głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Krążki cebulowe podajemy z ulubionym sosem. Smacznego Francuskie zawijasy z serem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera żółtego np. cheddara 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 jajko sól i pieprz Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Ząbek(...)czerwoną papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody. Francuskie zawijasy z serem smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 12-15 minut
Słodkie okruszkiWystarczy kilka jabłek i ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni wyczarujemy ciastka w kształcie różyczek 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 średnio dużych, twardych jabłek (najlepiej z czerwoną skórką) 0,5 szklanki cukru cukier puder do posypania Jabłka nie obierając ze skórki(...)jabłka, które nie mogą się rozgotować, lecz uzyskać lekką elastyczność. Jabłka odcedzić i schłodzić. Jeżeli jabłka są bardzo słodkie to nie trzeba dodawać cukru do wody - wystarczy sama woda. Ciasto francuskie pociąć w pasy 3x12 cm. Jabłka układać, tak jak na zdjęciu na lekką zakładkę i rolować w różyczki, na końcu ciasto delikatnie zlepić palcami i układać na blasze
Jadło i czytadłoSuper zdrowy i smaczny obiad. Składniki: Warzywa na patelnię 1 opakowanie Ciasto francuskie 1 opakowanie Sól do smaku Olej tłuszcz do formy Wykonanie: Ciastem francuskim wyłożyć natłuszczona formę(część ciasta odłożyć do ozdobienia) i wyciągnąć brzegi. Warzywa wyłożyć na patelnię z dodatkiem odrobiny oleju i mieszając podgrzać z solą do smaku. Następnie przestudzić, wyłożyć na ciasto i piec w piekarniku
Tradycyjna Kuchniaprosiło o pizzę a mi naprawdę nie chciało się robić spodu do niej. Dziecko było zachwycone , ja spokojna i się nie napracowałam.Polecam Wam to danie :) Piztarta - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 duży pomidor - kilka pomidorków koktjalowych - 1 opakowanie małych serków typu mozzarella - świeża bazylia ( lub suszona), sól, pieprz do smaku W formie do tarty układamy ciasto francuskie. Jeśli chcecie
Kuchnia Pełna EmocjiKolejny przepis na słodko z użyciem gotowego ciasta francuskiego:) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka 3 łyżki masła owoce (u mnie maliny, borówki, porzeczka) Ciasto podzielić na 12 części, pozawijać boki w taki sposób, aby powstały miseczki Nagrzać piekarnik
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combudyniowo – waniliowo – śmietankowy :) jak dla mnie wyszedł przepyszny. Sprawdza się zarówno do rurek z ciasta francuskiego, ale równie dobrze pasuje, jako krem do eklerów, czy karpatki. Jeśli uwielbiacie ciasto francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :) Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Krem: 200ml śmietany(...)kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi kilku centymetrowy odstęp. Gdy wszystkie ciastka są zawinięte, smarujemy
Smakowy RajTartę tą szczególnie polecam miłośnikom wyrazistych smaków i kolendry. Ciasto francuskie można przygotować samemu, jednak jest to bardzo pracochłonne więc wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki: 500 g surowego ciasta francuskiego 500 g jabłek 2 łyżki ziaren kolendry 50 g masła 100 g cukru masło do posmarowania formy Wykonanie: Na patelnię lub do garnka o grubym dnie wsypać cukier. Podgrzewać
Mama GotujeTarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na ciepło 200 g mrożonego jarmużu 180 g fety 2 ząbki czosnku sól pieprz 200 g śmietany 18% olej do smażenia łyżeczka masła Dodatkowo: płatki suszonego chilli do posypania Formę o średnicy
Bullioszybko. Tartaletki z mrożonego ciasta francuskiego z bitą śmietaną i owocami. Uważam, że to jest najłatwiejszy sposób na szybki, smaczny, niebanalny deser. Pod warunkiem, że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja mam zawsze ciasto francuskie i świeże drożdże i śmietankę do ubijania... To są niektóre z produkty, z których zawsze można coś wyczarować w nagłych sytuacjach. Tartaletki robi
