ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:67/509)

CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI 104

Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki(...)ciasta francuskiego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 150 g masy marcepanowej 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka oleju Wykonanie: Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki wody, zmielone orzechy włoskie oraz jajko i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy olejem, posypujemy cukrem oraz przyprawą do piernika

Kuchnia MagdaLeny
CIASTECZKA Z MARCEPANEM I ORZECHAMI 104

Bardzo proste ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem z marcepanu i orzechów włoskich, obtoczone w cukrze i przyprawie do piernika. Są mega szybkie w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i 10 minut pracy! Idealna propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki(...)ciasta francuskiego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 150 g masy marcepanowej 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka oleju Wykonanie: Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki wody, zmielone orzechy włoskie oraz jajko i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy olejem, posypujemy cukrem oraz przyprawą do piernika

Kuchnia MagdaLeny
Ciastka francuskie z budyniem i marmoladą 330

Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 płaty, każdy o wymiarach 25 x 42 cm); 400 g śmietanki 30 %; 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g); 1/3 szklanki białego cukru; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 jajo; 300 g marmolady (u mnie różana). Dodatkowo: Papier do pieczenia. Sposób przygotowania: Jajo wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Połowę śmietanki (200 g) wlać(...)wymieszać. Do zagotowanej śmietanki z cukrem dodać śmietankę wymieszaną z budyniem i stale mieszając, gotować na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do ostygnięcia. Oba płaty ciasta francuskiego rozwinąć i każdy z nich podzielić na 12 prostokątów (razem wyjdą 24 prostokąty z ciasta francuskiego). Połowę każdego z 24 prostokątów naciąć nożem 4 - 5 razy tworząc poziome paski, drugą

Gospodyni Miejska
Biała kiełbasa w cieście. Przekąska, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. PRZEPIS 241

jest na to najlepszym dowodem. Pieczona w cieście francuskim z cebulką i musztardą smakuje rewelacyjnie. Bardzo szybko znika z wielkanocnego stołu. Przepis na białą kiełbasę pieczoną w cieście Składniki: Arkusz gotowego ciasta francuskiego (ok 270 gramów), 500 gramów białej surowej kiełbasy , 2 większe cebule, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, olej, 1 jajko. Jak zrobić białą kiełbasę w cieście? Cebulę pokrój(...)pióra, zrumień na odrobinie oleju. Ciasto francuskie rozwiń, przy dłuższej krawędzi rozłóż kiełbasę wyjętą z osłonek, posmaruj musztardą, wyłóż cebulę. Zwiń w rulon, przekrój na 2-3 kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wyłożone składniki przed zwinięciem. Piecz w temp. 190 stopni przez 25-30 min. – aż ciasto ładnie się zrumieni

Kulinarna Polska
Zawijaki makowe w 5 minut 2587

okresie makowe wypieki smakują najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie postawiłam na coś niezwykle szybkiego i przygotowałam zawijaki makowe, które można przygotować w 5 minut! Wystarczy zakupić ciasto francuskie i rozsmarować na nim gotową masę makową. Następnie pokroić na roladki i upiec. Czas pieczenia również nie jest zbyt długi, bo wynosi 12-15 minut. Sumując w 20 minut mamy(...)Sprawdzą się, szczególnie kiedy nie mamy czasu, a chcemy przyszykować coś smacznego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. ZAWIJAKI MAKOWE W 5 MINUT – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g masy makowej 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Wykładamy masę makową i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta. Ciasto z masą makową

Przepiski.pl
Zapiekanka z ciasta francuskiego 97

Rewelacyjna w smaku zapiekanka z ciasta francuskiego mięsa mielonego i pieczarek. Świetnie się sprawdzi na obiad, kolację czy na imprezę. Bardzo łatwa do zrobienia z prostych składników a efekt przepyszny. 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 gramów mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 300-350 gramów pieczarek 1 większa cebula 150 gramów żółtego sera typu gouda lub mozzarella sól pieprz ząbek czosnku(...)Następnie  dolewamy odrobinę wody i dusimy do momentu aż mięso zmięknie. Gotowy farsz pozostawiamy do wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do przestudzonego farszu. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie rozkładamy po całej powierzchni farsz i zwijamy zaczynając od krótszego brzegu na zakładkę o szerokości jednej trzeciej długości ciasta Brzegi dokładnie zlepiamy, nacinamy w kilku miejscach

