dziś wybieram się na warsztaty kulinarne, na których zawsze jest góra jedzenia, postanowiłam przygotować coś lekkiego (w końcu jeść tak czy siak trzeba :)). W domu miałam już gotowe ciasto francuskie, więc była to już kwestia skomponowania dodatków. Efektem tego jest pyszna, delikatna tarta z dodatkiem świeżej bazylii, cukinii i oliwek. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na jedną wytrawną tartę z cukinią(...)kwaśnej śmietany garść świeżych liści bazylii kilka czarnych oliwek 1/3 cukinii 2 jajka sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blasze do pieczenia wraz z załączonym kawałkiem papieru, zawijamy rant, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy 8 minut do lekkiego zarumienienia. Jeżeli ciasto zbytnio wyrośnie na środku, po prostu
My Culinary ArtTakie przekąski to ja lubię 😍😉 Minimum nakładu, maximum efektu. Opakowanie gotowego ciasta francuskiego (u mnie zawsze w lodówce lub zamrażarce na tzw. "czarną godzinę") + 2 surowe białe kiełbasy i przekąska gotowa. Na spotkanie ze znajomymi, ciepłą kolację czy np. jako dodatek do jakiejś lżejszej zupy. Będzie smakować. Gwarantuję! Składniki: 1 op. gotowego ciasta francuskiego 2 surowe białe kiełbasy(...)czarnuszka 1 roztrzepane żółtko - do posmarowania Wykonanie: Kiełbasy wyciskamy z flaka na talerzyk. Rozdrabniamy widelcem. Moja miała mało majeranku, który uwielbiam, więc dodałam do niej trochę majeranku. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy małe kwadraty. Na środek każdego nakładamy odrobinę kiełbasy. Sklejamy dwa przeciwne rogi ze sobą. Układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Każdą kopertę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy
Walijskie PichceniePyszne połączenie ryby i dodatków, które nadają i zapach i smak. Tak podana tarta zachwyci wszystkich smakoszy. A na Świąteczny stół… poezja! Co nam trzeba? opakowanie ciasta francuskiego 3 czubate łyżki pasty z suszonych pomidorów 200g sera mozzarella w wiórkach 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek 200g wędzonego łososia żółtko jaja-roztrzepane czarnuszka- do posypania Robimy! Formę do tarty wyściełamy(...)ciastem francuskim Odcinamy wystające brzegi za formę. Odkładamy Dno tarty smarujemy pastą z pomidorów Posypujemy połową sera mozzarella. Układamy plasterki łososia, posypujemy resztą mozzarelli i oliwkami. Układamy na wierzch pozostałe kawałki ciasta francuskiego, aby wyszła nam fajna mozaika z przerwami. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 220 stopniach około 15-18 minut. Wyjmujemy obowiązkowo w rękawicy termoochronnej
Latosiowydomprzygotowania w expresowym tempie, pod warunkiem że mamy w domu płat ciasta francuskiego. Bo nawet jeśli nie mamy budyniu w torebce, to zawsze możemy go przygotować ze składników podstawowym czyli mleka, żółtek, cukru i mąki. Polecam, są pyszne i szybko znikają ;) Składniki: Na ok 28 sztuk: 2 duże płaty ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu waniliowego 350ml mleka + 1 łyżka(...)żółtko 50g włoskich orzechów Sposób przygotowania: 300ml mleka gotujemy, w 50ml rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier i wlewamy do gotującej się reszty. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Platy ciasta francuskiego kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy rozpuszczoną czekoladą a na krótszy bok dajemy łyżeczkę budyniu. Zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym
Kuchnia w czekoladziesię mieć opakowanie lodów waniliowych, stanowią nie tylko świetną samodzielną przekąskę, ale sprawdzają się także idealnie przy wszelkiego rodzaju ciepłych deserach. W lodówce miałam jedno niezużyte ciasto francuskie i serek naturalny, a na półmisku 3 jabłka - wszystko wydało się jasne - robimy tartę... a raczej 2 tarty. Wyszło smakowicie, a nie poświęciłam na to zbyt wiele energii - deser(...)łyżki serka naturalnego (lub twaróg sernikowy) 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżeczek cukru trzcinowego 1 jajko rozbełtane z odrobiną mleka Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Rozkładamy na blacie i przekrawamy na pół. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Jeśli nie macie do tego odpowiedniego oprzyrządowania, wystarczy, że przekroicie je na ćwiartki i wtedy wytniecie gniazda. Następnie
Cooking Monsterszeleszczących liści, a zatem cały czas jest okazja na biesiadowanie pod gołym niebem i wycieczki, na które można zabrać coś pysznego do kieszonki. Na przykład złociste, chrupiące prostokąty z ciasta francuskiego wypełnione ciepłym farszem z dynią, soczewicą, czerwoną cebulą i fetą :) Ciepły smak - trochę słodki, trochę słony, bardzo jesienny i słoneczny z charakterystyczną dla pory roku sytością i rozgrzewającym zapachem(...)Przepyszne kieszonki w kieszonkowym rozmiarze! Upieczcie je koniecznie i zasmakujcie w ostatnich promieniach jesiennego słońca :) Dyniowe kieszonki z soczewicą, fetą i rozmarynem Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 niewielkie czerwone cebule 2 łyżki oleju roślinnego 200g dyni 1/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1/2 szklanki wody 1/3 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 kostki sera feta
