Uwielbiam ciasto francuskie, bo można z niego wyczarować słodkie jak i wytrawne pyszności. Dziś zrobiłam małe koperty na dwa sposoby, jedne z pieczarkami a drugie z salami. Wyszły pyszne, polecam. Składniki: 2 ciasta francuskie salami 300 g pieczarek 250 g żółtego sera 1 cebula 2 jajka sól, pieprz Wykonanie: Ciasto rozwinąć, pokroić(...)cebulę, całość smażyć aż cebula będzie miękka, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce. Do wystudzonych pieczarek dodać połowę startego sera, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na kwadraciki ciasta francuskiego nakładamy farsz pieczarkowy, zlepiamy za rogi tworząc kopertę. Tak postępujemy do wyczerpania farszu. Drugie ciasto również kroimy w kwadraty, nakładamy po 2 plasterki salami, na to starty
magiczna kuchnia Kasirożków potrzebujecie zaledwie ok. 5 składników i 15 minut pieczenia! A jakie dobre są! Smakują coś a'la te ciastka z McDonalda. Zrobicie je zarówno z ciasta filo jak i z ciasta francuskiego choć polecam mocniej filo - jest superowe. WSKAZÓWKI: Zamiast czereśni możesz użyć wiśni. Świetna jest również wersja z prażonymi jabłkami i cynamonem. Do wiśni możesz dodać odrobinę chilli(...)wody 3-4 łyżki cukru 1 jajko do posmarowania Opcjonalnie: 10 łyżek cukru pudru i sok z 1/2 cytryny (lukier) Przygotowanie: CIASTO FILO: Wydrążamy pestki z czereśni. Wodę "mieszamy" z olejem w misce. ▪️CIASTO FILO: 1 arkusz ciasta filo kroimy na pół. Obydwa smarujemy mixem wody i oleju. Obydwie części składamy na pół wzdłuż dłuższego boku - na podłużny, cienki prostokąt
CzarnawisienkaDziś przepis na banalnie prostą i szybką przekąskę z ciasta francuskiego bez użycia piekarnika. Co nam będzie potrzebne? Tylko dwa składniki ciasto francuskie i ulubone przyprawy i oczywiście dobra patelnia :) Składniki: 1 ciasto francuskie zioła prowansalskie papryka wędzona sól, pieprz Wykonanie: Ciasto rozłożyć na blacie, pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyć ziołami, papryką
magiczna kuchnia KasiSzybka, prosta i bardzo smaczna przekąska. Taki zawijasy w ciasta francuskiego smakują wyjątkowo pysznie na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego ok. 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka suszonych pomidorów 3-4 łyżki startej na oczkach mozzarelli sól pieprz ziołowy masło klarowane czarnuszka do posypania 1 roztrzepane(...)odparuje woda. Na koniec dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i doprawiamy całość solą i pieprzem ziołowym. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz jest chłodny dodajemy starty na oczkach ser. Ciasto francuskie rozwijamy. Na płat ciasta nakładamy farsz, zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroimy na 1-1.5 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką
Walijskie PichcenieSkładniki: Opakowanie ciasta francuskiego Filet z kurczaka 500 g Brokuł 500 g Ser żółty 100 g Przecier pomidorowy/koncentrat/ketchup łyżka Przyprawa do gyrosa łyżka Jajko Sezam Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Podsmażyć krótko na patelni. Brokuł podzielić na różyczki a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 7 minut. Odcedzić(...)przelać zimną wodą. Na środku ciasta francuskiego rozsmarować przeciec pomidorowy, ułożyć kurczaka oraz brokuły. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej strony. ( patrz film poniżej). Ciasto posmarować jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec przez ok 20-25 minut
Kulinarne przygodyCiasteczka francuskie z bananami są wilgotne i lekko chrupiące. Poza tym proste w przygotowaniu, a przy wykorzystaniu dojrzałych bananów można pominąć dodatkowy cukier. Gorąco polecam! Zobacz więcej przepisów na wegańskie ciastka lub wykorzystanie bananów Przepis na ciasteczka francuskie z bananami Składniki opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 2 banany (400 g) opcjonalnie łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru Czas przygotowania(...)spłaszczamy dłońmi. Jeśli podczas cięcia plasterki tracą swój kształt możecie schłodzić ciasto w lodówce przez 15 minut lub zamiast noża do krojenia używać nitki albo żyłki. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plasterki o grubości około 2-3 mm . Plasterek banana układamy na plasterku ciasta francuskiego i lekko dociskamy . Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około
WegePrzepisParówki w cieście francuskim to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę. Polecam na nadchodzącego Sylwestra :) Przepis oczywiście można dowolnie zmodyfikować, np. dodając ser żółty, parmezan lub zastępując mak sezamem. Jeśli szukacie jeszcze The post Parówki w cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: ciasto francuskie 1 czerwona papryka 5 plasterków szynki konserwowej 100 g sera cheddar 4 jajka 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka oleju Ciasto francuskie kroję na 8 kwadratów. 1 kwadrat moczę wodą za pomocą pędzelka i przykładam do niego drugi kwadrat. Chodzi mi o to by ciasto francuskie się przykleiło. Czynność powtarzam- tak powstają mi 4 (podwójne) kwadraciki(...)środku ciasto żeby stworzyć taką miseczkę. Na dno powstałej miseczki wkładam 1 łyżkę papryki z szynką, posypuję startym na grubych oczkach cheddarem, rozbijam jajko i na jajko jeszcze odrobinę cheddaru. Zapiekam w 200 stopniach do ścięcia się białka – około 10 minut. Podaję posypane świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Artykuł Jajko po francusku pochodzi
MojaQchnia.pltartę. Francuska tarta z beszamelem i szparagami to bardzo proste i szybkie rozwiązanie na kolację lub przyjęcie. Połączenie szparag i beszamelu to zawsze strzał w dziesiątkę, do tego chrupiące ciasto francuskie i ser – aż ślinka cieknie. Francuska tarta z beszamelem i szparagami Składniki: ciasto francuskie (275 g) pęczek zielonych szparag (około 16 szt) 1/2 sera camembert (60 g) garść(...)zgęstnieje. Później zajmujemy się szparagami i odrywamy zdrewniałe końce. Ser camembert kroimy w plasterki, które następnie kroimy na pół. Na koniec kroimy na pół pomidorki. Następnie na cieście francuskim delikatnie wycinamy, tak żeby nie przeciąć ciasta na wylot, ramkę na około 1-1,5 cm, a środek delikatnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Robimy tak po to aby środek pozostał
PatiGotujeCiasto francuskie to sprawdzona baza do wszelkiego rodzaju przekąsek czy deserów. Dania z jego użyciem są proste, szybkie i smaczne. Inne przepisy z ciastem francuskim: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami Parówki w cieście francuskim Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki na około 10 ślimaczków: opakowanie ciasta francuskiego ketchup kilkanaście plasterków kiełbasy(...)żywieckiej ser cheddar listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego ketchup kilkanaście plasterków kiełbasy żywieckiej ser cheddar'; document.write(" "); Krok 1 Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Następnie rozkładamy na nim kiełbasę żywiecką. Krok 2 Ciasto dokładnie zwijamy w rulon, po czym kroimy na kawałki grubości około jednego centymetra. Krok 3 Kładziemy ślimaczki na blaszce i posypujemy
Kuchnia Bazyliimoje rozrabiaki niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;) Francuskie warkocze Składniki na 3-4 porcje: 1 szt filet z kurczaka , 1 szt ciasto francuskie , 15 dag pieczarki , 1 ząbek czosnek , do smaku natka piertuszki , 5 dag ser żółty gouda , 3 łyżka majonez , 1 szt papryka konserwowa , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku(...)smaku solą, pieprzem i curry. Pieczarki duszę na maśle z cebulą i czosnkiem, pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę jedną konserwową paprykę, solę do smaku. Siekam natkę pietruszki. Ciasto francuskie (gotowe, schłodzone) rozwijam i dzielę na trzy części (jeżeli mam wersję maxi długą - bo i w takiej można kupić schłodzone ciasto francuskie, wówczas są to 4 części). Boki każdego kawałka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMacie ochotę na małe co nieco? Przygotujcie szybkie rogaliki z 2 składników. Tak! Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 2 prostych składników, są nimi ciasto francuskie i nutella. Te smakowite rogaliki można przygotować w 5 minut, plus oczywiście czas pieczenia, który także nie jest zbyt długi. Rogaliki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu i takie, jeszcze ciepłe smakują najlepiej. (adsbygoogle(...)zaprezentuję Wam szybki przepis na ekspresowe rogaliki w 5 minut. Idealna przekąska do popołudniowej kawy i nie tylko. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA ROGALIKI Z 2 SKŁADNIKÓW Składniki opakowanie ciasta francuskiego nutella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie kroimy przez środek wzdłuż dłuższego boku. Z powstałych 2 pasków wycinamy trójkąciki. Na każdym umieszczamy odrobinę czekoladowego kremu. Zawijamy w kształt rogalika
Przepiski.pllodówce od jekiegoś czasu zalegało opakowanie ciasta francuskiego. Jabłka w koszyku też już nie wyglądały ja świeżo zerwane 😉 więc musiałam coś z tego wyczarować. I tak powstały roladki. Deser bardzo efektowny a co najważniejsze bardzo smaczny i prosty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki – składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 150g migdałów(...)płatkach 4 łyżki cukru 1 opakowanie (42g) budyniu waniliowego bez cukru 250ml mleka 3 łyżki soku z cytryny odrobina słodkiej śmietany do posmarowania ciasta 1 żółtko do posmarowania roladek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki – wykonanie Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki by było bardziej plastyczne. Rozwinąć na blacie, lekko rozwałkować. Podzielić na 3 prostokąty (foto poniżej) Jabłka obrać i pokroić
Do Garów!Choć palmiery z ciasta francuskiego najlepiej smakują mi w wersji słodkiej to musiałam po raz kolejny pokombinować. Z ciasta francuskiego można zrobić dosłownie wszystko, czymkolwiek faszerować, jakkolwiek zwijać, zawsze jest smacznie, chrupko i szybko, dodatkowo pięknie się prezentują. Pomysł na przekąskę idealny. Dziś palmiery wytrawne w wersji z sosem spaghetti, tartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu(...)bardziej wytrawnie. Będzie pysznie! Polecam także inne przepisy na palmiery: Palmiery z serem i makiem Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie Wytrawne palmiery z serem i sezamem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam
Zasmakuj Kuchni