ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:65/509)

ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MARMOLADĄ 152

Szybkie w wykonaniu, banalnie proste rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane marmoladą. W sam raz dla niespodziewanych gości, potrzebne tylko 3 składniki i pół godziny pracy łącznie z pieczeniem. Rogaliki zrobiłam dziś tak spontanicznie, naszła mnie ochota na coś słodkiego ;) A Wy jak radzicie sobie z nagłymi napadami na słodkie? Składniki: * 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego * marmolada wieloowocowa (użyłam  Orzech(...)jajko * opcjonalnie cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie delikatnie jeszcze rozwałkować, aby było cieńsze. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół. Każdą połówkę ciasta podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta położyć odrobinę marmolady, zawinąć rogaliki, ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko rozklepać widelcem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować rogaliki jajkiem. Piec w piekarniki nagrzanym

Zrób to smacznie
Francuskie tartaletki z kozim serem i lawendą 218

wciąż kwitnie. Przed cięciem zbieram jedne z ostatnich kwiatów i obrywam do miseczki z olejem, w którym kąpie się już posiekany rozmaryn. Za chwilę zwieńczą wierzchy mini tartaletek z francuskiego ciasta, wyłożonego plasterkami kremowej roladki koziego sera, także dobrze znanej na francuskiej ziemi. A do tego pomidorki, najpyszniejsze o tej porze i wnoszące do tej pyszności mnóstwo słodyczy, która wspaniale(...)tartaletkami żegnam typowo letnie smaki i zmieniam oprawę blogowego stołu na szeleszczącą liśćmi i w cieplejszych, bardziej stonowanych kolorach :) Francuskie tartaletki z kozim serem i lawendą Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 roladkę pleśniowego sera koziego 16 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki kwiatów lawendy 1 gałązkę świeżego rozmarynu szczyptę soli szczyptę pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przyrządzenia: 1. Posiekaj drobno

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciastka francuskie z wiśniami 179

Cześć Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo szybkie ciastka. Ciasto francuskie jest chyba dostępne w prawie każdym sklepie. Kompot wiśniowy zresztą też. W kilka chwil można wyczarować pyszne, słodkie co nieco do kawy. Ciastka francuskie z wiśniami Przygotuj płaską blachę do pieczenia, papier do pieczenia, nóż lub radełko, sitko, łyżkę, kratkę do wystudzenia ciasteczek, łopatkę do wyłożenia ciastek(...)ewentualnie widelec i pędzelek. Przygotuj składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 duży słoik kompotu z wypestkowanych wiśni, ewentualnie 1 żółtko. Wiśnie przełóż sitko i dobrze odsącz je z kompotu (który wykorzystaj w innym celu). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty. Na środku każdego kawałka ciasta połóż porcję odsączonych wiśni. Narożniki ciast złóż

blog.moje-pasje.info
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 118

przyznać, że pierwszy raz jadłem Quiche. Nie miałem okazji wcześniej spróbować tego typu dania, jednak na pewno nie jest to mój ostatni raz. Dzięki temu, że możemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można kupić praktycznie w każdym sklepie, Quiche robi się bardzo szybko i prosto. Tym razem w farszu znalazły się ziemniaki ugotowane w łupinkach, biała fasola, groszek oraz pomidory(...)Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól

Programista w kuchni
Francuska tarta z porem i łososiem 149

Bardzo smaczna i szybka do przygotowania tarta na cieście francuskim z porem i   wędzonym łososiem, jej łagodny smak zaostrza ser blue i gałka muszkatołowa.   Fajna propozycja na ciepłą kolację . Łosoś i por to idealne połączenie. Smaki doskonale się równoważą. Nie ma opcji aby nie smakowało. Polecam!  Forma  do tarty 24-26 cm Składniki: 1 rulon świeżego(...)ciasta francuskiego Nadzienie: 15 dag wędzonego na zimno łososia 1  por 1 łyżka masła klarowanego 2 duże jajka ½ szklanki śmietany 18% ½ szklanki naturalnego jogurtu 50 g startego sera cheddar 30 g sera pleśniowego blue Duża szczypta gałki muszkatołowej Sól himalajska do smaku Biały  lub czarny pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Nadzienie: Umyty i oczyszczony

Wanilia i Kardamon
Pełnoziarniste babeczki francuskie 113

Lubie_gary babeczki z ciasta francuskiego to zainspirowałam się do zrobienia własnej pełnoziarnistej wersji (wcale nie tak czasochłonnej jak mogłoby się wydawać!) i nadziałam tak jak Martyna bananem, borówkami i gorzką czekoladą. Co to za połączenie! Pełnoziarniste babeczki francuskie to elegancki i szybki deserek w sam raz na zabiegany weekend. Z ciastem francuskim mam love/hate relationship. Uwielbiam tą kruchość(...)kostek (ok. 130 g) Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Dokładnie wyrabiamy (tak aby nie było grudek tłuszczu). W razie potrzeby (jeśli ciasto nie jest odpowiednio zwarte) możemy podsypać mąką. Następnie delikatnie rozwałkowujemy, zawijamy jak roladę, a następnie skręcamy (jak ślimaka) i ponownie wyrabiamy w rękach (ma to na celu napowietrzyć ciasto i zrobić w nim warstwy przez równomierne rozprowadzenie tłuszczu). Wstawiamy

rabarbarowo
CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI 155

Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki(...)ciasta francuskiego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 150 g masy marcepanowej 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka oleju Wykonanie: Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki wody, zmielone orzechy włoskie oraz jajko i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy olejem, posypujemy cukrem oraz przyprawą do piernika

Kuchnia MagdaLeny
CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI 155

Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki(...)ciasta francuskiego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 150 g masy marcepanowej 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka oleju Wykonanie: Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki wody, zmielone orzechy włoskie oraz jajko i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy olejem, posypujemy cukrem oraz przyprawą do piernika

Kuchnia MagdaLeny
Ciastka francuskie z budyniem i marmoladą 385

Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 płaty, każdy o wymiarach 25 x 42 cm); 400 g śmietanki 30 %; 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g); 1/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 jajo; 300 g marmolady (u mnie różana). Dodatkowo: Papier do pieczenia. Sposób przygotowania: Jajo wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Połowę śmietanki (200 g) wlać(...)wymieszać. Do zagotowanej śmietanki z cukrem dodać śmietankę wymieszaną z budyniem i stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. Oba płaty ciasta francuskiego rozwinąć i każdy z nich podzielić na 12 prostokątów (razem wyjdą 24 prostokąty z ciasta francuskiego). Połowę każdego z 24 prostokątów naciąć nożem 4 - 5 razy tworząc poziome paski, drugą

Gospodyni Miejska
Biała kiełbasa w cieście. Przekąska, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. PRZEPIS 309

jest na to najlepszym dowodem. Pieczona w cieście francuskim z cebulką i musztardą smakuje rewelacyjnie. Bardzo szybko znika z wielkanocnego stołu. Przepis na białą kiełbasę pieczoną w cieście Składniki: Arkusz gotowego ciasta francuskiego (ok 270 gramów), 500 gramów białej surowej kiełbasy , 2 większe cebule, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, olej, 1 jajko. Jak zrobić białą kiełbasę w cieście? Cebulę pokrój(...)pióra, zrumień na odrobinie oleju. Ciasto francuskie rozwiń, przy dłuższej krawędzi rozłóż kiełbasę wyjętą z osłonek, posmaruj musztardą, wyłóż cebulę. Zwiń w rulon, przekrój na 2-3 kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wyłożone składniki przed zwinięciem. Piecz w temp. 190 stopni przez 25-30 min. – aż ciasto ładnie się zrumieni

Kulinarna Polska
Zawijaki makowe w 5 minut 2863

okresie makowe wypieki smakują najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie postawiłam na coś niezwykle szybkiego i przygotowałam zawijaki makowe, które można przygotować w 5 minut! Wystarczy zakupić ciasto francuskie i rozsmarować na nim gotową masę makową. Następnie pokroić na roladki i upiec. Czas pieczenia również nie jest zbyt długi, bo wynosi 12-15 minut. Sumując w 20 minut mamy(...)Sprawdzą się, szczególnie kiedy nie mamy czasu, a chcemy przyszykować coś smacznego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. ZAWIJAKI MAKOWE W 5 MINUT – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g masy makowej 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Wykładamy masę makową i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta. Ciasto z masą makową

