Roladki z kurczaka w cieście francuskim to bardzo proste w przygotowaniu oraz bardzo efektownie prezentuje się na talerzu. Print Pierś z kurczaka w cieście francuskim Course Danie główne Cuisine Europejska Ingredients 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka bazyli 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki 1 rolka ciasta francuskiego 8 pastrów szynki wieprzowej 8 plastrów ostrego sera zółtego 0,5 łyżeczki(...)soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 jajko Instructions Piersi kroimy na grube sznycle. Bazylię, oregano, paprykę sól i pieprz mieszamy i tą mieszanką nacieramy sznycle z piersi. Z ciasta francuskiego wycinamy 8 prostokątów. Na każdym prostokącie na środku układamy kawałek kurczaka. Na kurczaka kładziemy plaster sera. Na ser kładziemy plaster szynki. Ciasto nacinamy z boków co około centymetr. Nacięte paski
PanGotujejeszcze z czasów ” młodości” , kiedy to razem z mamą jeździłam czasami po brata do szkoły i zawsze wstępowałyśmy do tesco , bo wiedziałyśmy , że tam je wypiekają! Chrupiące ciasto francuskie wypełnione nadzieniem. U mnie sezonowo – z rabarbarem i płatkami migdałów – połączenie idealne! Polecam! SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 p * rabarbar – ok. 250 g * cukier(...)płatki migdałowe – 100 g * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Rabarbar obieramy , kroimy w kostkę , wkładamy do garnka , zasypujemy cukrem i chwilkę razem gotujemy. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty ( ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć nasze ciastka ). Na każdy prostokąt układamy nadzienie rabarbarowe i posypujemy płatkami migdałów. Zamykamy ciastko , dokładnie sklejając boki. Górę delikatnie nacinamy
Ostra na SłodkoZawijaski to prosta i szybka przekąska z ciasta francuskiego, wręcz idealna na imprezy. Danie to sprawdzi się także jako szybka kolacja. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 150g szynki (bardzo dobrze nadaje się również kiełbasa krakowska, zawijaski są bardziej aromatyczne) 150g tartego żółtego sera lub tartej mozzarelli 5 łyżek ketuchpu 1 jajko opcjonalnie przyprawy np. bazylia oregano Przepis: Piekarnik nastawić(...)stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować warstwą ketchupu i obsypać przyprawami, Na cieście ułożyć plastry szynki, wierzch posypać tartym serem, Ciasto zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższej krawędzi, Rolę pokroić na 1,5 – 2 cm pasy, tak aby powstały zawijaski, Zawijaski rozłożyć na blasze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, Piec około 20 minut. Artykuł
tyfranboxBardzo szybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem są przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dipów i sosów. Z poniższego przepisu wychodzi 12 dużych trójkącików, ale ich wielkość zależy tylko od Was. Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Składniki: 1 duże ciasto francuskie (375 g) 225 g mrożonego(...)smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem około 25-30 minut, aż trójkąciki się zezłocą. Podajemy w towarzystwie dipów, np. czosnkowego lub tzatzików . Smacznego Artykuł Trójkąciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujelodówce zalegały mi 2 opakowania ciasta francuskiego i pierś z kurczaka. Z tego tez powodu na szybko powstał ten przepis. Patrząc na reakcję domowników okazał się on strzałem w 10! Kieszonki smakowały znakomicie i zniknęły w mgnieniu oka. Na pewno będą często gościć na naszym stole. SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego keczup pikantny bądź sos pomidorowy 8 plasterków(...)kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek, odrobinę przyprawy do kurczaka, wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników; 2. Jedno ciasto francuskie pokroić na 8 równych kwadratów; 3. Każdą część ciasta posmarować keczupem bądź sosem pomidorowym; 4. Ułożyć kilka kawałków kurczaka, dodać ogórka; 5. Każdą kieszonkę przykryć plasterkiem żółtego sera
Prosty przepis naCiasteczka francuskie z budyniem są pyszne i bardzo proste w wykonaniu.Smakują także dzieciom-przetestowane na moich synach ;).bardzo polecam zrobić te ciasteczka każdemu. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego brzoskwinie z puszki 1 budyń waniliowy,śmietankowy lub kokosowy 400ml mleka 2 łyżki cukru 1 jajko cukier puder WYKONANIE Ciasto francuskie wyciągamy wcześniej z lodówki żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Przygotowujemy budyń(...)dwie łyżki cukru.Doprowadzamy do wrzenia wlewając mleko z wymieszanym proszkiem budyniowym.Mieszamy wszystko krotko ale energicznie.Budyń powinien zgęstnieć wtedy ściągamy z palnika przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.kroimy na prostokąty.W międzyczasie włączamy piekarnik na 200C grzanie góra/dół. Na lewą stronę prostokąta z ciasta francuskiego kładziemy łyżkę budyniu
Mała w garnku mieszaBabeczki z ciasta francuskiego wypełnione budyniem i zapieczone do uzyskania karmelowej skórki. Moja portugalska miłość od pierwszego kęsa:) Mogłabym długo opowiadać o tym, jak je pierwszy raz spróbowałam i jak kupowaliśmy je do każdej kawy. Jak długa była kolejka do cukierni w Belem i jak pachniały dopiero co wyciągnięte z pieca w "fabryce" na jednej z lizbońskich ulic... Mogłabym(...)skoro mogę upiec je w domu i przypomnieć ten smak:) Wiem, wiem, to nie będą oryginalne pasteis de nata (wymawiamy: paszteisz dy nata), ale mimo wykorzystania gotowego ciasta francuskiego (następnym razem zrobię sama) wyszły bardzo podobne w smaku. Pasteis de nata Składniki (na 12 sztuk): 1 op. ciasta francuskiego* (300g) masa budyniowa: 3 żółtka 100ml wody 200ml mleka
Obiad gotowyNowa odsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta francuskiego. Składniki: ? resztki bigosu ok. 1 kg ? 1 płat ciasta francuskiego ? 2 torebki kaszy gryczanej ? 1 jajko Wykonanie: ? Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim – dno i boki. ? Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut(...)osolonej wodzie. ? Bigos wymieszać z kaszą gryczaną. ? Wyłożyć do formy, udekorować paskami ciasta francuskiego. ? Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. ? Piec w 200 st.C przez 30 minut. ? Po 15 minutach przykryć folią aluminiową. ? Dobrze smakuje z keczupem
To co kochamodsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta francuskiego. Składniki: • resztki bigosu ok. 1 kg • 1 płat ciasta francuskiego • 2 torebki kaszy gryczanej • 1 jajko Wykonanie: • Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim – dno i boki(...)Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut w osolonej wodzie. • Bigos wymieszać z kaszą gryczaną. • Wyłożyć do formy, udekorować paskami ciasta francuskiego. • Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. • Piec w 200 st.C przez 30 minut. • Po 15 minutach przykryć folią aluminiową. • Dobrze smakuje z keczupem
To co kochamParmezanowe krążki z ciasta francuskiego z czosnkowo-pietruszkową masą z sera feta i migdałami to świetna propozycja imprezowa:) 60 g parmezanu 370 g ciasta francuskiego 1 pęczek natki pietruszki garść migdałów 1 mały (!) ząbek czosnku 150 g sera feta 4 łyżki oleju z orzechów włoskich kilka czarnych oliwek kilka pomidorków koktajlowych Drobno starty parmezan rozsypujemy równomiernie na stolnicy. Ciasto francuskie(...)składamy na pół i jeszcze raz na pół, układamy na warstwie rozsypanego sera. Wałkujemy, tym samym dociskając w ciasto ser (ewentualnie posypujemy serem po wierzchu ciasta francuskiego i delikatnie wałkujemy). Za pomocą szklanki (najlepiej tzw literatki) wycinamy niewielkie kółka. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy na około 10-15 minut do mocno rozgrzanego piekarnika (około
