Jajko po francusku

Jajko po francusku

Jajko po francusku

Przepis na : śniadanie

Składniki: ciasto francuskie 1 czerwona papryka 5 plasterków szynki konserwowej 100 g sera cheddar 4 jajka 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka oleju Ciasto francuskie kroję na 8 kwadratów. 1 kwadrat moczę wodą za pomocą pędzelka i przykładam do niego drugi kwadrat. Chodzi mi o to by ciasto francuskie się przykleiło. Czynność powtarzam- tak powstają mi 4 (podwójne) kwadraciki. 1 jajko roztrzepuję w kubeczku, smaruję pędzelkiem po wierzchu kwadracików. Piekę kwadraciki w 200 stopniach przez około 15 minut.... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu MojaQchnia.pl

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.