ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:140/509)

Jagodzianki w 20 minut z ciasta francuskiego 103

jagodowe wypieki. Czasem jednak brakuje czasu , więc postanowiłam spróbować upiec jagodzianki z gotowego ciasta francuskiego. Wyszły pyszne ! a ich wykonanie, łącznie z pieczeniem zajmuje max 20 minut ! Składniki: ciasto francuskie gotowe jagody białko jajka cukier Wykonanie: Na ciasto francuskie wsypać jagody, dodać odrobinę cukru. Zwinąć w rulon i wysmarować białkiem. Następnie ucinać kilkucentymetrowe kawałki. Ułożyć na blasze. Piec około

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z ciasta francuskiego z czekoladą i malinami + film 159

tartę o wymiarach 30 na 32 cm opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 białko 1 szklanka śmietany kremówki 50 g margaryny 300 g gorzkiej czekolady 1/2 litra malin przepis Gotowe ciasto francuskie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i delikatnie nacinamy jego boki, tak aby powstały półtora centymetrowe ranty, a następnie całe ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy około(...)st.C. Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy margarynę oraz połamaną czekoladę, wszystko rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Rozpuszczoną masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Upieczone ciasto francuskie przestudzamy a następnie delikatnie wgniatamy widelcem wybrzuszony środek ciasta tak aby zmieściła się w nim masa czekoladowa. Na środek tarty wlewamy ostudzoną czekoladę dokładnie ją rozprowadzając, wierzch ciasta dekorujemy malinami. Ciasto

Smakowite Dania
Roladka z piersią z kurczaka , pieczarkami serem i papryką 🥰 139

czasie urodził nam się drugi, syn, kupiliśmy mieszkanie 🥰 Ale mimo tego, postanowiłam wrócić. A zatem przestawiam Wam roladkę z kurczakiem, pieczarkami, papryką i serem :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 0.5kg pieczarek 1 pojedyncza średniej wielkości pierś z kurczaka Pół papryki czerwonej Ok 30 dag sera żółtego ( u mnie gouda ) Przyprawa do gyrosa Olej Żółtko Przygotowanie Pierś opłukałam, pokroiłam(...)podsmażam . Paprykę wydrążam, kroje w mniejszą kostkę .Pieczarki obieram, siekam w cienkie plasterki, następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam. Ser trę na tarce o małych oczkach. Rozwijam ciasto francuskie i nakładam: Mięsko,papryka, pieczarki, ser . :) *ciasto układam pionowo i nakładam na całą długość farsz ( UWAGA: zostawiam wolne boki ok 2 cm i koniec ciasta ok 2 cm ) pomału zawijam

Domowa Kuchnia u Mamy
Napoleonka na Herbatnikach Bez Pieczenia 144

window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne. Nic dziwnego, są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczne! Sama często je przygotowuję w swoim domu, szczególnie w przypadku niespodziewanych gości, lub gdy po prostu najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Napoleonka na herbatnikach to jedno z wielu smacznych ciast bez pieczenia, która(...)każdym razem wybieram inne. Tym razem pokusiłam się o kakaowe. Fajnie odbijają się od jasnej masy i dodatkowo świetnie smakują. Możecie także użyć tradycyjnych jasnych herbatników. Ciasto napoleonka możecie także przygotować z ciastem francuskim, którym można zastąpić herbatniki. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i nasza napoleonka będzie równie szybka w przygotowaniu, jak ta na herbatnikach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najważniejszym składnikiem

Przepiski.pl
Jabłkowe poduszeczki 181

użyłam Frosta) 2 jabłka (np. reneta) cynamon brązowy cukier 1 żółtko 1 łyżka mleka Idealny przepis, kiedy nie mamy czasu a chcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już gotowe porcje do naszych ciastek. W przypadku użycia innego ciasta, wystarczy rozwinąć(...)usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać i odstawić. Pocięte na kwadraty ciasto francuskie, rozłożyć na blacie. Na połowie każdego kwadratu wykonać poprzeczne nacięcia (fot.1) , zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2) . Następnie

Świat Ciasta
Joulutorttu - świąteczne fińskie ciasteczka 137

Składniki na około 40 szt.: gotowe ciasto francuskie powidła śliwkowe cukier puder ewentualnie 1-2 łyżki koniaku Joulutorttu to tradycyjne fińskie ciasteczka, które zawsze pojawiają się na fińskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są one wyjątkowe proste do wykonania. Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone najpierw koniecznie je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności, który

Świat Ciasta
Ensaimada 139

jeden z typowych rarytasów Majorki. Zwykle serwowane na śniadanie do kawy z mlekiem, ensaimada stanowi nieodłączny widok maleńkich piekarni. Zwinięte w ślimaki ensaimada to coś pomiędzy drożdżówką, a ciastem francuskim. Są niezwykle delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Ciasto powstaje na bazie mąki, drożdży, wody, jajek, cukru – sekretem jest doskonałej, jakości smalec, od którego zresztą pochodzi nazwa tego wypieku(...)przypisyuje się Maurom. Przepis wbrem pozorom jest bardzo łatwy, aczkolwiek czasochłonny, bo ze względu na dużą zawartość tłuszczu ciasto wymaga długiego wyrastania. Jeśli lubicie… wyzwania kulinarne, a jeszcze bardziej: puszyste, mięciutkie, wilgotne, listkowane, z chrupiącą skórką, najbardziej maślane połączenie drożdżowego z francuskim… koniecznie zróbcie ensaimadę. Wypiek wart grzechu. Skorzystałam z dwóch przepisów znajdujących się na blogach: Matka Wariatka oraz Gotuj

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka śniadaniowe z dżemem z Rokitnika 131

słodko i taką propozycję szybkiego śniadania przedstawiam. Składniki: - ciasto francuskie - dżem Łowicz z Rokitnika - 200 g białego sera - 2 łyżki śmietany 18% - 3 łyżeczki cukru - olejek waniliowy Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy na dwanaście kwadratów 8 x 8 cm. Pozostałe ciasto kroimy na około centymetrowe paski i obklejamy nimi każdy kwadrat wkoło. Ser rozdrabniamy widelcem dodajemy cukier, śmietanę

Kulinarne życie
Kisz loratyński 99

jajeczno-śmietanową. Przepyszna, a z moim przepisem jeszcze bardzo prosta. U mnie często na szybki obiad, świetna na ciepło i zimno. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 200g surowego, wędzonego boczku 1 cebula 250ml śmietanki kremówki 4 duże jajka pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 100g startego parmezanu   Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę(...)cebula się zeszkli – około 4-5 minut. Ściągamy wszystko z patelni na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wyklejamy ciastem francuskim – na taką blachę należy dokleić kawałek ciasta z odkrojonych brzegów i zlecić do widelcem. Spód ciasta nakłuwamy obficie widelcem. Na ciasto wykładamy większość boczku z cebulą, zostawiamy około

Smaczna Strona
Zawijaniec z ciasta francuskiego z kurczakiem i grzybami 147

wyparuje. Wsypać posiekany koperek, wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić. Przygotowanie piersi kurzych – piersi kurze przekroić na pół wzdłuż, doprawić do solą, pieprzem i papryką słodką. Wykonanie – ciasto francuskie rozwinąć. Na środku wzdłuż rozłożyć plasterki sera – od góry do dołu. Na ser rozłożyć pieczarki i na to kawałki kurczaka.Z obydwu stron naciąć boki ukośnie tworząc choineczkę. nacięcia

Kuchnia Pokoleń
wiosenne ciastka z kremem i fiołkami 123

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta. Wykładamy krem na ostygnięte ciasteczka i dekorujemy jadalnymi kwiatkami np. fiołkami i owocami, posypujemy startą czekoladą. Ciasteczka przechowujemy w lodówce. (z ciasta wychodzi

Domowy Smak Jedzenia
Millefeuille 359

spożywczą tak, by stykała się ona z kremem (unikniemy powstania kożucha na powierzchni). Krem wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc, by nabrał odpowiedniej konsystencji). Spody: Ciasto francuskie odwinąć z papieru do pieczenia. Ostrym nożem pokroić na 21 prostokątów o wymiarach około 10x5 cm. Umieścić je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Prostokąty przykryć drugim arkuszem(...)waniliowy krem i przykryć spodami z dekoracyjnym lukrem u góry. Desery podawać od razu lub przechowywać w lodówce (millefeuille najsmaczniejsze jest w ciągu pierwszych kilku godzin od przygotowania, gdy ciasto francuskie jest chrupiące). Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Szybkie parówki w cieście z serem i pastą warzywną (na piknik lub przyjęcie) 191

przekąskę. Jak ta prezentowana poniżej Zapraszam na przepis. Składniki: 4 parówki z szynki Henryk Kania około 6 czubatych łyżeczek pasty warzywnej z papryki, pomidorów i bakłażana (pindżur) 1 płat ciasta francuskiego (nie mrożonego) starty żółty ser sezam do posypania 1 jajko Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Rozwijamy ciasto francuskie, warto je dodatkowo lekko rozwałkować (będzie się później lepiej sklejać). Kroimy ciasto

Słodkie okruszki
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem. 184

Ciasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej.  Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka 146

Wczoraj bedac na zakupach wzielam ciasto w rulonie myslac, ze to jest tak jak w Polsce ciasto francuskie. Chcialam z niego zrobic ciasteczka z czekolada i dzemem. No i jak postanowilam tak zrobilam. Wyciagnelam ciasto z opakowania podzielilam na 30 kwadracikow i nakladajac czekolade albo dzem formowalam wraz z moja siosra ciastka. Poniewaz dopiero sie ucze cukiernictwa nie byly(...)zbyt ladne ciasteczka. Wlozylam do piekarnika na 10 min i pieklam w 200C tak jak na opakowaniu pisalo. Po wyjeciu ciasteczek okazalo sie ze to nie bylo ciasto francuskie a do tarty. Ale ciastka i tak byly dobre, a ciasto na tarte swietnie pasuje na ciasteczka. W sumie wyszly kroche ciastka. Polecam zrobic sobie takie same. Ja zamierzam sprobowac

Klaudynkowa kuchnia