Składniki (z 1 opakowania XXL ciasta wyszło nam 6 drożdżówek): ciasto francuskie – kwadraty ok. 6×6 cm Nadzienie 1: ok. 400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części(...)podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta , Ciasto francuskie , Desery
kuchcikowniamiodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra CIASTKA Z JABŁAMI JAK Z McDonald’s Przygotowanie : około 40 minut Ilość: 6 ciastek Składniki: – 1 arkusz ciasta francuskiego (jeśli masz arkusz XL zrób nieco więcej nadzienia) – 1 jajko + 1 łyżka wody – 3 łyżki brązowego cukru(...)wolisz mąką ziemniaczaną, choć wtedy sos nabierze nieco formy kisielu. Musisz obserwować swoje jabłka, dobrać do nich ilość płynu i czas przygotowania tak aby wyszło pyszne nadzienie. Rozłóż ciasto francuskie. Ciasto pokrój najpierw wzdłuż na pół, a następnie na 6 pasków w poprzek, tak aby każdy z pasków miał 7-8 cm. Tym sposobem stworzysz 12 prostokątów o bokach
nietylkopasta.plSkładniki ciasto francuskie, 1 opak filet z kurczaka, 500g marchewka, 2 średnie szt brokuł, 200g cebula, 1 średnia szt por, 1/2 małej szt ser żółty, 3-4 plastry przyprawa do gyrosa, 1 opak vegeta, 1 łyżeczka olej, do smażenia jajko, 1 szt zioła prowansalskie, 1 łyżeczka Przygotowanie Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, marynujemy w przyprawie gyros, odstawiamy na godzinę(...)przestygnięcia. W tym samym rondlu na odrobinie oleju podsmażamy mięso przez 10 minut. Brokuł wrzucamy na osolony wrzątek, blanszujemy 3-4 minuty. Odsączamy i studzimy. Przygotowujemy warkocz. Rozkładamy francuskie ciasto na blacie (papier zostawiamy). Na środku rozkładamy nadzienie. Najpierw wykładamy marchewkę, później mięso, na to wykładamy różyczki brokuła. Całość przykrywamy plastrami sera. Nacinamy ciasto i zawijamy w warkocz (patrz zdjęcie
Gotowanie moimi oczamiProsto, a jak smacznie...wystarczy gotowe ciasto francuskie[ samemu można też takie ciasto zrobić, ale czasem można pójść na łatwiznę] i dowolne dodatki....u mnie masa makowa..Takie małe ..pyszne...zrobione w ekspresowym tempie przy pomocy pierogomanii Tupperware ..Z jednego opakowania ciasta francuskiego kupionego w Biedronce wyszło 12 oto takich pięknych ciasteczek..i kilka innych z resztek odciętego(...)ciasta. ciasto francuskie masa makowa z puszki Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie masa makowa z puszki] lekko go dociskając. Drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierożki, w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniemakówek. Mak nazywany był przez Summerów „Hul Gil” - kwiatem radości. W średniowiecznej Europie mak uprawiany był jako roślina ozdobna. Doceniono również jego walory kulinarne. Makowe ciastka francuskie. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (opakowanie po 375g x 2) Nadzienie: - ½ puszki masy(...)makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - 2 jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto
mojewypiekiinietylkoskładniki na ciasto francuskie: składniki na ciasto podstawowe: 250 ml kwaśnej śmietany 350 g mąki 1 jajko wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. składniki na ciasto maślane: 250 g schłodzonego masła 100 g mąki wykonanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy masło. Wszystko siekamy i zagniatamy. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy w kształcie kwadratu. Na środek dajemy rozwałkowane ciasto maślane i zwijamy boki
Domowy Smak JedzeniaTakie paluchy z makiem będą również oryginalną przekąską na świątecznym stole. ŚWIDERKI MAKOWE PRZEPIS Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 15 min. | Liczba porcji: 8 sztuk Składniki 1 płat ciasta francuskiego 300 g masy makowej 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż krótszego boku. Na jednym kawałku ciasta równomiernie rozprowadzić masę makową i całość przykryć
Przepiski.plSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka np. golden 3 kruche ciasteczka 40 g rodzynek 10 g orzeszków piniowych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2 mele golden 3 biscotti secchi(...)cucchiaio di latte zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, rodzynkami, 4 łyżkami cukru trzcinowego oraz cynamonem. Rozwijamy ciasto francuskie, na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka a na koniec jabłka z suszonymi owocami. Krótsze boki ciasta zakładamy na farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon, szczelnie
La grande e la piccola cuocaCiasto francuskie ostatnio podbija moje serce:)) Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu, więc takie gotowe ciasto wiele mi ułatwia. Tym razem proponuję pyszne ciasteczka, tak zwane sakiewki z nadzieniem serowym z dodatkiem kwaśnych wiśni. Całość wykańcza doskonale pasująca do całości kruszonka... Składniki: 225 g ciasta francuskiego, 150 g białego sera, 1/2 laski wanilii, 2 jajka(...)łyżki cukru waniliowego, 25g cukru pudru, 200 g wiśni nadwiślanki ChNP. Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Ser utrzeć z nasionami wanilią, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Nakładać po łyżeczce masy na kwadraciki ciasta. Wiśnie wypestkować, odsączyć, rozłożyć na masie serowej, delikatnie je dociskając. Zlepić wszystkie brzegi do środka, tworząc takie sakiewki. Wierzch posmarować drugim
Z miłości do słodkościzimno. Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.) kilka plasterków żółtego sera mleko do posmarowania ciasta Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie kroimy w trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm). Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone
Słodka Stronaskładniki: 1 puszka ananasa w plastrach 1 opakowanie ciasta francuskiego cukier puder do oprószenia wykonanie: Plastry ananasa odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie tniemy na kwadraty ok. 12×12 cm. Na środku każdego układamy plasterek ananasa. Każde ciasto nacinamy ok. 1 cm od brzegu, nie docinamy na środkach. Dwa naprzeciwległe kąty sklejamy ze sobą tworząc kwiatka
Domowy Smak JedzeniaGotowe ciasto francuskie jest taki wspaniałym wynalazkiem, że chyba każdy go używa w swojej kuchni :) Od wczoraj zostało mi trochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :) Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich. Przygotowanie
Aga w kuchninaprawdę wciąż lecimy na sławie bakłażana. No dobrze, na pozostałościach z tego farszu . Ponieważ ciasto francuskie to moje „must have” w lodówce i braki uzupełniam na bieżąco, powstał obiad na dzień następny, który przyniósł miłe zaskoczenie. Moje dziewczyny jedzą warzywa, natomiast nie jest to (wg matki) ilość idealna. Okazało się, że od lat robiłam podstawowy błąd(...)ugotowane al dente, jako dodatek do pierożków, z możliwością wyboru jakie i ile, okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę – nagle pokochały warzywa Składniki: dla 4 osób 2 rulony ciasta francuskiego farsz warzywny pozostały z dnia poprzedniego, z tego obiadu podwójna pierś z kurczaka przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czubryca zielona opcjonalnie drobno starty ser żółty
gutfutciasto francuskie 6 kawałków ulubionej czekolady Ciasto francuskie z poprzedniego przepisu rozwałkuj i wytnij trójkąty tak jak na zdjęciu. Na szerszej części połóż po kostce czekolady i zwiń rogaliki. Piecz około 10 minut w 200 stopniach na papierze do pieczenia. Smacznego
cukrem pudrem posypane