ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:126/509)

Paluchy z ciasta francuskiego o smaku pizzy 212

już kiedyś mówiłam, wersji tych paluchów jest cała masa :D Ja niedawno odkryłam te :) PS. ten sos idealnie nadaje się także do zwykłej pizzy ;)   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g startego żółtego sera 1 jajko sezam, mak, płatki chulli, gruboziarnista sól Sos: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory(...)dodać pokrojone i osolone wczesniej pomidory, wodę (jeśli dodawaliśmy pomidory z puszki wraz z zalewą, wtedy nie dolewamy dodatkowej wody), przyprawy, koncentrat. Dusimy, aż sos bedzie gęsty. Ostudzić. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy zimnym sosem i posypujemy serem. Całość składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np. sezamem i kroimy na paski ok. 2 cm szerokości. Takie

Malinowo w kuchni
Mini zapiekanki 52

opcja gdy nie mamy czasu (lub ochoty) na długie siedzenie w kuchni, a chcemy przygotować coś smacznego na przegryzkę. MINI ZAPIEKANKI – PRZEPIS Składniki (na 24 sztuki) 1 płat ciasta francuskiego 350 g pieczarek 1 cebula 6 plastrów szynki 100 g żółtego sera ketchup sól pieprz szczypiorek Przygotowanie 1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu(...)dodać drobno pokrojone pieczarki. Całość smażyć, aż woda odparuje z pieczarek. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem. 3. Ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w kostkę. 4. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Każdy z nich posmarować odrobiną ketchupu. 5. Następnie na każdy kawałek wyłożyć porcję pieczarek z cebulą i posypać serem oraz szynką. 6. Tak przygotowane

Alle Dobre!
Tarta z kalafiorem, papryką i cukinią 180

zagospodarowanie tzw. resztek. Możecie tą tartę przygotować również na kruchym cieście - jednak wtedy jej przygotowanie zajmie Wam znacznie więcej czasu.  Forma o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1/3 kalafiora 2 jajka 200 g śmietany 60 g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę(...)możemy zostawić) i również kroimy w kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na patelni aż warzywa będą al dente. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy je na całej powierzchni widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy

My simple kitchen
Wigilijne gwiazdki z pieczarkami 218

Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jest to idealna propozycja dla zabieganych, aby zdążyć się wyrobić przed pierwszą gwiazdką Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg pieczarek 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 jajko sól, pieprz do smaku sezam do posypania     *** Pieczarki myjemy(...)razem smażymy kilka minut – do odparowania wody. Dokładamy masło oraz przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Jeszcze chwilę dusimy, po czym odstawiamy do ostygnięcia *** *** Z ciasta francuskiego wycinamy za pomocą foremek kształty gwiazdek. Na środku gwiazdki układamy porcję pieczarek, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy drugą gwiazdką. Brzegi delikatnie sklejamy *** *** Gotowe gwiazdki układamy na wyłożonej papierem

Blog z Apetytem
Mięso mielone w cieście francuskim z pieczarkami 1186

bułka tarta – 2 łyżki – kwaśna śmietana – 1 łyżeczka – cebula – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – ciasto francuskie – 1 arkusz – pieczarki – 100 g – natka pietruszki – 1 pęczek – żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso mielone mieszamy z jajkiem , bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką(...)piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, Z mięsa formujemy kulę, u kładamy na blasze, robimy wgłębienie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190 C na ok. 5-7 minut. Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy paseczki ( ja zrobiłam grubsze i cieńsze ). Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso tworząc coś ala koszyczek. Dobrze zlepiamy, s marujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika

Ostra na Słodko
Pierożki z ciasta francuskiego z łososiem i porem 80

przyprawą VEGETA Natur do ryb i owoców morza, która doskonale wzbogaciła smak łososia. To 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu.  Naprawdę polecam bo danie smakowało wyśmienicie. op. ciasta francuskiego por marchew 200 g filetu z łososia łyżka soku z cytryny łyżeczka przyprawy VEGETA Natur do ryb i owoców morza sól, świeżo zmielony pieprz  łyżka masła oliwa jajko(...)talerz. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć rybę z obu stron po kilka minut. Usunąć skórę i podzielić na mniejsze kawałki, wymieszać z usmażonymi warzywami. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 kwadratów (u mnie 13cmx13cm). Na środku kłaść po łyżce farszu, złożyć w trójkąt a brzegi zlepić widelcem. Pierożki naciąć z wierzchu, posmarować rozbełtanym jajkiem

Smakołyki Asi
Paszteciki ze szpinakiem 75

wykonaniu, potrzeba dosłownie kilku składników. Smakują nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za szpinakiem. Spróbujcie koniecznie, zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Paszteciki ze szpinakiem Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 opakowania szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego szpinaku 250 g 180 g sera feta 2-3 ząbki czosnku 2 jajka pieprz duża szczypta gałki muszkatołowej(...)nadmiaru wody i postępujemy dalej tak samo jak przy szpinaku świeżym. Studzimy. Do masy szpinakowej dodajemy fetę i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej widelcem), dodajemy jajko, pieprz i mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kawałki o szerokości około 4-5 cm i długości około 8-10cm. Nakładamy łyżkę farszu i dokładnie sklejamy brzegi widelcem. Paszteciki układamy na blachę wyłożoną

To co lubię - gotuję i polecam
Wytrawne ciastka z kurkami i bobem 156

kurki będą miękkie. Dodać rozgnieciony bób wymieszać. Zdjąć z ognia można dodać łyżeczkę masła, doprawić solą i pieprzem, dodać pietruszkę, delikatnie ale dobrze wymieszać, odstawić na bok.  Przygotować ciasto francuskie. Ciasto pokroić na 8 kwadratów. Farsz podzielić na 8 równych części. Na każdym kwadracie położyć farsz, złożyć po przekątnej formując trójkątne ciastka. Dobrze skleić brzegi, ponakłuwać widelcem. Posmarować żółtkiem

