nagle w progu pojawią się goście, można przygotować takie ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego i tabliczki czekolady. Jedyne, o czym należy pamiętać to, by zawsze mieć w zanadrzu ciasto francuskie (ja zawsze przynajmniej jedno mam zamrożone). Bo czekoladę podejrzewam, że większość ludzi w domu zawsze jakąś ma. Dzięki temu w mniej niż 5 minut przygotujemy ciasteczka do pieczenia, a potem(...)dłuższej w wykonaniu można się pobawić w zwijanie rogalików z kostką czekolady :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 tabliczka czekolady (dowolne, ja wykorzystałam mleczną z orzechami) Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i na połowie układamy w lekkich odstępach po jednej kostce czekolady. Odstępy takie, aby można było po rozcięciu jeszcze skleić z każdej strony. Przykrywamy pozostałą połową ciasta
Kolorowy PrzepisownikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pierożki z ciasta francuskiego z wędliną, serem, oliwkami i papryką. Zrobiłam je na kolację z składników, które akurat miałam w lodówce. W szafce znalazł się również sos słodko – kwaśny, który podałam do pierożków. W ten sposób wyczarowałam w ciągu 30 minut świetną przekąskę, która(...)sprawdzi się na kolację lub szybką przystawkę na spotkanie ze znajomymi czy rodziną. Post Pierożki na słono z ciasta francuskiego pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeużyć go również do ciast na zimno, biszkoptów czy innych deserów. Na pewno ten smak mile zaskoczy Waszych bliskich :) Zamiast galaretki możecie użyć soku pomarańczowego i żelatyny a ciasto francuskie oczywiście przygotować sami :) Ja jednak nie mam na tyle cierpliwości i kupuję gotowe. Jeśli Wy również to pamiętajcie żeby zwrócić uwagę na skład czy ciasto jest przygotowane na maśle(...)Kiedy galaretka zaczyna tężeć, ubić śmietankę, dodać mascarpone, puree z dyni, galaretkę i jeszcze chwilę zmiksować. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotować rurki. Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół). Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać
Ze smakiem i z pasjąOdłożyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone boczniaki. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić. Ciasto francuskie pokroić na cztery części. Przestudzone grzyby włożyć w kieszonki filetów z kurczaka. Tak przygotowany filet położyć na kawałku ciasta. Połowę ciasta pokroić radełkiem i tą część założyć na mięso(...)rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 25min do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: boczniaki , ciasto francuskie , filet z kurczaka
https:KKuchniaMniamjest cierpliwość i oczywiście dobrej jakości składniki. Składniki : kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki musztardy Dijon 1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka Sól i pieprz do smaku Oliwa(...)arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem. Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej
Niezły Młynekbył dość specyficzny. Do tego Sylwester będzie niezapomniany ;) Ale, nie ma co marudzić, bo ja mam dla Was dobry przepis na prostą przekąskę na imprezę. Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami to dobra propozycja na nadchodzącego Sylwestra. Przepis testowałam ... Czytaj dalej Artykuł Paszteciki z ciasta francuskiego na Sylwestra pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopeopakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO FRANCUSKIE: wyjmujemy je z lodówki aby było plastyczne przy nakładaniu farszu. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i szklimy na średnim ogniu na maśle przez(...)wolno przesadzać z soleniem szpinaku! Zestawiamy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia. 4. PIEKARNIK: nastawiamy go gdy szpinak już wystygnie. Temperatura 200 C, tryb góra i dół. 5. CIASTO FRANCUSKIE (1 min): > rozwijamy je na papierze, uważając aby nie popękało. 6. NAKŁADANIE FARSZU (2 min): szpinak rozkładamy równomiernie na płacie ciasta, zostawiając ok. 2 cm z każdej strony aby farsz
Nerds Kitchendziećmi. Smak można modyfikować w zależności od tego, czy chcemy coś rozgrzewającego (wersja z cynamonem), czy odświeżającego (wersja z zielonym kardamonem). Naprawdę polecam! Składniki (na 6-8 sztuk): płat ciasta francuskiego jabłko 40 g masła cukier cynamon lub kardamon cukier puder Masło stopić w rondelku. Przygotować foremki na muffiny. Wyłożyć je papilotkami. Piekarni nastawić na 220 stopni z opcją pieczenia(...)góra/dół. Ciasto francuskie pokroić na 6 lub 8 pasków, w zależności od potrzeb i liczby foremek. Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie miąższ ze skórką pokroić na bardzo cienkie cząstki. Jabłka ułożyć wzdłuż paska ciasta tak, by końcówki plastrów jabłek zachodziły na ciasto. Całość posmarować roztopionym masłem, posypać szczyptą cynamonu lub kardamonu, a następnie cukrem
Weekendy w domu i ogrodzieWytrawne francuskie ciastka z chorizo 2016-06-30 18:10:15 Ilość porcji: 10 Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam(...)Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, posiekane pomidorki i przyprawę. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na równe kwadraty. Długość boku powinna wynosić około 8-9 cm. Każdy kwadrat delikatnie składamy na pół w trójkąt i nacinamy brzeg na około
Wędrówki po kuchnitemu myśleliśmy, że to na chwilę, tak coraz częściej zastanawiamy się co dalej i jak długo. Zostawiam wielkanocne zajączki, które zdaje się całą sytuację mają gdzieś. Są z gotowego ciasta francuskiego, roboty przy nich tyle co nic. A uśmiechu dostarczą, zapewniam :) Tego akurat bardzo potrzebujemy. Kalorii trochę mniej. Składniki: 2 rulony ciasta francuskiego 60 g masła(...)przed użyciem) rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masło z cukrem i cynamonem (nr 1). Dłuższe brzegi zostawiamy puste, tak na ok. 2 cm. Smarujemy je wodą. Nakładamy drugi rulon ciasta i dłuższe brzegi dociskamy widelcem. Kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm, najlepiej za pomocą noża do pizzy (nr 2). Każdy pasek zwijamy tak, jak byśmy chcieli
bistro mamaSkładniki: ciasto francuskie 2 rolki, dżem porzeczkowo-śliwkowy niskosłodzony 400 gram, kisiel brzoskwiniowy 1 opakowanie, ananas świeży 1 sztuka, cynamon - ile potrzeba, cukier 12 łyżeczek, woda zimna do posmarowania ciasta, cukier puder - ile potrzeba Dżem mój domowy porzeczko-śliwkowy wymieszać (lub inny niskosłodzony) z kisielem i mieszając cały czas aby się nie przypalił na dnie garnka i zagotować do zagęszczenia(...)kisielem. Odciąć dwa końce ananasa, postawić na talerzu i ostrym nożem ścinać z łupiny, potem jeszcze raz pościnać do czystego ananasa i pokroić na 0,5 cm plastry. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, podzielić na 6 porcji, na każdy nałożyć porcję dżemu kisielowego. Plastry ananasa układać na dżemie, posypać cynamonem - pieczony ananas z cynamonem na dżemie smakuje wybornie. Rogi ciasta
W Mojej Kuchni Lubięnadmiar wody wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa nie może być wodnista. Przygotowanie mięsa – pierś kurzą pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić wszystkimi przyprawami i wymieszać. Przygotowanie ciasta francuskiego – gotowe ciasto rozwinąć. Z obydwu stron ciasto ponacinać, tworząc ukośne paski. Środek zostawić cały. Na środku położyć plastry sera. Następnie rozłożyć szpinak. na szpinaki rozłożyć kawałki mięsa. Obsypać
Kuchnia PokoleńKupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek(...)pomijajcie dodatku cukru na wierzchu - sam rabarbar jest kwaśny a słodka skorupka fajnie go osłodzi. Jak widać na zdjęciach - sprawdzą się idealnie do zabrania w plener. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania 1 jajko Rabarbar obrać i pokroić w równej wielkości grube plastry
My simple kitchenSzybkie i smaczne Więc,… jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a ponosi Was kulinarna fantazja to kupcie (tak jest najszybciej, ale możecie zrobić sami ciasto) gotowe ciasto francuskie. Cała reszta – do woli. Chodzi mi o to co wrzucicie do środka takiej kształtnej francuskiej a la babeczki;D Do tego wrzuciłam do środka niespodziankę w postaci drobno posiekanych aromatycznych(...)charakterem czarnych i zielonych oliwek. Zamiast takiego mixu możecie użyć jednego koloru ulubionych oliwek. Wspaniała przekąska, która szybko znika ze stołu – smacznego życzę Wam już dziś!;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie sera Favita typu feta (kolor niebieski) 1 średni pomidor 3 suszone pomidory 10 oliwek czarnych i 8 zielonych 2 łyżeczki żurawiny świeżo zmielony pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego 200g twarogu typu ricotta ( lub zwykłego z dodatkiem łyżki śmietany ) 3 łyżki pesto grzybowego 2 łyżki oleju z oliwek pół cebuli sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju z oliwek zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i przez chwilę razem przesmażyć. (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Ostudzić poczym wymieszać z twarogiem dodać pesto z grzybów oraz sól i pieprz do smaku. Rozwinąć opakowanie ciasta francuskiego pozostawiając go na papierze. Posmarować całym przygotowanym nadzieniem poczym zwinąć w roladę dokładnie, ale nie za ciasno. Pokroić całość w dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180°C -200°C piekarniku przez
zielonacukinka