ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:59/509)

Rożki z czereśniami / wiśniami 114

rożków potrzebujecie zaledwie ok. 5 składników i 15 minut pieczenia! A jakie dobre są! Smakują coś a'la te ciastka z McDonalda. Zrobicie je zarówno z ciasta filo jak i z ciasta francuskiego choć polecam mocniej filo - jest superowe. WSKAZÓWKI: Zamiast czereśni możesz użyć wiśni. Świetna jest również wersja z prażonymi jabłkami i cynamonem. Do wiśni możesz dodać odrobinę chilli(...)wody 3-4 łyżki cukru 1 jajko do posmarowania Opcjonalnie: 10 łyżek cukru pudru i sok z 1/2 cytryny (lukier) Przygotowanie: CIASTO FILO: Wydrążamy pestki z czereśni. Wodę "mieszamy" z olejem w misce. ▪️CIASTO FILO: 1 arkusz ciasta filo kroimy na pół. Obydwa smarujemy mixem wody i oleju. Obydwie części składamy na pół wzdłuż dłuższego boku - na podłużny, cienki prostokąt

Czarnawisienka
Ciasto francuskie z patelni 281

Dziś przepis na banalnie prostą  i  szybką  przekąskę z ciasta francuskiego  bez użycia piekarnika. Co nam będzie potrzebne?  Tylko dwa składniki ciasto francuskie i ulubone przyprawy i oczywiście dobra patelnia :) Składniki: 1 ciasto francuskie zioła prowansalskie papryka wędzona sól, pieprz Wykonanie: Ciasto rozłożyć na blacie, pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyć ziołami, papryką

magiczna kuchnia Kasi
ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 333

Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska.  Taki zawijasy w ciasta francuskiego smakują wyjątkowo pysznie na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego  ok. 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka suszonych pomidorów 3-4 łyżki startej na oczkach mozzarelli sól pieprz ziołowy masło klarowane czarnuszka do posypania 1 roztrzepane(...)odparuje woda. Na koniec dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i doprawiamy całość solą i pieprzem ziołowym. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz jest chłodny dodajemy starty na oczkach ser. Ciasto francuskie rozwijamy. Na płat ciasta nakładamy farsz, zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroimy na 1-1.5 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką

Walijskie Pichcenie
Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułem 233

Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Filet z kurczaka 500 g Brokuł 500 g Ser żółty 100 g Przecier pomidorowy/koncentrat/ketchup łyżka Przyprawa do gyrosa łyżka Jajko Sezam Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Podsmażyć krótko na patelni. Brokuł podzielić na różyczki a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 7 minut. Odcedzić(...)przelać zimną wodą.  Na środku ciasta francuskiego rozsmarować przeciec pomidorowy, ułożyć kurczaka oraz brokuły. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej strony. ( patrz film poniżej). Ciasto posmarować jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec przez ok 20-25 minut

Kulinarne przygody
Ciasteczka francuskie z bananami (wegańskie) 202

Ciasteczka francuskie z bananami są wilgotne i lekko chrupiące. Poza tym proste w przygotowaniu, a przy wykorzystaniu dojrzałych bananów można pominąć dodatkowy cukier. Gorąco polecam! Zobacz więcej przepisów na wegańskie ciastka lub wykorzystanie bananów Przepis na ciasteczka francuskie z bananami Składniki opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 2 banany (400 g) opcjonalnie łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru Czas przygotowania(...)spłaszczamy dłońmi. Jeśli podczas cięcia plasterki tracą swój kształt możecie schłodzić ciasto w lodówce przez 15 minut lub zamiast noża do krojenia używać nitki albo żyłki. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plasterki o grubości około 2-3 mm . Plasterek banana układamy na plasterku ciasta francuskiego i lekko dociskamy . Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około

WegePrzepis
Parówki w cieście francuskim 140

Parówki w cieście francuskim to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę. Polecam na nadchodzącego Sylwestra :) Przepis oczywiście można dowolnie zmodyfikować, np. dodając ser żółty, parmezan lub zastępując mak sezamem. Jeśli szukacie jeszcze The post Parówki w cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Jajko po francusku 173

Składniki: ciasto francuskie 1 czerwona papryka 5 plasterków szynki konserwowej 100 g sera cheddar 4 jajka 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka oleju Ciasto francuskie kroję na 8 kwadratów. 1 kwadrat moczę wodą za pomocą pędzelka i przykładam do niego drugi kwadrat. Chodzi mi o to by ciasto francuskie się przykleiło. Czynność powtarzam- tak powstają mi 4 (podwójne) kwadraciki(...)środku ciasto żeby stworzyć taką miseczkę. Na dno powstałej miseczki wkładam 1 łyżkę papryki z szynką, posypuję startym na grubych oczkach cheddarem, rozbijam jajko i na jajko jeszcze odrobinę cheddaru. Zapiekam w 200 stopniach do ścięcia się białka – około 10 minut. Podaję posypane świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.         Artykuł Jajko po francusku pochodzi

MojaQchnia.pl
Francuska tarta z beszamelem i szparagami 113

tartę. Francuska tarta z beszamelem i szparagami to bardzo proste i szybkie rozwiązanie na kolację lub przyjęcie. Połączenie szparag i beszamelu to zawsze strzał w dziesiątkę, do tego chrupiące ciasto francuskie i ser – aż ślinka cieknie. Francuska tarta z beszamelem i szparagami Składniki: ciasto francuskie (275 g) pęczek zielonych szparag (około 16 szt) 1/2 sera camembert (60 g) garść(...)zgęstnieje. Później zajmujemy się szparagami i odrywamy zdrewniałe końce. Ser camembert kroimy w plasterki, które następnie kroimy na pół. Na koniec kroimy na pół pomidorki. Następnie na cieście francuskim delikatnie wycinamy, tak żeby nie przeciąć ciasta na wylot, ramkę na około 1-1,5 cm, a środek delikatnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Robimy tak po to aby środek pozostał

PatiGotuje
Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem 302

Ciasto francuskie to sprawdzona baza do wszelkiego rodzaju przekąsek czy deserów. Dania z jego użyciem są proste, szybkie i smaczne. Inne przepisy z ciastem francuskim: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami Parówki w cieście francuskim Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki na około 10 ślimaczków: opakowanie ciasta francuskiego ketchup kilkanaście plasterków kiełbasy(...)żywieckiej ser cheddar listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego ketchup kilkanaście plasterków kiełbasy żywieckiej ser cheddar'; document.write(" "); Krok 1 Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem. Następnie rozkładamy na nim kiełbasę żywiecką. Krok 2 Ciasto dokładnie zwijamy w rulon, po czym kroimy na kawałki grubości około jednego centymetra. Krok 3 Kładziemy ślimaczki na blaszce i posypujemy

Kuchnia Bazylii
C - Francuskie warkocze Cioci Eli 293

moje rozrabiaki niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;) Francuskie warkocze     Składniki na 3-4 porcje: 1 szt filet z kurczaka , 1 szt ciasto francuskie , 15 dag pieczarki , 1 ząbek czosnek , do smaku natka piertuszki , 5 dag ser żółty gouda , 3 łyżka majonez , 1 szt papryka konserwowa , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku(...)smaku solą, pieprzem i curry. Pieczarki duszę na maśle z cebulą i czosnkiem, pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę jedną konserwową paprykę, solę do smaku. Siekam natkę pietruszki. Ciasto francuskie (gotowe, schłodzone) rozwijam i dzielę na trzy części (jeżeli mam wersję maxi długą - bo i w takiej można kupić schłodzone ciasto francuskie, wówczas są to 4 części). Boki każdego kawałka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rogaliki z 2 składników 295

Macie ochotę na małe co nieco? Przygotujcie szybkie rogaliki z 2 składników. Tak! Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 2 prostych składników, są nimi ciasto francuskie i nutella. Te smakowite rogaliki można przygotować w 5 minut, plus oczywiście czas pieczenia, który także nie jest zbyt długi. Rogaliki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu i takie, jeszcze ciepłe smakują najlepiej. (adsbygoogle(...)zaprezentuję Wam szybki przepis na ekspresowe rogaliki w 5 minut. Idealna przekąska do popołudniowej kawy i nie tylko. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA ROGALIKI Z 2 SKŁADNIKÓW Składniki opakowanie ciasta francuskiego nutella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie kroimy przez środek wzdłuż dłuższego boku. Z powstałych 2 pasków wycinamy trójkąciki. Na każdym umieszczamy odrobinę czekoladowego kremu. Zawijamy w kształt rogalika

Przepiski.pl
Roladki z jabłkami 167

lodówce od jekiegoś czasu zalegało opakowanie ciasta francuskiego. Jabłka w koszyku też już nie wyglądały ja świeżo zerwane 😉 więc musiałam coś z tego wyczarować. I tak powstały roladki. Deser bardzo efektowny a co najważniejsze bardzo smaczny i prosty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki – składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 150g migdałów(...)płatkach 4 łyżki cukru 1 opakowanie (42g) budyniu waniliowego bez cukru 250ml mleka 3 łyżki soku z cytryny odrobina słodkiej śmietany do posmarowania ciasta 1 żółtko do posmarowania roladek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki – wykonanie Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki by było bardziej plastyczne. Rozwinąć na blacie, lekko rozwałkować. Podzielić na 3 prostokąty (foto poniżej) Jabłka obrać i pokroić

Do Garów!
Palmiery z serem i sezamem 113

Choć palmiery z ciasta francuskiego najlepiej smakują mi w wersji słodkiej to musiałam po raz kolejny pokombinować. Z ciasta francuskiego można zrobić dosłownie wszystko, czymkolwiek faszerować, jakkolwiek zwijać, zawsze jest smacznie, chrupko i szybko, dodatkowo pięknie się prezentują. Pomysł na przekąskę idealny. Dziś palmiery wytrawne w wersji z sosem spaghetti, tartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu(...)bardziej wytrawnie. Będzie pysznie! Polecam także inne przepisy na palmiery: Palmiery z serem i makiem Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie Wytrawne palmiery z serem i sezamem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam

Zasmakuj Kuchni
Makowa choinka (ciasto francuskie nadziane masą makową) 223

Jeżeli zdajecie sobie sprawę, że okres przedświąteczny będzie dla Was ciężkim i zapracowanym czasem to zachęcam do przygotowania szybkiego makowca. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami.  Składniki na 1 dużą makową(...)jajko (osobno białko i żółtko) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek (4-5) przegotowanej wody  cukrowe dekoracje *z resztek ciasta francuskiego możecie przygotować ciasteczka: ciasto francuskie rozciąć na jeszcze mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać zwykłym cukrem oraz cynamonem. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec, aż do zarumienienia. Białko ubić na sztywną pianę

Ugotować