ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:49/509)

Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 179

Ciasto francuskie uwielbiam w każdej postaci! Tarty na słodko to jedne z nielicznych deserów, które toleruję, a słone quiche mogłabym jeść codziennie :) słyszałam opinię, jakoby tarta była "narodowym daniem francuskim" zaraz po serach i bagietce, co z całą pewnością potwierdzam! Aczkolwiek moja druga połówka ma inną teorię na ten temat... tarta, quiche i tego typu rarytasy są wg niego... HIPSTERSKIE(...)trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki : 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka

Kitchens Alphabet
Rogale budyniowo-marcepanowe 115

proste rogale budyniowo-marcepanowe sprawdzą się doskonale jako szybki deser, przekąska dla niespodziewanych gości, na imprezę czy po prostu coś dobrego do kawy. Rogale są zrobione z ciasta francuskiego, które możecie wykonać sami (ale wtedy nie będą już szybką przekąską ), albo posilić się gotowym ciastem francuskim. Ja tutaj wybrałam tę drugą opcję, ponieważ naprawdę czas mnie gonił Składniki(...)sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g) ½ budyniu (20g) 100 ml mleka 150 g marcepanu 1 jajko Przygotowanie: Budyń gotuję w 100 ml mleka, nie dodaję cukru. Odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie wyciągam godzinę wcześniej z lodówki. Miękkie ciasto delikatnie rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Marcepan rozkruszam i mieszam z wystygniętym budyniem. Masę marcepanową układam na trójkątach ciasta, zwijam

Słodki sentyment
Szybkie ciasteczka z marmoladą 75

przygotowania potrzeba zaledwie dwóch składników, ciasta francuskiego oraz marmolady o ulubionym smaku. Ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie francuskie ciasteczka z nadzieniem idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie smakują na ciepło zaraz po upieczeniu, a także na zimno. Kruche ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego to świetnym wynalazek. Wiele razy uratowały sytuację(...)przypadku niezapowiedzianych gości lub kiedy nie miałam czasu przygotować bardziej czasochłonnych wypieków. SZYBKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ – PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego marmolada o ulubiony smaku Dodatkowo cukier puder żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Kroimy na kwadraciki, u mnie wyszło ich 12. Na każdy kawałek ciasta wykładamy łyżeczkę marmolady, rozsmarowując ją po całej powierzchni

Przepiski.pl
Choinki na patyku z kremem czekoladowym 94

Przepis z serii: szybko, łatwo, efektownie :) Wystarczą 2 blaty gotowego ciasta francuskiego i ulubiony krem orzechowy. Składniki na 9 choinek:   2 opakowania ciasta francuskiego XXL 200 g kremu czekoladowego np. Nutella 2 żółtka + 1 łyżka mleka (do posmarowania) Dodatkowo: 9 drewnianych patyczków (np. takich jak do szaszłyków) Przygotować ciasto francuskie. Ja wykorzystałam duże opakowania XXL o rozmiarze(...)każdy. Rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego. Posmarować go cienko kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta i docisnąć całość, żeby się lepiej połączyła (najlepiej za pomocą wałka  (fot.2) ). Tak przygotowany przekładaniec pociąć na 9 pasków o długości 40 cm i szerokości około 3 cm  (fot.3) . Z kawałka ciasta, który nam zostanie, wyciąć małe gwiazdki - które później umieścimy

Świat Ciasta
Pijane śliwki pod bezą 164

Śliwki gotowane w śliwowicy pod delikatną chmurką z białek, a to wszystko na cieście francuskim doprawione cynamonem. Przepis pochodzi z tych "gazetkowych" nieco zmodyfikowany na własne potrzeby ;) Składniki: 400 g ciasta francuskiego 130 g cukru pudru 100 ml śliwowicy 4 białka 1 łyżeczka cynamonu 50 g masła 0,5 kg śliwek mąka  + tłuszcz do formy + fasola(...)papier do pieczenia. Wykonanie: Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką i wykładamy formę ciastem francuskim nie zapominając o brzegach. Nadmiar ciasta odcinamy. Na górę ciasta wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy do środka fasolę aby ciasto podczas pieczenia nam się nie podniosło. Ciasto podpiekamy wstępnie w temp. 170* C przez 15 minut. Śliwki myjemy

W Moim Magicznym Domu
Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto 299

ciasta francuskiego można przygotować bardzo proste, ale też bardzo smaczne przekąski na imprezę. Przygotowanie takich pierożków nie zajmuje wiele czasu i zachodu a na pewno zasmakują one naszym gościom (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto s kładniki: Ciasto francusukie 2 łyżki czerwonego pesto, może być kupne, albo z przepisu tutaj (klik) 1/2 szklanki tartego sera Gouda(...)Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto wykonanie: Ser mieszamy dokładnie z pesto. Z ciasta francuskiego wycinamy małe prostokąty, na środek kładziemy nadzienie, składamy na pół. Zlepiamy brzegi pierożka i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Można je przygotować wcześniej i upiec jak już przyjdą goście. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Przekąska z ciasta francuskiego – z kurczakiem i pieczarkami 773

Prosty, a jednocześnie smaczny pomysł na ciepłą kolację, to połączenie 3 podstawowych składników takich jak: ciasto francuskie, kurczak i pieczarki. 2 op. ciasta francuskiego xl 2 pojedyncze piersi kurczaka 300-400 g pieczarek 1 cebula 1 op. tartej mozzarelli sól, pieprz jajko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem (ewentualnie przyprawą do gyrosa). Odstawiamy(...)patelnię wrzucamy kurczaka (w razie potrzeby uzupełniamy ilość oleju). Obsmażamy mięso. Łączymy z pieczarkami. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnego farszu dodajemy mniej więcej połowę sera i wszystko razem mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Połowę smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy na pół i lekko dociskamy. Kroimy na 4 kwadraty. Teraz w każdym kawałku wykrawamy nożem mniejszy kwadrat, w taki sposób, by nie przeciąć

Smaki Na Talerzu
Przekąski na święta i sylwestra 177

znajdzie coś idealnego dla siebie. Poniżej znajdziecie najlepsze przekąski na święta i sylwestra. Zapraszam, bo jest w czym wybierać. Imprezowy wieniec Parówkowe Przeplatańce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z ciasta francuskiego Sushi z ogórka Koperty(...)ciasta francuskiego Imprezowe roladki z tortilli Zawijane roladki z szynki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini Zapiekanki z Ciasta Francuskiego Francuskie roladki z 3 składników Paszteciki z kapustą i grzybami Przekąski z bagietki w 7 minut Przekąski piwosza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanki z Ciasta Francuskiego z Mięsem Mielonym Imprezowe Kominki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Przekąski na święta i sylwestra pochodzi z serwisu

Przepiski.pl
Francuskie trójkąty z powidłami śliwkowymi 159

Trójkąty z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi, to pyszne ciasteczka, które sprawdzą się nie tylko do kawy, ale również na świąteczny stół. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko.  SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego powidła śliwkowe około 200 g 1 jajko garść płatków migdałowych cukier puder do dekoracji WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki i delikatnie rozwinąć. Pokroić nożem na kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm. Na każdym kwadracie położyć łyżeczkę powideł śliwkowych, następnie złożyć ciasto na pół i zlepić widelcem. Trójkąty przełożyć na blaszkę, po czym posmarować każdy rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasteczka włożyć do piekarnika i piec około

Passions hobbies life
Galette z ricottą i pieczarkami – na domowym cieście francuskim 189

mieszamy i zdejmujemy z ognia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Na środkowym poziomie piekarnika zostawiamy blachę żeby się równomiernie nagrzała. Wyjmujemy z lodówki domowe ciasto francuskie. Wałkujemy je mniej więcej w owal, na placek o wysokości 3mm i o średnicy ok. 32-35cm. Przekładamy ciasto na papier do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy nadzienie(...)minutach włączamy w piekarniku termoobieg – z termoobiegiem pieczemy galette kolejne 8-10 minut, do zrumienienia ciasta i grzybów. Uwaga – zaglądnijcie do piekarnika po 15-20 minutach – domowe ciasto francuskie potrafi się niekontrolowanie wybrzuszyć i galette wygląda dosłownie jak kopiec kreta. Wystarczy wtedy otworzyć piekarnik i naciąć ciasto pod nadzieniem ostrym nożem, aż do blachy – to uwolni gorące powietrze spod tarty

Karo in the Kitchen
Ślimaczki z szynką i serem 75

Proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu ślimaczki z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki i sera to przekąska idealna na każdą okazję. Doskonale sprawdzą się na domowe imprezy lub na ciepłą kolację. Mimo, że ślimaczki z szynką i serem składają się tylko z kilku prostych składników, to smakiem oczarują każde podniebienie. Jeśli organizujesz małą imprezę ze znajomymi, lub szukasz fajnej przekąski(...)filmu, ślimaczki z szynką i serem sprawdzą się idealnie. ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ I SEREM PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego kilka plastrów sera mozzarella kilka plastrów szynki 4 łyżki ketchupu 1 łyżka majonezu sól pieprz zioła prowansalskie Przygotowanie 1. Ketchup wymieszaj z majonezem, solą, pieprzem i ziołami. 2. Ciasto francuskie rozwiń na blacie i posmaruj przygotowanym sosem. Następnie ułóż plastry

Alle Dobre!
Szybka przekąska idealna na spotkanie ze znajomymi 597

Kurczak otulony ciastem francuskim z pieczarkami i papryką. Genialna przekąska idealna na domową imprezę. Składniki: ciasto francuskie filet z kurczaka pieczarki papryka czerwona tarta mozzarella cebula sól pieprz roztrzepane jajko Sos: jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku Filet z kurczaka posolony, popieprzony smażymy na oleju. Na oddzielnej patelni dusimy cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy posiekaną(...)kostkę paprykę i chwilkę smażymy. Rozkładamy ciasto francuskie na ciasto układamy starty ser mozzarella, usmażonego kurczaka, pieczarki z cebulką i papryką. Zawijamy warkocz lub rulon. Smarujemy wierzch rulonu roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą (można także posypać startym serem). Pieczemy w 180 stopniach przez 20 -25 min. Do czasu aż rolada zrobi się złota

MojaQchnia.pl
Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim. 362

Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić(...)pół, ale nie nacinać do końca - zrobić tak zwane kieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski.  Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć,  Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego

W kuchni u Moniki
Tarta z kurczakiem,pomidorkami,papryką i fetą 168

Wyśmienita tarta na cieście francuskim sprawdzi się jako obiad,kolacja czy też poczęstunek dla gości.  op. ciasta francuskiego 250g filetu z piersi kurczaka 1/2 żółtej papryki  5 pomidorków koktajlowych 100g sera feta 3 łyżki śmietanki 18 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku  1/4 łyżeczki curry 1 łyżka(...)rumiano. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę,jajka,szczypiorek,posiekaną w paseczki paprykę,sól,pieprz i curry. Formę do tarty (moja o śr.27 cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem francuskim. Na ciasto włożyć usmażone mięso,zalać przygotowaną mieszanką,ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać pokruszoną fetą. Piec tartę 25 minut w temp. 190*C.  Podawać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki