Dziś mam dla Was przepis na bardzo łatwe i szybkie ciastka francuskie. Po ostatnim pieczeniu makowca pozostała mi niewielka ilość masy makowej, miałam też w lodówce gotowe ciasto francuskie, więc połączyłam całość i wyszły naprawdę smaczne ciastka. Dosłownie 10 minut pracy, chwila na upieczenie i gotowe :) Składniki na około 10 większych ciastek: * 1 arkusz ciasta francuskiego * 4 łyżki masy(...)makowej * 1 jajko Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, rozciąć na pół wzdłuż krótszego boku. Na jednym kawałku ciasta rozsmarować masę makową. Na wierzch położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć. Nożem pokroić ciasto na paski szerokości około 2 cm. Każdy pasek chwycić z po obu końcach, zawinąć w spiralę. Całe jajko rozmieszać w misce. Pędzelkiem silikonowym posmarować spiralki. Tak przygotowane ciastka przełożyć
Zrób to smacznieprzepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: banany – ile dusza zapragnie ciasto francuskie* cynamon sos czekoladowy (lub tabliczka czekolady) Przygotowanie: Banany obrać ze skórki i obsypać cynamonem . Ciasto francuskie pokroić w paski o szerokości ok. 2 cm i owinąć nimi banany. Piec(...)stopni do czasu aż ciasto będzie złocisto brązowe. Podawać polane sosem czekoladowym . Można zamiast sosu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu podlewając odrobiną mleka. * Ciasto francuskie – można je kupić gotowe w każdym supermarkecie. Koszt kupienia i samodzielnego wykonania jest porównywalny. Czasem nawet taniej jest kupić gotowe – na pewno zdecydowanie szybciej Post Banany w cieście
Za drzwiami kuchniCiasteczka leniwca zrobimy dosłownie w kilka minut :). Pomysł ten narodził się w momencie kiedy podczas przeglądu lodówki odkryłam ciasto francuskie parę dni po terminie, chcąc je jak najszybciej zużyć wpadłam na pomysł aby zrobić na szybko ciasteczka. Wyszły pyszne, talerz w mig opustoszał :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego 1 czubata łyżka masła 1 jajko ulubiony dżem(...)marmolada opcjonalnie trochę cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: masło rozpuszczamy i smarujemy nim pędzelkiem rozwinięty płat ciasta francuskiego, następnie smarujemy ulubionym dżemem lub marmoladą, jeśli jest mało słodka możemy jeszcze ciasto oprószyć cukrem, ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, i kroimy na ok 2 cm paski, ciasteczka układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka po wierzchu
Blog kulinarny S9.PLDzisiaj pyszna tarta, jeśli lubicie ser i ciasto francuskie, to ten przepis jest dla Was SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego 350 g twarogu zmielonego 75 g cukru 4 jaja wydrążony miąższ z laski wanilii 100 g płatków migdałowych 100 g suszonej żurawiny 5 połówek brzoskiwni z syropu Ciasto francuskie rozmroić i rozwałkować . Wyłożyć nim formę na tartę wysmarowaną masłem,brzegi
Z MarcepanemWspaniała!! Dobrze schłodzona smakuje jak puszne lody na bazie z żółtek i to te z dzieciństwa:) Przygotowując te kremówkę bazowałam na tym przepisie. * 2 opakowania ciasta francuskiego (kupiłam w Biedronce); Wykonanie: Ciasto lekko rozmrozić, delikatnie rozwinąć i ułożyć w formie do pieczenia (na tym samym papierze, z którym było zwinięte). Rozwinięte ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem(...)robił się "kożuch". Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fixem, ubitą dodać do dobrze wystudzonego budyniu i delikatnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na upieczony placek ciasta francuskiego, wyrównać i na wierzch ułożyć przygotowane kwadraty z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić na noc do lodówki, by się dobrze schłodziło
In my kitchenSzybka przekąska, doskonale smakują z sosem czosnkowym. Składniki: ciasto francuskie pimidor 4 pomidorki suszone w zalewie z ziołami 100 g sera mozzarella (użyłam tartego) listki bazylii kilka plastrów szynki Ciasto francuskie kroję w prostokąty, na ciasto układam przekrojone w paski plastry szynki, pomidory w plastrach, posiekane suszone pomidory z posiekaną bazylią, zasypujemy wszystko mozzarellą i pieczemy w 180 stopniach przez(...)minut. Smacznego Artykuł Zapiekanki na cieście francuskim pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plParówki w cieście francuskim to bardzo szybki pomysł na drugie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, podwieczorek. Parówki w cieście zapieczone gorące i chrupiące. W środku oprócz gorącego mięsa czeka też niespodzianka w postaci ciągnącego się sera. Ciasto można posmarować jajkiem i posypać np. sezamem, makiem, ulubionymi ziołami lub tartym serem. Jeśli zostanie Wam ciasta przygotujcie z nich małe kąski(...)pleśniowy z cebulką) lub na słodko smarując kwadraciki dżemem, twarogiem, posypując cukrem z dodatkiem rodzynek lub tartych orzechów. Do woli Smacznego Składniki: 6 parówek z szynki opakowanie ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera suszona ostra papryka Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 C bez termoobiegu. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na tyle kawałków ile jest parówek. Na każdy kawałek nałóż wąski
Zasmakuj KuchniSzybka przekąska z ciasta francuskiego... świderki z czosnkową nutą, nadziewane szynką parmeńską oraz mozzarellą. Tylko 10 minut naszej pracy! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać same lub z sosami, np. czosnkowym. Świetnie pasują do piwa, a także jako przekąska do filmu lub na wieczór z przyjaciółmi. Idealne również jako dodatek do sałatki, np. NAJPROSTSZA(...)SAŁATKA Z ROSZPONKI 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego ok. 90 g szynki parmeńskiej ok. 100 g tartej mozzarelli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem niedźwiedzim. Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Na połowie ciasta rozsmarowujemy oliwę z czosnkiem, a następnie układamy szynkę parmeńską, posypujemy startym serem
Kuchnia MagdaLenySzybka przekąska z ciasta francuskiego... świderki z czosnkową nutą, nadziewane szynką parmeńską oraz mozzarellą. Tylko 10 minut naszej pracy! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać same lub z sosami, np. czosnkowym. Świetnie pasują do piwa, a także jako przekąska do filmu lub na wieczór z przyjaciółmi. Idealne również jako dodatek do sałatki, np. NAJPROSTSZA(...)SAŁATKA Z ROSZPONKI 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego ok. 90 g szynki parmeńskiej ok. 100 g tartej mozzarelli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem niedźwiedzim. Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Na połowie ciasta rozsmarowujemy oliwę z czosnkiem, a następnie układamy szynkę parmeńską, posypujemy startym serem
Kuchnia MagdaLenypyszna i prosta przekąska, którą szybko się robi. Na ciasto można wrzucić różne składniki. U mnie dwa zestawy-szynka, pomidorek i mozzarella oraz ser pleśniowy i pieczarki. Ciasto posmarowałam domowym keczupem z cukinii. Małe zapiekanki dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 12 plastrów szynki dojrzewającej 12 pomidorków cherry(...)kulek małej mozzarelli 5-6 pieczarek 150 g serka bawarskiego z przerostem pleśni lub camamberta domowy keczup jajko do posmarowania brzegów ciasta garść listków rukoli Każdy płat ciasta francuskiego pokroić na 12 prostokątów. Prostokąty ułożyć w odstępach na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy mały prostokąt posmarować na środku keczupem. Pomidorki i mozzarellę przekroić na pół. Pieczarki pokroić
Monia miesza i gotujePizza na cieście francuskim to szybka i pyszna alternatywa(...)tradycyjnej pizzy. Jej wykonanie zajmuje tylko kilka minut, więc super się sprawdza jako przekąska dla niezapowiedzianych gości. Pizza na cieście francuskim przepis Tak pizza z ciasta fra The post Pizza na cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejest „za mało”. Są tak dobre, że znikają dosłownie w mgnieniu oka. Do listy takich ciast z pewnością można dopisać napoleonkę. Szybkie ciasto, przygotowane z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, z masą budyniową i bezpestkowymi winogronami, które nie są tutaj punktem obowiązkowym, a jedynie nadają całości pewnego orzeźwienia. Jak dla mnie najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu(...)ciasto francuskie lekko zmięknie, a masa budyniowa smakuje budyniem, a nie masłem;) Polecam. około 400 g ciasta francuskiego 500 ml mleka 4-5 łyżek cukru 2 op. budyniu waniliowego bez cukru (80g) 1-2 łyżki rumu 150 g masła 250 g jasnych, bezpestkowych winogron Ciasto rozwijamy, dzielimy na pół. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku
Smaki Na TalerzuNazwa tej przekąski jest dłuższa niż jej przygotowanie Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, jajko, posypka z maku i siemienia lnianego, chwilę czasu, chęci i rozgrzany piekarnik. Wspaniale chrupiące małe kwadraciki z ciasta francuskiego posypane makiem i siemieniem lnianym gotowe! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty – urosną
Zasmakuj KuchniCiasto francuskie wręcz uwielbiam i kupiłam kilka dni temu, by w niedziele dogodzić rodzince! Zrobiłam przepyszne koszyczki z dodatkiem kremowego budyniu … słodkich jabłek … i odrobiny miodu , które zaczęły znikać już po wyciągnięciu z piekarnika! Robi się je błyskawicznie a efekt jest nieziemski! Smakują jak popularne ciasteczka fornetti … albo jeszcze lepiej! Polecam! SKŁADNIKI: - budyń waniliowy(...)mleko – 300 ml - cukier puder – 2 łyżki - ciasto francuskie – 200 g - jabłko – 2 szt - żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając, s tudzimy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką. Kroimy na 12 prostokątów. Ciastem wyklejamy
Ostra na SłodkoPrzepyszne i bardzo efektowne Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Bardzo proste w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Zachwycą domowników jak i gości. Błyskawicznie znikną z talerza :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 duże jabłka z czerwoną skórką rulon ciasta francuskiego 1 małe jajko 3 czubate łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego cukier puder(...)jabłka zmiękły. W międzyczasie 2-3 krotnie mieszamy jabłka. Następnie jabłka odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. do miseczki wsypujemy cukier i mieszamy go wraz z cynamonem. Masło rozpuszczamy. rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na ok 1,5 cm paski. każdy pasek ciasta przy pomocy pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonowym cukrem i układamy plasterki jabłka tak aby część ze skórką
Blog kulinarny S9.PL