ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:105/509)

Francuskie zawijańce z dynią 72

Miałam paczkę ciasta francuskiego takiego na maśle nie na tłuszczu palmowym. Ciasto na maśle jest delikatniejsze i ładniej się listkuje, warto zapłacić więcej a jeść lepszy wyrób. Możecie ciasto francuskie zrobić sami w domu, jest to jednak bardzo pracochłonne. Zawijańce z dynią. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią 136

drobno posiekanych 125 g sera Stilton (lub innego z niebieską pleśnią) 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 1 białko jaja (opcjonalnie)   Przygotowanie: Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto francuskie (jeśli macie ciasto już rozwałkowane*, jeśli nie – rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm). Równomiernie posypać pokruszonym serem pleśniowym, a następnie orzechami włoskimi i listkami tymianku. Zwijać(...)uzyskać ładniejszy kolor. Piec w temperaturze 190°C (grzałka góra-dół) przez około 15-20 minut (aż staną się złoto-brązowe i chrupiące).   Moje wskazówki: * Ja kupiłam ciasto francuskie, które było okrągłe. Nie robiłam z nim nic, tylko wyłożyłam farsz i zwinęłam. W efekcie końcówki nie były kształtne, ale nam to nie przeszkadzało :)   The post Palmiery z orzechami

Moja Delicja
Rogaliki z ciasta francuskiego 20

Rogaliki z ciasta francuskiego to proste i pyszne wypieki, które z pewnością zadowolą każdego łasucha. Mogą być podawane na śniadanie, do popołudniowej herbaty lub jako słodki dodatek do kawy. W Polsce rogale francuskie znane są od lat i cieszą się niesłabnącą popularnością. Rogaliki francuskie są  … The post Rogaliki z ciasta francuskiego appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Francuska tarta z botwinką i serami 96

intensywnych serów. Idealna kompozycja smakowa. Tarta znikła chwilę po upieczeniu Jedyny minus – było jej tak mało ;( Następnym razem robię dwie Francuska tarta z botwinką i serami Składniki: ciasto francuskie (275 g) 50 g sera lazur 125 g mozzarelli 50 g sera feta 1/2 sera camembert (60 g) łyżka masła oliwa z oliwek tymianek sól Najpierw delikatnie obieramy buraczki(...)pokrojone łodygi i znów chwilę dusimy, tym razem 3-4 minuty wystarczą. Na sam koniec dodajemy pokrojone liście, mieszamy, doprawiamy delikatnie solą i po minucie ściągamy z ognia. Na cieście francuskim delikatnie wycinamy, tak żeby nie przeciąć ciasta na wylot, ramkę na około 1-1,5 cm, a środek delikatnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Robimy

PatiGotuje
ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 150

Uwielbiam gotowe ciasto francuskie bo można wyczarować z niego smakowite desery, jak i dania wytrawne. Oto niebanalny przepis na łososia z wykorzystaniem ciasta francuskiego...warkocz z ciasta francuskiego z pieczonym łososiem i szpinakiem. Danie proste, ale zachwyca wyglądem i smakiem. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i mamy lekki obiad lub kolację w niecałą godzinkę 😉 Składniki: 300 - 350 g fileta(...)podgrzewamy na małym ogniu aż całkowicie się rozmrozi. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podgrzewamy, aż cała woda wyparuje i szpinak zrobi się gęsty. Ciasto francuskie rozwijamy i na środku nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy szpinak, a na szpinak upieczonego łososia bez skóry. Oba końce ciasta składamy do środka, a boki ciasta tniemy w paski (liczba

Kuchnia MagdaLeny
Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem 103

Bardzo lubię ciasto francuskie. Jest to jedno z nielicznych ciast (oprócz ciasta filo), które wolę kupić w sklepie niż przygotowywać sama. Piecze się bardzo szybko, jest smaczne i daje duże możliwości w kuchni. Właśnie dlatego zawsze mam w lodówce jedno opakowanie. To szybkie rozwiązanie na obiad, na przekąskę, a nawet na deser Ja przygotowałam ostatnio z niego pyszne sakiewki(...)miseczki i na tą samą patelkę wrzucamy łyżkę masła i szpinak. Dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy kilka minut. Doprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Do każdego z nich nakładamy łyżkę szpinaku, kurczaka i kilka kostek fety. Rogi ciasta zawijamy do środka i ściskamy. Takie sakiewki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy

PatiGotuje
Szparagi w cieście francuskim 132

francuskim - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 8 szparagów 8 plastrów surowej szynki dojrzewającej np. serrano starty parmezan sól morska nasiona czarnuszki 1 żółtko Szparagi w cieście francuskim - jak zrobić? Ciasto francuskie rozmrozić i rozwinąć. Szparagi umyć, osuszyć, oderwać zdrewniałe końce, delikatnie oskrobać z wystających "łusek". Każdy szparag owinąć plastrem szynki serrano. Ciasto francuskie pociąć wzdłuż dłuższego boku na około

Moje Qulinaria
Ananasowy francuz 188

Prosta, szybka i słodka kompozycja do niedzielnej kawki. Składniki : Ciasto francuskie ananas w puszcze 3-4 krążki twaróg chudy 25 dag cynamon 1 łyżeczka cukier 2 łyżki śmietana 1 łyżka żółtko z jajka  mleko 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijam i dzielię na 10 kawałków, tak się złożyło że tym razem kupiłem w Biedronce promocyjne +36% i wystarczyło

Mechanik w kuchni
Roladki grzybowe z ciasta francuskiego z fetą i ajvarem 230

Uwielbiam ciasto francuskie za to, że daje wiele możliwości. Często mam go w lodówce i sięgam zawsze, gdy mam ochotę upiec coś na słodko lub słono i w szczególności, gdy goni mnie czas. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone) 1 opakowania sera feta pasta ajvar ---> przepis KLIK    (pastę można zastąpić ketchupem, przecierem(...)pomidorowym lub pesto) przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka, szałwia, bazylia, kolendra, tymianek, pietruszka). WYKONANIE Całe ciasto francuskie smarujemy ajvarem lub inną ulubioną pastą.  Na wierzch sypiemy grzyby, posypujemy ulubionymi przyprawami, a na końcu pokruszoną fetą. Zwijamy ciasto w rulon, a potem kroimy na plastry o szerokości

Zofiana
Zawijaniec z serem pleśniowym i gruszką 95

Bardzo dobry mieszanka. Ser pleśniowy i gruszka. Zrobiłam to imprezę i pierwsze zginęło. Bardzo szybkie i niezawodne danie. Przygotowanie – ciasto francuskie rozwinąć. Po obydwóch stronach ciasta( dłuższe części ) ponacinać skośne pasy. Zrobić taką choinkę. Zostawić w środku nienacięty pas ciasta (wzdłuż) Na środku rozłożyć plastry szynki. Gruszki obrać, przeciąć na pół. Wydrążyć środki z nasionami. Położyć gruszki wzdłuż ciasta

Kuchnia Pokoleń
Halloween: Kości z ciasta francuskiego z frankfurterkami i sosem bbq 154

Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego (każdy o wadze ok. 275 g); Opakowanie wędzonych frankfurterek (8 sztuk, waga opakowania 270 g); Sos barbecue. Dodatkowo: Ketchup do podania; Papier do pieczenia. Sposób przygotowania: Każdy z arkuszy ciasta francuskiego pokroić na 8 równych prostokątów (łącznie będzie 16 prostokątów; ciasto najpierw przeciąć wzdłuż na 2 części, a następnie 3 krotnie pionowo tworząc 8 prostokątów

Gospodyni Miejska
Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 259

Kruchutkie, delikatne ciasto francuskie z aromatycznym farszem z gotowanej kapusty oraz pieczarek posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to jedna z bardziej smakowitych wersji kapuśniaczków. Kapuśniaczki idealnie sprawdzą się jako pożywna przekąska podczas dnia lub smakowita przystawka na przyjęcie. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego podane z filiżanką czerwonego barszczu to przepyszna potrawa świetnie nadająca się na kolację lub nawet obiad. Kapuśniaczki(...)starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody i podduszenia grzybów (kolejne ok. 30 minut). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Ciasto francuskie kroimy w szerokie pasy o szerokości ok. 8 cm. Na środek każdego pasa wykładamy farsz i całość składamy dokładnie sklejając brzegi ciasta. Podobnie postępujemy z resztą porcji ciasta francuskiego

Słodka Strona
Gwiazdki kakaowe z masą śliwkowo-piernikową 90

Często w natłoku świątecznych zadań nie mamy czasu na wszystko. Te ciasteczka wyczarujemy szybko z ciasta francuskiego. A przyjemności chrupania co nie miara! Co nam trzeba? opakowanie ciasta francuskiego foremka gwiazdka kakao słodkie masa: 100g dżemu śliwkowego (może być inny) +10 pokruszonych pierniczków (dowolnych) + pół łyżeczki cynamonu. Mieszamy dokładnie Robimy! Ciasto rozwijamy i posypujemy kakao po całości. Lekko wałkiem wgniatamy

Latosiowydom
Tarta z ciasta francuskiego z botwinką i kozim serem 200

buraczki na plastry, łodygi i liście na kawałki. 3. Buraczki, łodygi i liście mieszamy mieszamy z łyżką oliwy i miodu, wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy 10 minut. 4. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, zawijamy brzegi. 5. Upieczoną botwinkę wykładamy na ciasto francuskie, posypujemy serem kozim, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. 6. Ciasto wstawiamy do piekarnika

Gocha gotuje!