Przepiski.pl
Zapiekanka z ciasta francuskiego 138

Rewelacyjna w smaku zapiekanka z ciasta francuskiego mięsa mielonego i pieczarek. Świetnie się sprawdzi na obiad, kolację czy na imprezę. Bardzo łatwa do zrobienia z prostych składników a efekt przepyszny. 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 gramów mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 300-350 gramów pieczarek 1 większa cebula 150 gramów żółtego sera typu gouda lub mozzarella sól pieprz ząbek czosnku(...)Następnie  dolewamy odrobinę wody i dusimy do momentu aż mięso zmięknie. Gotowy farsz pozostawiamy do wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do przestudzonego farszu. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie rozkładamy po całej powierzchni farsz i zwijamy zaczynając od krótszego brzegu na zakładkę o szerokości jednej trzeciej długości ciasta Brzegi dokładnie zlepiamy, nacinamy w kilku miejscach

Andzia Pichci
Francuskie wiatraczki z morelami 157

Zwykle mam w lodówce ciasto francuskie na wypadek gdyby nagle zachciało nam się jakiejś przekąski, czy to na słodko czy na słono. Tym razem miałam sporo moreli, więc postanowiłam zrobić z nich coś fajnego ;) Tak oto powstały te słodkie wiatraczki z dosłownie 3 składników! 1 płat ciasta francuskiego (275g) 8 moreli cukier puder Morele umyć, osuszyć i podzielić na połówki(...)usuwając pestki.  Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na 8-centymetrowe kwadraty (15 szt.). Nacinać z każdego rogu do środka (nie docinając do końca) i sklejać wiatraczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy wiatraczek nałożyć połówkę moreli. Ciasteczka piec w 190 stopniach przez ok 15-20 minut. Oprószyć cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Zawijasy z mascarpone i boczkiem 120

pizzą trochę roboty i czekania jest, zwłaszcza jak ciasto dojrzewa te kilkanaście godzin. Z odpaleniem piecyka też się trzeba nagimnastykować odrobinę. A czasami chce się już, teraz, natychmiast. Wtedy z pomocą przychodzi szybki i bardzo smaczny zastępnik Zawijas z (gotowego :P) ciasta francuskiego z mascarpone, cebulką i boczkiem wędzonym. Roboty na 10 min i w sumie jedzenia też, jak się(...)zabieg? Ano po to, żeby łatwiej nam było rozsmarować serek na cieście. Cebulę obieramy i staramy się ją pokroić w cieniutkie półplasterki. Gdy będziemy mieli grubsze kawałki, może być ciężko później zwinąć ciasto w rulon. Teraz już możemy zabrać się za właściwe prace. Delikatnie rozwijamy płat ciasta francuskiego. Zostawiamy go na papierze, w który był zapakowany. Ciasto układamy dłuższym bokiem

gotować!
Zawijasy z mascarpone i boczkiem 106

pizzą trochę roboty i czekania jest, zwłaszcza jak ciasto dojrzewa te kilkanaście godzin. Z odpaleniem piecyka też się trzeba nagimnastykować odrobinę. A czasami chce się już, teraz, natychmiast. Wtedy z pomocą przychodzi szybki i bardzo smaczny zastępnik Zawijas z (gotowego :P) ciasta francuskiego z mascarpone, cebulką i boczkiem wędzonym. Roboty na 10 min i w sumie jedzenia też, jak się(...)zabieg? Ano po to, żeby łatwiej nam było rozsmarować serek na cieście. Cebulę obieramy i staramy się ją pokroić w cieniutkie półplasterki. Gdy będziemy mieli grubsze kawałki, może być ciężko później zwinąć ciasto w rulon. Teraz już możemy zabrać się za właściwe prace. Delikatnie rozwijamy płat ciasta francuskiego. Zostawiamy go na papierze, w który był zapakowany. Ciasto układamy dłuższym bokiem

gotować!