Przekąska o efektownym wyglądzie, szybka do przygotowania. Doskonała jako przekąska na imprezę, do piwa, wina lub herbaty. 1 opakowanie ciasta francuskiego 80 gram pesto Nagrzać piekarnik do 200C, góra-dół, bez termoobiegu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwinąć ciasto francuskie. Posmarować ciasto cienką warstwą pesto. Ostrym nożem naciąć ciasto w cienkie paski, następnie przekroić je na pół. Każdy kawałek skręcić
Czerwony GupikSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze(...)wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, na środku rozłożyć nadzienie, brzegi nałożyć do środka, wodą posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, zostawić na blaszce w chłodnym miejscu do wystudzenia aby kisiel stężał - pyszny deser kawy, herbaty..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 250 g sera Ricotta 80 g sera Feta 50 g sera parmezan 100 g wędzonego łososia 3 - 4 łyżki j ogurtu natu ralnego miks sałat 2 opakowania ciasta francuskie go Sos: łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki miodu 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: Wszystki e sery przeło żyć do mis eczki, dodać jogurt i rozdrobnionego łososia(...)Dokładnie wymi eszać na gł adką masę. Ciasto francuskie pokroić w paski ( grubość jak kto woli ) , na kraju każdego paska układać farsz i zwijać w tr ójk ą ty . Piekarnik rozgrzać do 220 st C , r o żki po ło żyć na blachę z papierem do pieczenia. Wstawić do pieca na 1 5- 20 min ( musi si ę ładnie zrumienić
Gaździnka warzyTarta z jeżynami i kremem budyniowym składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g jeżyn 1 budyń waniliowy 300ml mleka 125ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 1 łyżka miodu wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy na pol i lekko wałkujemy Można też przeciąć je na pól i jedną cześć wykorzystać teraz, druga pozostawić na później. Wtedy ciasto będzie cieńsze(...)wraz z usztywniaczem na bitą śmietanę. Do śmietany dodajemy porcjami przestudzony budyń i delikatnie łączymy. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki, a następnie masą wypełniamy upieczone ciasto francuskie. Na wierzch układamy jeżyny.. Krem budyniowy można też wykorzystać do deseru. U mnie był to deser z jeżynami, ale można je zastąpić innymi owocami. Podana w przepisie ilość
Przysmaki Karolkiparmezan, delikatna, dobra szynka, no pycha! Można przed upieczeniem posmarować je jajkiem i posypać np. makiem, sezamem lub czarnuszką. Polecam na każdą imprezę, na ciepło lub zimno! SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego kilka plastrów żółtego sera, u mnie morski kilka plastrów szynki tarty parmezan, wg uznania 3 łyżki koncentratu pomidorowego opcja: małe roztrzepane jajko + dowolna posypka PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozkładam na blacie(...)centymetrowe talarki. Układam na papierze do pieczenia. Piekę w temp. 200 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Po kolorze upieczonego ciasta francuskiego poznacie, że czas wyciągać:) Smacznego
Zasmakuj Kuchniburek? A kto nie wie co to jest? jak ja jeszcze do całkiem niedawna? Spieszę wyjaśnić za Wikipedią że burek to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, rzadziej z ciasta francuskiego popularny w krajach śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Tak oto pyszny placek rozpowszechnił się po świecie a na Bałkanach(...)jadłam wyśmienite burki. Dziś u mnie wg własnego pomysłu będzie burek z jarmużem na cieście francuskim bo tylko takie miałam. Polecam gorąco. Burek z jarmużem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebędzie mała zmiana i podamy tartaletki z grzybami? Pracy przy nich mało, a są przepyszne. Wystarczy wyłożyć ciastem foremki, dodać wcześniej przygotowane grzyby, jajka, śmietankę i gotowe. Materiał sponsorowany przez firmę Mlekpol. Tartaletki przygotowałam na bazie ciasta francuskiego, a farsz to ugotowane suszone grzyby, przesmażona cebula, surowe jajka, śmietanka Łaciata 18%. Ta śmietanka to moje ostatnie kulinarne(...)Tartaletki z grzybami i śmietanką Proporcje na 5 tartaletek o średnicy 10, 5 cm Czas przygotowania: 75 minut + czas oczekiwania Składniki: 35 g suszonych prawdziwków 1/2 cebuli 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g śmietanki 18% Łaciata 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz klarowane masło do smażenia
Kulinarne przygody Gatitybędą się długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie. 2 jabłka garść orzechów włoskich łyżka rodzynków szczypta cynamonu łyżka miodu op. ciasta francuskiego żółtko do posmarowania Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i p rzekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek(...)ułożyć na cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i zapiekać ok 15-20 minut w 200 stopniach do zarumienienia
Smakołyki Asidwie miłośniczki tych serów, więc do przetestowania pozostawiłam sobie jedno opakowanie. Długo nie musiałam kombinować, by wiedzieć do czego je wykorzystam. I tak oto powstały małe, tarteletki z ciasta francuskiego z domową konfiturą z czerwonej cebuli i serem typu brie. Konfitura ma charakter, bo podrasowałam jej smak dobrej jakości whiskey, i dzięki temu całość to eksplozja smaków. Nie będę(...)więcej pisać zapraszam po przepis. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego Na konfiturę 2 średnie czerwone cebule masło i oliwa z oliwek po 1 łyżce ocet balsamiczny 2 łyżki biały pieprz / szczypta grubej soli morskiej 3 łyżki cukru trzcinowego 1 kieliszek dobrej whiskey Dodatkowo: kilka gałązek rozmarynu czerwone i zielone
vaniliowoczekoladowaPyszne koszyczki, które sprawdzą się na każdą okazję. To już kolejna wersja takiej przekąski na blogu. Tutaj ( KLIK ) można znaleźć wersję z pieczarkami. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 450 g szpinaku 150 g sera twarogowego / fety 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia ser żółty Sposób wykonania: 1. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, dodać szpinak i dusić(...)się rozpadnie. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, chwilkę smażyć. Zdjąć z ognia, wkruszyć biały ser, doprawić całość solą i pieprzem. 2. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, włożyć do foremki na muffinki. Na każdą porcję wyłożyć trochę farszu i całość lekko posypać tartym żółtym serem. 4. Zapiec w 180st.C przez około 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kuchnia domowa Animinut, sernik – 150–180°C, 60–90 minut. ciasto drożdżowe – 180°C i 40–50 minut. Jakie ustawienia powinny mieć piekarniki w zabudowie, aby zapobiec problemom podczas pieczenia ciast? W trakcie przygotowywania wypieków może dojść do wielu nieprzewidzianych sytuacji . Można im w łatwy sposób zapobiec . Dotyczy to problemów, w których ciasto: pęka – wynika to z jego nadmiernego wysuszenia na wierzchu(...)niskiej temperaturze oraz podtrzymywania ciepła. W trakcie pieczenia ciast bardzo przydaje się również czujnik PerfectBake . Stale monitoruje on poziom wilgotności w komorze piekarnika i automatycznie dostosowuje parametry pracy urządzenia (tryb, czas oraz temperaturę grzania) do rodzaju wybranej potrawy . Możesz zaznaczyć różne opcje, w tym „Ciasto w formach”, „Wypieki z ciasta francuskiego” albo „Ciasta pikantne”. Kolejny krok to naciśnięcie przycisku „Start
ProstePesto.plroladki ) * filet z indyka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * duża marchew – 1 szt * por – 1 szt * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka * ciasto francuskie – 300 g * żółtko do posmarowania * masło klarowane SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z indyka kroimy w plastry, cienko rozbijamy, marynujemy w jogurcie, soli i pieprzu przez ok. 15 minut(...)180C piekarnika na ok. 25 minut ( do zezłocenia! ). Uwaga! * Mięso musi być odpowiednio cienko rozbite, tak by mieć pewność , że roladki będą miały szansę upiec się w piekarniku zanim ciasto francuskie będzie spieczone. * Zamarynowanie w jogurcie sprawia, że mięso z indyka nabiera większej soczystości. * Farsz warzywny śmiało możemy zastąpić np. grzybowym albo też szparagami, na które mamy sezon. Smacznego! Projekt
Ostra na Słodkobylo i tym razem. Potrzebowalam zrobic cos na szybko z tego co akurat bylo pod reka. I oto powstala bardzo dobra i bardzo prosta tarta z cebula. skladniki: ciasto francuskie pokrojone w kwadraty 15x15cm cebula sol, pieprz oregano ser gouda wykonanie: Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni na zloty kolor. Ilosc cebuli uzalezniona jest oczywiscie od ilisci osob(...)Dodajemy sol, pieprz i oregano, mieszamy. Ciasto francuskie ukladamy na bache do pieczenia. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo 2cm margines. Na srodek wykladamy przyprawiona cebule. Posypujemy tartym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez okolo 15 minut. Tarta bardzo dobrze smakuje z dodatkiem salaty z sosem vinegret. Smacznego
Przysmaki Karolkikawy dla niezapowiedzianych gości. Może i Tobie uratują sytuację, kiedy nie będziesz miała czego podać do kawy ? :) Serowe ślimaczki z nutą cynamonu S KŁADNIKI NA 12 ŚLIMACZKÓW: 1 ciasto francuskie 200 g twarogu białego - półtłustego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru białego 1 jajko cynamon PRZYGOTOWANIE: Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy(...)żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18-20 minut, ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki