ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:51/509)

Szybka przekąska idealna na spotkanie ze znajomymi 552

Kurczak otulony ciastem francuskim z pieczarkami i papryką. Genialna przekąska idealna na domową imprezę. Składniki: ciasto francuskie filet z kurczaka pieczarki papryka czerwona tarta mozzarella cebula sól pieprz roztrzepane jajko Sos: jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku Filet z kurczaka posolony, popieprzony smażymy na oleju. Na oddzielnej patelni dusimy cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy posiekaną(...)kostkę paprykę i chwilkę smażymy. Rozkładamy ciasto francuskie na ciasto układamy starty ser mozzarella, usmażonego kurczaka, pieczarki z cebulką i papryką. Zawijamy warkocz lub rulon. Smarujemy wierzch rulonu roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą (można także posypać startym serem). Pieczemy w 180 stopniach przez 20 -25 min. Do czasu aż rolada zrobi się złota

MojaQchnia.pl
Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim. 245

Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić(...)pół, ale nie nacinać do końca - zrobić tak zwane kieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski.  Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć,  Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego

W kuchni u Moniki
Tarta z kurczakiem,pomidorkami,papryką i fetą 113

Wyśmienita tarta na cieście francuskim sprawdzi się jako obiad,kolacja czy też poczęstunek dla gości.  op. ciasta francuskiego 250g filetu z piersi kurczaka 1/2 żółtej papryki  5 pomidorków koktajlowych 100g sera feta 3 łyżki śmietanki 18 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku  1/4 łyżeczki curry 1 łyżka(...)rumiano. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę,jajka,szczypiorek,posiekaną w paseczki paprykę,sól,pieprz i curry. Formę do tarty (moja o śr.27 cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem francuskim. Na ciasto włożyć usmażone mięso,zalać przygotowaną mieszanką,ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać pokruszoną fetą. Piec tartę 25 minut w temp. 190*C.  Podawać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
Kurczak w cieście francuski 168

kurczaka (ok.500g) – 5-6 suszonych pomidorów – 80 sera feta – 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach – suszone oregano, sól i pieprz – ząbek czosnku – 375 g ciasta francuskiego – gałka muszkatołowa, ostra papryka – 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Szpinak płukamy, wrzucamy na patelnię i podgrzewamy aż zmiękną liście. Jeśli mamy mrożony szpinak to wrzucamy również(...)Jeśli mamy dwa mniejsze filety wtedy nacinamy je lekko tworząc kieszonkę do której wkładamy nadzienie i pomidory. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. na blaszce do pieczenia rozłożyć gotowe ciasto francuskie, które nacinamy po dwóch bokach tworząc paski. Pamiętajmy, że środek ma pozostać w całości. Przygotowany filet/filety kładziemy na cieście. Zawijamy paski do środka na zakładkę, delikatnie dociskając łączenia. Jeśli

I LOVE LIFE
Prosta kremówka 128

Prosta kremówka. Dziś przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu domową kremówkę. Rozpływający się w ustach budyniowy krem i ciasto francuskie oprószone dużą ilością cukru pudru. Do tego dobra kawa (jak zawsze u mnie z odrobiną mleka) i… można się zrelaksować Kremówki przygotowuję naprawdę rzadko. Kiedyś robiłam, to częściej. Bo choć, to ciasto jest proste w przygotowaniu, to jednak(...)masła 4 żółtka (z jaj rozmiar M) 2 jajka (rozmiar M) 200 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej 70g skrobi ziemniaczanej 2 płaty ciasta francuskiego (dziś użyłam mniejszych, aby ciasto wyszło wyższe, często wykorzystuję te xxl) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Płaty ciasta pieczemy wcześniej na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (ja używam dużej

Słodkie okruszki
Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto, ziołami i serem 79