Stare Gary
Pasteis de Nata. 162

spróbujcie przygotować pasteis de Nata w domowym zaciszu. Podjęłam się tej próby i nie żałuję! To naprawdę świetny deser. I pomyśleć jak obłędne muszą być te lizbońskie... Składniki: ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu) 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 100 g cukru 4 żółtka 40 g mąki pszennej sok wyciśnięty z jednej cytryny skórka otarta(...)oraz skórkę z cytryny umieścić w garnku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać laskę cynamonu i gotować przez 15 minut na małym ogniu (uwaga: łatwo się przypala!). Wystudzić. Z ciasta francuskiego wyciąć 10-12 kółek i powkładać je do otworów w blaszce na muffinki, wysmarowanej masłem.. Z kremu wyjąć laskę cynamonu i napełnić nim babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym

zadanie-gotowanie
Pikantna przekąska z ciasta francuskiego 106

kościach czuję, że ten burak jednak może odstraszyć Małżonka, więc w razie czego więcej dla mnie... ewentualnie możecie mi pomóc :) Składniki na ok 15 sztuk: 1 duży płat ciasta francuskiego 1 opakowanie serka kanapkowego chrzanowego (typu almette) 2 większe buraki   2 łyżki oliwy   2 szczypty soli Przygotowanie: Buraki umyć, ustawić każdego na oddzielnym kawałku folii aluminiowej, polać odrobiną(...)minut. Gotowe kroimy na niezbyt grube plastry i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wycinamy serca bądź inny kształt, którym będziemy również wycinali kształt ciasta. Ciasto francuskie rozwijamy i foremką w kształcie np. serca wycinamy parzystą liczbę elementów. Na połowie można wyciąć dodatkowo mniejsze serduszko w środku. Układamy na blaszce i pieczemy w 190 °C przez ok 10 min (do zrumienienia). Studzimy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto kruche i francuskie – jak je przygotować? 173

Niekiedy przepisy na ciasta i ciasteczka wydają się być skomplikowane. Nic bardziej mylnego, bo w łatwy sposób można przygotować efektywne ciasta. Nieważne czy zdecydujemy się na ciasto kruche czy francuskie, warto zrobić je w domu. Te z pozoru trudne ciasta naprawdę można łatwo przygotować, a efekty zaskoczą wszystkich, którzy ich skosztują. Artykuł Ciasto kruche i francuskie – jak je przygotować

COOKMAGAZINE
na szybko francuskie z kisielowym dżemem... 122

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 400 ml, kisiel wiśniowy 1 opakowanie/duże, cukier - ile potrzeba(...)cynamon - ile potrzeba dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi przełożyć do miski, wsypać kisiel duża porcja lub 2 zwykłe opakowania kisielu, wszystko wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na blaszce na papierze, przez cały środek wyłożyć dżem zostawiając brzegi do podwinięcia brzegi podwinąć, zwilżyć dłonią maczaną w zimnej wodzie, posypać cukrem, cynamonem piekarnik elektryczny

W Mojej Kuchni Lubię
Krem pomidorowy z francuską zapiekanką 166

czosnku 3 łyżki orzeszków sojowych 5 pomidorów 300g przecieru pomidorowego Łowicz gałązka świeżej bazylii sól, pieprz do smaku ok 40ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki Ponadto: 1 płat ciasta francuskiego 4 jajka 1 kulka mozzarelli 8 suszonych pomidorów z zalewy olejowe j sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy odmierzoną ilością wody. Gotujemy(...)bazylię. Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Zapiekanki: Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 kwadraty o boku ok 12cm, z reszty wycinamy 8 cienkich pasków i dzielimy je na pół. Na każdy bok zapiekanek kładziemy po jednym pasku. Wkładamy

Kuchnia w czekoladzie
Błyskawiczne ciateczka z jabłkiem i pizzerki z ciasta francuskiego. 444

jabłek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  4 łyżki wody do rozmieszania mąki 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia 1 ciasto francuskie 1 ciasto francuskie kilka plasterków szynki kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków pomidora ketchup Jabłka myjemy obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i wodę(...)zmiękną ale nie mogą się rozpadać. Następnie w 4 łyżkach wody rozpuszczamy 1 malutką łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dodajemy do jabłek i chwilkę mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do przestygnięcia.Z ciasta wykrawamy po 2 równe prostokąty, na jednym robimy nacięcia radełkiem a na drugi nakładamy po łyżce jabłek , na wierzch nakładamy ciasto w krateczkę i w koło dociskamy widelcem tworząc wzorek

Sama słodycz i szczypta chili
na cieście francuskim szybka pizza... 128

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, keczup pikantny - ile potrzeba, oregano 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, pieczarki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, szpinak baby 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka czerwona 1 większa, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ser kozi 200 gram, ser żółty 15 dag na oleju podsmażyć pokrojone cebule i pieczarki(...)solić, wody nie puszczą za dużo wsypać opakowanie szpinaku baby, nie solić, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając, teraz dopiero dodać kucharka i wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na paieprze na blaszce z piekarnika, polać keczupem, posypać papryką słodką, oregano rozsmarować pieczarki ze szpinakiem, posypać pokrojoną cebulą posypaną cukrem posypać pokrojoną czerwoną papryką, dodać kawałeczki sera koziego dodać starty żółty

W Mojej Kuchni Lubię