takie jest zazwyczaj lepsze (po prostu robią go fachowcy!), tak jest szybciej i prościej. Stwierdziłam, że nie zamierzam porywać się z motyką na słońce i cały dzień przygotowywać domowe ciasto francuskie. Teraz kiedy mam ochotę na croissanta, kupuje dobre, sprawdzone ciasto francuskie, sięgam po ulubione sezonowe dodatki i mam croissanty w kilka chwil. Aby rogaliki były takie, jak ze sklepu(...)musisz przestrzegać tylko kilku rzeczy, jakich? Ciasto francuskie musi być przechowywane w lodówce (to przecież świeże ciasto!), nie może być narażone na ciepło przed pieczeniem. Zawsze gotowe rogaliki wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, nigdy do zimnego! Pieczemy w wysokich temperaturach około 190 stopni dość szybko 12- 20 minut, w zależności od wielkości croissantów. PRZEPIS NA CROISSANTY SKŁADNIKI: - 2 arkusze
SMYKWKUCHNIProstota zawsze jest na pierwszym miejscu. Tak samo z przygotowaniem jedzenia. Przygotowałam świetną propozycję z wykorzystaniem sera mazdamer od Klamra z ciastem francuskim i warzywami. Składniki: 300g (1 opakowanie) ciasta francuskiego 125g sera mazdamer 200g pomidorków koktajlowych 180g papryki czerwonej Sposób przygotowania: Warzywa umyć i pokroić na mniejsze porcję. Na blaszkę rozłożyć ciasto francuskie. Na jedną połowę położyć ser oraz
Truskawkowa FiestaJeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność potrawy, co pozwoli nam nabrać nieco energii. 30 min 2 składniki: ciasto francuskie 2 plasterki boczku 4-5 plasterków pomidora 5 dag sera żółtego szczypiorek 2 jajka sól, pieprz wykonanie: Z ciasta francuskiego
Ania i Marcin gotująPyszne rurki z kokosową masą twarogową oraz przełamującym jej słodycz dżemem z czarnej porzeczki, to doskonały deser dla dużych i małych łasuchów. 1 op. ciasta francuskiego xl 70 g wiórek kokosowych 250 g półtłustego twarogu 50 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 150 g śmietanki 30 % dżem z czarnej porzeczki 1 jajko Ciasto francuskie kroimy na paseczki o szerokości
Smaki Na TalerzuWitajcie :) Dzisiaj tak na szybko pyszna przekąska do przegryzienia, z ciasta francuskiego z kindziukiem od firmy Duda. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 opakowania kindziuka w plasterkach Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy pasy o szerokości plasterka kiełbasy i długości około 13 cm. W górnej części paska układamy plasterek kiełbasy( dowolnej nie koniecznie kindziuk ) i przykrywamy
Sama słodycz i szczypta chilibardzo na miejscu do przyjmowania gości. Warto wtedy pomyśleć o szybkich potrawach, sałatkach, ciastach, postaw na coś ciepłego. Pamiętaj tylko,by nie przesadzić ze słodkim, gorzkim, słonym. Postaw na różnorodność, tak samo na ilość, by nie zrobić za dużo. Jednym z przykładów jest ciasto francuskie z szynką i serem. Potrzebujesz: ciasto francuskie parę kawałków szynki bazylię, oregano ketchup/ sos czosnkowy(...)parę kawałków sera wszystko układamy na ciasto francuskie, przyprawiamy, następnie zwijamy ostrożnie i wkładamy do piekarnika na 15 minut, w 180 stopniach. -brownie: – masło, 3 gorzkie czekolady, kakao, cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, niecała szklanka mąki pszennej, troszkę soli, 250 g cukru W kąpieli wodnej trzeba rozpuścić masło na małym ogniu, potem odstawić do przestudzenia.Następnie do masła dodajemy
sierotka maRysia w kuchniCiasto francuskie dobrze jest mieć pod ręką – w sklepie lub w lodówce. W krótkim czasie możemy przygotować takie oto przepyszne ciasteczka. Do przygotowania ciastek potrzebujemy: – opakowanie ciasta francuskiego – dżem brzoskwiniowy/morelowy – kilka nektarynek Ciasto francuskie kroimy na równe kawałki, smarujemy dżemem a na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki nektarynki. Pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach
Szybko Tanio SmacznieZapraszam na smaczną tartę. Zrobiłam ją na gotowym cieście francuskim. Polecam na ciepłą kolację. Składniki: 275 g ciasta francuskiego biała część pora 3 parówki z szynki 100 g sera żółtego 1/4 małej czerwonej papryki 100 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich forma na tartę o śred, 26 cm Przygotowanie: Wyjmujemy ciasto francuskie z opakowania
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzepyszne połączenie chrupiącego ciasta i budyniowego kremu.jest to wersja uproszczona bo z gotowego ciasta francuskiego i budyniu w proszku ale ciasto smaczne i znika migiem. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 5 szklanek mleka 3 budynie waniliowe bez cukru 5-6 łyżek cukru 250g masła WYKONANIE Rozgrzewamy piekarnik do 200C.Ciasto francuskie rozwijamy na dwóch blaszkach wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia
Mała w garnku mieszasłodkie nadzienie z cynamonu i cukru zamienimy na wytrawne, złożone z kremowego serka i wędzonego łososia, otrzymamy pyszną, niebanalną przekąskę na piknik czy też imprezowy chrupacz. Bardzo lubię ciasto francuskie, bo można z niego szybko przygotować wiele różnych przekąsek. Prawie na każdą imprezę lub przyjęcie czaruję coś z tego ciasta, a opakowanie staram się trzymać w zamrażalniku. Sprawdźcie sami(...)lnianego 80 g kremowego serka Apetina Pesto i Rukola 120 g wędzonego łososia w plastrach (w wersji wegetariańskiej zastąp łososia plastrami pieczonej czerwonej papryki) Przygotowanie palmier: Jeżeli kupiłeś mrożone ciasto francuskie, rozmroź je przez noc w lodówce. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń na arkuszu papieru do pieczenia. Jajko wbij do miseczki i rozbełtaj widelcem. Przy pomocy kuchennego
Chilli Czosnek i OliwaWykwintnie, choć banalnie prosto. No chyba, ze porywacie się na samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego - a wybieram gotowe, ale czytam skład ;) Składniki: - płat gotowego ciasta francuskiego - ok 10 krewetek (używam mrożonych gotowanych) - 3 plastry ananasa z puszki - 4 łyżki majonezu - 4 łyżki keczupu - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - natka pietruszki do dekoracji - łyżka masła - trzy ząbki czosnku - jajko Ciasto francuskie rozwijam
Cook&Lovepostanowiłam je grillować. Ich przygotowanie, jest nie skomplikowane, więc warto spróbować to grillowe danie. Składniki ok. 18 szt.: 2 krążki wołowiny Sokołów uczta kulinarna, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 2 garście świeżego szpinaku, ok. 15-20 g sera żółtego mozzarella, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, mielona słodka papryka wędzona, mieszanka przypraw czubryca zielona, suszony lubczyk ogrodowy, sól(...)smaku. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy po długości na połowę. Na jeden pasek ciasta, po długości, rozkładamy mięso wołowe, oprószamy solą, pieprzem, ziołami i papryką wędzoną. Posypujemy startym serem, dokładamy (na wierzch mięsa po długości) liście szpinaku. Ciasto zaczynając od dłuższego boku zwijamy w roladę, którą kroimy na ok. 8 części. Grill rozgrzewamy, układamy na nim podwójnie złożoną folię aluminiową
Moniki Smakołykizachęta dla każdego. A jeżeli nie, to dodam, że są jeszcze aromatyczne, delikatne i wprost rozpływające się w ustach :). Polecam serdecznie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu. Składniki: 2 opak. ciasta francuskiego (25 x 40 cm) 2-3 duże jabłka (np. szara reneta) 1 żółtko 1 łyżka mleka 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania Jabłka obrać(...)Pokroić na plastry o grubości 8-10 mm (fot.1) . Za pomocą kieliszka o średnicy 35-40 mm powykrawać gniazda nasienne (fot.2) . Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na paseczki o wymiarach 3x12,5 cm (ponieważ ciasto francuskie dość szybko obsycha - najpierw rozwinąć jedno opakowanie ciasta, później dopiero drugie). Paskami ciasta owijać plasterki jabłek, przewlekając je przez otwór po gnieździe
Świat CiastaFaworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) i w dodatku w kilka minut! :) Polecam wszystkim zabieganym, zapracowanym lub po prostu leniwym ;) jako szybszą alternatywę dla tradycyjnych faworków, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące faworki The post Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezrobiłam takie ciasteczka. Wystarczy pół godziny, razem z pieczeniem i pyszny deser gotowy. Do kawki i herbatki jak znalazł. Już wcześniej pisałam, że warto mieć w lodówce ciasto francuskie. Można z niego wyczarować coś fajnego, kiedy szybko chcecie zrobić deser, lub przekąski. Nie potrzeba tu żadnych umiejętności kulinarnych, wystarczy pomysł. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego(...)kostek czekolady mlecznej 1 jajko Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na 21 prostokątów. Na każdym prostokącie z jednej strony ułożyć kostkę czekolady. Następnie przykryć wolna częścią ciasta i skleić brzegi widelcem. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20 minut
Agusiowe smakołyki