tartę. Francuska tarta z beszamelem i szparagami to bardzo proste i szybkie rozwiązanie na kolację lub przyjęcie. Połączenie szparag i beszamelu to zawsze strzał w dziesiątkę, do tego chrupiące ciasto francuskie i ser – aż ślinka cieknie. Francuska tarta z beszamelem i szparagami Składniki: ciasto francuskie (275 g) pęczek zielonych szparag (około 16 szt) 1/2 sera camembert (60 g) garść(...)zgęstnieje. Później zajmujemy się szparagami i odrywamy zdrewniałe końce. Ser camembert kroimy w plasterki, które następnie kroimy na pół. Na koniec kroimy na pół pomidorki. Następnie na cieście francuskim delikatnie wycinamy, tak żeby nie przeciąć ciasta na wylot, ramkę na około 1-1,5 cm, a środek delikatnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Robimy tak po to aby środek pozostał
PatiGotujeCiasto francuskie to sprawdzona baza do wszelkiego rodzaju przekąsek czy deserów. Dania z jego użyciem są proste, szybkie i smaczne. Inne przepisy z ciastem francuskim: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami Parówki w cieście francuskim Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki na około 10 ślimaczków: opakowanie ciasta francuskiego ketchup kilkanaście plasterków kiełbasy(...)żywieckiej ser cheddar listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego ketchup kilkanaście plasterków kiełbasy żywieckiej ser cheddar'; document.write(" "); Krok 1 Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Następnie rozkładamy na nim kiełbasę żywiecką. Krok 2 Ciasto dokładnie zwijamy w rulon, po czym kroimy na kawałki grubości około jednego centymetra. Krok 3 Kładziemy ślimaczki na blaszce i posypujemy
Kuchnia Bazyliimoje rozrabiaki niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;) Francuskie warkocze Składniki na 3-4 porcje: 1 szt filet z kurczaka , 1 szt ciasto francuskie , 15 dag pieczarki , 1 ząbek czosnek , do smaku natka piertuszki , 5 dag ser żółty gouda , 3 łyżka majonez , 1 szt papryka konserwowa , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku(...)smaku solą, pieprzem i curry. Pieczarki duszę na maśle z cebulą i czosnkiem, pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę jedną konserwową paprykę, solę do smaku. Siekam natkę pietruszki. Ciasto francuskie (gotowe, schłodzone) rozwijam i dzielę na trzy części (jeżeli mam wersję maxi długą - bo i w takiej można kupić schłodzone ciasto francuskie, wówczas są to 4 części). Boki każdego kawałka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMacie ochotę na małe co nieco? Przygotujcie szybkie rogaliki z 2 składników. Tak! Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 2 prostych składników, są nimi ciasto francuskie i nutella. Te smakowite rogaliki można przygotować w 5 minut, plus oczywiście czas pieczenia, który także nie jest zbyt długi. Rogaliki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu i takie, jeszcze ciepłe smakują najlepiej. (adsbygoogle(...)zaprezentuję Wam szybki przepis na ekspresowe rogaliki w 5 minut. Idealna przekąska do popołudniowej kawy i nie tylko. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA ROGALIKI Z 2 SKŁADNIKÓW Składniki opakowanie ciasta francuskiego nutella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie kroimy przez środek wzdłuż dłuższego boku. Z powstałych 2 pasków wycinamy trójkąciki. Na każdym umieszczamy odrobinę czekoladowego kremu. Zawijamy w kształt rogalika
Przepiski.pllodówce od jekiegoś czasu zalegało opakowanie ciasta francuskiego. Jabłka w koszyku też już nie wyglądały ja świeżo zerwane 😉 więc musiałam coś z tego wyczarować. I tak powstały roladki. Deser bardzo efektowny a co najważniejsze bardzo smaczny i prosty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki – składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 150g migdałów(...)płatkach 4 łyżki cukru 1 opakowanie (42g) budyniu waniliowego bez cukru 250ml mleka 3 łyżki soku z cytryny odrobina słodkiej śmietany do posmarowania ciasta 1 żółtko do posmarowania roladek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki – wykonanie Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki by było bardziej plastyczne. Rozwinąć na blacie, lekko rozwałkować. Podzielić na 3 prostokąty (foto poniżej) Jabłka obrać i pokroić
Do Garów!Choć palmiery z ciasta francuskiego najlepiej smakują mi w wersji słodkiej to musiałam po raz kolejny pokombinować. Z ciasta francuskiego można zrobić dosłownie wszystko, czymkolwiek faszerować, jakkolwiek zwijać, zawsze jest smacznie, chrupko i szybko, dodatkowo pięknie się prezentują. Pomysł na przekąskę idealny. Dziś palmiery wytrawne w wersji z sosem spaghetti, tartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu(...)bardziej wytrawnie. Będzie pysznie! Polecam także inne przepisy na palmiery: Palmiery z serem i makiem Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie Wytrawne palmiery z serem i sezamem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam
Zasmakuj KuchniJeżeli zdajecie sobie sprawę, że okres przedświąteczny będzie dla Was ciężkim i zapracowanym czasem to zachęcam do przygotowania szybkiego makowca. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami. Składniki na 1 dużą makową(...)jajko (osobno białko i żółtko) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek (4-5) przegotowanej wody cukrowe dekoracje *z resztek ciasta francuskiego możecie przygotować ciasteczka: ciasto francuskie rozciąć na jeszcze mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać zwykłym cukrem oraz cynamonem. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec, aż do zarumienienia. Białko ubić na sztywną pianę
UgotowaćSzybka w przygotowaniu, słodka przekąska. Ślimaki z ciasta francuskiego z nadzieniem z orzechów laskowych, kakao, daktyli i masła - bez dodatku cukru. W sam raz na imprezę do ręki albo do śniadaniówki dla dziecka. Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi Składniki: kawałek ciasta francuskiego ( ok 250 g) 100 g orzechów włoskich 6 miękkich daktyli 2 łyżeczki kakao 1/3 łyżeczki
Smaczny zeszytupiec najsmaczniejsze i najpiękniejsze ciasto na świecie. Jak wiemy każde ciasto ma inny smak, inny zapach i wygląd. Dlatego za każdym razem powinniśmy trzymać się kilku prostych, ale uniwersalnych zasad, które zwiększą nasze szanse na powodzenie! Oczywiście ciasta i ciasteczka możemy podzielić na kilka grup, najpopularniejsze to: Ciasta drożdżowe Ciasta kruche Biszkopty Torty Ciasta francuskie Ciasta ucierane Nie raz zdarzyło(...)ważne, bowiem jeśli użyjecie za małej, to ciasto może wypłynąć z formy, jeśli za dużej ciasto wyjdzie zbyt niskie i zbyt spieczone. W zależności od rodzaju ciasta taką formę należy dodatkowo przygotować: Ciasta drożdżowe – wysmarowaną tłuszczem, Ciasta ucierane i biszkoptowe – wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułką tartą, Ciasta kruche i francuskie – obsypana odrobiną mąki. Więcej przepisów na pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierwszy raz robiłam polędwiczkę i muszę powiedzieć, że bałam się, czy mi wyjdzie. Ciasto francuskie nie ułatwiało sprawy, bo nie mogłam sprawdzić stopnia wypieczenia mięsa, które było w środku. Ale wyszła! i była naprawdę przepyszna, krucha i soczysta. Do dzieła! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok pół kg) - płat gotowego ciasta francuskiego (nie mrożonego!) - pół kg pieczarek - mała cebula - 2 ząbki(...)wrzucam do blendera), dodaję do cebuli, solę i smażę do do momentu aż całą woda odparuje. Odstawiam do wystudzenia (ważne, by pieczarki i polędwiczka były dobrze schłodzone, aby ciasto francuskie się nie rozwalało). Ciasto francuskie rozwijam, równomiernie rozkładam na nim pieczarki zostawiając wolne brzegi. Kładę polędwiczkę i zawijam całość w dosyć ciasny rulon. Wkładam do zamrażarki na 10-15 minut
Cook&LoveŚlimaczki z ciasta francuskiego z salami, serem żółtym i cebulą. Szybkie przekąski zaledwie z 5 składników gotowe w 30 minut! Smakują jak pizza i są naprawdę pyszne.Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąski imprezowe. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można przygotować je w wersji mniejszej - tak jak moje - zwijając ciasto wzdłuż krótszego boku(...)wersji większej, czyli zwijając ciasto wzdłuż boku dłuższego. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2-3 łyżki ketchupu ok. 50 g salami w plasterkach (1/2 opakowania) ok. 75 g sera żółtego w plasterkach (1/2 opakowania) 1 mała cebula majeranek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy ketchupem. Na całym cieście rozkładamy plasterki salami. Następnie wykładamy
Kuchnia MagdaLenyŚlimaczki z ciasta francuskiego z salami, serem żółtym i cebulą. Szybkie przekąski zaledwie z 5 składników gotowe w 30 minut! Smakują jak pizza i są naprawdę pyszne.Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąski imprezowe. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można przygotować je w wersji mniejszej - tak jak moje - zwijając ciasto wzdłuż krótszego boku(...)wersji większej, czyli zwijając ciasto wzdłuż boku dłuższego. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2-3 łyżki ketchupu ok. 50 g salami w plasterkach (1/2 opakowania) ok. 75 g sera żółtego w plasterkach (1/2 opakowania) 1 mała cebula majeranek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy ketchupem. Na całym cieście rozkładamy plasterki salami. Następnie wykładamy
Kuchnia MagdaLenySkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka marchewki z groszkiem 1 mała czerwona cebula 15 dkg szynki 10 dkg sera żółtego słodka papryka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciasto francuskie pokroić na … Czytaj dalej Babeczki z ciasta francuskiego
czarrna od kuchniSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka marchewki z groszkiem 1 mała czerwona cebula 15 dkg szynki 10 dkg sera żółtego słodka papryka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Ciasto francuskie pokroić na … Czytaj dalej Babeczki z ciasta francuskiego
czarrna od kuchniEkspresowe paszteciki z pieczarkami Chrupiące, aromatyczne i przepyszne, a do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Świetnie smakują w towarzystwie czerwonego barszczu! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego ok 0,5 kg pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego (zamiennie można użyć oleju) 20 dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella) 1 jajko sól i pieprz(...)żółty *** *** Ciasto z farszem ciasno rolujemy od dołu do góry *** *** Rulon kroimy na 2-3 centymetrowe plastry *** *** Paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Z wierzchu ruloniki smarujemy roztrzepanym jajkiem *** *** Blaszkę z pasztecikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Tak samo postępujemy z drugim ciastem francuskim. Możemy piec
Blog z Apetytem