ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:56/509)

Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego. 108

Witajcie :) Lubicie ciasto francuskie ? My bardzo i wszelkie różne pomysły z nim związane. Dzisiaj pomyśleliśmy, że ciasteczka nie na słodko, tylko z innym nadzieniem, będą na pewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :)   Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy(...)kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki i cebulę kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy razem na oliwie

vegetanie
Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i mozzarellą 108

Dzień dobry :-) Obiad na szybko dzisiaj, tarta z ciasta francuskiego z warzywami: papryką, cukinią, brokułem, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi, do tego kulki mozzarelli i obiadek gotowy. Bardzo lubię ciasto francuskie właśnie za to, że z jego udziałem można tyle pyszności wyczarować czy to na słodko czy na wytrawnie :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1/2 cukinii(...)brokuła kukurydza z puszki pomidorki koktajlowe mini kulki mozzarelli 1. Brokuła gotujemy. Paprykę kroimy w kostkę, cukinię w ćwiartki. Naczynie do tarty wykładamy ciastem francuskim (nadmiar odcięłam i położyłam na spód), teraz wykładamy paprykę, cukinię, układamy brokuła, pomiędzy dajemy kukurydzę, połówki pomidorków i mini kulki mozzarelli.  2. Pieczemy w 200 stopniach około 30 - 35 minut. Smacznego

kruche babeczki
Sylwestrowe przystawki 527

Sylwestra na pewno sprawdzą się rożnego rodzaju przekąski. Na moim blogu kilka takich propozycji. ROLADKI PIZZOWE SAŁATKA DIETETYCZNA Z SZYNKĄ SAŁATKA OWOCOWA SPIRALKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO CIASTO FRANCUSKIE Z SALAMI ŚLIMACZKI Z PESTO ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO RÓŻE Z CYNAMONEM SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
TORT PISTACJOWY z ciasta francuskiego 14

francuskiego. Musimy przyznać, że ta wersja jest chyba naszym numerem 1!!!! Prawdziwy hit dla fanów pistacji. Koniecznie zobacz film z procesu tworzenia tego ciasta na naszym IG TUAJ   Składniki (śr: 18cm): -2 opakowania ciasta francuskiego Krem budyniowy -500-600ml mleka kokosowego minimum 82% kokosa (najlepiej Real Thai) -200ml wody -2x40g budyniu pistacjowego (lub waniliowego(...)zostawić zamknięte w pudełku na następny dzień. 12. Ciacho włożyć do worka i wstawić do lodówki na noc. 13. Następnego dnia posmarować boki oraz górę ciasta resztą kemu. Boki posypać pokruszonymi resztkami ciasta francuskiego a górę mielonymi pistacjami

Candy Pandas
Strudel z owocami leśnymi (Strudel ai frutti di bosco) 108

Ciasto na pożegnanie lata, tak o nim pomyślałam, gdy wyjmowałam je z piekarnika. Ostatnie maliny i borówki, pierwsze sezonowe jabłka, do tego maślane, chrupiące ciasto francuskie i mamy gotowy przepyszny strudel. Idealnie komponuje się z kulk ą  lodów lub kleksem bitej śmietany. Deser wprost idealny ;) Przy okazji zapraszam Was na wcześniejszy przepis na  strudel z jabłkami(...)rodzynkami i orzeszkami piniowymi.  Smacznego! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jabłko np. golden 150 g owoców leśnych (malin, borówek) 40 g kruchych ciasteczek 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder  **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 1 mela golden 150 g di frutti di bosco

La grande e la piccola cuoca
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 107

najpopularniejszej i najsmaczniejszej, jak do tej pory wersji. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jeżeli chcemy podać je na imprezkę to farsz można przygotować wcześniej. Zazwyczaj tak robię, że nadziewam ciasto francuskie dosłownie na chwilkę przed przyjściem gości. Pieczenie trwa chwilkę, więc podaję jeszcze gorące z ciągnącym się serem:) PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO FARSZ pierś z kurczaka kolorowa papryka pieczarki mała(...)cebula starty ser mozzarella przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, czosnek, ew.czubryca 2 łyżki masła DODATKOWO ciasto francuskie jajko czarnuszka Pierś w kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym maśle usmażyć mięso z warzywami i doprawić do smaku. Lekko przestudzić i dodać mozzarellę. Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów i na każdą część nałożyć po łyżce farszu

Pieguskowa Kuchnia
Paluchy ze szparagami - czyli zielone szparagi w cieście francuskim do grilla lub do obiadu 93

danie posłuży jako przekąska, lub dodatek do obiadu bądź dań grillowych. Paluchy z ciasta francuskiego ze szparagami to dla wielu coś zaskakującego, szczególnie kiedy podaje się je w takiej formie do grilla. Robi się je błyskawicznie, więc najlepiej przygotować je na świeżo, tuż przed podaniem. Polecam zrobić do nich sos, który genialnie komponuje się także z pieczonymi ziemniaczkami.  SKŁADNIKI(...)pęczek świeżych, zielonych szparagów ·        1 op. schłodzonego ciasta francuskiego ·        jajko ·        sezam SOS: ·        ok. 100 g sera feta ·        5-6 łyżek jogurtu greckiego ·        2 ogórki

Calzonella.com
ZAPIEKANY WARKOCZ Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I WARZYWAMI 248

Uwielbiam faszerować ciasto francuskie – zarówno na słodko, jak i na ostro. Kilka dni temu pokazałam Wam pyszną „zapiekankę”, którą zrobiłam z ciasta francuskiego i odrazu pojawiło się szaleństwo na facebooku! I słuszne – bo zapiekanka wyszła genialna! Ciasto francuskie wypełnione farszem serowym z warzywami jest świetnym pomysłem zarowno na obiad, jak i kolacje na ciepło. Sprawdzi się(...)rownież jako imprezowa przekąska! Ps. fajnym dodatkiem jak np. sos czosnkowy. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * ser żółty – ok. 250 g * papryka czerwona – 1 szt * kukurydza – ok. 100 * sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ścieramy ser żółtym dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukuyrydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy

Ostra na Słodko
Gniazdo serowe z ciasta francuskiego 53

Ekspresowe w przygotowaniu gniazdo serowe z ciasta francuskiego. To deser, który w składzie zawiera tylko kilka niezbędnych składników, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Gniazdo serowe nabierze dodatkowej słodyczy i zachęcającego wyglądu jeśli dodatkowo posypiesz je kruszonką. Moje rady: – Gniazdo serowe można przygotować także w wersji jabłkowo-cynamonowej. W tym celu wystarczy na patelni podsmażyć 1 spore jabłko(...)kształcie ślimaczka. Oto najprostsza wersja. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym lub koncentratem pomidorowym (możesz do przecieru dodać łyżeczkę żurawiny do mięs lub majonezu), posyp oregano lub lubczykiem, solą i pieprzem, nałóż kilka plastrów wędliny i żółtego sera, zwiń podobnie jak gniazdo serowe i piecz w podobnej temperaturze i czasie. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 275 g 120 g twarogu półtłustego

Zasmakuj Kuchni
Cukiniowa tarta "z kratką" na cieście francuskim 107

Szybka, dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego, pożywna i bardzo smaczna tarta z moją ukochaną cukinią. Często robię ją na obiad,  ale smakuje również na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz 1 duża cukinia lub 2 mniejsze, pół paczki fety, 2-3 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 3 jajka, 2-3 łyżki śmietany(...)łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz. Z gotowego, schłodzonego ciasta francuskiego wykroić kwadrat,  wyłożyć nim formę na tartę.  Nakłuć widelcem  i wstawić na 10 minut do  piekarnika  nagrzanego do 180 stopni. Resztę ciasta pokroić w 1,5 cm paski,  schować do lodówki. W międzyczasie przygotować farsz. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić

Moja kraina smaków
Pasztet grzybowy w cieście francuskim 183

Pasztet grzybowy w cieście francuskim Składniki: 750 g grzybów mrożonych (moje były przed mrożeniem krótko obgotowane) 2 cebule 3 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 3 łyżki klarowanego masła 2-4 łyżki bułki tartej 300 g ciasta francuskiego Grzyby rozmrozić, jeżeli trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać, posiekać(...)jeżeli trzeba jeszcze doprawić. Jaja roztrzepać 1 łyżkę odłożyć. Masę grzybową wymieszać z jajami. Dodać bułkę tartą i śmietanę, bardzo dokładnie wymieszać. Foremkę keksową wysmarować masłem, oprószyć mąką, wyłożyć ciastem francuskim (kawałek odłożyć na wierzch). Do przygotowanej formy przełożyć masę grzybową, przykryć odłożonym kawałkiem ciasta francuskiego. Posmarować odłożonym jajkiem. Piec w 180°C przez ok 45-55 minut. Przestudzić

Pełny talerz
Pieczeń warzywna z pieczarkami 30

/Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw./ Warzywna pieczeń w cieście francuskim to wegetariański odpowiednik słynnej na całym świecie pieczeni wellington. Do przygotowania nadzienia do pieczeni możesz użyć różnych upieczonych lub podsmażonych warzyw. Ja dziś zdecydowałam się na 3 wiodące składniki: dynię piżmową, o pysznym delikatnym, nie zanadto słodkim smaku, pora, który idealnie podkręci smak(...)rodzinny obiad w Boże Narodzenie. Będzie smakowała zarówno osobom, które nie jedzą mięsa lub je ograniczają, jak i mięsożercom. Pieczeń możesz przygotować także w wersji wegańskiej. Wystarczy wybrać ciasto francuskie w wersji wegańskiej a jajka zastąpić wegańskim odpowiednikiem, aquafabą (wodą z ciecierzycy) lub glutem z ciemienia lnianego. Reszta przepisu pozostaje bez zmian! Wybierając składniki tego dania, zwróć uwagę na pochodzenie

nietylkopasta.pl
Sakiewki na słodko z ciasta francuskiego 394

sobie to pytanie kiedy szykujesz swoją pociechę do szkoły i masz przed sobą wizję kolejnej rozgniecionej kanapki przyniesionej z powrotem do domu. Mam pewien pomysł- sakiewki na słodko z ciasta francuskiego. Nie patrz tak- na słodko zapytasz? Że drugie śniadanie? To i tak nieporównywalnie zdrowsze z tym co dzieciaki kupują w sklepach. Poza tym słodki jest jedynie dżem, więc jeśli(...)sakiewki to zdrowsza alternatywa dla drożdżówek czy innych kupnych słodkich bułek , w których nie do końca wiadomo co tak na prawdę się znajduje, poza cukrem oczywiście . Zrobione są z ciasta francuskiego , które możesz zrobić sama lub kupić już gotowe. Uczciwie mówię, że dla dwóch takich ancymonków jak moi chłopcy jedno opakowanie to za mało, mimo że z jednej paczki wychodzi

Arbuziaki
Pizzerinki z ciasta francuskiego 50

Pizzerinki z ciasta francuskiego to idealna przekąska na imprezę. Są szybkie i proste w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczne i i dobrze prezentują się na stole. Składniki: ciasto francuskie boczek czerwona papryka pieczarki cebula pomidory pelati mozzarella jajko Sposób przygotowania: Na patelni podsmażam cebulę, dodaję boczek, następnie po chwili pieczarki i czerwoną paprykę. Smażę razem, przyprawiam i dodaję zblendowane pomidory(...)Dusze razem przez chwile i ściagam z gazu. Jak przestygnie dodaje dwa rodzaje mozzarelli, tą twardą i kulkę. Ciasto francuskie dzielę na 8 części i nakładam farsz, sklejam dwa końce lekko muszą nachodzić na siebie, smaruje za pomocą pędzelka jajkiem i do piekarnika. Autor przepisu: Andzelika Nizioł Artykuł Pizzerinki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Kurczak w cieście francuskim 115

Uwielbiam ciasto francuskie , ponieważ jest bardzo wdzięcznym tematem, niekoniecznie na słodko. Kurczak w cieście to chyba mój ulubiony sposób na jego podanie, pierwszy raz zakosztowany u mojej siostry. Dodać do niego można praktycznie wszystko – co kto lubi. Ja najbardziej lubię z pieczarkami i żółtym serem . Wygląda bardzo elegancko i smakuje wyśmienicie ! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam(...)polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis.   Składniki (na 2 osoby): 1 filet z kurczaka (pojedynczy) ciasto francuskie* 10dkg pieczarek 4 plastry żółtego sera odrobina masła /ewentualnie białko/   Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na 4 plastry. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce i poddusić

Za drzwiami kuchni