ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:96/509)

Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 173

wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź(...)limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli

Kulinarne przygody Gatity
Francuska a'la pizza z zielonym pesto, cukinią, szpinakiem i mozarellą 113

Szybka przekąska do zjedzenia zarówno na ciepło i na zimno. Ciasto francuskie, chociaż do "fit" nie należy, jest świetną opcją na wykorzystanie końcówek z lodówki. Resztki pesto ze słoiczka, kawalek cukinii, końcówka zalegającego świeżego szpinaku i cudowny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Składniki (4 porcje) -opakowanie ciasta francuskiego (zazwyczaj używam okrągłego ok. 240g) -2 łyżki zielonego pesto -kawałek cukinii(...)garść świeżego szpinaku -1 mozarella Przygotowanie Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pesto.  Posypać liśćmi szpinaku. Cukinię i mozarellę pokroić w plastry. Poukładać na "pizzerkach". Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 st. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 349,6 kcal Tłuszcz: 24,4g Białko: 10,2g Węglowodany: 21,8g Smacznego

Zielona Kuchnia
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 281

słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź(...)limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli

Kulinarne przygody Gatity
Ślimaczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi, cynamonem i orzechami 126

jeśli dzisiaj nie zrobię. Pomyślałem więc, że tak naprawdę to mam ważniejsze rzeczy do zrobienia. Na przykład wpisać na bloga, żebyście mieli i mogli korzystać, przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi, cynamonem i orzechami, które ostatnio zrobiłem. Nie wyszły tak ładne jak bym chciał, ale za to smakowały naprawdę dobrze. Taki pomysł na w miarę szybką słodką(...)przekąskę. Jeżeli macie czas to oczywiście ciasto francuskie możecie zrobić sami (przepis TUTAJ ). Ale wiadomo, że teraz to kto ma czas na dłubanie się w cieście francuskim, takie ze sklepu też się nada. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Błyskawiczne rogi serowe z powidłami śliwkowymi i rumem. 421

dzieci je uwielbiają :) Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) 2 opakowania ciasta francuskiego 400 g sera białego 2 jajka 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru lub do smaku  kilka łyżek  powideł śliwkowych z rumem Orzech cukier puder do oprószenia rożków    Ciasto francuskie kroimy na pasy i wycinamy z nich równe kwadraty mogą być mniejsze

Sama słodycz i szczypta chili
Sylwestrowe menu – 10 najlepszych blogowych przepisów 208

szykuje domówkę? Pierwszym zazdroszczę , dla drugich mam garść inspiracji. Sama na pewno zrobię sałatkę słonecznik bo już dawno wpadła mi w oko i różyczki z ciasta francuskiego z cukinią. W święta nie było okazji więc mam nadzieję nadrobić z sylwestrowym menu. Sałatka słonecznik – mój tegoroczny faworyt Nadziewane muszle makaronowe – mój imprezowy klasyk :) Cukinia z gorgonzolą w cieście francuskim(...)ciepło także dla wegetariańskich gości. Rolada szpinakowa z łososiem – już dawno za mną chodzi – może wreszcie dojdzie Nadziewane pomidory – w sam raz na raz :) Koszyczki z ciasta francuskiego – zrobienie prostsze niż się wydaje! Sałatka leśna polana – nawet jeśli nie w Sylwestra to niedługo na pewno ją zrobię. Wygląda super prawda? Kebab na patyku – jeszcze

Mama z miasta
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 276

Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango(...)limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Francuska przekąska z bakłażanem 148

Pyszna i łatwa w przygotowaniu.Nie lubię marnować jedzenia ,więc wziąłem akurat to ,co pod ręką znajdowało się. Wyszło pysznie ,a przede wszystkim ekonomicznie. Składniki mały bakłażan płat ciasta francuskiego 100 g boczku surowego cebula 50 g ryżu jajko sól ,pieprz tłuszcz do foremek żółtko 1/2 pęczka koperku Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi(...)dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury

R'n'G Kitchen
Szparagi w cieście francuskim 230

szparagi w pełni, więc korzystajmy ile się da, bo jak zwykle szybko się skończy. Ja tym razem zapiekłam  te zielone łodyżki z szynką gotowaną i parmezanem w cieście francuskim. Efekt był taki, że znikły jeszcze ciepłe w mgnieniu oka, więc na dniach będzie powtórka ;) Zwłaszcza, że danie to nadaje się na każdą porę dnia i smakuje nawet na zimno(...)Składniki: płat ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów szynka gotowana lub suszona jajko parmezan oliwa sól, pieprz Piekarnik nastawić na 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Pozostałe łodygi doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i obtoczyć w oliwie. Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem,  ułożyć na nim kolejno

wyzwania kuchenne
Tarta z kiełbasą i brukselką 54

Mój pierwszy przepis z ciastem francuskim, nie wiem właściwie czemu dopiero teraz. Na pierwszy strzał poszła tarta z kiełbasą i brukselką. Jak wszystkim wiadomo, ciasto francuskie jest łatwe w obsłudze, mało wymagające i nadające się do słodkich i wytrawnych dodatków. I smaczne. Z tego co udało mi się zauważyć, pani brukselka była już pochodzenia polskiego. Powooooli zaczynają pojawiać się sezonowe(...)dużo świeżo mielonego kolorowego pieprzu. Staram się raczej nie zapychać ketchupami, ale nic nie poradzę na to, że również pasował. Cóż. Dodatki już dobierzcie sami. Składniki: 300 g świeżego ciasta francuskiego 20 małych brukselek kawałek ulubionej kiełbasy 1 duża czerwona cebula parę liści natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Brukselkę myjemy i gotujemy około 5 minut

Kardamonovy
Bułeczki francuskie jabłkowo – gruszkowe z nutką rumu i cukrem trzcinowym 196

chrupiące, ciepłe, cynamonowe bułeczki z jabłkami. Do przepisu użyłam gotowego ciasta francuskiego. Nadzienie sporządziłam z jabłek i gruszek, jednak jeśli chcecie, możecie zrobić tylko z jabłek, lub jedynie z gruszek. Natomiast polecam wypróbowanie takiego połączenia, ponieważ idealnie do siebie pasują. Nie ma na co czekać. Do dzieła! Bułeczki francuskie jabłkowo – gruszkowe z nutką rumu i cukrem trzcinowym około(...)bułeczek Składniki: 1 płat ciasta francuskiego na blachę o wymiarach 25×50 cm ( XXL) 4 jabłka 3 gruszki kilka kropel aromatu rumowego kilka kropel aromatu arakowego 1 łyżka cynamonu 1/3 szklanki cukru ( użyłam ksylitolu) 1 jajko cukier trzcinowy do posypania   Przepis: Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tartce. Wrzucić na patelnię i odparować wodę. Dodać cukier, cynamon

Jaglusia
Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami 198

Paszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką .  Doskonale komponują się z czerwonym barszczem.  Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:) gotowe ciasto francuskie takie:KLIK 50 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 70 dag pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku masło klarowane (dobra cena KLIK) Najpierw przygotowuję farsz(...)słona to ją przyprawiam. Gotuję do miękkości, staram się, aby nadmiar wody odparować.  Ugotowaną łączę z pieczarkami i studzę. Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli. Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki.  Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem. Piekę 30 minut

Takie tam pichcenie
Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem, szpinakiem i fetą 82

każdej imprezie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Takie łódeczki można również podać jako dodatek do czerwonego barszczu. Robi się je bardzo szybko, a jeśli użyjemy ciasta francuskiego light będą one też nieco fit.   Składniki (ok. 15-17 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej light) 2 małe filety z kurczaka lub 1 duży(...)koniec dodać szpinak i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Następnie przełożyć do miski, dodać ser feta i wymieszać za pomocą widelca do otrzymania farszu. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na każde nakładać po ok. 1 łyżce farszu i skleić boki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami prowansalskim. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Healthy food explorer
ciasto francuskie z bajecznym kremem z owocami 130

mnie onieśmielił. Tylko trzeba przyznać słodki tak bardzo, że wystarczy dosłownie malutki kawałeczek jest wystarczający. Ciasto robi się błyskawicznie, tylko trzeba odrobinę dłużej poczekać, aż wszystko stężeje.  Składniki: ciasto francuskie 2 tabliczki białej czekolady 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) owoce sezonowe - u mnie maliny  Przygotowanie: ciasto francuskie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym i piec zgodnie z przepisem

Gotowanie z pasją
Tarta z brokułami i serem feta 157

Tarta brokułowa to moja propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ale równie dobrze smakuje na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie. Dzięki użyciu ciasta francuskiego jest bardzo prosta  i szybka w przygotowaniu. Jeśli lubicie brokuły to na pewno ten przepis trafi w Wasz gust.   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 500 g brokuła, 120 g sera feta, 3 jajka(...)śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Formę na tartę wyłożyć gotowym, schłodzonym ciastem francuskim. Nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, gotować na parze przez około 15 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli (można pominąć sól – feta jest słona

Moja kraina smaków

Proponowane wyszukiwania