ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:124/509)

Paluszki francuskie z pesto 149

Przekąska o efektownym wyglądzie, szybka do przygotowania. Doskonała jako przekąska na imprezę, do piwa, wina lub herbaty. 1 opakowanie ciasta francuskiego 80 gram pesto Nagrzać piekarnik do 200C, góra-dół, bez termoobiegu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwinąć ciasto francuskie. Posmarować ciasto cienką warstwą pesto. Ostrym nożem naciąć ciasto w cienkie paski, następnie przekroić je na pół. Każdy kawałek skręcić

Czerwony Gupik
ciasto francuskie z czekośliwką i jabłkiem... 153

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze(...)wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, na środku rozłożyć nadzienie, brzegi nałożyć do środka, wodą posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, zostawić na blaszce w chłodnym miejscu do wystudzenia aby kisiel stężał - pyszny deser kawy, herbaty..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rożki z Ricottą i wędzonym łososiem 113

Składniki: 250 g sera Ricotta 80 g sera Feta 50 g sera parmezan 100 g wędzonego łososia 3 - 4 łyżki j ogurtu natu ralnego miks sałat 2 opakowania ciasta francuskie go Sos: łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki miodu 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie:  Wszystki e sery przeło żyć do mis eczki, dodać jogurt i rozdrobnionego łososia(...)Dokładnie wymi eszać na gł adką masę. Ciasto francuskie pokroić w paski ( grubość jak kto woli ) , na kraju każdego paska układać farsz i zwijać w tr ójk ą ty . Piekarnik rozgrzać do 220 st C , r o żki po ło żyć na blachę z papierem do pieczenia. Wstawić do pieca na 1 5- 20 min ( musi si ę ładnie zrumienić

Gaździnka warzy
Jeżyny i krem budyniowy 245

Tarta z jeżynami i kremem budyniowym składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g jeżyn 1 budyń waniliowy 300ml mleka 125ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 1 łyżka miodu wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy na pol i lekko wałkujemy  Można też przeciąć je na pól i jedną cześć wykorzystać teraz, druga pozostawić na później. Wtedy ciasto będzie cieńsze(...)wraz z usztywniaczem na bitą śmietanę.  Do śmietany dodajemy porcjami przestudzony budyń i delikatnie łączymy. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki, a następnie masą wypełniamy upieczone ciasto francuskie. Na wierzch układamy jeżyny.. Krem budyniowy można też wykorzystać do deseru. U mnie był to deser z jeżynami, ale można je zastąpić innymi owocami. Podana w przepisie ilość

Przysmaki Karolki
Serowe pizzerinki, hit na imprezę! 100

parmezan, delikatna, dobra szynka, no pycha! Można przed upieczeniem posmarować je jajkiem i posypać np. makiem, sezamem lub czarnuszką. Polecam na każdą imprezę, na ciepło lub zimno! SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego kilka plastrów żółtego sera, u mnie morski kilka plastrów szynki tarty parmezan, wg uznania 3 łyżki koncentratu pomidorowego opcja: małe roztrzepane jajko + dowolna posypka PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozkładam na blacie(...)centymetrowe talarki. Układam na papierze do pieczenia. Piekę w temp. 200 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Po kolorze upieczonego ciasta francuskiego poznacie, że czas wyciągać:) Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Burek z jarmużem 91

burek? A kto nie wie co to jest? jak ja jeszcze do całkiem niedawna? Spieszę wyjaśnić za Wikipedią że burek to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, rzadziej z ciasta francuskiego popularny w krajach śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Tak oto pyszny placek rozpowszechnił się po świecie a na Bałkanach(...)jadłam wyśmienite burki. Dziś u mnie wg własnego pomysłu będzie burek z jarmużem na cieście francuskim bo tylko takie miałam. Polecam gorąco. Burek z jarmużem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tartaletki z grzybami i śmietanką 47

będzie mała zmiana i  podamy tartaletki z grzybami? Pracy przy nich mało, a są przepyszne. Wystarczy wyłożyć ciastem foremki, dodać wcześniej przygotowane grzyby, jajka, śmietankę i gotowe. Materiał sponsorowany przez firmę Mlekpol.     Tartaletki przygotowałam na bazie ciasta francuskiego, a farsz to ugotowane suszone grzyby, przesmażona cebula, surowe jajka, śmietanka Łaciata 18%. Ta śmietanka to moje ostatnie kulinarne(...)Tartaletki z grzybami i śmietanką Proporcje na 5 tartaletek o średnicy 10, 5 cm Czas przygotowania: 75 minut + czas oczekiwania Składniki: 35 g suszonych prawdziwków 1/2 cebuli 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g śmietanki 18% Łaciata  2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz klarowane masło do smażenia

Kulinarne przygody Gatity
Jabłka pieczone na cieście francuskim 169

będą się długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie. 2 jabłka garść orzechów włoskich łyżka rodzynków szczypta cynamonu łyżka miodu op. ciasta francuskiego żółtko do posmarowania Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i p rzekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek(...)ułożyć na cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i zapiekać ok 15-20 minut w 200 stopniach do zarumienienia

Smakołyki Asi
Francuskie przekąski z konfiturą z pijanej czerwonej cebuli i serem brie 118

dwie miłośniczki tych serów, więc do przetestowania pozostawiłam sobie jedno opakowanie. Długo nie musiałam kombinować, by wiedzieć do czego je wykorzystam. I tak oto powstały małe, tarteletki z ciasta francuskiego z domową konfiturą z czerwonej cebuli i serem typu brie. Konfitura ma charakter, bo podrasowałam jej smak dobrej jakości whiskey, i dzięki temu całość to eksplozja smaków. Nie będę(...)więcej pisać zapraszam po przepis.  Składniki :  1 opakowanie ciasta francuskiego  Na konfiturę 2 średnie czerwone cebule  masło i oliwa z oliwek po 1 łyżce  ocet balsamiczny 2 łyżki  biały pieprz / szczypta grubej soli morskiej 3 łyżki cukru trzcinowego  1 kieliszek dobrej whiskey  Dodatkowo:  kilka gałązek rozmarynu  czerwone i zielone

vaniliowoczekoladowa
Koszyczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 94

Pyszne koszyczki, które sprawdzą się na każdą okazję. To już kolejna wersja takiej przekąski na blogu. Tutaj ( KLIK ) można znaleźć wersję z pieczarkami. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 450 g szpinaku 150 g sera twarogowego / fety 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia ser żółty Sposób wykonania: 1.  Na patelni rozgrzać troszkę oleju, dodać szpinak i dusić(...)się rozpadnie. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, chwilkę smażyć. Zdjąć z ognia, wkruszyć biały ser, doprawić całość solą i pieprzem. 2. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, włożyć do foremki na muffinki. Na każdą porcję wyłożyć trochę farszu  i całość lekko posypać tartym żółtym serem. 4. Zapiec w 180st.C przez około 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Piekarniki do zabudowy – w jaki sposób piec w nich ciasta? 50

minut, sernik – 150–180°C, 60–90 minut. ciasto drożdżowe – 180°C i 40–50 minut. Jakie ustawienia powinny mieć piekarniki w zabudowie, aby zapobiec problemom podczas pieczenia ciast? W trakcie przygotowywania wypieków może dojść do wielu nieprzewidzianych sytuacji . Można im w łatwy sposób zapobiec . Dotyczy to problemów, w których ciasto: pęka – wynika to z jego nadmiernego wysuszenia na wierzchu(...)niskiej temperaturze oraz podtrzymywania ciepła. W trakcie pieczenia ciast bardzo przydaje się również czujnik PerfectBake . Stale monitoruje on poziom wilgotności w komorze piekarnika i automatycznie dostosowuje parametry pracy urządzenia (tryb, czas oraz temperaturę grzania) do rodzaju wybranej potrawy . Możesz zaznaczyć różne opcje, w tym „Ciasto w formach”, „Wypieki z ciasta francuskiego” albo „Ciasta pikantne”. Kolejny krok to naciśnięcie przycisku „Start

ProstePesto.pl
ROLADKI Z INDYKA Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 295

roladki ) * filet z indyka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * duża marchew – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * ciasto francuskie – 300 g * żółtko do posmarowania * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z indyka kroimy w plastry, cienko rozbijamy, marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut(...)180C piekarnika na ok. 25 minut ( do zezłocenia! ). Uwaga! * Mięso musi być odpowiednio cienko rozbite, tak by mieć pewność , że roladki będą miały szansę upiec się w piekarniku zanim ciasto francuskie będzie spieczone. * Zamarynowanie w jogurcie sprawia, że mięso z indyka nabiera większej soczystości. * Farsz warzywny śmiało możemy zastąpić np. grzybowym albo też szparagami, na które mamy sezon. Smacznego! Projekt

Ostra na Słodko
Tarta cebulowa 183

bylo i tym razem. Potrzebowalam zrobic cos na szybko z tego co akurat bylo pod reka. I oto powstala bardzo dobra i bardzo prosta tarta z cebula. skladniki: ciasto francuskie pokrojone w kwadraty 15x15cm cebula sol, pieprz oregano ser gouda wykonanie: Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni na zloty kolor. Ilosc cebuli uzalezniona jest oczywiscie od ilisci osob(...)Dodajemy sol, pieprz i oregano, mieszamy. Ciasto francuskie ukladamy na bache do pieczenia. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo 2cm margines. Na srodek wykladamy przyprawiona cebule. Posypujemy tartym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez okolo 15 minut. Tarta bardzo dobrze smakuje z dodatkiem salaty z sosem vinegret. Smacznego

Przysmaki Karolki
"Słodkie środy" - ślimak, ślimak pokaż rogi .... 146

kawy dla niezapowiedzianych gości. Może i Tobie uratują sytuację, kiedy nie będziesz miała czego podać do kawy ? :)  Serowe ślimaczki z nutą cynamonu S KŁADNIKI NA 12 ŚLIMACZKÓW: 1 ciasto francuskie  200 g twarogu białego - półtłustego  1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru białego   1 jajko  cynamon  PRZYGOTOWANIE:  Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy(...)żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18-20 minut, ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania