ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:70/509)

Koperty z kurczakiem i curry 136

Często gdy organizujemy domową imprezę czy rodzinne przyjęcie zastanawiamy się co podać do jedzenia aby pozytywnie zaskoczyć gości. Z gotowego ciasta francuskiego można wyczarować wiele smacznych przekąsek zarówno na słodko jak i na słono. Moja dzisiejsza propozycja to koperty z kurczakiem i curry.   1 op. ciasta francuskiego 200 g filetu z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku(...)pieprzem ,usmażyć na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego mięsa dodać drobno pokrojona paprykę,chili i czosnek. Dodać curry i dusić kilka minut aż papryka zmięknie. Gotowy farsz wystudzić. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na spore kwadraty (wychodzi 8 szt),na każdy nałożyć porcję farszu,rogi ciasta zagiąć do środka tworząc kopertę. Koperty posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać sezamem,ułożyć na blaszce wyścielonej papierem

Kolorowa kuchnia Elki
Palmiery z jabłkami + film 117

Palmiery z jabłkami to pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego, ekspresowa w przygotowaniu przekąska na każdą okazję. Palmiery są bardzo proste w przygotowaniu, udadzą się każdemu laikowi kulinarnemu .     składniki na 15 sztuk opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 1/3 szklanki cukru kryształu 1- 2 łyżki cynamonu 3 duże jabłka przepis Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce dużych oczkach(...)następnie odciskamy z nadmiaru soku. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie a następnie posypujemy połową cukru i cynamonu. Na cieście równomiernie rozprowadzamy starte jabłka, posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem. Ciasto zwijamy z obu stron wzdłuż dłuższego boku do środka. Czynność powtarzamy do momentu powstania rulonu. Powstałe w ten sposób dwa ruloniki kroimy w plastry o grubości około 1- 2 cm. Ciastka

Smakowite Dania
Cukinia w cieście francuskim - szybka i efektowna przekąska 132

Niespodziewani goście? Ja na taką okoliczność mam zawsze w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, z którego w kilka minut można wyczarować coś pysznego a jednocześnie efektownego. Tym razem postanowiłam wykorzystać cukinię, pomidory i serek kanapkowy i to połączenie okazało się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Nie dość, że przygotowanie zajęło mi maksymalnie 10 minut to cały talerz cukiniowych przekąsek zniknął w kilka(...)chwil. Także jeśli szukacie ciekawego pomysłu na coś pysznego na spotkanie ze znajomymi to polecam gorąco.  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 g kremowego serka kanapkowego   1 mała cukinia  1 pomidor 100 g sera żółtego 1 jajko sól, zioła  prowansalskie Płat ciasta francuskiego dzielimy na 10 kawałków. Środek smarujemy serkiem kanapkowym i układamy pokrojoną

Cynamonowe szczęście
Francuskie ślimaczki z jabłkiem, orzechami i rodzynkami (Girelle di sfoglia con mele, noci e uvetta) 259

fredde, meglio se accompagnate con una salsa alla vaniglia o più semplicemente con un tocco di zucchero a velo. Buon appetito :) SKŁADNIKI  (ok. 15 sztuk) 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka 40 g orzechów 40 g rodzynek 20 g cukru trzcinowego 5 ciastek 1 łyżka masła 1 łyżka mleka 1 jajko szczypta cynamonu **** INGREDIENTI(...)cannella per circa 5 minuti, mescolando di tanto in tanto. A questo punto aggiungete le noci tritate grossolanamente e l'uvetta. Mescolate bene il tutto e lasciate a raffreddare. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Na ciasto wykładamy drobno pokruszone ciasteczka pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Na ciasteczka wykładamy podsmażone jabłka. Ciasto zwijamy w rulon, pokrywamy papierem

La grande e la piccola cuoca
Słodkie co nieco na Walentynki - serce z ciasta francuskiego z kremem czekoladowo-pomarańczowym (Cuore di sfoglia con crema al c 129

Jeżeli szukacie przepisu na coś słodkiego na walentynkow ą kolację , polecam Wam prosty i niewymagający wielu przygotowań deser.  Serca z ciasta francuskiego przełożone aromatycznym kremem czekoladowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. Taki deser powinien zachwycić Wasz ą  drug ą  po ł owk ę  ;) SKŁADNIKI  (2 porcje) 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g mascarpone(...)łyżkami likieru pomarańczowego oraz otartą skórką z pomarańczy. Krem przykrywamy i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 serca, wykładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Serca pieczemy ok. 5-10 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Krem czekoladowy

La grande e la piccola cuoca
Francuskie rurki z nadzieniem 222

Witajcie. Pierwszy raz robiłam rurki z ciasta francuskiego i powiem, że to fajny i szybki sposób na coś słodkiego. Można je nadziać wedle uznania - bitą śmietaną, kremem budyniowym lub gotowym nadzieniem cukierniczym. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 jajko odrobina cukru do oprószenia rurek Dodatkowo: nadzienie o smaku waniliowym Lauretta lub bita śmietana lub krem budyniowy Sposób przygotowania: 1.Ciasto pokroić(...)Dodatkowym atutem jest również to, że niezużyty krem wystarczy zamknąć i przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. I jeszcze jedna zaleta. Krem jest bardzo stabilny, nie rozmiękczył rurek z ciasta francuskiego, więc i następnego dnia były jak świeże po przygotowaniu - kruchutkie i chrupiące. W smaku krem jest bardzo dobry, ma przyjemną strukturę, może jednak jest odrobinę za słodki

Kuchnia domowa Ani
Francuskie rogaliki z ricottą i czekoladą (Cornetti di pasta sfoglia con ricotta e cioccolato) 168

dziel ę  si ę  z Wami moim przepisem :) Rogaliki, które przygotowałam, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarcz ą  tylko 3 składniki: ciasto francuskie, ricotta, czekolada i w niecałe 30 minut mamy gotowe chrupiące rogaliki, które umil ą  nasze poranki.  Mi ł ego dnia ;):) SKŁADNIKI   (6 sztuk) 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego 200 g ricotty 50 g czekolady 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżki mleka szczypta cynamonu **** INGREDIENTI  (6 pezzi) 1 rotolo di pasta sfoglia 200 g di ricotta 50 g di cioccolato  2-3 cucchiai di zucchero 1-2 cucchiai di latte un pizzico di cannella PRZYGOTOWANIE Przygotowanie rogalików rozpoczynamy od odsączenia ricotty

La grande e la piccola cuoca
Oszukane faworki (z ciasta francuskiego) 151

roku wyjątkowo nie chce mi się robić ciężkich i ociekających tłuszczem pączków, oponek itp, więc poszłam na łatwiznę i z kawałka ciasta francuskiego nasmażyłam faworków. Zdaję sobie sprawę, że i one mają w sobie niemało kalorii, ale przynajmniej nie mam pęcherzy na palcach od uderzania wałkiem w ciasto ;) A tak serio, to zakupione jakiś czas temu ciasto było(...)Wybór pozostawiam Wam! Jeśli jednak chcecie coś tradycyjnego, to po pyszne pączki, chrusty i słodkości zapraszam TUTAJ . Jest w czym wybierać, zaręczam! Składniki na ok 30sztuk: 1 płat ciasta francuskiego Cukier puder lub zmielony cukier różany Opcjonalnie 1 żółtko i 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Płat ciasta francuskiego (u mnie XXL) rozwijamy i radełkiem dzielimy na paski o szerokości

Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki z łososiem i chrzanem 73

Paszteciki z łososiem i chrzanem w cieście francuskim są nie tylko bardzo smaczne, ale również przygotowuje się je bardzo szybko. To idealna przekąska w przypadku niezapowiedzianych gości. Polecam podawać paszteciki z sałatką. Najlepiej z samym miksem sałat skropionym oliwą. Na 16 pasztecików. SKŁADNIKI 300 g surowego łososia 1 opakowanie (300 g) ciasta francuskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki chrzanu(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Łososia umyć w zimnej wodzie i odciąć skórę. Następnie przyprawić go z obu stron przyprawą do ryb i ziołami prowansalskimi. Łososia pociąć na 8 plastrów. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować całe koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Następnie przekroić je na pół pionowo tworząc dwa długie paski (patrz zdjęcia na końcu postu). Zaczynając od lewej strony położyć kawałek

Passions hobbies life
Bułeczki z ciasta francuskiego ze słonym nadzieniem 88

Szybka przekąska, wspaniale smakują z sosem czosnkowym. Składniki: ciasto francuskie mozzarella tarta szynka drobiowa – cieniutkie plastry świeży pomidor listki bazylii (opcjonalnie) sezam roztrzepane jajko sól Z ciasta francuskiego kroję paski. W szynkę zawijam pomidor, bazylię. Na połowę paska układam mozzarellę, zawiniątko z szynki, posypuję mozzarellą. Zawijam pasek, sklejam. Widelcem przyciskam brzegi. Smaruję kwadraciki roztrzepanym jajkiem, odrobinę solę, posypuję sezamem(...)Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.   Artykuł Bułeczki z ciasta francuskiego ze słonym nadzieniem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Palmiery - cynamonowe ciastka francuskie 157

Pomysł na najszybsze ciasteczka na świecie. Do ich przygotowania nie będziecie potrzebować masła, mąki czy jajek. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego posypać cukrem i cynamonem. Całość zrolować, pociąć na kawałki i wstawić do piekarnika. Palmiery przypadną do smaku osobom, które uwielbiają kruche, lekko cynamonowe w smaku ciasteczka. Zachęcam do pieczenia 😋 Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (375 g) 1/3 szklanki cukru(...)trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Do miski wsypać cukier (trzcinowy, wanilinowy) oraz cynamon. Wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, delikatnie rozwałkować. Posypać przygotowanym cukrem. Złożyć boki i ponownie posypać cukrem. Składać na pół tak długo, aż powstanie rulon ciasta ( spójrz na zdjęcia poniżej ; uwaga - każdorazowo należy posypać cukrową mieszanką!). Na samym końcu, ciasto delikatnie przełożyć

Ugotować
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego z migdałami 69

Proste i bardzo efektowne jabłkowe róże z ciasta francuskiego z migdałami i kwaskowatym dżemem z carnej porzeczki. Wyglądają uroczo, znikają w sekundę. W przepisie znajdziecie również zdjęcia krok po kroku z ich przygotowania. Jabłkowe róże z ciasta francuskiego z migdałami Ilość: 6 sztuk Składniki: 1 Read More Artykuł Jabłkowe róże z ciasta francuskiego z migdałami pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
WARZYWNA ZAPIEKANKA FRANCUSKA 151

gotowy w 30 minut - w tym tylko 10 minut naszej pracy. Ja go nazywam obiadem z gotowców, gdyż do jego przygotowania używamy gotowej mieszanki warzyw na patelnię oraz gotowego ciasta francuskiego. Idealnie się sprawdzi, gdy nam się śpieszy i nie mamy czasu na stanie w kuchni oraz wymyślanie wykwintnych dań. Zapiekanka, mimo że wykonana z tak prostych składników, to smakuje(...)wybornie, a podany sos czosnkowy doskonale dopełnia jej smaku.  Uwielbiam takie proste, a zarazem pyszne dania ❤ Składniki: (2 porcje) 1 op. warzyw na patelnię po włosku 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko zioła prowansalskie sól, pieprz 1 łyżka oleju Sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej

Kuchnia MagdaLeny
Wytrawne ciastka francuskie z cheddarem i oliwkami 179

Szybka i smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Wytrawne ciasteczka z serem cheddar i oliwkami. Dla koloru i smaku nie zabrakło koktajlowych pomidorków. Smakują nam na ciepło lub zimno. Podaję je z dipami, najczęściej czosnkowym na jogurcie, pomidorowo-ziołowym lub ostrym pomidorowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka czarnych oliwek tarty cheddar kilkanaście pomidorków koktajlowych suszone przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz(...)ostra papryka oliwa Przygotowanie: Pomidorki kroję w cienkie plasterki, oliwki także w plasterki. Ciasto francuskie układam na blacie, kroję na nieduże kwadraty, potem każdy kwadrat kroję skośnie na trójkąty, powstają 2. Na każdym układam porcje sera, talarki oliwek i po dwa / jednym plastrze pomidorka. Wszystkie ciastka doprawiam, polewam kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Piekę ułożone na papierze do pieczenia przez

Zasmakuj Kuchni
Twisterki z ciasta francuskiego z serem i pietruszką 1768

szerokim zastosowaniu ciasta francuskiego wiedzą chyba wszyscy. Nie wiem co ono w sobie takiego ma, ale z czym by go nie podać, smakuje wyśmienicie:) Dziś prezentuję przepis na niby proste twisterki, ale niech Was nie zwiedzie mała ilość składników. Wszystko ze sobą komponuje się świetnie i niewielkim nakładem pracy możemy w kilka chwil przygotować super-smaczna przekąskę. Korzystając z okazji(...)składam najlepsze życzenia noworoczne – Szczęśliwego Nowego Roku!!! 1 op. ciasta francuskiego 1 małe jajko 1 łyżeczka musztardy pół cebuli około 50-70 g sera cheddar 2-3 łyżki natki pietruszki (u mnie z dodatkiem kolendry) sól Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy musztardę i za pomocą widelca roztrzepujemy całość. Cebulkę kroimy najdrobniej jak się da. Łączymy w drugiej misce

Smaki Na Talerzu