truskawkowego weekendu na ciastkożercach! To zdecydowanie jedne z moich ulubionych owoców sezonowych (no, może tylko jagody je przebijają). Mam dla Was ekspresową i pyszną propozycję: proste ciasteczka truskawkowe z ciasta francuskiego w formie pierożków pieczonych na blaszce. Poziom trudności przepisu: niemal zerowy, a efekt gwarantowany! To przepis z kategorii tych “coś bym zjadła, ale nie chce mi się piec(...)drożdżowego” ;) Macie jakieś swoje patenty na takie szybkie słodycze? Możecie podzielić się nimi w komentarzach pod wpisem :) Po inne truskawkowe propozycje zajrzyjcie tutaj . Składniki: gotowe ciasto francuskie truskawki cukier puder Jak zrobić proste ciasteczka truskawkowe? Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką. Truskawki kroimy na małe kawałki
Ciastkozercyzimno, zabrana np. na piknik. Boczek możecie zamienić na szynkę a żółty ser np. na mozzarellę - też wyjdzie pysznie :) Ilość porcji zależna będzie od ilości użytego przez Was ciasta francuskiego oraz od wielkości preferowanych porcji. Mi wyszło 8 dużych porcji :) Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów 8 plastrów żółtego sera 8 plastrów boczku
My simple kitchenPogoda za oknem okropna, więc staram się inaczej sobie ten czas zapełnić, ale nie tylko w kuchni, więc dzisiejszy przepis jest z tych błyskawicznych. Uwielbiam wykorzystywać ciasto francuskie do różnych kombinacji. Wyśmienite jest ono zarówno na słodko, jak i słono. Tym razem wersja wytrawna, z tego co każdy może znaleźć w lodówce. Jest to świetna alternatywa zamiast nudnych, suchych kanapek(...)tymianek ) Mozzarella – 1 mała kulka, ewentualnie starty ser żółty Ketchup pikantny – ja użyłam pudliszki 5 plasterków szynki np. polędwica sopocka Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie rozłożyć, ponacinać po bokach paski długości około 8 -10 cm. 2. Na szerokim pasie, czyli na środku smarujemy ciasto ketchupem. Posypujemy je przyprawa
Fabryka pomysłówSzaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim – to super pomysł na prosty dodatek, np. do wielkanocnego żurku lub barszczu białego. U nas sprawdza się także jako przekąska na imprezę, zwłaszcza w towarzystwie sosu chrzanowego na bazie majone The post Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeciasta francuskiego 8 łyżek jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko do posmarowania cukier perlisty do posypania Ciasto pokroić na 8 kwadratów. Jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać po łyżce na ciasto francuskie. Każdy kawałek złożyć w trójkąt, brzegi zlepić widelcem. Pierożki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok 20 minut w 190st
Smakołyki Asimuszkatałową, s ó l, pieprz, ricottę, pokruszony ser feta i starty ser parmezan (odkładamy 2-3 łyżki do posypania szparagów przed pieczeniem). Ciasto francuskie wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Sos serowy wylewamy na ciasto francuskie. Na sosie układamy szparagi, które posypujemy
La grande e la piccola cuocabanalnie prosta w przygotowaniu. Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami z cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor. Ciasto francuskie z zewnątrz staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu(...)piersi kurczaka 8 pieczarek 0,5 cebuli 4 plastry chudego boczku 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sól świeżo zmielony pieprz papryka słodka oliwa z oliwek WYKONANIE: Ciasto francuskie rozłóż na blasze (nie wyciągaj spod niego pergaminu, w który było zawinięte). Wytnij z niego dwa prostokąty o wymiarach około 16 na 24 cm . Wzdłuż dłuższego boku zrób nacięcia
Słodko-Słony Świat IlonyDzień dobry, dziś propozycja na danie świąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie. Składniki: 500 g świeżego łososia bez skóry i ości płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego) łyżka klarowanegol masła ząbek czosnku mała czerwona cebula 200 g świeżego(...)kawałki ser camembert i na mniejszym ogniu podsmażaj Na koniec dodaj posiekane na drobno orzechy. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik na 200 C Na środku ciasta ułóż płat łososia. Łososia dopraw solą i pieprzem. Nożem przetnij paski ok 1 cm grubości pod kątek ok 45 C (tak jak na zdjęciu) Na łososia ułóż szpinakowy farsz
Niezły MłynekDzień dobry, dziś propozycja na danie świąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie. Składniki: 500 g świeżego łososia bez skóry i ości płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego) łyżka klarowanegol masła ząbek czosnku mała czerwona cebula 200 g świeżego(...)kawałki ser camembert i na mniejszym ogniu podsmażaj Na koniec dodaj posiekane na drobno orzechy. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik na 200 C Na środku ciasta ułóż płat łososia. Łososia dopraw solą i pieprzem. Nożem przetnij paski ok 1 cm grubości pod kątek ok 45 C (tak jak na zdjęciu) Na łososia ułóż szpinakowy farsz
Niezły Młynekdodatkiem pieczarek … jajka … i pachnącego szczypiorku! Na zimno i na ciepło smakują rewelacyjnie! A podane z gorącym czerwonych barszczykiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Składniki: - ciasto francuskie – ok. 250 g – pieczarki – ok. 300 g – szczypiorek – 1 pęczek – jajko – 2 szt - masło – 1 łyżka – sól , pieprz – do smaku(...)Sposób przyrządzenia: Jedno jajko gotujemy na twardo , drugie roztrzepujemy ( będzie do posmarowania ). Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na trójkąty ( wielkośc zależy tylko od naszych upodobań ). Pieczarki ścieramy na grubych oczkach. Podsmażamy 10 min na maśle z odrobiną soli, aż wyparuje cała woda i pieczarki będą suche. Ugotowane jajko, rozgniatamy widelcem i mieszamy z usmażonymi pieczarkami. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy
Ostra na SłodkoSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 5 sztuk, cynamon - ile potrzeba, cukier 9 łyżeczek, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko 3,2% 250 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie umyte i osuszone jabłka przekroić na połowę, usunąć gniazdka nasienne, ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 9 porcji jabłko położyć na porcji ciasta, posypać każde jabłko łyżeczką cukru i pół
W Mojej Kuchni LubięŚwietna przekąska dla niespodziewanych gości. Farsz można właściwie przygotować z każdych warzyw, jakie mamy w lodówce, jednak ja przedstawiam dziś pierogi w kolorowej wersji warzywnej. Oto przepis. Składniki: ciasto francuskie 1 jajo do posmarowania sezam do posypania Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki na farsz: 2 małe cebule 8 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1 łodyga selera(...)złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki. Solimy. Dodajemy seler naciowy, paprykę, groszek i czosnek. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażymy, aż farsz będzie suchy. Czekamy, aż ostygnie. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty wielkości ok. 10 cm na 10 cm. Układamy po łyżce farszu i ciasto składamy w po przekątnej na pół, aby powstały trójkąty. Delikatnie sklejamy boki
tojestpyszne.blogspot.comSkładniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, sos pomidorowy 200 ml, przyprawa do pizzy 1/2 opakowania, ser mozarella 20 dag/starty, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 sztuki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki cebule pokroić w pół talarki i na oleju podsmażyć na złocisto pieczarki pokrojone wsypać do cebuli i na większym ogniu(...)podsmażać do odparowania wody co jakiś czas mieszając, na koniec dodać pieprz mielony, sól czosnkową ciasto francuskie rozwinąć na papier do pieczenia i ułożyć na blaszkę, ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy (użyłam swój sos domowy ze zmiksowanych pomidorów) wystudzone pieczarki z cebulą rozłożyć na cieście posypać startym serem mozzarella, piekarnik elektryczny nagrzany na 220C, grzanie góra
W Mojej Kuchni LubięSkładniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 250 g mrożonego kalafiora lub 1 swieży nieduży ciasto francuskie 1 łyżka przecieru pomidorowego słodka papryka pieprz kajeński majeranek … Czytaj dalej Gulasz z pulpecikami pod pierzynką z ciasta francuskiego
czarrna od kuchnikostki fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuski bez zawartości glutenu Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i układamy na niej ciasto francuskie. Jeśli jest zbyt duże obcinamy nadmiar i odkładamy do innych wypieków. Na cieście francuskim układamy naczynie żaroodporne tak, by z każdej strony pozostawało około(...)delikatnie solą (feta jest słona, więc nie trzeba za dużo solić). Podpieczony spód wyciągamy, zdejmujemy naczynie żaroodporne i wstawiamy jeszcze na 5 minut. Po tym czasie na podpieczone ciasto francuskie wykładamy przygotowany farsz i pieczemy jeszcze 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
Kolizje Smaków