Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem orzechów włoskich i cukru brązowego. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy + 10 minut pieczenia w piekarniku. Idealne, gdy potrzebujemy na szybko "coś" słodkiego do codziennej kawy lub herbaty. Małe chrupiące ciasteczka mega wciągają i zanim się obejrzysz talerz staje się pusty 😉 Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały(...)Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Orzechy włoskie mielimy na miałko. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej wielości. Każdy prostokąt posypujemy 1/2 łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów
Kuchnia MagdaLenyoprószyć pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Por pokroić w talarki. Posolić, przesmażyć na maśle i wystudzić. Dodać do łososia, wymieszać. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdą połowę ponacinać „w jodełkę” i posmarować rozkłóconym jajkiem. Serek mascarpone wymieszać z posiekaną świeżą bazylią. Rozłożyć na środku każdej porcji ciasta. Na masę(...)sól, oliwę z oliwek, lekko wymieszać. Wyjąć upieczonego łososia. Na talerz nakładamy sałatkę, a na nią kładziemy upieczonego łososia w cieście. Danie jest przepyszne i wykwintne. Chrupiące i delikatne ciasto francuskie posypane migdałami, a wewnątrz – delikatny i bardzo soczysty łosoś, przełamany nutą mascarpone z bazylią. Ostrości potrawie nadaje sałatka, na której została podana ryba. Łosoś i ciasto francuskie stanowią
mojewypiekiinietylkoZawijasy z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą to pyszna i szybka kolacja lub ciepła przystawka na imprezę. Prosta w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje podana z domowym sosem czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku ok 225 gram pół opakowania serka sałatkowego typu feta półtłustego ok 140 gram(...)szpinakiem. Smażymy kilka minut aby odparował nadmiar wody ze szpinaku. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, mozzarellę kroimy w paseczki, rozwijamy płat ciasta francuskiego, smarujemy wystudzonym farszem. Układamy paseczki sera i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Tak przygotowane zawinięte ciasto wstawiłam na ok godzinę do lodówki do schłodzenia, jeśli nie mamy czasu
Blog kulinarny S9.PLProste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Aby je wykonać nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, gdyż w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie ma tu co zepsuć i każdemu się udadzą... Bardzo(...)czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 18 czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 18 pomidorków koktajlowych 18 listków bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Oliwki również odsączamy
Kuchnia MagdaLenyProste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Aby je wykonać nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, gdyż w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie ma tu co zepsuć i każdemu się udadzą... Bardzo(...)czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 18 czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 18 pomidorków koktajlowych 18 listków bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Oliwki również odsączamy
Kuchnia MagdaLenyTartaletki z twarogiem cytrynowym. Ten oszałamiający deser smakuje tak samo smakowicie jak wygląda! Twarogowe nadzienie o smaku cytrynowym wypełniające ciasto francuskie i posypane płatkami migdałowymi idealnie prezentuje się na stole jako dekoracja . Tartaletki są idealnym pomysłem na świąteczne słodkości a Święta już tuż tuż. Gdy zbliżają się Święta serniki , pierniki , babeczki , poncz są najlepszymi smakołykami jakie możemy sobie podarować(...)znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 250 g twarogu półtłustego – sok z 1 cytryny – 50 g erytrytolu – płatki migdałowe do posypania – 1 jajko + 1 żółtko Za pomocą szklanki wycinamy koła
Zdrowy Styl JoannyMakowa choinka to idealny pomysł na szybki makowiec. Wystarczą tylko 2 płaty ciasta francuskiego i gotowa masa makowa, chwila pracy i gotowe. Smaczna i efektownie wyglądająca choinka będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Jest to alternatywa dla osób zapracowanych, którzy ni mają czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca z ciasta drożdżowego. Na moim stole świątecznym taka choinka zagości na pewno :) Składniki(...)płaty gotowego ciasta francuskiego * około 5-6 łyżek gotowej masy makowej (użyłam Helio ) * 1 jajko Wykonanie: Na stolnicy rozwinąć płaty ciasta francuskiego, położyć je jedno na drugim. Nożem do pizzy wyciąć trójkąt równoramienny. W najkrótszym boku trójkąta wyciąć nożem kształt pnia choinki. Jeden płat ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę makową. Całość przykryć drugim
Zrób to smacznieGalette czyli pyszna rustykalna tarta występuje w wersji na słodko i na słono. Sama nie wiem, którą lubię bardziej, kocham je wszystkie za prostotę, mega pyszne ciasto i ten fantastyczny rustykalny wygląd. Pamiętaj, jeśli zrobisz tę tartę pochwal się efektem i oznacz mnie w mediach społecznościowych: Facebook @nietylkopasta i Instagram @nietylkopastapl Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – tarta z porem i łososiem – tarta z cukinią – tarta z boczkiem – ślimaczki z ciasta francuskiego – pizza z ciasta francuskiego – paluchy z ciasta francuskiego – tarty z pomidorami – chlebek z cukinii – tarta ze szpinakiem i salami – tarta z łososiem
nietylkopasta.pldodatkiem skórki cytrynowej i mięty. Sami przekonajcie się że pasuje tu idealnie. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – tarta z cukinią – ślimaczki z ciasta francuskiego – pizza z ciasta francuskiego – paluchy z ciasta francuskiego – tarty z pomidorami – chlebek z cukinii – tarta ze szpinakiem i salami – tarta z łososiem i mozzarellą – tarta ze szparagami – tarta(...)miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w mniejszą kostkę, pół łyżeczki soli i do tego 4 łyżki zimnej wody. Wszystko zagniataj rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Do wykonania tej tarty najlepiej jest użyć formy z wyjmowanym dnem, ale jeśli takiej nie posiadasz może być każda inna o przekroju około 25 cm. Jeśli Twoja forma ma nieprzywieralną powłokę
nietylkopasta.plDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku 6 plasterków sera niebieskiego 1 jajko sól i pieprz
moj przepis naDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku 6 plasterków sera niebieskiego 1 jajko sól i pieprz
moj przepis naDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku * 125 gr sera ricotta 1 ząbek czosnku 6 plasterków sera niebieskiego 1 jajko sól i pieprz
moj przepis namoja propozycja na wielkanocny obiad. Pychotka Składniki: podwójna pierś z kurczaka 300g ciasta francuskiego pół małego słoiczka papryki konserwowej 4 ogórki konserwowe 8 plasterków sera żółtego jajko sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka podzielić na 4 kotlety, lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Ciasto francuskie podzielić na 4 równe prostokąty, każdy prostokąt ponacinać z dwóch stron tworząc grzebienie. Paprykę(...)ogórki pokroić w słupki. Na środek ciasta kłaść pierś z kurczaka, paprykę, ogórki i 2 plastry sera żółtego.Grabienie ciasta przeplatać na przemian, podwijając pod spód kotleta. Posmarować kotlety roztrzepanym jajkiem, piec w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 30 min. do zarumienia
Cukiernia Pychotki