jeden z typowych rarytasów Majorki. Zwykle serwowane na śniadanie do kawy z mlekiem, ensaimada stanowi nieodłączny widok maleńkich piekarni. Zwinięte w ślimaki ensaimada to coś pomiędzy drożdżówką, a ciastem francuskim. Są niezwykle delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Ciasto powstaje na bazie mąki, drożdży, wody, jajek, cukru – sekretem jest doskonałej, jakości smalec, od którego zresztą pochodzi nazwa tego wypieku(...)przypisyuje się Maurom. Przepis wbrem pozorom jest bardzo łatwy, aczkolwiek czasochłonny, bo ze względu na dużą zawartość tłuszczu ciasto wymaga długiego wyrastania. Jeśli lubicie… wyzwania kulinarne, a jeszcze bardziej: puszyste, mięciutkie, wilgotne, listkowane, z chrupiącą skórką, najbardziej maślane połączenie drożdżowego z francuskim… koniecznie zróbcie ensaimadę. Wypiek wart grzechu. Skorzystałam z dwóch przepisów znajdujących się na blogach: Matka Wariatka oraz Gotuj
mojewypiekiinietylkosłodko i taką propozycję szybkiego śniadania przedstawiam. Składniki: - ciasto francuskie - dżem Łowicz z Rokitnika - 200 g białego sera - 2 łyżki śmietany 18% - 3 łyżeczki cukru - olejek waniliowy Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy na dwanaście kwadratów 8 x 8 cm. Pozostałe ciasto kroimy na około centymetrowe paski i obklejamy nimi każdy kwadrat wkoło. Ser rozdrabniamy widelcem dodajemy cukier, śmietanę
Kulinarne życiejajeczno-śmietanową. Przepyszna, a z moim przepisem jeszcze bardzo prosta. U mnie często na szybki obiad, świetna na ciepło i zimno. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 200g surowego, wędzonego boczku 1 cebula 250ml śmietanki kremówki 4 duże jajka pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 100g startego parmezanu Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę(...)cebula się zeszkli – około 4-5 minut. Ściągamy wszystko z patelni na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wyklejamy ciastem francuskim – na taką blachę należy dokleić kawałek ciasta z odkrojonych brzegów i zlecić do widelcem. Spód ciasta nakłuwamy obficie widelcem. Na ciasto wykładamy większość boczku z cebulą, zostawiamy około
Smaczna Stronawyparuje. Wsypać posiekany koperek, wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić. Przygotowanie piersi kurzych – piersi kurze przekroić na pół wzdłuż, doprawić do solą, pieprzem i papryką słodką. Wykonanie – ciasto francuskie rozwinąć. Na środku wzdłuż rozłożyć plasterki sera – od góry do dołu. Na ser rozłożyć pieczarki i na to kawałki kurczaka.Z obydwu stron naciąć boki ukośnie tworząc choineczkę. nacięcia
Kuchnia Pokoleńskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta. Wykładamy krem na ostygnięte ciasteczka i dekorujemy jadalnymi kwiatkami np. fiołkami i owocami, posypujemy startą czekoladą. Ciasteczka przechowujemy w lodówce. (z ciasta wychodzi
Domowy Smak Jedzeniaspożywczą tak, by stykała się ona z kremem (unikniemy powstania kożucha na powierzchni). Krem wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc, by nabrał odpowiedniej konsystencji). Spody: Ciasto francuskie odwinąć z papieru do pieczenia. Ostrym nożem pokroić na 21 prostokątów o wymiarach około 10x5 cm. Umieścić je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Prostokąty przykryć drugim arkuszem(...)waniliowy krem i przykryć spodami z dekoracyjnym lukrem u góry. Desery podawać od razu lub przechowywać w lodówce (millefeuille najsmaczniejsze jest w ciągu pierwszych kilku godzin od przygotowania, gdy ciasto francuskie jest chrupiące). Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieprzekąskę. Jak ta prezentowana poniżej Zapraszam na przepis. Składniki: 4 parówki z szynki Henryk Kania około 6 czubatych łyżeczek pasty warzywnej z papryki, pomidorów i bakłażana (pindżur) 1 płat ciasta francuskiego (nie mrożonego) starty żółty ser sezam do posypania 1 jajko Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Rozwijamy ciasto francuskie, warto je dodatkowo lekko rozwałkować (będzie się później lepiej sklejać). Kroimy ciasto
Słodkie okruszkiCiasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej. Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych
Kuchnia ŁukaszaWczoraj bedac na zakupach wzielam ciasto w rulonie myslac, ze to jest tak jak w Polsce ciasto francuskie. Chcialam z niego zrobic ciasteczka z czekolada i dzemem. No i jak postanowilam tak zrobilam. Wyciagnelam ciasto z opakowania podzielilam na 30 kwadracikow i nakladajac czekolade albo dzem formowalam wraz z moja siosra ciastka. Poniewaz dopiero sie ucze cukiernictwa nie byly(...)zbyt ladne ciasteczka. Wlozylam do piekarnika na 10 min i pieklam w 200C tak jak na opakowaniu pisalo. Po wyjeciu ciasteczek okazalo sie ze to nie bylo ciasto francuskie a do tarty. Ale ciastka i tak byly dobre, a ciasto na tarte swietnie pasuje na ciasteczka. W sumie wyszly kroche ciastka. Polecam zrobic sobie takie same. Ja zamierzam sprobowac
Klaudynkowa kuchniaDzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette 200 g ricotty 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz kilka gałązek
Kulinarne przygody GatityUwielbiam wszelkie przekąski z ciasta francuskiego. Sprawdzają się idealnie na przyjęciach rodzinnych i spotkaniach ze znajomymi. Dodatkowo, nie wymagają dużo pracy i smakują świetnie
Prosty przepis naSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) płatki migdałowe cukier puder waniliowy Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć i obficie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi, przykryć papierem do pieczenia i za pomocą wałka lekko wcisnąć migdały. Następnie za pomocą ostrego noża lub ozdobnego radełka pokroić ciasto na paski o długości ok 7-10 cm i szerokości ok. 2,5 cm. Na środku każdego
Ciastka - domowe słodkościSzybka przekąska którą zrobisz ekspresowo. Potrzebujesz tylko – ciasta francuskiego, serek mascarpone, jogurt, wędzonego łososia, szczypiorek, sól, jajko do posmarowania. Ciasto francuskie trzeba posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na kawałki. Upiec według przepisu na opakowaniu. W tym czasie gdy ciasto sie piecze mieszasz serek z 1 łyżką jogurtu i dożą szczyptą soli. Łososia kroisz w kostkę, część wmieszasz do serka
harrisaLekkie jak chmurka, a zarazem chrupiące. Oto jest, ciasto francuskie, bohater mojego przepisu. Bardzo lubię wykorzystywać to ciasto, ponieważ potrafi urozmaicić wiele dań i nadać im wyjątkowego charakteru. Tym razem postanowiłam wykorzystać je do okrycia parówki w połączeniu z suszonym pomidorem, a całość oprószyć ziarnami słoneczka. Taki sposób podania przystawi z pewnością zadowoli wszystkich gości :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)parówek (conajmniej 82% mięsa! ) suszone pomidory 1 jajko ziarna słonecznika przyprawy: sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 15 kawałków, każdy solimy i pieprzymy. Możemy jeszcze posypać ziołami prowansalskimi. Każdą parówkę kroimy na 3 części, co da nam 15 małych parówek. Pomidory też kroimy, by wyszło nam 15 pasków. Na środku każdego kawałka, układamy parówkę i pomidora. Po dwóch
Mój Smak na Życieprzygotowania tych trójkącików potrzebne nam jest ciasto francuskie. Jak wiecie, jakiś czas temu opublikowałam na blogu przepis na to właśnie ciasto (klik), które bez problemu można zrobić samemu w domu. Jeśli jednak nie mamy zbyt dużo czasu, możemy sięgnąć po kupne. Dzisiejszy przepis jest dla osób, które nie lubią spędzać godzinami w kuchni. Proste w przygotowaniu różki francuskie(...)włoskich Przygotowanie: Różki: Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Do jabłek dodać niezmielony twaróg, cukier i cynamon. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 12 równych kwadratów. Na każdy wyłożyć po łyżce nadzienia jabłkowego. Rogi skleić ze sobą, formując trójkąt. Każdy trójkącik przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Nastoletnie Wypiekanie