Kuchnia w Słońcu Skąpanategorocznym Sylwestrze z pewnością nie zabraknie małych przekąsek tj. mini tortille czy koreczki , które będą smaczne, szybki w przygotowaniu i syte. Moja dzisiejsza propozycja to mini hot-dogi z ciasta francuskiego w towarzystwie dwóch pysznych sosów – czosnkowego i curry. Gotowe smaruję rozbełtanym jajkiem oraz posypuję czarnuszką, dzięki czemu nabierają chlebowego aromatu. Zarówno hot-dogi jak i sosy można przygotować(...)poprzedniego dnia. Ja podaję je na zimno ale spokojnie możne je podgrzać. Składniki: hot – dogi: 2 opakowania ciasta francuskiego pokrojonego paski o szerokości około 2cm, około 12 parówek pokrojonych w 3 równe części, rozbełtane jajko, czarnuszka sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku, łyżeczka posiekanego koperku, opakowanie jogurtu greckiego, łyżka majonezu, szczypta cukru, szczypta pieprzu, szczypta soli sos curry: opakowanie jogurtu
Życie ze smakiemrozgrzewających smakach i aromatach. Zapalam lampki, niech będzie jeszcze cieplej w obejściu :) Na patelni wesoło bulgoczą żurawinowe korale skąpane w miodzie z szałwią i czosnkiem. Rozwijam miękkie i chłodne ciasto francuskie, układam plastry kremowego sera Camembert, który zbyt szybko przywiązuje się do obecności noża i ciężko ich czasami rozdzielić. Kuchnia wypełnia się owocowo-ziołowym aromatem. Po połączeniu wszystkich składników, wkładam(...)przepyszną karmelizowaną żurawiną. Listkujące, maślane ciasto przeplata się z kremowością Camemberta przełamaną słodko-kwaśną żurawiną i kojącym aromatem szałwii, zwiastującym kolejną przemianę pór roku. To idealna przekąska na szare wieczory, ołowiane popołudnia i rozkoszne posiedzenia z ulubionymi ludźmi albo serialem :) Szkoda jej sobie odmówić! ♥ Tartaletki z Camembertem i karmelizowaną żurawiną Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 krążek sera Camembert
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPokazywałam Wam niedawno pyszny warkocz z ciasta francuskiego wypełniony serem i warzywami. Była to taka wersja maxi do podzielenia na kilka osób. Dziś mam dla Was przepis na wersję „kieszonkową, którą śmiało można zabrać w drogę, a przekąskę do pracy lub do szkoły. Wypełnione serem żółtym i kolorowym warzywami. Super dodatkiem jest ciągnąca mozzarella, która daje niesamowity efekt(...)gorąco – ciągnie się w nieskończoność! Koniecznie spróbujcie! Ja je uwielbiam! SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * ser żółty i mozzarella – ok. 250 g * papryka żółta i czerwona – po 1 szt * kukurydza – ok. 100 * sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ścieramy ser żółtym dodajemy pokrojoną mozzarellę, paprykę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy
Ostra na Słodkozastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach. Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam(...)jesienna ucztę pierogową! Składniki (około 24 pierogi): około 600 g ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 cebula 2 lyżki oleju sól, pieprz 2 arkusze ciasta francuskiego dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świąteczne śniadanie ale także jako przekąska np na różnego rodzaju imprezach. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu a smak... co tu dużo pisać, zróbcie i przekonajcie się sami ;) Składniki: * arkusz ciasta francuskiego * 5 białych kiełbas (użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania ) * 3-4 łyżeczki chrzanu tartego (użyłam Orzech ) * 1 jajko * odrobina majeranku do posypania na wierzch Wykonanie: Arkusz(...)ciasta francuskiego rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Z białej kiełbasy zdjąć błonkę. Kiełbasę razem z chrzanem umieścić w robocie kuchennym z końcówką siekania (można podnieść wszystko widelcem) i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz układać wzdłuż na środku dwóch kawałków ciasta francuskiego. Boki zawinąć i skleić ze sobą, roladę odwrócić łączeniem do dołu. Pokroić na mniejsze około 2 cm kawałki
Zrób to smaczniemojej lodówce zawsze mam ciasto francuskie. To właśnie z niego w krótkim czasie można przygotować smaczne ciasteczka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zmiksowane maliny Ciasto francuskie rozmrażamy i smarujemy zmiksowanymi malinami. Ciasto zwijamy z obu stron do środka tak jak roladę. Następnie kroimy na plastry o szerokości 1 cm i układamy na blaszce. Pieczemy
Pyszności Słodkościgdzieś coś mam takiego, co być może Was zainteresuje. No bo wiecie, ani to trudne, ani czasochłonne... Kosztowne też jakoś specjalnie nie. Za to smaczne i uzależniające. Zresztą ciasto francuskie, to jedno z moich ulubionych i gdyby nie cena masła, to pewnie sama pokusiłabym się częściej przygotować je w domu, niż kupować gotowe. A tak, idę na łatwiznę. Może(...)ukamienujecie za to😁 Częstujcie się! Składniki na 4 szt. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki śmietany 1 jajko Szczypta gałki muszkatołowej 12 szt zielonych szparag 4 krótkie kabanosy 8 krótkich liści buraka Kilka pomidorków koktajlowych 4 łyżki tartej mozzarelli Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Boki podwijamy do góry i smarujemy roztrzepanym jajkiem
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, śliwki 12 sztuk, cukier 8 łyżeczek, cynamon 8 szczypt użyłam śliwki małe węgierki i duże przekrojone na połowę, bez pestek ciasto francuskie rozwinąć i podzielić ostrym nożem na osiem porcji na każdą porcję nałożyć 1,5 śliwki, posypać cukrem, cynamonem, wolne ciasto nałożyć na śliwki układać na blaszce z papierem do pieczenia, pędzelkiem maczanym(...)wodzie posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić na blaszce do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto francuskie jest pysznie śliwkowe...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię