ciasta francuskiego są idealną karnawałową przekąską. Inne pomysły na dania z ciastem francuskim. Bardzo nam smakowały roladki z łososiem. Również tarta z ciasta francuskiego jest pyszna. SKŁADNIKI: 2 arkusze- ciasto francuskie 1 opakowania świeżego szpinaku plastry salami mieszanka meksykańska w puszce (czerwona fasola, groszek, kukurydza, marchewka) sos salsa Winiary PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie. Smarujemy ciasto sosem salsa. Na sosie układamy(...)plastry salami, świeży szpinak i posypujemy warzywami z puszki. Ciasto francuskie zwijamy w rulon, na końcu dociskamy ciasto aby się zlepiło. Następnie kroimy ciasto w krążki co ok. 1.5 cm. Krążki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni z termoobiegiem, pieczemy ok. 15-20 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Krążki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce bo można z niego wyczarować pyszne przekąski na imprezę czy na kolację. tym razem przekąska w formie małych kanapeczek na raz. Prosto i smacznie. 1arkusz ciasta francuskiego szynka w plastrach około 10 plasterków wędzony łosoś 100-150g Serek kanapkowy około 100-150 g łyżka roztopionego masła ziarna do posypania ogórki konserwowe(...)sztuki ogórek zielony kawałek kilka liści sałaty opcjonalnie oliwki, pomidorki koktajlowe Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty tak około 8cm szerokie 7cm długie, każdy składamy na połowę(jak kartkę) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Wyciągamy i studzimy
Andzia PichciKolejna szybka i niezwykle aromatyczna przekąska na karnawał i nie tylko. Efektowna. W sam raz do ręki! Ciasto francuskie gra pierwsze skrzypce w karnawale, choćby dlatego, że wymaga tylko otwarcia paczki, rozłożenia, pokrojenia, nadziania, upieczenia i tyle! Dziś nadziałam ciasto francuskie hummusem premium z dodatkiem suszonych pomidorów i nadałam całości kształt pierożków! Składniki rolka ciasta francuskiego hummus premium(...)suszonymi pomidorami 1 jajo Rozwinąć rolkę ciasta francuskiego, pokroić w kwadraty. Każdy kwadrat posmarować rozbełtanym jajkiem z solą i pieprzem. Łyżeczką nakładać hummus. Sklejać i dociskać widelcem,smarować jajem. Piec około 10-15 minut w piekarniku. Smaczne są tak ciepłe jak zimne
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj zapraszam na ekspresowy obiad z cukinią w roli głównej. Pyszna tarta z ciasta francuskiego, obiad do przygotowania w 15 minut. Składniki: Ciasto francuskie 1 cukinia 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki 200 g śmietany 18% (gęsta) 2 jajka Sól, pieprz, słodka papryka Koperek Forma do tarty Oliwa do wysmarowania tarty Wykonanie: Formę do tarty wysmarować oliwą. Wykleić ciastem(...)kostkę. W misce wymieszać śmietanę, jajka, startą cukinię, połowę papryki i przyprawy. Na podpieczony spód wylać masę jajeczną, na wierzch ułożyć plastry cukinii i resztę papryki oraz pozostałe ciasto francuskie wg uznania. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut
TrufelkowoPotrawka z kurczaka i szpinaku to zarówno dietetyczne i bardzo zdrowe danie obiadowe. Tą potrawkę możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą jęczmienną, kasza gryczaną, czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybkie i smaczne przekąski z ciasta francuskiego. Fajne na co dzień, ale też na stół dla gości. Nie potrzeba tu żadnych zdolności kulinarnych. Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne. Można je przygotować na słodko, lub wytrawnie. Warto mieć je w lodówce. Tym razem zrobiłam ze szpinakiem, ale farsz może być taki, jak podpowiada Wam wyobraźnia(...)mleka do posmarowania ciasta Wykonanie: Szpinak podsmażyć na maśle, kiedy zwiędnie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć aż woda odparuje, następnie odstawić do przestudzenia. Kiedy wystygnie drobno go pokroić. Przełożyć do miseczki i dodać pokruszony ser feta. Wymieszać. Można dodać pieprzu. Solić nie trzeba bo ser jest słony. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić
Agusiowe smakołykiOliwki w cieście francuskim to idealna przekąska do piwa, świetna na karnawałową imprezę. Szaszłyki w takiej formie mogą stanowić pyszny i efektowny element stołu wśród innych zakąsek. Oliwki w cieście francuskim świetnie smakują zarówno podawano na zimno jak i ciepło. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego po ok. 120 g oliwek czarnych i zielonych 1 słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką (wypestkowanych) patyczki(...)szaszłyków Sposób przygotowania: Odsączone oliwki nabijamy na patyczki w odstępach ok. 0,5 cm. Schłodzone ciasto francuskie kroimy w pasy o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich składamy tworząc długie podwójne porcje ciasta. Następnie końce „pasków ciasta” nabijamy na patyczki z oliwkami i zawijamy w sposób przedstawiony na zdjęciu. Końcówki zlepiamy dociskając do siebie. Tak przygotowane szaszłyki
Podróż w kulinariaróżnica między Tartą a Quiche ? Dla mnie tarta to kruche ciasto a dla Was? Czy ktoś zna odpowiedź ? Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki: gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściach pół pęta chorizo pół czerwonej(...)papryki 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 jajko 2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe) 1 - 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem
Bon Appetit MałgorzatyPalmiery to banalnie proste, szybkie i pyszne ciasteczka zrobione z ciasta francuskiego. Swoim kształtem przypominają palmy stąd ich nazwa. Tak naprawdę palmiery można przygotować z przeróżnym nadzieniem w wersji słodkiej i wytrawnej. Dziś przepis na wersję z cynamonem. Takie małe co nie co do kawki ;) Składniki: * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego * 1 małe jajko (potrzebna dosłownie odrobina do posmarowania ciasta(...)kopiata łyżka cynamonu (użyłam cynamon cejloński Skworcu ) * 2 kopiate łyżki cukru trzcinowego (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować cienką warstwą roztrzepanego jajka. Posypać na całości cynamonem i cukrem trzcinowym. Ciasto zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku do połowy. Tak samo postąpić z drugą stroną ciasta, zwinąć do środka. Nożem kroić ciasto na około
Zrób to smaczniejest najważniejszy podczas krojenia ciasta i dostarcza wielu emocji. Osoba, która w swojej porcji znajdzie cały migdał, otrzymuje specjalnie przygotowaną koronę i przez cały dzień chodzi, czując się jak król. U nas pierwsze dwa kawałki nie przyniosły rozstrzygnięcia i na razie panuje bezkrólewie. Udostępnij Ciasto Trzech Króli Galette des Rois – składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 125 g mielonych migdałów(...)również wmiksować. Na koniec w migdałową masę wmieszać aromat migdałowy, skórkę startą z pomarańczy oraz cały migdał. Masę wstawić do lodówki na 20 minut i równocześnie wyjąć z niej ciasto francuskie, aby się ogrzało i nie pękało podczas rozwijania. Z obu blatów ciasta francuskiego wyciąć takiej samej wielkości koła, używając dużego talerza jako szablonu. Pierwsze koło położyć na blasze wyłożonej
niecodziennikparyPolędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach to pyszny pomysł na obiad, na poczęstunek dla gości, również na zimną przekąskę. Jeśli lubicie mięso zapiekane w cieście francuskim, to tak podana polędwiczka z pewnością Wam posmakuje. Oczywiście jak zawsze piszę to i napiszę teraz, przyprawiajcie wedle własnego smaku. Co jest ważne, ważne by nie piec … Czytaj dalej Polędwiczka wieprzowa(...)zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach Artykuł Polędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąPrzekąska w chwila moment! Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego z mleczną czekoladą i drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Nie lubisz włoskich? Nie ma problemu! Możesz wykorzystać nerkowce, orzechy laskowe, a nawet i migdały. Pełna dowolność, modyfikuj przepis do woli! Polecam :). S kładniki: 1 arkusz- 275 g ciasta francuskiego * 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka(...)orzechów włoskich Przygotowanie: Czekoladę posiekać, wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej . Dobrze wymieszać i pozostawić do przestudzenia. Orzechy włoskie drobno posiekać. Ciasto francuskie odwinąć z papieru, wysmarować letnią czekoladą (czekolada będzie szybko gęstnieć!) i posypać orzechami włoskimi. Dwa krótsze boki ciasta zwinąć do środka tak, by w połowie złączyły się ze sobą- coś
Nastoletnie WypiekanieDzień dobry:-) Mam dla Was przepis na przekąskę z ciasta francuskiego z hummusem czyli kremową pastą z ciecierzycy i słodkim chilli od Dega . Ja dołożyłam sobie jeszcze do środka paprykę i kukurydzę. Wyszło super, gotowe pasty fajnie pasują do ciasta francuskiego. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kremowa pasta z ciecierzycy i słodkim chilli Dega(...)papryka czerwona kukurydza 1 jajko sezam 1. Ciasto francuskie kroimy na 4 paski. Te paski kroimy na 4 kwadraty. Na środek dajemy łyżeczkę pasty i na nią troszkę pokrojonej papryki i kukurydzę. 2. Całość składamy po skosie, tak żeby wyszedł rożek. Końce dociskamy widelcem. 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce roztrzepujemy jajko. Za pomocą
kruche babeczkijako przystawki przed daniem głównym- w zależności od upodobań. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej z Lidla :) (ok.200 gr) 1 opakowanie fety suszone pomidory drobno mielone suszona bazylia suszona pietruszka suszone nitki chilli do ozdoby pieprz czerwony do dekoracji Kroimy ciasto francuskie na kwadraty, każdy plasterek szynki szwarcwaldzkiej kroimy na pół. Układamy na kwadratach(...)ciasta francuskiego. Kroimy fetę i układamy ją na szynce. Dodajemy przyprawy (oprócz pieprzu czerwonego i nitek Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15 minut. Następnie wyjmujemy na talerzyki i ozdabiamy Dodatkowo polecam podawać z dwoma sosami :) (Ja zrobiłam tzatzyki i do tego gotową pastę z papryczek chilli, którą się wszyscy zajadają) Życzę smacznego
dlaSmaQCiasto francuskie ze sklepu możemy przechowywać przez długi czas w lod ó wce, wi ę c warto go mieć w razie niespodziewanych gości. Kiedy nie mamy w domu żadnych słodkości, a okazuje się, ż e za chwile ktoś nas odwiedzi to z takiego ciasta przygotujemy bardzo szybko pyszne łakocie. Ciasto francuskie nie jest trudne do zrobienia, lecz jest bardzo(...)kupczym. Mo ż na z niego wyczarować pyszne ciasteczka, ciasto lub rogaliki. Ja tym razem przygotowałam rożki z marmolad ą z pysznymi orzechami pekan. Zapraszam 😊 Składniki: ciasto francuskie 375 g, marmolada wieloowocowa pół małego słoika, orzechy pekan 20 szt, jajko 1 szt, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Kroimy na dowolnej wielkości
kulinarne odsłony pati