Kuchnia u Krysikilka przepisów, które udało mi się ostatnio przetestować. Dzisiejszy znalazłam na stronie Onetu. No to zaczynamy kolejny rok z kulinarnymi przygodami. Zapraszam na kremówkę. Składniki: • 2 blaty gotowego ciasta francuskiego • 750 ml mleka • 200 g cukru • 400 ml śmietanki kremówki 36% • 1 opakowanie cukru waniliowego • 9 żółtek • 1,5 łyżki mąki pszennej • 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 220 g masła(...)odstawić do ostygnięcia. 9. Masło utrzeć na puszysty krem, a następnie cały czas miksując, dodawać stopniowo ostudzony budyń. 10. Wyłożyć powstały krem na jeden z upieczonych wcześniej blatów ciasta francuskiego i wyrównać jego powierzchnię. Zakryć drugim blatem i lekko docisnąć. 11. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Gotową kremówkę oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodzie. 12. Podawać pokrojoną
W mojej kuchniCóż, nasze organizmy domagają się, wręcz błagają, by je rozpieszczać. A, że ochoty na wielkie wyczyny kulinarne nie mamy ochoty, więc proponuję Wam coś łatwego 🙂 dwa opakowania ciasta francuskiego nutellę jajko cukier puder Jedno ciasto rozkładamy, smarujemy je nutellą (omijając brzegi). Przykrywamy drugim ciastem francuskim. Brzegi dokładnie dociskamy. Górę smarujemy rozmąconym białkiem
Niuniokiskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 łyżeczki cynamonu 1/3 szkl cukru wykonanie: Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto rozwijamy posypujemy je cukrem z cynamonem i zwijamy z obu stron do środka ciasta. Tniemy na „plasterki” o grubości ok. 8-10 mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie jeszcze dodatkowo możemy oprószyć cukrem z cynamonem. Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaSzybka w wykonaniu i jakże smaczna tarta, doskonale smakuje na ciepło, jak również na zimno. Składniki: 1 op.ciasta francuskiego, 1 upieczona pierś kurczaka, kilka pieczarek, 1 cebula, 1/2 czerwonej papryki, sól, pieprz Sos: 1 jajko, 1/2 szkl. śmietany 18%, zioła prowansalskie, 1 ząbek czosnku, 100 g startego żółtego sera Dodatkowo: bułka tarta Wykonanie: Pieczarki(...)kroimy na większe kawałki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki podsmażamy, doprawiamy do smaku. Mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski. Formę żaroodporną o średnicy 28 cm wykładamy ciastem francuskim. Podpiekamy 5 minut w 180 stopniach. Posypujemy bułką tartą, wykładamy farsz. Zalewamy sosem: wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Z pozostałego ciasta francuskiego robimy paski, układamy na cieście
słodki bratekpuszysta. Taka też jest beza na mojej tarcie, z czego jestem bardzo dumna, ponieważ jak wiecie mistrzynią ciast nie jestem Do tej pory na blogu widzieliście jedynie faworki z ciasta francuskiego , ciastka owsiane czy muffinki . Jednak po tym wypieku wiem, że słodkości na moim blogu w tym nowym roku musi być zdecydowanie więcej. Tartę przygotowałam w formie o średnicy(...)lodówce, aby spód z herbatników się związał. Jeżeli uda Wam się przygotować ten wypiek, koniecznie dajcie znać jak smakowało Smacznego! Zobacz też: Proste ciasto z gruszkami Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Proste ciasto bananowe Przepis na tartę na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Drukuj przepis Porcji: 8 -12 Czas gotowania: 2 godziny Składniki SPÓD 250 g herbatników
Kuchnia BazyliiCOOL (jestem prawie pewna, że tego słowa nie używa JUŻ żadne dziecko), byście go spróbowali. Hej, to nie tylko dobrze wygląda, smakuje też niebiańsko! KOLOROWE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki: 2 podłużne kawałki ciasta francuskiego, delikatnie rozwałkowane swojskie maliny w zalewie (lub dżem dowolnego smaku) kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: W oba kawałki ciasta powciskaj posypkę cukrową z jednej
Gotowanie to kochanie