Tarta francuska z pomidorami i bazyliowym serkiem Składniki na formę 20x 28 cm: ok. 230 g ciasta francuskiego (docinałam z płata 275g) 200 g serka śmietankowego 1 łyżka posiekanych listków bazylii , plus dodatkowo całe do dekoracji 1-2 ząbki czosnku 400- 500 g pomidorów pomieszanych sól i pieprz Piekarnik rozgrzać do 200C. Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć mąką(...)wyłożyć ciastem francuskim. Odstawić do lodówki. Serek wymieszać z bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Połowę serka rozsmarować na przygotowanym cieście francuskim. Na wierzchu rozłożyć pomidory (skórką do dołu). Pomiędzy pomidory łyżeczką ponakładać resztę serka. Całość skropić oliwą lub olejem, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut. Jeżeli
Pełny talerzopakowanie ciasta francuskiego (z masłem), 5 fig, 2-3 łyżki orzechów włoskich, 2 jajka, 80 g migdałów, 60 g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, Ja ciasto francuskie kupuję gotowe, mrożone. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu. Blachę do muffinek wysmarować masłem(...)Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, podzielić na 10 jednakowych kawałków, którymi wyłożyć zagłębienia w blasze. Do każdego zagłębienia włożyć pół figi podzielonej na 3 cząstki, oraz wsypać trochę orzechów włoskich. Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki). Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczna wymieszać z migdałami. Masę wlać
królestwo garówcynamonu (z tego przepisu ), ale możecie wykorzystać wodę z sokiem z cytryny, herbatę itd. nieduża ilość cukru pudru do oprószenia ciasta *zamiast paluszków francuskich możecie również upiec dwa płaty ciasta francuskiego, które będą stanowić spód i wierzch kremówki Przygotowanie: Spód blaszki (u mnie tortownica) wykładamy paluszkami francuskimi (najlepiej niektóre połamać). Uwaga, jeśli nie chcecie zostawić ciasta na całą(...)chłodny). *jeśli powstaną wam jakieś grudki masę można uratować przecierając przez sito Naszą masę przekładamy na spód z paluszków francuskich. Wierzch smarujemy malinową konfiturą i układamy kolejną warstwę paluszków francuskich. Ciasto wstawiamy na kilka minut do lodówki, po tym czasie lekko nasączamy górę (aby ciasto później łatwiej się kroiło, ja używam domowego syropu imbirowego). Ciasto wstawiamy do lodówki
Słodkie okruszkiDziś szybkie, bo z gotowego ciasta francuskiego wytrawne tartaletki z farszem pieczarkowym, papryką i cebulą posypane parmezanem. Aromatyczne, na gorąco, z dodatkiem dużej ilości sałaty dziś będziemy jeść:) Fajna przekąska na ciepło, zimno, do sałat wszelakich i dipów. Jednym słowem na lunch, do pracy i propozycja na imprezę, której bym się nie powstydziła. Można je ładnie ułożyć np. na świeżej(...)rukoli i polać delikatnie sosem serowym lub dipem czosnkowym, pomidorowym. Pycha! Składniki na 12 tartaletek: opakowanie ciasta francuskiego farsz pieczarkowy z tego przepisu tarty parmezan lub żółty ser, dowolnie 12 silikonowych foremek na muffinki Przygotowanie: Ciasto francuskie rozkładam na blacie, kroję wzdłuż dłuższej części na pół, następnie w poprzek tworząc 12 równych części. Ciastem wykładam foremki, nakładam łyżką farsz
Zasmakuj KuchniCzasami przychodzi taki dzień, kiedy nie mam ochoty spędzać godzin w kuchni. ;-) Wtedy zawsze służy mi pomocą ciasto francuskie, którego rolka zwykle jest w lodówce. Pomysł na ekspresową kolację. Bardzo dobrze smakują z sosem barbecue z tego przepisu. 1 płat ciasta francuskiego opakowanie parówek lub/i cienkie kiełbaski 200g żółtego sera w plastrach 1. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. dzielimy(...)części tak by móc swobodnie zawinąć w każdą część parówkę/kiełbaskę. Na każdą część kładziemy ser oraz parówkę/kiełbaskę. 2. Tak przygotowane parówki/kiełbaski zawijamy w ciasto francuskie. Przy łączeniu dociskamy palcami. 3. Każdy z tak przygotowanych rulonów przecinamy na 3 części. Na każdej parówce w cieście robimy trzy, równoległe do siebie nacięcia
Szefowa kuchniTaką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 2 łyżki keczupu ? 1 kulka mozzarelli 100 g ? 3 plastry szynki konserwowej lub innej(...)pieczarki ? 3-4 pomidorki koktajlowe ? zioła prowansalskie ? 1 łyżka parmezanu Wykonanie: ? Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na papierze do pieczenia. ? Rozsmarować keczup pozostawiająć na obwodzie ok. 2 cm wolnego ciasta i rozłożyć plastry mozzarelli. ? Następnie ułożyć na wierzchu szynkę, pokrojone pieczarki i połówki pomidorów. ? Posypać ziołami i parmezanem. ? Zawinąć dookoła ciasto do środka mocno dociskająć w rogach. ? Piec
To co kochamGratka dla lasuchow.Bez mieszania,ucierania, odwazania pyszne" co nieco "do kawy. Chrupiace ciasto francuskie,soczysty marcepan i morele.Polaczenie smakow idealne. Zniewalajaca,pachnaca,blyskawiczna tarta.Zjecie ja zanim zdazy wystygnac. Skladniki: ciasto francuskie z rolki ( kwadrat o boku 25 cm) okolo 150-180 g lub mrozone platy 400 g moreli 80 g masy marcepanowej 2 lyzki mleka 2 lyzki cukru trzcinowego(...)drugi,docisnac brzegi by sie dobrze zlepily i wywalkowac na omaczonym blacie kwadrat o boku 25 cm. Przygotowac morele,przekroic na pol i usunac pestki. Mialam swieze ciasto francuskie z rolki,odcielam wiec tylko kwadrat o boku 25 cm.Ciasto ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Posrodku ciasta zaznaczyc okrag o srednicy 20 cm np.talerzykiem.Na zaznaczonym okregu ulozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pizzy, ale jednak wyglądają zupełnie inaczej i ciekawiej Polecam te ślimaki pizzowe na świąteczne ucztowanie albo na szybką i niezbyt skomplikowaną przekąskę dla niespodziewanych gości! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Sos: przecier pomidorowy (mały słoiczek, około 140 g) 1 łyżka oleju szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonych ziół toskańskich(...)prowansalskich Nadzienie: wegański ser żółty starty na dużych oczkach (ja używam Violife) oliwki bez pestek 1 duża pieczarka świeża bazylia Wykonanie: Gotowe świeże ciasto francuskie wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed jego wykorzystaniem, żeby chętniej z nami współpracowało Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W niewielkiej miseczce mieszamy przecier pomidorowy, olej, zioła i sól. Ser żółty trzemy
Lamarida.pljakiegoś czasu w mojej lodówce zalegało ciasto francuskie, ale w końcu się doczekało. Były też jabłka, efekt pycha! Polecam! Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 1 jajko cynamon Skworcu cukier trzcinowy Skworcu cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Skworcu Przygotowanie; Ciasto wyjąć z lodówki na kilka minut. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na krążki. Krążek(...)powinien mieć grubość około 1cm. Ciasto pokroić na paski o długości około 0,5 - 1 cm. Krążek jabłka opleść paskiem ciasta francuskiego, przewlekając przez środek. Krążki ułożyć na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać cynamonem i cukrami. Piec w 200C kilka minut do zrumienienia. Czas należy kontrolować. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Prosty i szybki przepis na ciastka z ciasta francuskiego z szynką i serem. Przekąska idealna na imprezy, sylwestra.. na co dzień. Takie paszteciki z ciasta francuskiego przygotujesz w kilka minut. W wersji na słodko gorąco polecam również czekoladowe spiralki z ciasta francuskiego
AniaGotuje.pltaki deser, który powstał trochę przez przypadek. Niedawno robiłam uproszczoną kremówkę, czyli ciasto francuskie, bita śmietana, truskawki. Okazało się, że zjedzenie jej za pomocą widelczyka czy łyżeczki jest może nie niemożliwe, ale trochę skomplikowane. Ciasto francuskie się kruszy, ucieka nam z bitej śmietany, nie da się tak łatwo wydzielić porcji widelczykiem na jeden kęs. A ponieważ deser bardzo nam smakował(...)postanowiłam go trochę ujarzmić i dopieścić. Ciasto francuskie podane w pucharku, przełożone musem owocowym i bitą śmietaną, do tego sos czekoladowy, który tak naprawdę jest... najzwyklejszą i najprostszą polewą do ciast. Zastanawiałam się czy mam prawo użyć nazwy "sos czekoladowy", skoro czekolady jako takiej w nim nie ma. Jest kakao. Ale to przecież główny składnik czekolady :) Świeże maliny
bistro mamaCiastka powstały z przypadku ;)...Nagły atak na słodkie :D Pod ręką miałem ciasto francuskie i puszkę mang...cóż mi zostało bez wychodzenia do sklepu ;) Składniki ciasto francuskie puszka mango 2 łyżki cukru łyżka żelatyny Przygotowanie Mango osączamy z zalewy ,kroimy w kostkę. Cukier mieszamy z żelatyną ,dodajemy do pokrojonego mango. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka ,wykładamy nimi foremkę
R'n'G Kitchensłodko, na obiad, kolację czy na deser. Zawsze jest pora na dobrą tartę. Ostatnio przygotowałam bardzo prostą tartę z pomidorami. Dzięki temu, że na spód wykorzystałam gotowe ciasto francuskie jej przygotowanie nie zajęło dużo czasu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 jajka, 2-3 łyżki śmietany, 100 g tartej mozzarelli, 1 łyżka musztardy, kilka listków świeżej bazylii, 1/2 łyżeczki(...)suszonego tymianku, 2 duże pomidory w różnych kolorach (lub 1 duży i kilka koktajlowych), sól, pieprz do smaku. Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Do miski wlać śmietanę, dodać jajka i ser. Dokładnie wymieszać. Dodać tymianek, listki bazylii, sól i pieprz oraz musztardę
Moja kraina smakówDziś przepis na pysznego, soczystego kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim. Chociaż dnie wygląda na skomplikowane to w gruncie rzeczy jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. W efekcie końcowym wygląda i smakuje znakomicie. Polecam :) Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku masło do smażenia(...)umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony. Na patelni na maśle podsmażyć szpinak, wrzucić szpinak, smażyć aż odparuje woda. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto francuskie przekroić na dwa kawałki. Na środek każdego położyć mięso, na wierzch przesmażony szpinak. Ciasto po bokach ponacinać w paski, następnie paski przekładać raz z jednej
magiczna kuchnia KasiCzas na obiad, a dzisiaj ... smaczny i prosty w przygotowaniu przepis na kurczaka z serem i pieczarkami w cieście francuskim. Dodatek sera francuskiego doda cudownego aromatu zapiekance - Smacznego! Składniki na 3 porcje: opakowania ciasta francuskiego (XL) 1 duża pierś z kurczaka 6 szt. dużych pieczarek kawałek twardego sera francuskiego "zapachowego" ;-) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku - posiekany 2 jajka(...)doprawiamy przyprawami i mieszamy ... następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. - Naczynia do zapiekania smarujemy olejem lub oliwą za pomocą pędzelka i układamy przycięty na rozmiar naczynia kawałek ciasta francuskiego - smarujemy rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka, posypujemy papryką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 min - temp. 180 stopni (środkowa półka). - Kurczaka smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju
Alutka-Gotuje