Składniki: 3 kg ogórków 4 łyżki soli 2 główki czosnku 2 łyżki pieprzu cayenne 6 łyżek oleju 900 g cukru 1,5 szkl. octu W dużej misce umieszczamy ogórki (umyte, pokrojone w plasterki). Solę i odstawiam na 6 godzin. Odlewam wodę po tych 6 godzinach. Dodaję cayenne i czosnek rozgnieciony przez praskę. Mieszamy. Gotujemy w garnku syrop z octu i cukru. W drugim garnku podgrzewamy olej. Wlewam do miski – do ogórków olej i ocet z cukrem. Mieszam. Odstawiam na 12 godzin. Po tym czasie przekładam ogórki do słoików. ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...