Andzia Pichci
Francuskie wiatraczki z morelami 119

Zwykle mam w lodówce ciasto francuskie na wypadek gdyby nagle zachciało nam się jakiejś przekąski, czy to na słodko czy na słono. Tym razem miałam sporo moreli, więc postanowiłam zrobić z nich coś fajnego ;) Tak oto powstały te słodkie wiatraczki z dosłownie 3 składników! 1 płat ciasta francuskiego (275g) 8 moreli cukier puder Morele umyć, osuszyć i podzielić na połówki(...)usuwając pestki.  Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na 8-centymetrowe kwadraty (15 szt.). Nacinać z każdego rogu do środka (nie docinając do końca) i sklejać wiatraczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy wiatraczek nałożyć połówkę moreli. Ciasteczka piec w 190 stopniach przez ok 15-20 minut. Oprószyć cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Zawijasy z mascarpone i boczkiem 52

pizzą trochę roboty i czekania jest, zwłaszcza jak ciasto dojrzewa te kilkanaście godzin. Z odpaleniem piecyka też się trzeba nagimnastykować odrobinę. A czasami chce się już, teraz, natychmiast. Wtedy z pomocą przychodzi szybki i bardzo smaczny zastępnik Zawijas z (gotowego :P) ciasta francuskiego z mascarpone, cebulką i boczkiem wędzonym. Roboty na 10 min i w sumie jedzenia też, jak się(...)zabieg? Ano po to, żeby łatwiej nam było rozsmarować serek na cieście. Cebulę obieramy i staramy się ją pokroić w cieniutkie półplasterki. Gdy będziemy mieli grubsze kawałki, może być ciężko później zwinąć ciasto w rulon. Teraz już możemy zabrać się za właściwe prace. Delikatnie rozwijamy płat ciasta francuskiego. Zostawiamy go na papierze, w który był zapakowany. Ciasto układamy dłuższym bokiem

gotować!
Zawijasy z mascarpone i boczkiem 50

pizzą trochę roboty i czekania jest, zwłaszcza jak ciasto dojrzewa te kilkanaście godzin. Z odpaleniem piecyka też się trzeba nagimnastykować odrobinę. A czasami chce się już, teraz, natychmiast. Wtedy z pomocą przychodzi szybki i bardzo smaczny zastępnik Zawijas z (gotowego :P) ciasta francuskiego z mascarpone, cebulką i boczkiem wędzonym. Roboty na 10 min i w sumie jedzenia też, jak się(...)zabieg? Ano po to, żeby łatwiej nam było rozsmarować serek na cieście. Cebulę obieramy i staramy się ją pokroić w cieniutkie półplasterki. Gdy będziemy mieli grubsze kawałki, może być ciężko później zwinąć ciasto w rulon. Teraz już możemy zabrać się za właściwe prace. Delikatnie rozwijamy płat ciasta francuskiego. Zostawiamy go na papierze, w który był zapakowany. Ciasto układamy dłuższym bokiem

gotować!
Tarta serowa z cukinią i pomidorkami koktajlowymi 105

Smaczna i tania wytrawna tarta na cieście francuskim z serowym nadzieniem z cukinią i pomidorkami koktajlowymi, podana na ciepło od razu po wyjęciu z pieca, doskonały pomysł na przekąskę lub kolację. Forma 23/29 cm SKŁADNIKI: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego Nadzienie: 1 cukinia 7-8 sztuk pomidorków koktajlowych lub cherry 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 200 ml jogurtu(...)masła 1 łyżeczka ulubionej ziołowej przyprawy do zapiekanek ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu do smaku Szczypta mielonej   gałki muszkatołowej   do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200*c Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, wyłożyć dno i boki   formy do tarty, lekko docisnąć. Wyłożyć papierem na wierzchu ciasta , wysypać kuleczki ceramiczne lub groch celem obciążenia, podpiec 10-15 minut

