ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:74/509)

śliwki we francuskim cieście... 190

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, śliwki 12 sztuk, cukier 8 łyżeczek, cynamon 8 szczypt użyłam śliwki małe węgierki i duże przekrojone na połowę, bez pestek ciasto francuskie rozwinąć i podzielić ostrym nożem na osiem porcji na każdą porcję nałożyć 1,5 śliwki, posypać cukrem, cynamonem, wolne ciasto nałożyć na śliwki układać na blaszce z papierem do pieczenia, pędzelkiem maczanym(...)wodzie posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić na blaszce do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto francuskie jest pysznie śliwkowe...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim 125

Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim To pyszne i proste danie, które przydaje się na wszelkie imprezy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą   Tartę przygotowuje się bardzo szybko, trochę więcej czasu potrzebujemy na przygotowanie karmelizowanej cebuli. Karmelizowaną cebulę możemy wykorzystać również jako dodatek do wędlin, kanapek czy jako dodatek na ciepło do pieczonego mięsa. Przygotowuje się(...)szybko i prosto, to zaczynamy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą 1 ciasto francuskie 10 dkg fety 5 cebul czerwonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 10 dkg masła 3 łyżki octu balsamicznego 1/ 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru pieprz świeżo mielony   Obieramy czerwoną cebulę i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno kroimy

Kuchnia na wzgórzu
Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim 141

Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim To pyszne i proste danie, które przydaje się na wszelkie imprezy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą   Tartę przygotowuje się bardzo szybko, trochę więcej czasu potrzebujemy na przygotowanie karmelizowanej cebuli. Karmelizowaną cebulę możemy wykorzystać również jako dodatek do wędlin, kanapek czy jako dodatek na ciepło do pieczonego mięsa. Przygotowuje się(...)szybko i prosto, to zaczynamy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą 1 ciasto francuskie 10 dkg fety 5 cebul czerwonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 10 dkg masła 3 łyżki octu balsamicznego 1/ 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru pieprz świeżo mielony   Obieramy czerwoną cebulę i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno kroimy

Kuchnia na wzgórzu
francuskie z dżemem ciastka... 152

Składniki: ciasto francuskie 2 opakowania, marmolada wieloowocowa 1 opakowanie, żółtka 2 sztuki, cukier puder - ile potrzeba ciasto francuskie w rulonie rozwinąć, podzielić na kwadraty ostrym nożem na każdy kwadrat nałożyć przez cały środek dżem lub marmoladę rogi kwadratów bzałożyć na dżem, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić(...)blachę i piec około 35-40 minut, wystudzone posyapć cukrem pudrem - ciasto francuskie mam zawsze w lodówce lub zamrażarce, na szybko mam upieczony z różnymi dodatkami deser.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rybna zapiekanka po francusku 126

vote ) Rybna zapiekanka po francusku Rybna zapiekanka po francusku, to genialne lekkie i sycące danie. Idealne dla amatorów kremowych, delikatnych, sosów, ryby no i oczywiście ciacha francuskiego. Moja rodzinka uwielbia ciasto francuskie zarówno na słodko jak i w wersjach wytrawnych, lepsze od niego jest tylko ciasto filo które niestety rzadko u nas można złowić w sklepach. Prostota wykonania sprawia(...)wart publikacji nawet z takim słabym intro składniki na 2 osoby: 2 filety rybne, mrożone ( ja użyłam dorsza w kostce, generalnie może być każda ryba którą lubisz) 1 opakowanie ciasta francuskiego (to jedna z tych rzeczy, których nigdy nie zrobię sama chyba, że mi odbije co jest możliwe, choć z drugiej strony, czy wariat może być jeszcze bardziej szalony

Ogrodnik w podróży
FRANCUSKI DESER - MILLEFEUILLE 125

Millefeuille to francuski oldchoolowy deser. Jego "polska" nazwa to ciasto tysiąca listków. Nazwa wzięła się od tego, że jest to deser składający się z 3 warstw ciasta francuskiego przełożonych kremem. Deser przygotowałam z kremem w kolorach flagi francuskiej. Przygotowanie jest bardzo proste więc niech nie zraża Was jego wygląd. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 op. śmietanki(...)serka mascarpone odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru cukier (jak użyłam brązowego) posiekane orzechy barwniki: czerwony i niebieski) Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wielkości 12 cm na 6 cm. Ciasto przełożyć w blasze do piekarnika przykryć papierem do pieczenia i przykryć blachą aby ciasto nie urosło. Ciasto piec ok 12 min w temp

Kuchnia w oparach
ekspresowe ciasteczka francuskie choineczki oprószone cukrem z cynamonem 170

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! składniki: 1 płat ciasta francuskiego ok. 1 płaska łyżeczka cynamonu ok. 2 łyżki cukru wykonanie: Ciasta rozwałkowujemy. Wykrawamy foremką ciasteczka na kształt choinek. Nacinamy je poziomo. Oprószamy je cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w 190 st. C., do zrumienienia

Domowy Smak Jedzenia
Tarta francuska ze szpinakiem i cukinią 159

Spotkanie rodzinne? Domówka? A może spontaniczna wizyta niespodziewanych gości? Bez względu na okoliczności zawsze warto mieć w zanadrzu porcję ciasta francuskiego! Można z niego wyczarować zarówno przekąski słone jak i słodkie. Ja tym razem musiałam stworzyć  awaryjnie coś dobrego na porę obiadowo-kolacyjną. Podczas zakupów w pobliskim Lidlu przypomniał mi się dawny i bardzo lubiany przepis na tartę(...)praktyczna, nie trzeba się tak męczyć z rozkrajaniem tarty czy z myciem naczyń. Jeśli jesteście chętni na degustację to przygotujcie sobie lampkę dobrego wina i... do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie szpinaku mrożonego (w liściach) kilka małych pomidorków (koktajlowych, cherry lub daktylowych) 1/2 serka typu włoskiego  ok. 30 g sera żółtego ząbek czosnku 2 jajka sól, pieprz, oregano

Kuchnia Ellie
Quiche z kaszą i pieczarkami, czyli pomysł na obiad gdy masz światło w lodówce 242

zdarza mi się wracać do swoich własnych zwłaszcza, gdy nie mam pomysłu na obiad. Tak też było tym razem, po powrocie do domu w lodówce zastałam echo, światełko, pieczarki, ciasto francuskiej, skitrane gdzieś w czeluściach lodówki tofu i jakieś resztki, jak napoczęte mleko kokosowe itd. Składniki na obiad dla 4-6 osób: opakowanie ciasta francuskiego 300-400 g pieczarek około(...)posiekane zielsko, pomidory suszone i rozgniecione widelcem tofu. Formę do pieczenia (np. tortownicę 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia (wykorzystuję zawsze papier w któe zawinięte jest ciasto) i wylep ciastem francuskim. Wypełnij ciasto masą z kaszy. Piecz całość w temp. 190 C przez około 30 minut. Smacznego!   Artykuł Quiche z kaszą i pieczarkami, czyli pomysł na obiad gdy masz

greenscarf
parówkowa przekąska... 146

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 6 sztuk, usmażone pieczarki 200 ml/słoiczek, ser żółty 15 dag, bułka pszenna 1 sztuka ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 pasków na każdym położyć na środku paska parówkę, dodać usmażone pieczarki (użyłam swoje ze słoiczka) razem z cebulką, posypać startym serem żółtym np. morskim zawinąć wokół parówki i ponacinać ciasto, posmarować(...)zużycia reszty pieczarek i sera pokroić bułkę na trzy porcje, posmarować mlekiem i dodać resztę składników piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut ciasto francuskie, bułki można wyjąć po 10 minutach - dobra przekąska na kolację do barszczu, do piwka............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Francuskie paszteciki z pieczarkami 152

macie pomysłu albo ochoty na pracochłonne pieczenie pasztecików do świątecznego czerwonego barszczyku? Polecam nasmażyć pieczarek, nałożyć je na kawałki gotowego ciasta francuskiego, zawinąć w ulubione kształty, upiec i gotowe Pysznie chrupiące paluszki lub sakiewki pełne smakowicie przyprawionych pieczarek będą wspaniałym dodatkiem nie tylko do świątecznego stołu. Smacznego! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze(...)podlewamy wodą. “Smażymy” aż cebula zmięknie. Dodajemy pieczarki, sól, pieprz i co jakiś czas mieszamy. Smażymy aż do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia. Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy. Następnie kroimy albo na prostokąty o wymiarach 5 cm na 7 cm, nakładamy nadzienie i sklejamy paluszki albo

Lamarida.pl
Szparagi w boczku i cieście francuskim 150

stworzyć szybką i łatwą przekąskę, która z powodzeniem może być także przystawką do wystawnej kolacji. Zobaczcie sami jakie to proste! Przygotowanie 5 minutes Gotowanie 20 minutes Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów 1 op. boczku w plastrach (u mnie wędzony) 1 jajko sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)Pozbywamy się zdrewniałych końcówek szparagów. Wystarczy, że lekko je wygniemy, a same złamią się i oddzielą od dobrej części. Z twardych końcówek można zrobić np. zupę. Ciasto francuskie kroimy w paski o grubości ok. 1 cm. Powstałymi paskami owijamy szparagi zostawiając miejsce na boczek. Następnie powtarzamy czynność z boczkiem. Szparagi układamy na blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Smarujemy je rozmąconym jajkiem

Mostek w kuchni
połówki jabłek pieczone w cieście francuskim... 194

duże, cynamon 6 łyżeczek, Cukier Polski biały 12 łyżeczek, sok z cytryny 1 sztuka, cukier puder z Cukier Polski - ile potrzeba duża blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, pokroić na 12 porcji, na każdej porcji położyć połówkę jabłka bez skórki i bez pestek, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem Polski Cukier biały(...)więc w młynku do kawy przeznaczonym do takich celów zmieliłam Cukier Polski biały i tyle, ile potrzebowałam - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ" bardzo smaczne, aromatyczne jabłka pieczone w chrupiącym francuskim cieście..........SMACZNEGO!!! kampania "Uczymy jak słodzić" "zobacz TUTAJ" powstała, aby pokazać społeczeństwu czym tak naprawdę jest cukier, jaką rolę spełnia w naszym organizmie oraz po to aby obalić szkodliwe stereotypy

W Mojej Kuchni Lubię
Lody włoskie czekoladowo- tymiankowe 209

dokończyć procesu "mrożenia") Jak smakowały? Bardzo nietypowo. Po pierwsze nie mając waflowych rożków (wszak nie sezon więc nie mogę wymagać w pobliskich mi sklepach ;) użyłam rożków przygotowanych z ciasta francuskiego. Po drugie- tymianek był lekko wyczuwalny, dodawał odrobiny ostrości czekoladzie i muszę stwierdzić, że naprawdę mi przypadł do gustu w takich połączeniach. Zresztą- mam już kolejny pomysł w głowie(...)jego wykorzystanie... Ale o tym innym razem! Póki co zapraszam na włoskie lody i krótką recenzję sprzętu Ariete- maszynki do lodów włoskich . Składniki na ok 10 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego (prostokątnego) 1 żółtko 1 łyżka mleka Lody: 200ml śmietanki słodkiej 30% 200ml mleka tłustego 4 łyżki kakao 2 żółtka 80g cukru 2g świeżego tymianku Sposób przygotowania: 1. Z papieru

Kuchnia w czekoladzie
Faszerowane papryki w cieście francuskim 121

serka śmietankowego – 125g sera cheddar – 1 mały pęczek szczypiorku – 1 dymka – 1 ząbek czosnku – 2-3 łyżki mleka – sól, pieprz – 1 arkusz ciasta francuskiego – 1 żółtko – 1 łyżka majonezu – ziarna pieprzu czarnego Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. W misce łączymy serek, starty ser, drobno posiekany szczypiorek(...)sól i pieprz. Jeżeli masa będzie zbyt zwarta, dodajemy 2-3 łyżki mleka, jeśli nie – pomijamy ten składnik. Przekrojone papryki wypełniamy przygotowaną masą. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski za pomocą zwykłego noża lub noża do pizzy. Paskami owijamy papryki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z papryk smarujemy żółtkiem

Be Fit Be Strong