ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla tradycyjnych ślimaczków z ciasta drożdżowego. Są o wiele szybsze w wykonaniu, a smakują równie dobrze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na ślimaczki z masą makową i gwarantuję, że posmakują każdemu kto ich spróbuje. ŚLIMACZKI Z 3 SKŁADNIKÓW PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami 1 żółtko(...)posmarowania Przygotowanie 1. Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Wyłóż masę makową i dokładnie rozsmaruj po całej powierzchni ciasta. 2. Następnie ciasto zwiń w rulon, delikatnie dociskając. Pokrój na roladki o grubości ok. 1 cm. 3. Pokrojone kawałki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. 4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz przez
Alle Dobre!słoneczny, niedzielny poranek zapraszam na marchewki z ciasta francuskiego. Szybki i łatwy przepis dla każdego. Pod warunkiem, że mamy gotową rolkę ciasta francuskiego w lodówce. Wykonanie jest proste. Z ciasta francuskiego wykrajamy długie trójkąty, a ich krótki bok nacinamy. Wyglądem mają przypominać marchewkę, ale wiadomo, jest to umowne. Najważniejsze, że Wam się będą podobać. Takie
dolcevitainmykitchenKolejna przekąska z ciasta francuskiego. Bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna. Sprawdzi się na jako danie na kolację lub spotkanie ze znajomymi :) Polecam ! Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Mozzarella kulka 125 g Pomidory koktajlowe 10 sztuk ( można zastąpić dowolnymi pomidorami) Sól Pieprz Zioła prowansalskie Jajko Przygotowanie: Mozzarelle pokroić na cienkie plasterki, pomidorki umyć i również pokroić na plasterki. Ciasto francuskie
Kulinarne przygodyposmarowania możesz użyć sklepowej pasty z suszonych pomidorów lub, jeśli masz czas i chęci, zrobić ją samodzielnie z przepisu na pastę z suszonych pomidorów – do tego oczywiście zachęcam. Ciasto francuskie ze sklepowych półek jest na tyle fajne jakościowo, że nie ma co kombinować z mozolnym wykonywaniem je samemu. Nawet sam Jamie Oliver zachęca do kupowania, bo szkoda czasu(...)Porcji: 14 ślimaczków Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 1 rolka ciasta fransukiego 200g pasty z suszonych pomidorów 2 duże ogórki kiszone lub konserwowe 1 puszka białej fasoli Wykonanie: 1 Ciasto francuskie odpakuj i rozwiń na blacie. 2 Posmaruj ciasto francuskie pastą z suszonych pomidorów, posyp posiekanymi ogórkami kiszonymi i przepłukaną, osuszoną białą fasolą. 3 Zwijaj ciasto dłuższą krawędzią delikatnie dociskając
Blendmanpropozycję !! Przekąskę – Francuskie kwiatki. Hit każdej imprezy, podane na ciepło jako pierwsze znikają ze stołu. Szybkie w wykonaniu, zdążycie zrobić nawet dla niespodziewanych gości. Mimo prostoty wykonania są naprawdę pyszne i efektowne. Serdecznie zachęcam do skorzystania mojej wersji na Francuskie kwiatki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie kwiatki – składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 parówek dziecięcych lub małe śląskie kiełbaski(...)ciasta francuskiego wyciąć 6 kółeczek o średnicy 12 cm. Następnie przekłuwamy ciasto widelcem. Kiełbaskę nacinamy co 1,5 cm i zawijamy w krążek. Nitkę makaronu spaghetti dzielimy na 6 kawałków (posłużą one jako tzw. wykałaczkę do złączenia krążków parówek. Następnie umieść każdy krążek na arkuszu ciasta francuskiego. Końcem łyżki powciskaj ciasto pomiędzy nacięciami kiełbaski. Do środka dodajemy łyżeczkę bazyliowego pesto
Olcia gotuje!przepyszne kremówki z bitą śmietaną na kruchym francuskim cieście , które wręcz rozpływają się w ustach. Śmiało mogą konkurować ze znanymi chyba wszystkim wadowickimi kremówkami. SKŁADNIKI: ( 6 szt) CIASTO : * ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g ) MASA BUDYNIOWA : * mleko – 250 ml * śmietana 36% – 125 ml * wanilia – 1 laska * cukier – 75 g * żółtka – 3 szt * mąka ziemniaczana(...)ŚMIETANOWA : * śmietana 36 % ( schłodzona ) – 250 ml * żelatyna – 1 łyżeczka * cukier puder – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 2 blachy ( u mnie 22 x 26 ) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozdziewamy na 2 kawałki. Kładziemy płaty ciasta na przygotowane blachy , nakłuwamy widelcem i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej. Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika
Ostra na SłodkoPrawilne ciasto francuskie, tzw. Pâte feuilletée, to ciasto właściwe powstałe z mąki, wody, octu, soli oraz świeże masło – laminowane i zamykane między warstwami ciasta. Podczas pieczenia masło rozpuszcza się i podnosi warstwy, rozchylając ciasto i jednocześnie zwiększając jego objętość i chrupkość. Tak jak w przepisie który na blogu wylądował już dawno, na ciasto duńskie – ciasto francuskie wymaga wałkowania , obracania
Karo in the Kitchenmaleńkim, domowym świecie. Dziś pachnie on wanilią i kruchymi faworkami. Zbliża się przecież Tłusty Czwartek. Zapraszam. Uchylę Wam drzwi. Składniki: • 1 lub 2 płaty gotowego schłodzonego ciasta francuskiego • cukier(...)puder z wanilią Sposób przygotowania: 1. Gotowe ciasto francuskie wyjąć na blat, odłożyć na kilka minut, aby się lekko ogrzało. Jeśli mamy mrożone ciasto, trzeba je wcześniej rozmrozić. Ja używam ciasta francuskiego schłodzonego. Dostępne jest w sklepowych lodówkach. 2. Lekko ogrzane ciasto delikatnie rozwinąć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C w opcji góra-dół. 3. Blat ciasta
W mojej kuchniPizza na cieście francuskim z dodatkami jak kukurydza i cebula. Jest przepyszna! I przede wszystkim prosta w przygotowaniu. Zobacz przepis i próbuj z własnymi dodatkami. W mojej wersji jest pizza wegetariańska. Jak jesz mięso to śmiało możesz dodać kilka plasterków ulubionej szynki, jak w tym przepisie – zobacz tu. Pizza na cieście francuskim Składniki 1 ... Czytaj dalej Artykuł Pizza(...)cieście francuskim z cebulą i kukurydzą pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeRogaliki z ciasta francuskiego to super pyszne i proste, chrupiące rogaliki z dowolnym słodkim farszem. Przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne. Zapraszam po sprawdzony i szybki przepis na rogaliki z dwóch składników, które sprawdzą się jako szybki deser do kawy lub kubka kakao. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego – 275 g marmolada, nutella lub kostki czekolady do oprószenia cukier puder(...)małe jajko do wysmarowania rogalików przed pieczeniem PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki i od razu zaczynam kroić je na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładam łyżeczkę marmolady, nutelli lub kosteczkę czekolady. Zwijam w rulony ku węższemu końcowi, tworząc na końcu kształt rogalika (zawijam końce ku środkowi). Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę
Zasmakuj Kuchnimożna też podać na zimno : ))) Składniki: ok 200 g łososia na osobę ok 300 g szpinaku (u mnie świeży w liściach) 300 g twarożku śmietankowego 1- 2 opakowań ciasta francuskiego sól, pieprz cebulę tłuszcz do smażenia Pryzgotowanie: Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę aż będzie szklista i dodajemy opłukany, odsączony szpinak. Gotujemy na małym ogniu(...)10/15 minut (aż szpinak się podgotuje i odparuje nadmiar wody) poczym dodajemy serek. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i czekamy aż zacznie „bąblować”. Zestawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy ciasto francuskie – kładziemy je na blasze, a na środku umieszczamy ostudzony, szpinakowy farsz. Na wierzchu układamy łososia i przykrywamy drugim kawałkiem ciesta francuskiego. Dociskamy oba blaty ciasta francuskiego po bokach
Szybko Tanio SmacznieTarta z ciasta francuskiego z budyniem i owocami to bardzo proste rozwiązanie jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego. Deser który przygotujemy bez większego nakładu pracy w kilka chwil. Arkusz ciasta francuskiego 1budyń waniliowy z cukrem 500ml mleka 1łyżeczka mąki pszennej Truskawki i borówki około 500 gramów Dno i brzegi foremki do tarty wyłożyć ciastem francuskim, nakłuć po całej powierzchni widelcem
Andzia PichciChoinka z ciasta francuskiego to pomysł zaczerpnięty z Facebooka. Połączenie smaków proste, ale wystarczająco dobre. Tu chodzi głównie o zabawę formą, która jak nic wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Możecie zamiast dżemu czy kremu czekoladowego, użyć też masy makowej. Albo słodkie nadzienie zastąpić wytrawnym. Do produkcji gałęzi najlepiej zatrudnić dzieciaki. Będą miały zajęcie, dobrą zabawę i satysfakcję z ogromnego wkładu(...)przygotowanie świąt ;) Zresztą nic nie smakuje tak dobrze, jak coś co latorośl przygotowała sama. Prawda? :) Składniki: ciasto francuskie nutella ulubiony dżem jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Płat ciasta francuskiego złożyć na pół, następnie wyciąć dwa trójkąty równoramienne. Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posmarować równomiernie nutellą/dżemem, następnie przykryć drugim trójkątem
zadanie-gotowanieDrób..mozzarella..pomidory i ciasto francuskie. Tyle wystarczy, aby przygotować pyszny(...)obiad w kilka chwil. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to koniecznie zróbcie. Palce lizać ! Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 jajko Wykonanie: Rozkładamy ciasto francuskie. Piersi z kurczaka kroimy każdą na cienkie kotlety. Z obu storn oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Układamy
Z Majeczką w kuchni