Dzień dobry :-) Tym razem mam dla Was przepis na szybką przekąskę z ciasta francuskiego idealną na różnego rodzaju imprezy. Potrzebujemy płat ciasta francuskiego, pesto u nas z bazylii, zioła włoskie Knorr, oraz startą mozzarellę i jajko. Zawijasy są bardzo proste w przygotowaniu i można je zrobić w kilka chwil. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego(...)łyżki pesto (u nas z bazylii) zioła włoskie Knorr 100 g startej mozzarelli  1 jajko 1. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Jedną połowę (w poziomie) smarujemy pesto. Na pesto dajemy startą mozzarellę i całość posypujemy ziołami włoskimi Knorr. 2. Teraz ciasto składamy na pół dalej w poziomie. Trochę dociskamy. Ostrym nożem kroimy paski o szerokości około

kruche babeczki
Cynamonowe palmier i życzenia świąteczne 659

używamy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie palmier jest dziecinnie proste i doskonale nadaje się dla osób niedoświadczonych - zmieszać cukier z masłem potrafi każdy, a zawijanie ciastek nie jest wcale trudne. Ciasto francuskie ma to do siebie, że gdy urośnie w czasie pieczenia, maskuje wszystkie niedoskonałości. Warto trzymać opakowanie takiego ciasta na wszelki wypadek - ciasteczka możecie przygotować błyskawicznie tuż przed przybyciem gości(...)Świąt !!! Cynamonowe palmier-francuskie zawijaski na podstawie przepisu z frenchfood.about.com na ok. 50 ciastek Składniki: 3 łyżki masła, roztopionego 80 g cukru granulowanego 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1 gotowe ciasto francuskie (prostokątne) Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Przelej roztopione masło do miseczki i wymieszaj z cukrem i cynamonem, do uzyskania jednolitej, ciemnobrązowej pasty. Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz z grzybami w cieście 154

Szybkie danie z dorszem, które zapewni… efekt WOW! Dorsz Suszone grzyby Cebula Czosnek Ciasto francuskie Morele suszone Trawa cytrynowa Sól Pieprz Jak widzicie – nie podałem dokładnych proporcji. Dlaczego? Wszystko zależy od Was! Grzybów możecie dodać więcej, lub mniej – wedle upodobań. Nie bójcie się swoich decyzji w kuchni, a przepisy traktujcie jako inspirację! Zaczynamy. Suszone grzyby gotujemy(...)podsmażamy na patelni z cebulką i czosnkiem. Filety z dorsza kroimy w kostkę – wielkość zależy od porcji, która chcemy uzyskać. Podsmażamy chwilę na patelni, aż ryba złapie ładny kolor. Ciasto francuskie kroimy na paski – ich szerokość powinna być większa od kawałków ryby, by można było skleić ciasto, zaś długość taka, by jedna połowa przykryła drugą. Zaczynamy układanie! Grzyby na ciasto

MarcinChef
Hot dogi w cieście francuskim 149

Szybka i smaczna wersja hot dogów - wystarczą parówki, keczup i ciasto francuskie:). Przygotowanie kolacji nawet dla kilku osób zajmie nam 10 minut + czas pieczenia. Polecam ciasto francuskie w hot dogach jako alternatywę dla zwykłej, pszennej bułki.  1 arkusz ciasta francuskiego  6 parówek  6 plastrów żółtego sera keczup  1 jajko sezam 1. Ciasto francuskie kroimy

Szefowa kuchni
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 66

wytrawnie. I sezonowo: bo przecież botwinka już jest! Nęci na straganach swą bordową nacią. A do tego kozi ser - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki oleju do smażenia 1 średnia cukinia 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka miodu 150 g koziego sera 100 ml śmietanki 30 % 2 jajka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone liście botwinki. Pod koniec smażenia dodajemy miód, chwilkę karmelizujemy. 3. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto francuskie. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220°C i podpiekamy ciasto przez 5 minut. Na tym etapie można położyć na ciasto folię aluminiową lub papier do pieczenia

W kuchni Katie
Pączki z różnych stron świata 58

tylko tej nocy. CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego . udekorowałam je różowym lukrem i kolorową posypką. Te błyskawiczne pączki z ciasta francuskiego. mają swoją własną nazwę CRONUTS, czyli skrzyżowanie francuskiego croissanta z amerykańskim donatem. Oryginalny Cronut to ciastko francusko-drożdżowo stworzone w Nowym Jorku w 2013 roku przez Dominique Ansela. To croissant usmażony w formie amerykańskiego pączka z dziurką. Tawa Tawas(...)delikatne, puszyste pączki oblane lukrem cynamonowym i posypane orzechami. To pączki są drożdżowe z nadzieniem różanym, ale bez nadzienia też są pyszne za sprawą lukru z cynamonem. Oponki z ciasta francuskiego przepis, łatwy, szybki i pyszny, nie wymagający ciężkiej pracy w kuchni. Do przygotowania słodkości wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie! Ekspresowe pączki serowe pełnoziarniste Nie są to tradycyjne pączki , gdyż bazą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto francuskie z brzoskwiniami 160

Kolejne proste i szybkie ciasto dla niespodziewanych gości. Tym razem równie pyszne w wersji z brzoskwiniami. SKŁADNIKI 1 gotowe ciasto francuskie 3 połówki brzoskwiń z puszki (około 200 g) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć z nadmiaru soku, pokroić(...)mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać. Zimne ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, na środku wyłożyć brzoskwinie zaś boki ciasta ponacinać. Składać ciasto na przemiennie jak warkocz (patrz przepis na ciasto francuskie z jagodami ). Roztrzepać jajko i posmarować nim ciasto, po czym włożyć do piekarnika na około 20 minut (aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru). Upieczone

Passions hobbies life
Najłatwiejsze rogaliki z makiem 121

Świąteczne wypieki już zaplanowane ? Koniecznie dopiszcie do listy rogaliki z makiem . Przygotowanie tych rogalików zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Bazę stanowi ciasto francuskie, a rogaliki wypełnia gotowa masa makowa od Bakalland . Świąteczne wypieki charakteryzują się tym, że muszą być mniej lub bardziej zdobione. Moje rogaliki polałam więc białą polewą od Delecty. Jeżeli lubicie piec i przygotowywać świąteczne ciasta i desery(...)stronie konkursowej. Ja na pewno wezmę udział, bo zarówno kawa, jak i słodkości to moje dwie wielkie miłości ! PRZEPIS  NA ROGALIKI Z MAKIEM Składniki na rogaliki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 200 g masy makowej, np. Bakalland polewa o smaku białej czekolady Delecta Przygotowanie rogalików: 1. Ciasto francuskie rozwinąć, nie zdejmować z pergaminu. Przeciąć ciasto wzdłuż na dwie części

kolorowotorcikowo
Choinka z masą makową 86

końcu weekend. Nie wiem jakiś ten tydzień ciężki był. Chyba przez tą pogodę, bo ciągle szaro, buro i ponuro. Na osłodę i poprawienie humoru polecam choinkę z ciasta francuskiego z masą makową. Ja użyłam gotowej masy od Helio. Przygotowanie choinki bardzo proste i szybkie, a efekt jest super :-) U mnie choinka z jednego ciasta francuskiego, taka mniejsza, ale można zrobić(...)dwóch i wtedy będzie duża. Miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego masa makowa z bakaliami u mnie Helio 1 jajko 1. Ciasto francuskie układamy na papierze na którym będziemy piekli choinkę. Na połowę wykładamy masę makową, drugą połowę zostawiamy pustą ( połowa w pionie, żeby potem ciasto nakryć drugą połową, tak jak byśmy przewracali stronę książki). 2. Połowę

kruche babeczki
Francuska karpatka z musem brzoskwiniowo-marchewkowym 64

Klasyczna karpatka z chrupiącego ciasta, z aksamitnym kremem, przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i marchewki to idealne ciasto na długie pogawędki przy filiżance kawki. Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 1 jajko cukier olej do wysmarowania formy Masa śmietanowa: 800ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Mus brzoskwiniowo-marchewkowy: 250ml soku z marchewki  (około 4 marchewki) 350g(...)przełożyć do rondelka, dodać sok z marchewki i zagotować. Następnie zmiksować blenderem do postaci musu, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Składanie ciasta: Jeden płat   ciasta francuskiego przełożyć do formy, wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać tężejący mus brzoskwiniowo-marchewkowy i wstawić do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć resztę masy, przykryć

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania