ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:41/509)

Rogale z ciasta francuskiego z bananem i czekoladą 59

Banany zapieczone w cieście francuskim z dużą ilością czekolady to coś pysznego. Słodkie, ale obłędnie pyszne. Najlepiej smakują gorące, takie zaraz po upieczeniu gdy rozpływają się w ustach, ale zimne też są dobre. Polecam na podwieczorek i na karnawałową przekąskę.   Potrzebujemy: 1 płat ciasta francuskiego 2 większe banany 10 dag mlecznej czekolady 1 jajko do posmarowania cynamon mielony według(...)uznania    Wykonanie pysznych rogali:   1. Ciasto francuskie rozwijamy i odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. Banany obieramy i nacinamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 2. Ciasto francuskie kroimy na dwie części, na każdą część kładziemy banana, smarujemy czekoladą i zawijamy, zostawiamy kawałek ciasta, który nacinamy ostrym nożem i zawijamy banany. Na wierzchu powinno

Izabelawkuchni
SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 52

Szparagi zapiekane w cieście francuskim - najprostsza i niezwykle efektowna przekąska na co dzień - w sezonie szparagowym, na imprezę, piknik lub jako dodatek do grilla. Oprócz tego, że wyglądają świetnie, to wspaniale smakują...  Ze szparagów wystarczy tylko odłamać zdrewniałe końcówki, każdy z osobna zawinąć w uprzednio pokrojone na cienkie paski ciasto francuskie, a na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i (opcjonalnie(...)posypać odrobiną parmezanu oraz białego (lub czarnego) sezamu. Na koniec lądują na jakieś 20 -22 minuty w piekarniku i gotowe!  SKŁADNIKI: 1 pęczek szparagów 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko odrobina parmezanu (opcjonalnie) odrobina sezamu WYKONANIE: 1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój

Słodko-Słony Świat Ilony
Szybkie paszteciki z soczewicą 118

propozycja nie tylko dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na lepienie pierogów czy zagniatanie ciasta drożdżowego na klasyczne paszteciki. Składniki (na 12 pasztecików): 400 g ciasta francuskiego 200 ml zielonej soczewicy pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki całego kminku pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego ząbek czosnku cebula olej do smażenia sól 3 łyżki masła ewentualnie : woda z gotowania(...)oleju. Dodać do masy soczewicowej. Do masy dodać jeszcze ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. Masło stopić w rondelku. Piekarnik włączyć na 220 stopni C., pieczenie góra/dół. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie. Na środek wyłożyć masę z soczewicy, wyrównać.  Puste boki ciasta francuskiego posmarować stopionym masłem. Boki ciasta złożyć do środka i nałożyć jeden na drugi. Całość

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z pieczarek i pierożki z ciasta francuskiego 175

będzie wiedział o co chodzi. Myślę, że to właśnie seler nadał tej zupie zupełnie innego smaku. Uzupełnieniem dania są pieczone pierożki z bardzo fajnym nadzieniem. Do pierogów użyłam ciasta francuskiego. No cóż, uwielbiam ciasto francuskie! Lubię je jeść zarówno na słodko jak i na słono, lubię też używać go w kuchni. Niestety robię to od wielkiego święta. Kiedyś takie ciasto(...)śmietany sól, pieprz  1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Pieczone pierożki z porem i pieczarkami składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 por (biała część) 150 g ricotty sól, pieprz, chilli 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego   2 łyżki natki pietruszki 1 żółtko wykonanie: Wszystkie pieczarki

Przysmaki Karolki
Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto miętowym 78

Ślimaki z ciasta francuskiego z pesto miętowym 💚 mega orzeźwiające 🌱 po upieczeniu pesto brązowieje i wygląda bardziej jak pesto z suszonych pomidorów (bo i takim możecie posmarować ślimaki) ale to chyba nikomu nie będzie przeszkadzało. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 doniczka mięty (4 duże garście) 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 20 g parmezanu 3 łyżki nasion słonecznika Sól, pieprz(...)roztrzepane jajko Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Słonecznik podprażamy na suchej patelni aż lekko zbrązowieje. Miętę, oliwę, czosnek, starty parmezan, słonecznik i przyprawy blendujemy. Smarujemy ciasto francuskie po całości. Zawijamy w rulon i kroimy plastry. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut. Sprawdź również przepis na  ROŻKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA A'LA SPANAKOPITA  oraz

Czarnawisienka
Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem 108

Możecie o nich przeczytać w przewodniku:  10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie .  Co w pastéis de nata jest tak wyjątkowego? Warstwy maślanego i chrupiącego ciasta francuskiego, skrywające błogi budyniowy krem jajeczny o aromacie cynamonu, cytryny i wanilii. Dla mnie są wprost zniewalające, a wszystkie inne wypieki, których spróbowałem w swoim życiu (a wierzcie mi, było(...)Żeby przystąpić do pieczenia pastéis de nata , należy zarezerwować sobie dwa dni — jeden na zrobienie ciasta, a drugi na krem i pieczenie. Ciasto do babeczek jest bardzo podobne do ciasta francuskiego, jednak inaczej je się składa i trochę w inny sposób smaruje się masłem. Tylko dzięki tej metodzie otrzymamy oryginalny efekt. Jeśli boicie się tego etapu, to wykorzystajcie gotowe ciasto

Food Square
Tartaletki z pomidorami 44

Super szybkie i pyszne tartaletki z ciasta francuskiego z pomidorkami i ziołami. Smakują podane na ciepło lub zimno. Idealne na przystawkę lub podwieczorek. Możesz posypać je świeżymi ziołami, podawać z sosami, np. czosnkowym lub sosem tzatziki . Do tartaletek możesz dodać kolorowe posiekane oliwki, kapary, czerwoną cebulę oraz suszone pomidory. Tartaletki z pomidorkami to bardzo smaczna i ładnie wyglądająca przystawka(...)przekąska w ciągu dnia. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie tartaletki z ciasta francuskiego oraz kilka porad. Tartaletki z pomidorami SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g 1 małe jajko 100 g tartego żółtego sera 15 kolorowych pomidorków, u mnie żółte i czerwone sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Odmierz 100 g żółtego sera i zetrzyj na tarce

Zasmakuj Kuchni
Ciastka francuskie Wąsy 63

Dzień Chłopaka, Dzień Ojca, Dzień Dziadka, Andrzejki, Sylwester czy inne okazje. Super efekt z kilku dosłownie składników. PRZEPIS NA CIASTKA FRANCUSKIE WĄSY Składniki na ciastka francuskie wąsy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek oleju 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżeczki cynamonu Jak zrobić ciastka francuskie wąsy: Ciasto francuskie rozwijamy, Olej mieszamy z cukrem i cynamonem. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy mieszaniną(...)boku – połowę z jednej strony, połową z drugiej, tak by na środku spotkały się dwie mini rolady. Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry, układamy na blaszce ż papierem do pieczenia formując wąsy. Pieczemy 10 min. Artykuł Ciastka francuskie Wąsy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Babeczki z kurkami na początek babiego lata 98

kurkowych zbieraczy i zaopatruję się u nich w jedne z moich ulubionych grzybów, by już za chwilę wchłaniały aromat czosnku, tymianku i cebulki. To pyszne połączenie wyląduje w objęciach francuskiego ciasta, którego maślane warstwy po upieczeniu zaczynają tworzyć cieniutkie, przyjemnie chrupiące listki. Cała kuchnia wypełnia się ciepłym zapachem pieczonego ciasta i aromatem ziół, gdy wyciągam rumiane babeczki z piekarnika. Złota(...)prostu uwielbiacie kurki albo macie ochotę na pyszną przekąskę, sierpniowy wsad do piknikowego koszyka albo niecodzienną kolację, to te babeczki z pewnością oczarują Wasze podniebienia. Babeczki z kurkami na cieście francuskim Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200g kurek 1 średnią cebulę 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 3 gałązki świeżego tymianku sól i pieprz do smaku 50g startego żółtego sera

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rogaliki francuskie z jabłkiem i dżemem z czarnego bzu 97

Ekspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom, bo choć ciasto francuskie należy do dość tłustych, to nie jest słodzone. Jedyny cukier, jakie tu znajdziemy pochodzi z owoców - w środku mamy kawałek jabłka i dżem 100% z owoców, w pełni naturalny(...)sobie i naszym bliskim. Prozdrowotny dżem z owoców czarnego bzu firmy Łowicz polecam każdemu! Jest pyyyszny! ;) Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 1 jabłko 8 łyżek dżemu z czarnego bzu Łowicz 2 łyżki mleka* Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy w 8 części - wyjdą nam mniej więcej kwadraty (choć to zależy od wielkości ciasta). Każdą część smarujemy łyżką

Kolorowy Przepisownik
Parówki z serem w cieście francuskim 138

Proste i szybkie do przygotowania parówki  w cieście francuskim mogą być fajną przekąską, świetnie się sprawdzą na śniadanie lub kolację. Smakują równie dobrze na zimno jak i na ciepło. 8 porcji opakowanie ciasta francuskiego 4 parówki  użyłam paryżanek. 4 plastry żółtego sera 1 żółtko opcjonalnie ziarna czarnuszki lub sezamu Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych części. Parówki dzielimy(...)połowę. Plasterki sera żółtego kroimy na połowę i owijamy każdą parówkę, układamy na środku każdego plastra ciasta francuskiego i zwijamy/owijamy w rulon. W między czasie piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Parówki w cieście układamy  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. S marujemy  rozbełtanym żółtkiem,   opcjonalnie posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy do ze złocenia ok 15 minut. Smacznego

Andzia Pichci
morele na dżemie w cieście francuskim... 81

Składniki: ciasto francuskie 1 rolka, dżem 250 gram, morele 4 sztuki większe, cukier puder - ile potrzeba Ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papierze do pieczenia, ciasto podzielić na osiem kawałków. Na środku każdego kawałka ciasta nałożyć łyżkę dżemu (jaki się lubi) śliwkowo-jabłkowego (mój domowy). Na dżemie położyć połowę moreli bez pestki skórką do dołu, rogi ciasta nałożyć do środka(...)pędzelkiem maczanym w wodzie. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 40 minut, ciastka dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - na szybko ciasto francuskie na pyszny deser (zawsze mam w zapasie rolkę ciasta francuskiego lub zamrożonego), dodatki dajemy jakie lubimy.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
KWIATKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 105

Szybka, prosta i bardzo smaczna przekąska z ciasta francuskiego z dodatkiem białej kiełbasy.  Takie francuskie kwiatki mogą być ozdobą wielkanocnego stołu, albo pyszna przekąską, którą sporządzimy na spotkanie ze znajomymi. Robi sie je błyskawicznie (jak wiekszość wypieków z użyciem gotowego ciasta francuskiego), co jest ich dodatkową zaletą.  Pysznie smakują z ketchupem albo z sosem czosnkowym 😍 Składniki(...)ciasta francuskiego 6 sztuk białej kiełbasy (sparzonej, średniej długości każda) 1 żółtko czarnuszka lub inne ulubione zioła Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Tniemy poziomo na pół, a następnie pionowo na 3 części, aby otrzymać 6 kawałków. Każdą kiełbaskę zawijamy ściśle w ciasto. Zawinięte -  nacinamy dość głęboko. Nacięte kiełbaski naciągamy delikatnie dookoła tak, aby otrzymac kształt kwiatka. Układamy na blaszce wyłożonej

Walijskie Pichcenie
Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 140

dziś będzie o miłości francuskiej, a dokładniej, o miłości do ciasta francuskiego. Ileż dobroci można z niego wyczarować! Do tego zapieka się na fenomenalny złoty kolor! Używam go niezbyt często z uwagi na jego kaloryczność – w zasadzie tylko w przekąskach dla gości. W imię zasady: im bardziej oni przytyją, tym ja wyglądam przy nich szczuplej :). Ok, żarty(...)gości, jak zrobiła to Madzia dla „testu”, a następnie podgrzać chwilę w piekarniku. Uwierzcie mi, to bardzo dobra przekąska warta wypróbowania. Składniki na 12 rożków 1 opakowanie ciasta francuskiego 200-250 g mrożonego szpinaku 150 g piersi kurczaka 2 ząbki czosnku pół cebuli 1 jajko (białko) 1 łyżka mąki łyżka oleju do smażenia przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz

Mojewlasne.pl