z agawy

Lamarida.pl
Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem 118

Następnie ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 2 mm i na 2/3 powierzchni ciasta trę zimne masło (1/3 porcji). Ciasto składam na 3. Zaczynając od tej części, na której nie ma masła. Cały proces powtarzam, to znaczy ponownie rozwałkowuję ciasto, trę 1/3 porcji masła i składam na 3. Znowu rozwałkowuję ciasto i składam na 3 bez masła. Tak zwinięte ciasto wkładam(...)ponownie rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wkładam do lodówki ponownie na pół godziny. Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wędruje po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Wyciągam ciasto z lodówki i rozwałkowuję na grubość 5 mm. Ciasto tnę na prostokąty wielkości około 5x10cm i układam

Słodki sentyment
Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią 95

Tarta z warzywami na francuskim cieście to pomysł na szybką kolację lub obiad. Najwięcej pracy, a raczej zabawy czeka nas przy ścinaniu i rolowaniu pasków z marchewki i cukinii. Do tej czynności warto zaangażować jakiegoś małego pomocnika. Coraz częściej w sprzedaży pojawiają się kalafiory w różnych barwach. Trudno im się oprzeć, kuszą swoją barwą i strukturą. Takie kolorowe kalafiory oprócz(...)marchewki  – ok. 200 g 1/2 kalafiora – ok. 300 g 1 jajo 100 g śmietanki 30 % 150 g serka mascarpone sól pieprz gałka muszkatołowa 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) Wykonanie Cukinię i marchewkę myjemy, marchewkę możemy obrać.  Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z warzyw długie, cienkie paski. Kalafiora dzielimy na różyczki. W miseczce mieszamy jajko

Tajemnice Smaku
FRANCUSKIE CIASTECZKA Z BUDYNIEM I JABŁKAMI 106

goście lub nagła ochota na coś słodkiego. Dziś przygotowałam dla rodzinki pyszne francuskie ciasteczka z budyniem i jabłkami . Wystarczy ugotować budyń, uprażyć jabłka i upiec ciastka . Chwila pracy a efekt i smak zachwyci każdego. Składniki na francuskie ciasteczka z budyniem i jabłkami : * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego * 250 ml mleka * 20 g proszku budyniowego waniliowego * 2 łyżki cukru * 2 jabłka(...)były miękkie. Ciasto francuskie rozciąć na pół wzdłuż dłuższego boku, następnie paski rozciąć na 4 kawałki, tak by powstało łącznie 8 prostokątów. Na połowie ciasta położyć łyżkę budyniu, łyżkę jabłek. Prostokąt z ciasta francuskiego złożyć na pół, dłonią zlepić wszystkie 3 boki, by nadzienie nie wypłynęło na zewnątrz. W szklance rozbełtać jajko. Każde ciasto posmarować jajkiem przy pomocy pędzelka silikonowego

Zrób to smacznie
Sernik jagodowy na francuskim spodzie 83

borówki. Kilka lat temu, kiedy jeszcze mieliśmy dom w Polsce wystarczyło iść na spacer do pobliskiego lasu po jagody na ciasto jagodowe lub drożdżowe bułeczki . Te lata wspominam jako jagodowe! Wracając do ciasta to jest to sernik jagodowy na francuskim spodzie. Jest to niesamowicie prosty sernik z waniliową nutą. Oczywiście nie pożałowałam jagód. Piekłam już jagodzianki, a teraz przyszła pora(...)sernik z jagodami . Sernik piekłam na spodzie z ciasta francuskiego. Można je zastąpić ciastem filo lub po prostu zrobić spód z pokruszonych ciastek i rozpuszczonego masła. Osobiście piekę sernik według zasady biorę to co mam w domu. Akurat miałam ciasto francuskie . Jest to sernik bez masła, na pełnotłustym twarogu, który nie zmieliłam lecz zmiksowałam w blenderze. Jest to praktyczny sposób

codojedzenia
BEEF WELLINGTON A'LA GORDON RAMSAY 216

Beef Wellington, czyli polędwica wołowa w cieście francuskim, wg Gordona Ramsaya. Danie idealne na wykwintny świąteczny obiad, ale nie tylko. Taka polędwica jest genialna w smaku zarówno na ciepło, jak i później na zimno, u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym z dodatkiem estragonu, pychota ;-) Beef Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekanej(...)cieście francuskim. Mięso często doprawiane jest maderą. W obiegowej opinii potrawa nazwana została na cześć księcia Wellington, generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo.  (wikipedia) A to moja inspiracja Składniki: - 1 kg polędwicy wołowej - 500g pieczarek (lub prawdziwków) - świeży tymianek (może być suszony) - 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 300g) - 1 żółtko - 1 łyżka masła klarowanego - musztarda dijon lub angielska - sól

Smaczne Zdrowe