Smaki Na TalerzuRolada z wędzonym łososiem i szpinakiem to danie które zaspokoi duży głód. Ciasto francuskie, wędzony łosoś i spora porcja ciągnącego się sera to jest to co lubię. Z dodatkiem ulubionej mieszanki sałat w sosie winegret może stanowić pełnowartościowy posiłek. Jestem przekonana, że świetnie sprawdzi się na imprezie. Wszystkie przystawki z ciastem francuskim cieszą się zawsze dużym powodzeniem. Pierwszy raz spróbowałam(...)tego połączenia właśnie na “domówce” i przy okazji dziękuję Agnieszce za przepis:). Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem 1 op ciasta francuskiego 1 op świeżego szpinaku 200 g wędzonego łososia 150-200 g startej mozzarelli 1 jajko czarny sezam do posypania rolady 1 łyżka masła szczypta soli Na patelni roztopić masło i przesmażyć umyty szpinak do momentu
Pieguskowa Kuchniastanie w kuchni zastąpić. Łosoś, którego Wam dzisiaj zaprezentuję, będzie niemal skąpany w maśle (dietetycy i kardiolodzy teraz łapią się za głowę...). Różowy filet owiniemy w pyszne domowe ciasto francuskie, cudownie się listkujące, o bogatym aromacie. Jeśli żyjecie w biegu, możecie zastąpić je tym kupnym, ale sprawdźcie proszę, czy zawiera, chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz(...)pieczone marchewki z izraelskim akcentem w postaci aromatycznego za'ataru . To jak? Gotowi na prawdziwą ucztę? Będzie pysznie i bardzo francusko! /4-6 porcji jako danie główne/ Domowe ciasto francuskie (w zamian możesz użyć 2 gotowych arkuszy): 250 g mąki pszennej 200 g masła dobrej jakości w temperaturze pokojowej 50 g rozpuszczonego masła 125 ml letniej wody
Food SquareDzisiaj będzie wytrawnie, czyli przekąska z łososiem z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie możecie przygotować sami (jak to zrobić, możesz przeczytać tutaj ), albo skorzystać z ciasta gotowego, co jest oczywiście znacznie szybsze Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g wędzonego łososia w plastrach, 100 g serka mascarpone 15 pomidorków koktajlowych Pieprz, zioła prowansalskie Roszponka Ciasto kroję na prostokąty wielkości
Słodki sentymentchili słodki oregano bazylia czosnek w palsterkach 10dag ok. pieczarek w plasterkach 10dag. startego sera żółtego plasterki kiełbasy chorizo 2 pomidory plasterki starty parmezan sól morska pieprz czarny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto francuskie rozmrażamy,smarujemy sosem słodkim chili dość obficie,posypujemy ziołami i czosnkiem,układamy plasterki pomidorów,pieczarek,kiełbasy chorizo,solimy i pieprzymy,posypujemy startym ,żółtym serem,zwijamy w roladę ,schładzamy(...)takiego jednego ciasta ? napisał: caffe.galeria 2014/12/04 09:20:06 Trudno mi teraz powiedzieć po tak długim czasie kiedy je robiłam,w zależności od cięcia ciasta ale na pewno 6 sztuk wychodzi.Pozdrawiam:-) napisał: anielka123buziolek 2014/12/05 11:47:51 No jaka pyszota chętnie wypróbuję zrobić to cudo napisał: macie-j111 2015/03/08 23:20:07 Bardzo dobre te francuskie pizzetki zastanawiam się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: ciasto francuskie 1 rolka nie mrożone, truskawki świeże 60 dag, kisiel truskawki 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, woda zimna 1/4 szklanki, puder cukier - ile potrzeba Obrane, opłukane truskawki jeśli są duże pokroić na plastry, w misce wymieszać je z kisielem truskawkowym i cukrem. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papier do pieczenia, ponacinać nożem brzegi na szersze paski zostawiając(...)truskawki. Na cały środek rozłożyć truskawki, paski nałożyć na truskawki zostawiając środek nie zakryty, ciasto posmarować wodą. Piekarnik nagrzany na 200C grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić aby truskawki stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo szybkie, proste ciasto francuskie z truskawkami , zawsze mam ciasto francuskie na tzw. szybki, niespodziewany deser.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię