Składniki: ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, marmolada 200 ml, mleko - do posmarowania nie mrożone ciasto francuskie rozwinąć, posmarować po całości marmoladą różaną brzegi boczne podwinąć i zawinąć ciasto jak roladę, dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku piekarnik 220 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, wstawić blachę i piec około 25 minut, wystudzić szybki
W Mojej Kuchni LubięAsparagus with ham in puff pastry. Składniki. 1 rolka ciasto francuskie 0,5 kg białe szparagi 10 dag szynka gotowana 4 jajka 10 dag ser mozzarella 50 ml śmietana 36% 1 łyżka listki lubczyka sól cukier oliwa z oliwek Wykonanie. Szparagi obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć. Ciasto francuskie wyłożyć
Kulinarny karnet ChristopheraPierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem – czyli pyszny i syty obiad :) Tym razem kurczaka nadziałam farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów. Wedle uznania suszone pomidory można np. zamienić na ser feta. Pierś z kurc The post Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeProste w przygotowaniu wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, cukinii i sera. Z dodatkiem pomidorków koktajlowych smakują niebiańsko! Artykuł Wytrawne ciastka z ciasta francuskiego i cukinii pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąUwagę trzeba zwrócić przy klejeniu ciasta, reszta idzie bardzo szybko. Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim może być nie tylko jako przekąska, również świetnie pasuje do niedzielnego obiadu. Składniki ciasto francuskie 2 piersi z kurczaka 6 plasterków sera żółtego pół opakowania szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła 1 jajko Sposób przygotowania Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić(...)solą i pieprzem. Przygotować szpinak – zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Na boku każdego z nich położyć kawałek piersi z kurczaka, szpinak i plasterek sera żółtego. Przykryć ciastem, docisnąć widelcem boki (ma powstać taka poduszeczka). Wierzch
Pink EnvelopePrzyznam, ze zrobione pod wplywem chwili ciasteczka nie okazaly sie niewypalem, wrecz przeciwnie, smakowaly nie tylko mi. Poza tym doskonale wpasowaly sie w trwajacy wlasnie "Orzechowy tydzien". skladniki: 1 ciasto francuskie okolo 250g 1 jablko 1 lyzka orzechow pini 2 lyzki zmielonych orzechow laskowych 1 lyzka cukru cynamon polewa czekoladowa wykonanie: Orzeszki pini prazymy na suchej patelni. Jablko kroimy(...)mala kosteczke. Dodajemy uprazone orzechy pini, cukier, zmielone orzechy laskowe, cynamon. Dokladnie mieszamy. Ciasto francuskie skladamy na pol, wykladamy na nie mase z orzechow i jablka i ciasno zwijamy w rolade. Tak zwiniete ciasto kroimy na plastry. Ukladamy je na blache wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Gotowe ciastka dekorujemy polewa
Przysmaki Karolkisprawdzą się idealnie do kawy lub herbaty. Francuskie ciasteczka z twarożkiem to też świetne rozwiązanie, gdy mają nas odwiedzić niezapowiedziani goście. Polecam. Prosto, szybko i smacznie Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g półtłustego twarogu 2 pełne łyżki(...)miodu – u mnie delikatny miód faceliowy 2 żółtka jaj klasy M borówki mleko do posmarowania brzegów ciasta cukier puder Przygotowanie: Do miski przekładamy nasz twaróg, rozrabniamy go widelcem. Dodajemy 2 pełne łyżki miodu i 2 żółtka jaj. Mieszamy dokładnie składniki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 10 prostokątów. Rada: Najlepiej jest je rozwinąć od razu na dużej blaszce
Słodkie okruszkiFood.Pyszne delikatne i lekko kwaskowate dzięki wiśniom.Polecam serdecznie ten przepis. SKŁADNIKI 500g wiśni mrożonych 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml wody 1 jajko 2 opakowania ciasta francuskiego WYKONANIE Mrożone wiśnie wsypujemy do garnka stawiamy na ogniu i chwilę czekamy aż wiśnie puszczą sok.Wsypujemy cukier i mieszamy.Gotujemy aż wiśnie się trochę rozpadną i będą bardziej miękkie. Następnie(...)wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną mieszamy i wlewamy do wiśni,mieszamy.Gotujemy 5 min.aż powstanie taki kisielek.Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Na co drugim prostokącie kładziemy łyżkę naszego wiśniowego dżemu. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i pusty prostokąt kładziemy na ciasto z wiśniami.Przyciskając brzegi ciasta aby się zlepiły. Ciasteczka na wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem układamy na blasze
Mała w garnku mieszaZnalazłam jeszcze w swoich zbiorach smaczny pomysł na szybką, słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Tym razem wypróbowałam ciasto francuskie z jednego z dyskontów i przyznam szczerze, że się nie zawiodłam. Pomysł na ciastka powstał spontanicznie z braku czegoś słodkiego w domu. Nie muszę chyba dodawać, że ciastka zniknęły w mgnieniu oka :) No to do dzieła :)" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego opakowanie(...)budyniu waniliowego 400 ml mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania: Ciasto francuskie wyłożyć na blat oprószony mąką rozwałkować razem z pergaminem, a następnie go zdjąć. Z połowy ciasta wykrajać małe serduszka ( bądź inne motywy ) z drugiej, w równej ilości, trochę większe serduszka. Proszek budyniowy rozpuścić w pół szklanki mleka z dodatkiem cukru, a resztę zagotować. Do gotującego
Słodkie Przyjemnościkanapkowego śmietankowego 100 g serka topionego ziołowego 1 pęczek szczypiorku ½ pęczku natki z pietruszki 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli i pieprzu ziołowego Przygotowanie: Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na 2 równe części, złożyć na pół i pokroić na 16 dwuwarstwowych trójkątów. Roztrzepać jajko i posmarować każdy kawałek ciasta(...)gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciepłe ciasto rozłożyć na 2 części, a jak już wystygnie do środka nałożyć mus. Krok po kroku: 1. Podzielić ciasto francuskie na dwie części i złożyć na pół 2. wyciąć trójkąty i przygotować do pieczenia 3. Upiec ciasto zgodnie z opisem na opakowaniu
KuchniaWeDwoje.plDziś kolejny przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego, ale w wytrawnej odsłonie - jest równie smacznie jak na słodko, obiecuję! :) Ciasto francuskie to cudowny produkt, który można wykorzystać właściwie do wszystkiego. Jestem jego wielką fanką, tak samo jak Dominik. Gdy po upieczeniu ciasteczek z truskawkami i serkiem zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł moje(...)rozgrzewam ok. 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucam cebulę. Przesmażam do momentu, gdy się zeszkli, a następnie dorzucam pieczarki. Dodaję sól i pieprz, smażę do momentu odparowania całego płynu. Ciasto francuskie układam na papierze lub stolnicy oprószonej lekko mąką, całość smaruję jajkiem oraz posypuję ziołami oraz chilli. Na wierzch układam plasterki boczku oraz wędliny. Na to wykładam przestudzony farsz pieczarkowy
Cooking Monsterpodanym na opakowaniu przepisem, ale zmniejszając ilość mleka (zamiast 500 ml dajemy 350 ml na każde opakowanie budyniu). Ugotowany budzić pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto francuskie pociąć na prostokąty (ich wielkość zależy od tego jak duże mają być rożki lub tarty). Połowę prostokątów zwinąć w rożki. Ponieważ nie mam odpowiednich rurek, więc najpierw zwijam rożek(...)kilku warstw papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, natłuszczam go od zewnętrznej strony i dopiero na tak przygotowany rożek nawijam ciasto francuskie. Drugą połowę prostokątów ponakłuwać na środku widelcem, pozostawiając około 5-7 mm z każdej strony (dzięki temu zabiegowi ciasto na środku nie wyrośnie). Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch każdego z nich posmarować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapowinno. Tak było właśnie dzisiaj. Walczyłam z odpowiednią konsystencją mojej tarty. Kilka prób i się udało. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować Tarta z brokułem i pomidorami ciasto francuskie 5-6 różyczek brokuła pomidor ćwiartka czerwonej cebuli 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki żółtego sera sól Ciasto wykładamy na blasze do tart (lub naczyniu żaroodpornym). Spód(...)widelcem, a na wierzch wysypujemy garść grochu, żeby było obciążenie i ciasto nie rosło. Ja groch zastąpiłam dwoma małymi naczynkami żaroodpornymi, które równie dobrze obciążyły ciasto. Wkładamy blaszkę z ciastem francuskim do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 min. Po 20 min wyciągamy ciasto i czekamy z układaniem dalszych składników do momentu kiedy ciasto wystygnie. Brokuły wrzucamy
Kuchnia moimi oczamiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Najłatwiejsze oponki jakie kiedykolwiek robiłam, tak zwane oponki dla zapracowanych :) Potrzebujemy jedynie gotowe ciasto francuskie, olej do smażenia oraz cukier puder do obsypania i gotowe można świętować Tłusty Czwartek :D Składniki na około 15 szt.: opakowanie ciasta francuskiego w najlepiej w temperaturze pokojowej olej np. rzepakowy cukier puder
Słodkie zapomnienie