Wanilia i Kardamon
śliwki i wiśnie z kompotu w cieście francuskim... 113

Składniki: ciasto francuskie nie mrożone 1 opakowanie, śliwki 8 sztuk, wiśnie z kompotu bez pestek 4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, woda zimna do posmarowania ciasta - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba Śliwki umyć, przekroić na połowę i usunąć pestki, wiśnie z kompotu odsączyć na sitku, wsypać do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, ułożyć(...)zakrytego. Ciasto posmarować wodą, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybki, pyszny, pachnący deser z ciasta francuskiego nadzianym wiśniami z kompotu i świeżymi śliwkami, nadzienie ciasta jest soczyste ale spód ciasta jest upieczony........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
FRANCUSKA STRUCLA BUDYNIOWO-OWOCOWA 173

Szybki pomysł na słodkie "co nieco" :))  Warunkiem jest tylko posiadanie ciasta francuskiego mrożonego lub chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-owocowy raj dla podniebienia ... :)) Składniki: Op. ciasta francu skiego (600g) 1 budyń waniliowy z cukrem 1 szkl. mleka 1 jajko gruby cukier kryształ (do posypania) dowolne owoce: u mnie truskawki i maliny ok 200g(...)łyżki cukru 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta cynamonu Wykonanie: Jeśli korzystamy z ciasta francuskiego mrożonego, rozmrażamy je do temperatury pokojowej wyjmując 1h wcześniej z zamrażarki. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając jednak mleko o połowę (korzystamy z 250 ml mleka). Studzimy. Owoce wsypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy szczyptę cynamonu i dusimy ok 15 minut. Studzimy. Płat ciasta francuskiego

Walijskie Pichcenie
ekspresowe francuskie ślimaczki z masą makową 109

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 300 g masy makowej opcjonalnie: lukier wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim masę makową i luźno zwijamy w roladę. Następnie tniemy na ok. 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Pieczemy w ok. 190 st.C na rumiano, przez ok. 20 min. Upieczone i wystudzone ciastka polewamy lukrem. Lukier robię

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z pomidorami i bakłażanem 51

bardzo prosta tarta, wystarczy do niej gotowe ciasto do pizzy, trochę kremowego serka, zioła, pomidory i bakłażan. Całość robi się mega prosto i szybko a efekt jest fantastyczny. Zapraszam na ten przepis i zachęcam do oznaczania mnie na Waszych zdjęciach na Instagramie i na Facebooku. Facebook @nietylkopasta i Instagram @nietylkopastapl  Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)przepisy na kolację – Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella –  tarta z porem i łososiem –  tarta z cukinią –  tarta z boczkiem –  ślimaczki z ciasta francuskiego –  pizza z ciasta francuskiego –  paluchy z ciasta francuskiego –  tarty z pomidorami –  chlebek z cukinii –  tarta ze szpinakiem i salami –  tarta z łososiem

nietylkopasta.pl
Paszteciki ze szpinakiem i ricottą 183

Pyszne i szybkie paszteciki  z dodatkiem szpinaku z ricottą , to doskonałe połączenie zawinięte w ciasto francuskie :) Nie trzeba przepadać za szpinakiem , aby cieszyć podniebienie tym nadzieniem ;) Mój mąż zajadał się a do szpinaku trzeba go troszkę namawiać ;) . Dzieci zresztą tak samo .  Propozycja na ekspresową przegryzkę dla głodnych i  dla nie spodziewanych gości , pod warunkiem , że ciasto francuskie(...)lodówce jest ;)  Składniki: 2 op. ciasta francuskiego  1 op. mrożonego szpinaku  ząbek czosnku olej sól i pieprz Sposób przygotowania : Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C . Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i rozciąć wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak z posiekanym czosnkiem i dusić do momentu aż odparuje woda . Dodać ser ricotta , wymieszać i podgrzać

Różne smaki w kuchni
Francuskie mini rogaliki z czekoladą 86

Francuskie rogaliki z czekoladą to idealna rozwiązanie, gdy czujemy ogromnego na lenia na przygotowanie słodkiej przekąski. Wystarczy świeże ciasto francuskie (gotowe ze sklepu jak najbardziej się nadaje ) i tabliczka czekolady. Polecam! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (ja używam w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: ulubiona gorzka czekolada Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania